Hlavní obsah

Naplánujte si Silvestr! Máme pro vás tipy na nejluxusnější nebo nejdivočejší místa

Pokud chcete přelom roku oslavit někde v zahraničí v rámci dovolené, pak byste si s jejím výběrem měli pospíšit. Zvlášť pro zájezdy za teplem a sluncem platí, že na přelomu roku poptávka mnohdy převyšuje nabídku. Připravili jsme pro vás přehled toho nej. Nejluxusnější silvestr tak zažijete na Maledivách, nejmasovější uprostřed New Yorku.

Foto: ESO travel

Chcete si užívat opravdový luxus? Pak se vydejte na Maledivy, souostroví v Indickém oceánu, které je luxusem proslulé.

Článek

Pobyty na přelomu roku bývají nejdražší, ale zároveň nejžádanější. A platí to dvojnásob, pokus se člověk rozhodne pro dovolenou v teple, nebo na horách. Právě teď většina lidí finišuje s výběrem silvestrovské dovolené a místa v letadlech velmi rychle mizí.

Chcete taky pryč, ale ještě nevíte kam? Třeba vám pomůže náš výčet toho nej, co můžete o silvestrovské noci zažít – miliony lidí na jednom místě, lva na dosah ruky, přespání ve vodním bungalovu se skleněnou podlahou…

Nejmasovější silvestr - na newyorském Times Square

Náměstí, které nikdy nespí. To je Times Square v New Yorku, kam se v roce 1904 přestěhovaly stejnojmenné noviny a kde se od toho samého data poslední den v roce bujaře slaví. První lidé přicházejí už okolo poledne, oficiální program pak začíná v 18:00 a vrcholí logicky přesně o půlnoci.

Foto: ESO travel

New York je město, které nikdy nespí – a na silvestra se tady koná nejmasovější party roku.

To se z nebe nad hlavami zhruba milionu a půl slavících spustí obrovská křišťálová koule a stále klesá. Její dotyk se zemí přijde přesně o půlnoci. Obvykle ji doprovází odpočet některé z celebrit. Naposledy tak Nový rok vítala Lady Gaga, rok předtím to byla Jenifer Lopez. Obě bez nároku na jakýkoli honorář, až takovou má tahle událost prestiž.

Přečtěte si o "Velkém jablku" více: Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej 

Silvestr na Times Square je totiž asi nejmasovější oslavou příchodu Nového roku na planetě. Bývá tady asi milion a půl lidí, na které celou noc padají konfety (prý se jich snese asi tři a půl tuny). Newyorčany neodradí ani to, že je na akci přísně zakázaný alkohol a místo ohňostroje se z bezpečnostních důvodů dočkají jen laserové show.

Nejdražší silvestr - v luxusních thajských resortech

Silvestr na pláži v exotice je finančně náročný už sám o sobě. Co teprve ve chvíli, kdy člověk vymění běžný resort za nějaký exkluzivnější. K těm nejdražším, které můžete na českém trhu objevit, tak patří třeba ekoresort na thajském ostrově Ko Kood. Přístupný je pouze z moře, patří k němu soukromý záliv a každá vila má svého sluhu a privátní bazén. Exkluzivní prostředí si ale žádá i exkluzivní cenu. Za desetidenní pobyt pro jednu osobu tady člověk zaplatí asi 200 tisíc korun.

Foto: SONEVA KIRI SIX SENSES

Pobyt v těch nejluxusnějších thajských resortech vyjde až na dvě stě tisíc za osobu za desetidenní pobyt.

Jako vyloženě výhodná nabídka se proti tomu pak jeví pobyt na ostrově Phi Phi v luxusním ekoresortu. Převažuje tady dřevo, recyklované materiály, osprchovat se tu můžete vodou pochytanou při deštích, ale v exkluzivní koupelně. Resort Zeavola sází i na místní proslulé lázně, kde vás drobné Thajky zlámou, že o sobě nebudete prvních pár minut ani vědět. A cena je oproti ostrůvku Ko Kood „lidová“ – asi 110 tisíc korun na osobu.

Nejadrenalinovější silvestr - na africkém safari

O takzvané „velké stěhování“, kdy se dá do pohybu 40 km dlouhé stádo pakoňů, na silvestra přijdete, probíhá totiž už v říjnu, ale i tak je zážitek ze safari v Africe naprosto unikátní. Jen si člověk musí odpustit bujarý novoroční večírek – na safari se totiž vyráží už brzy ráno. To jsou zvířata nejaktivnější a není výjimkou spatřit i lovící lvy.

Foto: ESO travel

I tohle je Afrika – v Keni a na Zanzibaru jsou resorty, které do kapsy strčí i kdejaký thajský. A lidí je tu méně!

Nejčastěji se létá do keňského parku Maasai Mara. Je to totiž jediné místo, kde je možné spatřit vzácného černého nosorožce. Tahákem jsou pak ještě lvi a gepardi. Druhou oblíbenou alternativou je tanzanský park Serengeti – pravděpodobně nejslavnější ze všech afrických národních parků.

Když tu v roce 1978 dělali veliké sčítání zvířat, dopočítali se devíti tisíc žiraf nebo třeba pěti tisíc slonů. Pravda, kvůli pytlákům jejich řady prořídly, ale Serengeti je pořád park, kde člověk spatří při safari největší počet zvířat. A kdyby toho adrenalinu bylo najednou moc – safari pobyty s e dnes obvykle dají pořídit i s cestou na pláže Keni nebo ostrova Zanzibar, kde si člověk několik dní odpočine na pláži.

Nejluxusnější silvestr - na Maledivách

Luxusní, požitkářský, téměř dekadentní. Takový bývá silvestrovský pobyt na Maledivách. 1200 ostrůvků proslavil právě neuvěřitelný luxus a šestihvězdičkové resorty. Člověk tu má po celý pobyt k dispozici vlastního sluhu, a pokud se mu nechce do restaurace, může si kuchaře pozvat k sobě, aby mu připravil privátní večeři. Šest hvězdiček resort obdrží jen tehdy, pokud obstojí ve zhruba 1700 sledovaných kritériích, včetně požadavku na osobního sluhu pro každého klienta.

Foto: ESO travel

Maledivy tvoří asi 1200 jednotlivých atolů. Podobných resortů jsou tady desítky.

Cena dovolené na Maledivách začíná na padesáti tisících pro jednoho a postupně roste. Pobyt v nejluxusnějším maledivském resortu na atolu Ari pak vyjde na více než trojnásobek. Člověk tady ale platí nejen za luxus, ale i za absolutní soukromí. Bydlet je možné třeba na privátních ostrůvcích s kompletním zázemím, moderní vilkou a vlastním bazénem. Není proto divu, že sem jezdí i slavní a bohatí.

Nejdivočejší silvestr - třeba v Kapském Městě

Silvestr může být pořádně divoký kdekoli, nicméně jsou místa, která bujarými oslavami proslula víc než jiná. Velmi bouřlivé prý bývají oslavy v jihoafrickém Kapském Městě, v ničem si s ním ale nezadá ani lasvegaský hlavní bulvár Strip.

Foto: SONEVA KIRI SIX SENSES

Prožijte silvestrovskou noc na pláži ostrova Ko Phangan při Úplňkové party a pak relaxujte v privátním bazénu nebo vířivce.

V Thajsku je legendární „Úplňková party“ na ostrově Ko Phangan, která na silvestra probíhá, i když úplněk není. Sejde se tady několik desítek tisíc lidí a tančí se až do odpoledne druhé dne. Jen pozor na zloděje a prodejce drog.

Ve většině thajských barů probíhají na silvestra speciální programy. Bývají ale také beznadějně plné. Pro lechtivý zážitek si pak spousta turistů posilněná kapkou alkoholu vyráží do proslavené čtvrti Patpong. Kromě obrovského množství barů tu je totiž nezanedbatelný počet podniků, kterým se nad vchodem houpou červené lucerničky.

Inzertní sdělení: Vyberte si svůj vysněný silvestr!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vyberte si jeden z resortů, které patří ke světové špičce! Naprosto unikátní lokality, osobní komorník, privátní pláž i bazén přímo u vilky. Tady dostává slovo luxus úplně nový rozměr!

Říká se mu ostrov koření a je africkou špičkou, co se týká kvality hotelových resortů. Zanzibar je luxusní destinace, kterou můžete propojit s cestou do některého z národních parků na tanzanské pevnině.

Maledivy jsou jednou z nejluxusnějších a nejdražších destinací planety. Stovky malých ostrůvků, unikátní resorty, bungalovy s prosklenou podlahou, potápění se žraloky, podvodní restaurace... Vy tu ještě nejste?

Přečtěte si dále:

Další články popisují třeba indický Puškar, jezero Atitlán nebo největší vyhlídková kola světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kde byste nejraději strávili letošního silvestra?
Doma.
21,2 %
Na horách.
6,1 %
V některé evropské metropoli.
5,9 %
V Thajsku.
6,3 %
Na Kubě.
6,1 %
V USA.
4,6 %
Na Maledivách.
49,8 %
Celkem hlasovalo 591 čtenářů.

Kuba u Čechů vede

Ptáte se, kam vyráží za exotikou na přelomu roku vůbec největší počet Čechů? Je to karibská Kuba, která je už dlouhá léta stálicí. Pravda je, že zvláště loni jí na paty šlapalo Thajsko, které zrušilo víza pro občany Česka, ale i kvůli záplavám nakonec nebyl počet Čechů v Thajsku tak vysoký, jak se předpokládalo.

Foto: ESO travel

Dvě třetiny všech turistů, kteří přijedou na Kubu, míří do Varadera. Nejslavnějšího kubánského letoviska, které je i nejživější a nejbohatší na různé formy zábavy.

Pokud ale dáváte přednost spíše klidu a odpočinku, pak se vydejte na kubánské ostrovy a ostrůvky. Okolo hlavního ostrova jich je roztroušeno několik stovek a na spoustě z nich si pak člověk připadá jako Robinson Crusoe. Z nejznámějších jsou to třeba Cayo Coco, Cayo Guilermo nebo Cayo Largo.

Přečtěte si o Kubě více v dalších článcích:

Související články

Výběr článků

Načítám