Hlavní obsah

Kde leží Mordor a kde se točila Planeta opic? Podívejte se na filmové sci-fi lokality

Jsou to poutní místa všech milovníků filmů. Beduínská vesnička v Tunisku, nevadská rezervace Fire State Park nebo pláž Malibu. Co mají společného? Odehráli se na nich legendární filmové scény. Autoři sci-fi filmů totiž ne vždy točí „vesmírné“ scény před zeleným plátnem, často vyráží i do terénu. Pojďme si ta nejslavnější místa představit.

Článek

Mimochodem – spousta těchto míst z dřívější pozornosti filmařů, těží ještě dnes. Mezi fanoušky sci-fi filmů je spousta nadšenců, kteří si chtějí lokality prohlédnout na vlastní oči, bez ohledu na finance, které je to bude stát.

Kde se točily Hvězdné války? V Tunisku i Guatemale

Na druhém konci světa – v Tunisku – najdete kulisy po natáčení Star Wars zcela určitě. U městečka Ksar Ouled Soltane dodnes stojí oblé pískovcové domky planety Tatooine, odkud pocházel Luke Skywalker. Jeho vesnička vypadala velmi podobně, jako i dnes vypadají ty berberské. Domky z nepálených cihle perfektně zapadají do vyprahlé pouštní krajiny, jen podél sezónní říčky vyrostla zelená oáza.

Když Luke Skywalker v hustém pralese bojuje po boku malých, chlupatých medvídků na planetě Endor, ve skutečnosti stojí uprostřed národního parku Redwood v Kalifornii. Zdejší prastaré, vysoké borovice pamatují ještě Kryštofa Kolumba a ve spleti vysokých kapradin se tu snadno ztratíte. Když budete mít štěstí, možná tu najdete zbytky imperiálních motorek a robotů.

Star Trek – vesmír tu suplovala nevadská rezervace

I tvůrci další kultovní série – Star Treku – museli vymyslet, kam umístit vzdálené vesmírné destinace. Např. planeta Viridian 3 je ve skutečnosti část nevadské rezervace Fire State Park zvaná Silica Dome. Oranžové skalní útvary prapodivných tvarů skutečně vypadají jako z jiného světa, navíc celý komplex je velmi rozlehlý a barevné vrstvy sedimentu v nich kreslí podivné linie.

2001: Vesmírná Odysea a slavné Monument Valley

S americkou Nevadou sousedí Utah, oblíbené místo všech filmařů. Zdejší národní parky jsou totiž okouzlující, i když je ozařuje jen zapadající slunce. Toho využil například Stanley Kubrick ve své famózní sci-fi 2001: Vesmírná Odyssea a překrásná krajina Monument Valley s několika strmými, hranatými vrcholky se proměnila v povrch neznámé planety. Další podrobnosti o Monument Valley najdete v článku Jihozápad USA: Země kaňonů a famózních národních parků.

Planeta Opic – socha Svobody ležela na pláži v Malibu

Na krásné písečné pláži se pnou vrcholky strmých skal a z vody vykukuje vršek sochy Svobody. Připomíná vám to něco? Jde o slavnou scénu z filmu Planeta Opic z roku 1968 a tahle pláž, i když bez obrovského symbolu Ameriky, leží v kalifornském Malibu. Místo opic tady ale dnes najdete spíš horolezce, kteří zlézají onu příkrou skálu Point Dume, omývanou příbojem.

Duna – mexická poušť, písek, kameny

O něco více písku potřeboval pro svůj film Duna režisér David Lynch. Natočil podle známého Herbertova románu příběh o pouštní planetě Arrakis a jeho pouštní krajinou mu byla mexická poušť Samalayuca v Chihuahua.

Poušť je z velké části kamenitá a rozkládá se mezi státy Mexiko, Texas a Nové Mexiko. Je tu ve skutečnosti jen malé území s písečnými dunami, ale toho se Kubrick nebál a učinil z Duny nejnákladnější film své doby, který byl ale bohužel komerčně neúspěšný.

Pán Prstenů – kde leží Mordor?

To se ale rozhodně nedá říct o trilogii Pán prstenů, která se celá odehrává ve světě zvaném Středozem a byla natočena na Novém Zélandu. Režisér Peter Jackson tady za celé natáčení utratil asi 650 milionů dolarů, které pomohly rozvíjet třeba novozélandskou filmovou produkci. Příval turistů po uvedení filmu do kin pak dokonce vedl zdejší turistické instituce k organizaci speciálních zájezdů třeba do Mordoru nebo Hobitína. Další zajímavosti z Nového Zélandu se dočtete v těchto článcích:

V trilogii bylo použito asi 150 zdejších lokací a např. vesničku Hobitín najdete na mapách pořád. Leží v kopcích Matamata a v malých domcích místo hobitů dnes potkáte ovce. Při návštěvě národního parku Tongariro se zase ocitnete v tajemném Mordoru a budete moci vystoupat na horu Ngauruhoe, neboli horu Osudu, kde byl ukován mocný prsten. Na vrcholku je tak pozoruhodný výhled, že vás jistě ovládne podobnou silou jako tajemný prsten.

Další várku filmových lokalit najdete v článku Slavné filmové lokality: Kde vznikal Trosečník a kde leží Jurský park

Jaké jsou další populární filmové lokality?
Grand Central StationKomplex newyorské podzemky je dějištěm mnoha akčních scén. Najdete ho na Manhattanu a také ve filmu Armageddon nebo třeba v Supermanovi.
Philadelphia Museum of Art Asi málokdo by si tipnul, že muzeum umění ve Philadelphii posloužilo jako „tělocvična“ slavnému boxerovi Rockymu. Točily se tu čtyři díly této série.
Times Square Na ikonickém Times Square se točilo obrovské množství filmů. Mezi ty nejznámější patří Borat, Spiderman, Poslední akční hrdina nebo Hancock.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Mayské riviéře, o emirátu Sharjah nebo o pravém africkém safari. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do míst, kde se točí filmy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů za slavnými filmovými lokacemi:

Vydejte se za sluncem do Tanzanie! Krásné pláže, zázemí kvalitních resortů, možnost vyrazit na safari. Tak vypadá opravdu exotická pobytová dovolená. Teď za nejlepší cenu roku!

Za tajemstvím Mayů. Mystický Tikal, magické Palenque a na závěr pobyt na luxusním korálovém ostrůvku Ambergris Caye.

Ohromující Grad Canyon, Monument Valley jako z jiné planety, Las Vegas, Los Angeles, San Francisko. Esence USA ve dvou týdnech.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš  Cikán

Anketa

Kterou z těchto lokalit byste chtěli navštívit?
Tikal
7,4 %
NP Tongariro na Novém Zélandu
67,1 %
Poušť Samalayuca v Chihuahua
2,9 %
Pláž z Planety opic v Malibu
6,9 %
Monument Valley
15,7 %
Celkem hlasovalo 583 čtenářů.

Další filmová místa

Cesta do středu Země Julesa Verna má mnoho adaptací. Jednou z nejstarších je film Henryho Levina z roku 1959, který se točil v úchvatných Carlsbadských jeskyních v Novém Mexiku. Jeskyně jsou obrovskou soustavou komor a chodeb a své jméno odvozují od našich Karlových Varů.

Ait Benhaddou je marocká vesnička, kterou si zamilovali snad všichni filmaři světa. Točilo se tu totiž extrémní množství filmů a jejich pozůstatky – kulisy – můžete dodnes najít rozesety v okolí. Točilo se tu mimo jiné:

Ježíš Nazaretský

Poslední pokušení Krista

Honba za klenotem Nilu

Pod ochranou nebe

Království nebeské

Princ z Persie

Gladiátor

Guatemala – Mayské pyramidy posloužily jako sídlo rebelů v Hvězdných válkách, Gibsonovo Apocalypto se ale natáčelo o kus dál – v Mexiku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám