Hlavní obsah

Za nejnebezpečnějšími zvířaty planety: Kde číhají mořské vosy a černá mamba?

„Nepropadejte panice,“ říká zkušený ranger tichým hlasem, když se k vašemu džípu blíží mohutný lev. Je ale těžké zůstat v klidu, když hledíte do očí jednomu z nejnebezpečnějších zvířat světa. Některá potkáte v poušti, jiná v hlubinách pralesů, pokaždé vám ale při setkání s nimi bude běhat mráz po zádech. Přečtěte si, kam se vydat za nejnebezpečnějšími zvířaty planety.

Foto: miriadna.com

Umí dokonale splynout s prostředím a vy si jí všimnete až v okamžiku, kdy vás uštkne.

Článek

...anebo kam rozhodně nikdy v životě nejezdit, pokud adrenalin není zrovna to, co očekáváte od letní dovolené. Když se řekne safari, málokdo si vedle khaki oblečků a západu slunce nad žirafími krky představí také ohromné nebezpečí, které představují volně žijící zvířata.

Ale žádný strach – sama od sebe vám většinou neublíží. Pokud je nebudete provokovat. Pohlédnout do očí nejnebezpečnějším zvířatům světa můžete jet do Afriky i Indie, ale třeba také za polární kruh!

Foto: U.S. Fish and Wildlife Service

Lední medvěd vypadá jako celkem roztomilé zvířátko, že?

Polární medvěd loví v ledové Kanadě nebo Norsku

Malí bílí medvídci jistě odpočívají v pokojíčku nejednoho dítěte. A rodiče asi nevědí, že právě polární medvěd patří k nejděsivějším šelmám světa. Dokonale maskovaný číhá v zasněžených pláních, drápy má perfektně uzpůsobené k hrabání ledového sněhu a svoje masožravé choutky si uspokojuje hlavně na tuleních. Pokud vám nestačí hra s plyšáky, jeďte pozorovat lední medvědy a tuleně do Kanady nebo severního Norska.

Žraloci – neprávem ocejchovaní zabijáci
Slavnou melodii z filmu Čelisti zná asi každý a věřte, že Steven Spielberg má na svědomí i celkem neoprávněný strach ze žraloků. Tak třeba velký bílý žralok, který se vyskytuje v pobřežních vodách všech hlavních oceánů, a který dorůstá až 6 metrů, na člověka jen tak nezaútočí. V Americe je ročně zabito víc lidí psy než bílými žraloky.

Největší plaz světa žije v Austrálii a na Srí Lance

Koupat se v cizokrajných řekách není dobré nikdy, zvlášť pak v severní Austrálii, na Srí Lance nebo v některých koutech Indie. Parazité jsou totiž to nejmenší, co v kalných vodách můžete chytit. O něco větším překvapením je největší plaz světa – krokodýl mořský, typicky o délce dodávky. Zabít dokáže samozřejmě i člověka – s pomocí obří tlamy za jednu minutu. O něco bezpečnější je setkání s krokodýlem nilským v Africe. Nejlepší řešení, jak nepřijít o život? Prostě se k nim nepřibližovat.

Foto: Molly Ebersold

Tohoto mořského krokodýla opravdu nechcete potkat na vratké kanoi.

Lvi zabijí až 70 lidí ročně. Chcete jet na safari?

Baculaté tlapky,hebká srst, vrnění. Jeden by řekl, že lev je vlastně docela milé zvířátko. Největší kočka Afriky je ale fascinující šelma, jejíž lovecké dovednosti vyzkouší na své kůži každoročně až 70 lidí. 250 kg těžká kočka s rozeklanými zuby loví sama, nebo v kooperující smečce. Když je oběť dostatečně blízko, zaútočí. Sledovat lvy při lovu je možné brzo ráno v afrických parcích – třeba v Keni v rezervaci Masai Mara nebo v Krugerově národním parku v JAR, kde je koncentrace lvů největší.

O safari najdete více informací v bočním sloupci, nebo v článku Kam na safari s celou rodinou? V Jižní Africe budete spokojeni 

Mořské vosy? Medúza usmrtí člověka do 3 minut

V jediném jejím chapadle je tolik jedu, že by dokázal usmrtit i 50člennou expedici. Čtyřhranky jsou medúzy, kterým se říká také mořské vosy a které žijí v mořích Austrálie, Filipín a dalších tropických oblastí. Od roku 1884 mají na svědomí více než pět tisíc mrtvých – jejich žahnutí prý bolí tak, že se mnozí domnívali, že je napadl žralok. Do tří minut může být po vás. Prevencí je potápění v neoprénu.

Foto: André Piazza

Čtyřhranka je jedna z nejnebezpečnějších medúz v moři.

Hroch klame tělem. Je to mořský kůň!
Většina jeho obřího, zavalitého těla je pod hladinou až 16 hodin denně. Řekové jim říkali mořští koně a tuhle přezdívku si opravdu zaslouží. Ač na to nevypadají, jsou hroši hbití a ročně prý v Africe zabijí víc lidí, než kterékoli jiné zvíře. Nejnebezpečnější je potkat hrocha v noci na břehu řeky a stát mu v cestě do vody. Největší populace těchto velikých savců žije v Tanzánii, Zambii, ale také v Botswaně nebo Zimbabwe. Všechny tyhle země ostatně stojí za to navštívit – zdejší národní parky nepatří k těm nejnavštěvovanějším a jsou přitom srovnatelně krásné s těmi v Keni a JAR.

Černá mamba – nejrychlejší a nejobávanější had Afriky

Když otevře tlamu, uvidíte antracitově černou barvu. Při tomhle pohledu už je pozdě utíkat – černá mamba je nejrychlejší had světa – dokáže vyvinout rychlost až 20 km/h. I proto patří k nejobávanějším hadům vůbec. Žije v afrických savanách a polopouštích od Senegalu po JAR. Stačí, aby se mamba cítila ohrožená – třeba tím, že stojíte před jejím doupětem. Pak se tenhle největší africký had vztyčí, zakulatí záda, syčí a dívá se vám do očí. Její uštknutí neurotoxickým jedem vás zabije, pokud včas nevezmete protijed.

Foto: Tim Vickers

Černá mamba není černá na povrchu, ale uvnitř. Nechtějte to vidět.

Komár? Nejnebezpečnější zvíře světa číhá v Africe, Jižní Americe i Indii

Ani obrovské čelisti lva nebo tajemné závoje medúz nejsou tím úplně nejnebezpečnějším překvapením, které vám může zpestřit dovolenou. Nejobávanějším zloduchem zvířecí říše je komár – především pak ten, který přenáší nebezpečné choroby, jako je třeba malárie.

Komár Anopheles Gambiae má na svědomí asi milion mrtvých lidí každý rok. Jak se mu bránit? Pokud víte, že část země, do níž se vydáváte, je v tzv. malarické zóně, zajistěte si potřebnou prevenci antimalariky a vybavte se dobrým repelentem z lékárny. Týká se to všech, kteří se vydávají na exotickou dovolenou do střední Afriky, Jižní Ameriky, jižní Asie a Středního východu.

Inzertní sdělení: Vydejte se za nejnebezpečnějšími zvířaty!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí, sledovat lva, jak loví svou kořist, dívat se na plameňáky, jak pijí z jezera v západu slunce... Jeďte konečně na safari do Afriky! Itinerář cesty zde!

Plavte se po řece Billabong a sledujte obrovská těla krokodýlů, jak se hbitě mrskají ve vodě. Vydejte se na dobrodružnou cestu Austrálií a podívejte se, jak nádherná příroda tady je!

Putování lodí skrz norské fjordy není sice dovolená pro dobrodruhy, i tak Vám ale krása ledovců, jezer a mohutných hor vyrazí dech. Vydejte se objevit krásy severu!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o dovolené pro ženy, Alžírsku a zapomenutách koutech Indie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Přijdou vám safari zájezdy bezpečné?
Ano, absolutně.
8,2 %
Ano, s drobným rizikem.
70,5 %
Spíše ne.
13,4 %
Ne, vůbec.
7,9 %
Celkem hlasovalo 515 čtenářů.

Kam za nejnebezpečnějšími zvířaty?

  • Velkou část nejnebezpečnějších zvířat lze poměrně bezpečně sledovat při safari v Africe. Nejoblíbenějšími zeměmi, kam se jezdí na safari, je Tanzánie, Keňa a JAR. Přečtěte si také to, jak vystoupat na nejvyšší horu Afriky v článku Sníh v Africe? Vystoupejte na Kilimandžáro a uvidíte ledovce i tropické pláže a inspirujte se při výběru safari v článku Na opravdové safari jedině do Keni.
  • Potopit se za nejnebezpečnější medúzou světa je možné na Filipínách – v dobrém neoprenu byste se ani nemuseli tolik bát. Než vyrazíte, přečtěte si článek Na Filipíny za kohoutími zápasy a malebnými rýžovými poli. Úžasné mořské živočichy potkáte také při potápění kolem ostrova Yap v Mikronésii – více se dozvíte v článku Když luxusní dovolenou, tak na exotickém souostroví Palau v Mikronésii.

Související články

Výběr článků

Načítám