Hlavní obsah

Unikátní Modrá jeskyně na Capri je údajně domovem nymf a mořských panen

Ostrov Capri je jednou z nejexkluzivnějších italských adres. Tento ostrůvek je synonymem luxusní dovolené, kterou si nemůže dovolit každý. Paradoxně tu ale existuje místo, kde musí sklonit hlavu všichni, ať bohatí, nebo chudí. Pokud to totiž neuděláte, do unikátní Modré jeskyně, největší atrakce ostrova Capri, se nepodíváte!

Foto: www.capri.com

Atmosféra v Modré jeskyni je magická díky světlu, které sem proniká spodem skrz vodní masu.

Článek

U vchodu do jeskyně Grotta Azzurra se na hladině houpe několik větších lodí. Turisté se z nich přesouvají do malých dřevěných loděk. Moc důvěry nevzbuzují, ale když si člověk uvědomí, kolik lidí před ním už cestu na nich bez potíží zvládlo, zmizí většina pochybností.

Do nitra Modré jeskyně

Na těchto menších loďkách už se sedí po dvou, maximálně po třech, posledním „do party“ je člověk, který loďku ovládá a kormidluje směrem k úzkému vstupu do Modré jeskyně. „Tam se přeci nemůžeme vejít!“ musí napadnout každého, kdo se dostane na vzdálenost jen několika metrů, a v tu chvíli průvodce od vesel zavelí: „Lehněte si na podlahu!“ A je jedno, jestli jste mladý muž, nebo starší žena, v plavkách, nebo v čistých bílých šatech, tohle pravidlo platí pro všechny!

Foto: ESO travel

Capri je jednou z nejluxusnějších adres v Itálii.

Jediný vchod do slavné Modré jeskyně má totiž výšku jen necelý metr nad hladinu moře a člověk se tedy dovnitř bez zalehnutí k podlaze nedostane. Průvodce složí dovnitř lodi i vesla a do nitra jeskyně, do tmavého prostoru, loďku přitáhne pomocí řetězu upevněného ve skále. Chvilka na rozkoukání a pak už člověk údivem nezavře ústa a po zádech se mu rozběhne mráz.

Domov nymf a mořských pan

Světlo do několik desítek metrů dlouhé jeskyně proniká jen skrze průduchy pod vodní hladinou. A voda z něj filtruje všechny červené tóny. Dovnitř se tak dostává jen azurově modré „magické“ světlo a navíc tu vše, co je ponořené pod hladinou, vypadá, jako by bylo potažené stříbrným povlakem. Není divu, že se sem lidé ještě před pár desítkami let báli vstoupit, protože věřili v přítomnost mořských pan a nymf.

Foto: ESO travel

Městečko Capri – pastelové fasády domků a malé, ale o to příjemnější hotýlky.

Mohlo by se vám před letní dovolenou hodit...

Grotta Azzurra je největší, ale rozhodně ne jediná atrakce ostrůvku Capri. Tenhle kousek země v Tyrhénském moři patřil už ve starověku k místům, kam jezdila odpočívat honorace, ti nejbohatší a nejmocnější. Do jisté míry to platí dodnes – í díky omezené kapacitě ubytování (hotely jsou tu spíše menší a luxusnější) se ne vždy dostane na všechny – což žene ceny za ubytování nahoru.

Vila císaře Tiberia

Mimochodem – první velkou „celebritou“, která na ostrově trávila spoustu času, byl císař Tiberius. Ten si nechal na skalách s výhledem na Neapolský záliv vystavět ohromné sídlo. Ostatně pozůstatky jeho Villa Jovis fascinují turisty, kteří sem delší procházkou z hlavního města Capri dorazí, i dnes. A úplně nejvíc místo, kterému se říká „Tiberiův skok“. Odtud prý shazovali z útesů do vln nešťastníky, kteří císaři špatně sloužili.

Foto: Geoff Wong

Z městečka Anacapri vede sedačková lanovka na vrchol Monte Solaro.

Capri má rozlohu jen necelých dvacet čtverečních kilometrů – i tak se na něj vejdou dvě malebná městečka a ohromný skalní masív Monte Solaro, z jehož vrcholu je za dobrého počasí v dálce přes moře vidět i Neapol a sopka Vesuv. Člověk se na něj pohodlně dostane z městečka Anacapri sedačkovou lanovkou.

Capri je svou exkluzivitou občas přirovnáváno k řeckému Santorini: Santorini: Nejkrásnější západy slunce na planetě a unikátní pláže s černým pískem

Hlavním centrem ostrova je ale sedmitisícové Capri – ze všech stran obklopené skalními masívy a s drobnými, ale elegantními hotýlky, s náměstím Piazza Umberto I., kde může člověk utratit během pár minut v luxusních buticích tisíce euro, nebo jen posedět u stolku v některé z kaváren, usrkávat cappuccino a sledovat hemžení turistů okolo.

Na výlet lodí nebo na pláž

Nejčastější způsob, jakým se lidé na Capri dostávají, je cesta trajektem z Neapole. Plavba trvá okolo hodiny a půl, pokud se tedy člověk nesvěří do péče některého z majitelů rychločlunů. Ty vzdálenost mezi pobřežím pevninské Itálie a hlavní přístavem ostrova Capri – Marinou Grande – zvládají za polovinu času.

Foto: ESO travel

Dejte si ve stínu cappuccino v některé z kaváren a sledujte dění okolo sebe.

Z Mariny Grande se pak také nejčastěji vyplouvá na lodní výlety do okolí ostrova, včetně plaveb k Modré jeskyni. Mimochodem, plout se dá i k Bílé nebo Zelené jeskyni. Ty ale nejsou turistům přístupné. Stejně jako výstup na bílé skály Faraglioni.

Co se týká pláží, může Capri nabídnout příjemnou „klasiku“ v podobě písečných pláží, občas s hrubším pískem, který je promísený s většími oblázky. Nelemují ale celý obvod ostrova – velkou část pobřeží tady naopak tvoří vysoké útesy a skály. A na nich stojí poslední místo, které na Capri nesmíte minout – maják Faro di Punta Carena, jehož světlo pozorují lodě i padesát kilometrů daleko.

Inzertní sdělení: Vydejte se na italské ostrovy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusní zájezdy:

Luxusní elegantní čtyřhvězdičkový hotel leží v srdci městečka Capri. Ideální místo pro zamilované páry a všechny, kteří si chtějí užít dovolenou v klidu a v soukromí. Písečná pláž v blízkosti hotelu.

Jedna z nejlepších adres na Capri. Menší, ale o to luxusnější hotel jen kousek od pláže s hrubším pískem. Restaurace se středomořskými delikatesami a jen pár minut k proslulé Modré jeskyni.

Neláká vás Capri? Vydejte se na větší a známější ostrov Ischia, který také leží v neapolském zálivu. Luxusní hotely, krásná příroda a služby na velmi vysoké úrovni. Poznejte italskou ostrovní perlu!

Čtěte dále: 

Z dalších článků vybíráme "odpadní lázně" na Islandu, ostrov Mindoro a rákosové ostrovy Los Uros. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Ideální evropskou zemí pro letní dovolenou je pro vás...
Itálie
20,1 %
Řecko
20,9 %
Španělsko
8,9 %
Chorvatsko
17,7 %
Bulharsko
3,9 %
Jiná
28,5 %
Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Capri – další informace a zajímavosti:

  • Capri leží v Neapolském zálivu v Tyrhenském moři
  • Capri nevzniklo na rozdíl od okolních ostrůvků sopečnou činností, ale odtrhlo se od Sorrentského poloostrova
  • občas se mu přezdívá „Modrý ostrov“- nejspíš kvůli azurově modré vodě v jeho okolí
  • turisté tady mohou prozkoumat několik starověkých římských vil, respektive jejich pozůstatků
  • od hlavního přístavu Marina Grande vede do centra městečka Capri lanovka
  • vilu císaře Tiberia místní označují buď Villa di Tiberio nebo Villa Jovis
  • vstup do Grotta Azzurra je 13 euro pro dospělého
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám