Hlavní obsah

Ostrov draků Komodo: Největší ještěři světa a unikátní růžová pláž Pantai Merah

Ostrov bohů, ostrov koření, ostrov draků – v Indonésii má snad každý ostrov kromě svého jména ještě jedno. Na magickém ostrově draků, Komodu, žijí největší ještěři planety - varani komodští, kterým ale nikdo neřekne jinak než draci. Když se ocitnete tváří v tvář těmhle děsivým živočichům, zalije vás podivný pocit hrůzy a úcty – tahle tlama dokáže spořádat jelena i delfína!

Foto: colegota.fotolibre.net

Růžová pláž je pokryta korálovým pískem růžové a místy až červené barvy.

Článek

Loďka se skupinkou turistů se kolébá v azurovém moři, slunce pálí a červené kopce souostroví Komodo se mihotají na obzoru. Právě sem musí vyrazit každý, kdo chce na vlastní oči uvidět volně žijící, divoké komodské draky. Varan komodský jinde na světě nežije – až 3 metry dlouhý ještěr je největší raritou tohoto národního parku.

Bájní draci vládnou ostrovům Komodo

Dlouhou dobu byli varani považováni za bájné draky a vědecky popsáni byli poměrně nedávno. Dnes již víme, že jde o největší ještěry planety, že váží až 150 kg a že na ostrovech Komodo jich žije asi 5000.

Foto: xmatt

Komodský drak je nepřesné označení pro varana komodského, největšího ještěra světa.

Když loďka zakotví v malém přístavu, její osazenstvo může hned sledovat trojičku přežraných varanů, líně se válejících kolem. Ti jsou tu vykrmování jako atrakce pro turisty. Vyfotit si je můžete, ale kdo chce vidět opravdové divoké varany, vydává se hloub do vnitrozemí ostrova.

Souostroví Komodo je docela jiné než zbytek Indonésie – namísto klasického tropického pralesa se tu setkáte spíš s australskou krajinou i faunou – Austrálie je přece hned „za rohem“. Suchá savana je v létě jen místy přerušena zelenou oázou. A právě ve vyschlém řečišti Banu Nggulungu se můžete setkat s divokými varany.

Ještěr, který uloví delfína i buvola

Zavalité tělo, pokryté ještěří „drátěnou košilí“, vypadá na první pohled skoro nemotorně. I přesto je ale varan schopen rychlého útoku a s výběrem kořisti se moc nepáře – zakousne si jelena, buvola i uhynulého delfína.

Foto: ESO travel

Celá Indonésie je posetá divokými vulkány, živoucí vegetací a chrámy zdejších kmenů.

Další články o Indonésii:

Samotným útokem ale svoji večeři neuloví – varan má ve slinách zákeřné bakterie, které ránu po kousnutí zanítí. Zvíře pomalu slábne a varan ho chladnokrevně sleduje, až si na něm i po několika dnech stíhání konečně pochutná.

Podmořská expozice: Murény, manty, delfíni

V národním parku Komodo, složeném ze tří větších ostrovů (Komodo, Padar, Rincah) a spousty malých ostrůvků, je ale kromě suchozemské podívané v podobě komodských draků i podmořská „expozice“.

Foto: colegota.fotolibre.net

Komodo je svou krajinou podobné Austrálii, o čemž svědčí vyprahlé vrcholky červených hor.

Potápění v okolí ostrova Komodo je jedním z nejkrásnějších zážitků, které si z dovolené v Indonésii můžete dovézt. Zdejší mořské dno je souvisle pokryté obřími korálovými útesy nejrůznějších tvarů a barev – a v nich modré hvězdice, hejna barevných ryb, obrovské manty, želvy nebo strašidelně krásné murény.

Když se pak vynoříte nad hladinu, objevíte se na nádherné růžové pláži Pantai Merah, která je posetá červenorůžovým korálovým pískem. Na obzoru skáčou delfíni, ze stromů na vás shlíží papoušci kakadu a vy jen přemýšlíte, kam vás osud zavede zítra.

Pokud se rozhodnete navštívit Indonésii, pak byste určitě neměli vynechat ani nádherný ostrov Lombok (článek Kam za dobrodružstvím? Na ostrově Lombok objevíte třeba plovoucí palác) s mohutnými sopkami uprostřed divokého pralesa nebo Bali s tajemným chrámovým komplexem na úpatí vulkánu. Více v článku Tajuplné Bali nabízí panenské pláže, děsivé vulkány i nejkrásnější zahrady.

Inzertní sdělení: Poznejte všechna tajemství Indonésie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Indonésie:

Vyrazte za božskými plážemi bez lidí a za panenskou tropickou přírodou! Objevte ostrov draků Komodo, divoký Lombok i dávnou historií nabité Bali.

Cesta zemí pagod, chrámových komplexů a pohádkových údolí. Vydejte se poznat tajemné Bali nebo Jávu, ostrovy v džungli, kde tančí démoni!

Užijte si luxusní relax na ostrově bohů a démonů! Vydejte se s námi do jednoho z posledních pozemských rájů, na krásné Bali, perlu Indonésie!

Čtěte dále:

Dál jsme psali o tajemných podmořských sochách, božských plážích na Boracay nebo luxusu v Cancúnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Jaká bude vaše letošní letní dovolená?
Klasická pobytová v některé evropské destinaci.
19,3 %
Pobytová ale mimo Evropu.
9,4 %
Poznávací v rámci Evropy.
9,8 %
Poznávací mimo Evropu.
7 %
Nechystám se na dovolenou.
54,5 %
Celkem hlasovalo 498 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám