Hlavní obsah

Nejslavnější sportovní stavby: Legendární Maracaná, Lužniki a Ptačí hnízdo

Fanoušci je mají za posvátná místa, svatostánky, které pamatují velká vítězství i obrovská zklamání a tragédie. A mnohdy nešlo jen o tragédie sportovní. Pojďte se s námi podívat na ty nejslavnější sportovní stavby světa. Na místa, kde tekly krev, pot i slzy. Jejich příběhy jsou často stejně fascinující jako příběhy těch, kteří na nich vyhrávali.

Foto: Curt Smith

Ptačí hnízdo v Pekingu patří s kapacitou 90 tisíc diváků mezi největší a nejslavnější sportovní stavby planety.

Článek

Zatímco někteří jezdí do zahraničí poznávat historické památky nebo přírodu, jsou i tací, kteří vyhledávají právě sportovní stavby. V Barceloně nejdou na pláž Barceloneta, ale na Nou Camp, v Londýně dají před Big Benem přednost prohlídce Wembley. Sportovní stavby jsou pro ně poutní místa. Které jsou neslavnější, největší, nejunikátnější?

Maracaná pamatuje tisící gól Pelého

Když v roce 1950 prohrála na přeplněném stadionu Maracaná Brazílie ve finále mistrovství světa ve fotbale s Uruguayí 1:2, spáchali rovnou na tribuně dva fanoušci sebevraždu. V Brazílii je fotbal náboženstvím a stadion Maracaná v hlavním městě Riu jeho hlavním brazilským oltářem. Tato téměř kruhová stavba vznikla právě pro fotbalové mistrovství v roce 1950 a s kapacitou 170 tisíc diváků dlouho držela prvenství mezi největšími stadiony planety.

Foto: David Abner

Oficiálně se stadion Maracaná jmenuje podle sportovního novináře, lidé mu ale říkají Maracaná podle nedaleké stejnojmenné říčky.

Přitom samotné stavbě předcházely velké protesty. Obyvatelé Ria byli proti tomu, aby byly jinde tolik potřebné peníze vložené právě do stavby stadionu. Po slavnostním otevření bylo ale všechno zapomenuto a v roce 1964 dostal stadion dokonce oficiální jméno po novináři, který za něj tehdy nejvíce bojoval – Estádio Jornalista Mário Filho.

Dnes ale na stejnojmenné stanici metra linky B nevystoupíte. Je od roku 2010 zavřená, stejně jako stadion Maracaná. Probíhá na něm totiž rekonstrukce před mistrovstvím světa v roce 2014 a olympiádou v roce 2016. Po rekonstrukci se do ochozů vejde „jen“ 90 tisíc diváků. A mimochodem – když v roce 2010 zasáhly Rio ničivé povodně, vznikly tu speciální jednotky, které měly jediný úkol - uchránit před velkou vodou právě tuhle brazilskou chloubu.

Rio ale není jen Maracaná. Přesvědčí vás o tom článek Rio de Janeiro, město karnevalů a krásných žen 

Foto: asmodehn.fr

Stadion Maracaná zažil kromě fotbalových zápasů i koncert Rolling Stones neno mši Jana Pavla II.

Fotbalová tragédie v Lužnikách

Moskevská čtvrť Lužniki je sportu zaslíbená. Kromě hokejové haly a dalších menších sportovišť je její hlavní dominantou slavný fotbalový stadion. Před pádem režimu byl pojmenovaný po V.I. Leninovi a jeho socha stojí na prostranství před stavbou, do které se vejde 90 tisíc fanoušků, dodnes. Mimo ní tu pak člověk může narazit na mnohem méně nápadnou pamětní desku, která upomíná na neštěstí z roku 1982.

Tehdy vznikla během zápasu mezi Spartakem a nizozemským Haarlemem na zledovatělých tribunách tlačenice, ve které bylo ušlapáno několik stovek lidí. Přesný počet obětí ale dodnes nikdo nezná – úřady totiž celou tragédii až do roku 1989 tutlaly.

Dnes je možné si stadion, kde se v roce 2008 konalo finále Ligy mistrů, projít v rámci prohlídky – ani během ní se ale o této události nedozvíte o mnoho víc.

Dáváte v Rusku raději přednost umění? Pak si přečtěte: Co ukrývá Ermitáž? Desítky koček v podzemí a sbírky cennější než ty v Louvru

Foto: yeowatzup

Na masovém představení Arirang se podílí i 100 tisíc lidí naráz – s přípravami na účinkování se začíná už u pětiletých dětí.

Spartakiádní cvičení na stadionu Rungrado

Severokorejský stadion Rungrado je výjimkou v našem přehledu. Nevznikl totiž primárně pro sportovní akce, ale pro Festival mládeže, a studentstva a v současnosti na něm každý rok probíhají masové oslavy narozenin Kim Il-sunga. Stadion 1. května, jak se mu také říká, je co do kapacity největší stadion planety. Do jeho útrob se vejde 150 tisíc diváků. Hlediště má celkem osm pater a nejvyšší z nich je ve výšce šedesáti metrů.

V srpnu a září tu probíhají monstrózní vystoupení Arirang, na kterých se podílí až sto tisíc účinkujících a na které si mohou lístky zakoupit i turisté – nejspíš proto, aby pak mohli bázlivě sledovat demonstraci severokorejské moci. Lístek ale rozhodně není levná záležitost. Ten nejlevnější pořídíte asi za 80 eur, nejlepší místa pak za 300 euro.

Let´s go, Rangers! – Madison Square Garden

Domovská aréna newyorských Jezdců mívala kdysi v hledišti sedačky v několika barvách – a největší zájem byl samozřejmě o ty modré. Hádky, strkanice a dohady mezi fanoušky byly tak obrovské, že po rekonstrukci různobarevná sedadla zmizela. Ti nejvěrnější fandové dnes sedávají v horních ochozech arény a hlasitě povzbuzují svůj tým.

Více o New Yorku v článku Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej.

Foto: dperez.com

Madison Square Garden v New Yorku je momentálně asi nejslavnější multikulturní aréna na světě.

Současná Madison Square Garden je už čtvrtou stavbou tohoto jména, která v New Yorku stojí. Ta první vznikla už v 70. letech 19. století! A vůbec první umělá ledová plocha v ní byla zprovozněná v roce 1879. Hokej tehdy ale rozhodně nebyl tím, proč se sem chodilo. Pořádaly se tu pravidelně třeba mše.

Současná hala vznikla na 7. avenue v roce 1968, a ač prošla na začátku 90. let velkou rekonstrukcí, aktuálně se uvažuje o stavbě páté haly. Nejslavnější aréna světa, ve které se koná asi 320 akcí ročně, včetně zápasů NBA, draftu NHL a velkých koncertů, tak možná už za pár let bude minulostí.

Olympijské Ptačí hnízdo

Na stavbě olympijského Národního stadionu v Pekingu se po dobu pěti let podílelo asi deset tisíc dělníků. Stadion, jehož podoba původně vycházela z tradiční čínské keramiky, dostal nakonec pro svůj neotřelý vzhled přezdívku „Ptačí hnízdo“. Původně měl mít i zatahovací střechu – po tragédii v roce 2002 na pařížském letišti, které mělo stejný typ střešní konstrukce, od ní stavitelé ale nakonec upustili.

Foto: Craig Maccubbin

Ocelové nosníky mají celkovou délku 35 kilometrů.

Možná vás překvapí náklady na stavbu – ty se totiž vyšplhaly „jen“ na v přepočtu osm miliard korun a odborníci spočítali, že pokud by se podobná stavba vytvořila na „Západě“ byla by devětkrát dražší.

Ptačí hnízdo bylo ikonou olympiády v Pekingu, v roce 2015 pak bude hostit atletické MS – v současnosti je ale většina původního zázemí stadionu přestavěná v moderní obchodní centrum a hotel, z jehož oken je možno sledovat přímo sportovní plochu. Mnoho sportovních fanoušků tak má jasno, ve kterém hotelu stráví při návštěvě Pekingu noc.

Přečtěte si i další články o Číně, její přírodě, palácích a velkoměstech:

Inzertní sdělení: Vydejte se za nejslavnějšími stadiony planety!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do celého světa:

Nejen příroda, ale i kultura a současnost jedné z nejatraktivnějších zemí světa. Chyťte si vlastní piraňu, projděte se po Riu a zajeďte k hřmícím a mohutným vodopádům Iguacu.

Připomeňte si doby kolektivního juchání, vystrojených monumentů i snahy ne­vyčnívat z tvaru. Zájezd do země, kam se cestuje především kvůli současnosti. Projděte si itinerář této unikátní cesty!

Moskva, mnohými povznášená, mnohými kritizovaná coby středisko centrální moci láká návštěvníky historickými památkami v samém městě a v jeho okolí. Rudé náměstí, mauzoleum, Kreml

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o Novém Zélandu, Indonésii nebo o ostrovech ve tvaru světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Anketa

Který následujících stadionů je podle vás nejkrásnější?
Maracaná
15,3 %
"Ptačí hnízdo"
49,7 %
Rungrado
2,4 %
Madison Square Garden
10,9 %
Strahovský stadion
16,5 %
Moskevské Lužniki
5,2 %
Celkem hlasovalo 340 čtenářů.

Česká stopa – Strahovský stadion

Svou troškou do mlýna může do výčtu těch největších sportovních staveb přispět i Česko. Strahovský stadion s původní kapacitou 240000 míst je podle některých zdrojů tím úplně největším stadionem, co se rozlohy týká.

Slavnostně otevřený byl už v roce 1926, tehdy byly ochozy ale ještě dřevěné – dnešní podobu stadion získal až v roce 1975. Všesokolské slety na něm po nástupu komunistického režimu vystřídala spartakiádní cvičení. Od roku 1989 ale stadion víceméně chátrá, v posledních letech prošel jen vnitřní rekonstrukcí plochy. Postavilo se tam fotbalové tréninkové středisko s několika hracími plochami a zázemím.

Strahovský stadion pamatuje i několik opravdu velkých koncertů. V roce 1990 tu sledovalo koncert Rolling Stones 110 tisíc lidí, vystoupení kapely Aerosmith v roce 1994 si nenechalo ujít 150 tisíc lidí, na Pink Floyd ve stejném roce zavítalo 115 tisíc lidí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám