Hlavní obsah

V Dubaji staví Tádž Mahal, čtyřikrát větší než originál. Bude v něm luxusní hotel

Dubaj je země netušených možností. K nejvyšší stavbě světa, ostrovu-palmě, sjezdovce uprostřed pouště a dalším unikátním stavbám přibude už za dva roky replika indického Tádž Mahalu. Nový „Tádž“ bude čtyřikrát větší než originál a sloužit by měl mimo jiné i jako superluxusní hotel, obytný a obchodní dům.

Foto: voobie

Tádž Mahal je nejslavnější stavbou Indie. V Dubaji už brzy vznikne jeho replika, která bude čtyřikrát větší než originál.

Článek

„Klasický“ indický Tádž Mahal byl a stále je považovaný za symbol nekonečné lásky, replika, která vznikne v Dubaji, pak bude symbolem nekonečného luxusu a bydlení, na které by normální smrtelník neušetřil ani za několik životů.

I samotní šejkové totiž přiznávají, že se nový Tádž Mahal, respektive Tádž Arabia, jak se bude stavba v Dubaji jmenovat, má stát novým měřítkem toho, co je doopravdy luxusní, drahé a exkluzivní. Tádž Arabia by prý měl být extrémně luxusní i na poměry Dubaje. A to už je co říct.

Hotovo bude prý už za dva roky

Na rozdíl od původního Tádž Mahalu, který vznikal dlouhých dvaadvacet let, by Tádž Arabia měl být hotový do konce roku 2014. Krátce na to v něm bude slavnostně otevřený superluxusní hotel, několik exkluzivních apartmánů, přes dvě stovky bytů, obchodní centrum, honosné kanceláře a spousta dalšího. S nedostatkem prostoru tady rozhodně nebude problém, zastavěná plocha bude totiž 200 000 metrů čtverečních.

Foto: falconcity.com

Takto vypadá vizualizace budoucího (nejen) luxusního hotelu.

Fascinující Dubaj v článcích:

Okolí Tádž Arabia pak budou lemovat rozsáhlé zahrady, vodní plochy, fontány, prostě vše, co ho oddělí od okolního ruchu a poskytne hostům a obyvatelům maximální soukromí. Sponzoři projektu si prý velmi dobře propočítali, jestli se jim stavba Tádž Arabia vyplatí. A jako jedna z mála staveb v Dubaji prý bude Tádž Arabia peníze skutečně vydělávat a náklady na jeho stavbu se (na rozdíl třeba od slavného hotelu Burj Al Arab) vrátí.

Nové město lásky – je libo luxusní svatbu?

Tádž Arabia už nyní dostal přezdívku „Nové město lásky“. Podle plánu by se měl stát exkluzivní svatební destinací. Obřad by se uskutečnil v zahradách, hostina pak v „pohádkové“ hodovní síni, svatební noc v luxusním apartmá a líbánky třeba ve spa a wellness centru, které má být součástí hotelového komplexu. Ceny zatím zveřejněné nebyly, nicméně se nedá počítat s tím, že by si svatbu v Tádž Arabia mohl dovolit obyčejný smrtelník.

Foto: falconcity.com

Tádž Mahal nebude jedinou slavnou architektonickou památkou v městě Falcon.

Budoucí replika Tádž Mahalu bude součástí „města divů“ Falcon, které pomalu vyrůstá už od září 2005 asi půl hodiny jízdy od dunajského letiště, a rozhodně nebude jedinou napodobeninou slavných staveb. Architekti mají v plánu tady vybudovat třeba i repliky egyptských pyramid, Eiffelovu věž, Koloseum, Semiramidiny visuté zahrady, nebo Velkou čínskou zeď, po které by měla vést i běžecká dráha.

Nejdražší adresa planety?

Celý komplex pak bude nejen ohromným turistickým lákadlem, ale i luxusní rezidenční adresou. Mimo replik slavných památek tady totiž vznikají i luxusní vily, které si už teď mohou zájemci rezervovat. A záleží jen na nich, jestli si vyberou tu s výhledem na Koloseum, nebo bydlení v bezprostřední blízkosti lasvegaského bulváru Strip plného kasin a zábavních podniků. A nebyla by to Dubaj, kdyby i tenhle americký symbol neplánovala vytvořit čtyřikrát větší než originál. V plánu je do budoucna dokonce i replika části Benátek s kanály a nejznámějšími stavbami.

Foto: falconcity.com

Falcon City z výšky. Bude nejen turistickou atrakcí, ale i luxusní rezidenční adresou.

Projít pak celý komplex nebude otázkou hodin, ale spíše dnů. Turisté si ale budou moci repliky slavných architektonických skvostů prohlédnout za pár let i z výšky. Vyroste tu totiž i obří vyhlídkové kolo – a jak jinak – bude nejvyšší na světě…

Mimochodem – o stávajících největších ruských kolech planety si přečtěte v článku Obří ruská kola: Největší je v Singapuru, v Melbourne málem spadlo. Podívejte se

Inzertní sdělení: Poznejte Dubaj na vlastní kůži!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky svých zájezdů:

Vydejte se do jednoho z nejluxusnějších hotelů světa! Hotel Atlantis je symbol Dubaje a místo, kde vám splní jakékoli přání. Včetně výroby vlastního parfému, nebo šperku. Takto vypadá luxus!

Poznejte Dillí, Džajpur a na závěr zájezdu i město Agra, kterému dominuje slavný Tádž Mahal. Kratší, ale o to intenzivnější poznávací zájezd do Indie. Perfektní zázemí, zkušení průvodci.

Poznejte Arabský poloostrov opravdu důkladně. Projedete se po poušti, nakoupíte na obrovských bazarech, projdete si Dubaj a na vlastní oči spatříte největší koberec světa. Pohádka tisíce a jedné noci!

Čtěte dále:

Přečtěte si i o Zlaté pagodě, luxusních silvestrech nebo o thajské Železnici smrti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jak se vám líbí nápad na postavení repliky Tádž Mahalu?
Super, perfektní lákadlo pro turisty.
10,6 %
Dobrý nápad, ale originál je originál.
22,5 %
Nevidím na tom nic zajímavého.
25 %
Vůbec mě to nezajímá.
41,9 %
Celkem hlasovalo 919 čtenářů.

Tádž Mahal – originál

Ten původní Tádž Mahal stojí v indickém městě Agra a od loňského roku patří na seznam sedmi nových divů světa. Od roku 1983 je i součástí světového dědictví UNESCO.

Tádž Mahal vznikl jako památník předčasně zesnulé ženě panovníka Šáhdžáhána, která zemřela při porodu dítěte ve 36 letech. Vládce prý těsně po smrti milované ženy kompletně a naráz zešedivěl, vyhlásil dvouletý státní smutek a rozhodl se nechat pro manželku postavit stavbu, která bude navždy připomínat jejich vztah. Dvacet dva let od tohoto rozhodnutí byl dokončený Tádž Mahal.

Tádž Mahal je nejnavštěvovanější stavba v Indii, je to symbol této země a obrovský turistický tahák. Během dne mění vlivem dopadajících slunečních paprsků barvu od růžové po zlatou. V posledních letech ho ale poznamenává silné znečištění.

Související články

Výběr článků

Načítám