Hlavní obsah

Čokoládové hory, krásné pláže a klid - to je zapomenutý filipínský ostrov Bohol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdová exotika – jedině tak se dá popsat božský filipínský ostrov Bohol. Nejen, že bělostné pláže s hebkým korálovým pískem jsou dokonale široké a prázdné – navíc tu můžete navštívit slavné Čokoládové kopce anebo se při plavbě po tropické řece uprostřed pralesa pomazlit s nejmenší opičkou na světě.

Foto: ESO travel

Čokoládové hory jsou boholskou specialitou – tráva na nich jednoduše hnědne do čokoládova.

Článek

Relaxovat můžete prakticky kdekoli, jsou ale místa, která jsou pro tento oblíbený druh činnosti jako stvořená. Jedním z nich je filipínský ostrůvek Bohol – pokud jste až dodnes netušili, kde Bůh odpočíval sedmý den po stvoření světa, pak vězte, že to byl Bohol.

Na plážích nikdo není – jen korálový písek

Na plážích tady nepotkáte skoro nikoho. Jistě, na Filipíny není nejlevnější se dostat – zpáteční letenka vás vyjde klidně na 20 tisíc. Jakmile sem ale zavítáte, obejme vás nekonečná pohoda zdejších pláží, barevných podmořských korálů a neprobádaných tropických lesů.

Foto: ESO travel

Bohol – filipínský ostrov s perfektními podmínkami pro potápění.

Co nevynechat na ostrově Bohol?

  • Národní park Rajah Sikatuna u města Bilar, kde uvidíte vzácné létající lemury
  • Malé vesničky a městečka se španělskými koloniálními kostely
  • Rýžové terasy, které jsou nesmírně fotogenickou filipínskou specialitou
  • Čokoládové hory, kde spatříte komplex 1268 kulatých čokoládových kopců
  • Plavbu po tropické řece Lomboc s pozorováním nártouna filipínského

Na Bohol se nejlépe dostanete trajektem z Cebu City a kromě božského Boholu je vám k dispozici také ostrůvek Panglao, který s Boholem spojují dva mosty. Na Panglao se také nachází asi nejoblíbenější plážové letovisko Boholu, pláž Alona Beach. Čeká vás tady perfektní podmínky pro koupání i potápění, pokud máte radši komornější opalování, vyrazte na sousední Dumaluan Beach.

Zajímá vás, jak vypadají filipínské kohoutí zápasy nebo hlavní město Manila? Čtěte Na Filipíny za kohoutími zápasy a malebnými rýžovými poli

Foto: archiv autora

Rýžové plantáže na Filipínách patří k největším na světě.

Moře na Boholu je nejrozmanitější na světě

Právě potápění nebo i obyčejné šnorchlování je to, co na Bohol vábí stále více lidí. Proč? Tenhle malý ostrůvek je totiž obklopen nejrozmanitějším mořem na světě. Že nejde jen o reklamní trik se ujistíte ihned po ponoru. V okolí Boholu a Panglao se neprojevuje celosvětové oteplování moří, neprovozuje se tady průmyslový rybolov ani masivní turistika a nedochází k ničení korálů. Díky tomu je tu podmořský život neuvěřitelně dobře zachován.

Vydejte se za další plážovou exotikou:

Na kráse mu neubrali dokonce ani španělští kolonizátoři, kteří tu ve městě Baclayon postavili kostel z korálového kamene. Krásných kostelíků v malých vesničkách tady ostatně najdete hned několik. Tou největší boholskou raritou jsou ale vedle podmořského světa slavné Čokoládové hory.

Foto: ESO travel

Aktivní filipínská sopka Mayon je vysoká 2462 m a naposledy se předvedla v roce 2006.

Čokoládové hory: slzy obra na 50 čtverečních kilometrech

Na 50 km² se k obloze tyčí 1268 kopečků, dosahujících výšky 120 metrů. Že vás tahle čísla nijak nedostávají? Pak stačí jeden pohled a pochopíte, v čem je tahle kopcovitá krajina zajímavá – krásně souměrné kopce jsou jeden vedle druhého porostlé zelenou trávou. Ta ovšem v období sucha hnědne a získává doslova čokoládovou barvu.

Ostrovním sousedem Filipín je Malajsie, i tady narazíte na božské pláže. Poznejte je blíž v tomto článku: Tropické ráje Tioman a Langkawi nabízí nezapomenutelná dobrodružství

Podle filipínských pověstí jsou kopce slzy, které ronil nešťastný obr nad smrtí své milované obryně. Brečel tak usilovně, že kopce–slzy rozházel kolem tří měst – Carmen, Batuan a Sagbayan. Jeho snahu ocenilo i UNESCO a do svých barev ji zahrnula i boholská vlajka. Kopce nejlépe vyniknou z vyhlídky na nejvyšším čokoládovém vrchu anebo v horském středisku Sagbayan Peak, odkud uvidíte i na Cebu City na druhé straně moře.

Foto: jdkoenig

Bohol je rájem pro všechny milovníky pláží a potápění v bohatém podmořském světě.

Nejmenší primát s obříma očima na Filipínách

Abyste ale uviděli nejmenšího primáta na světě, nártouna filipínského, budete se muset z vyhlídky vydat hezky hluboko do tropického pralesa. Zahlédnout jeho tělíčko není snadné, nártoun je vzácná rarita. Pro jeho pozorování můžete zvolit středisko Corella nebo se vydat na plavbu po tropické řece a zkusit ho zahlédnout. Poznáte ho stoprocentně – nártoun je známý pro své obrovské kulaté oči, které na 15 centimetrovém tělíčku doslova září.

Vybíráme další z aktuálních článků:

Přečtěte si i o památkách v Indii, milionářských Bahamách nebo nejkrásnějším vulkánu planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Vydejte se na Filipíny!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Filipíny:

Odpočiňte si na malém filipínském ostrůvku Panglao uprostřed tropického ráje! V luxusním resortu se postarají o vaše pohodlí – k dispozici jsou i bungalovy u moře s vlastní jacuzzi.

Objevte dokonalou Coco Beach – panenskou pláž s pískem bílým jako sníh. Kromě nedotknuté přírody, malebných rýžových políček nebo divokých řek a hor sem láká také unikátní ekoresort.

Divoká jízda po Filipínách může začít! Těšte se na dobrodružný rafting pod vodopády, návštěvu rýžových teras a samozřejmě dávku bílého písku, slunce a tropů.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Anketa

Už máte naplánovanou letní dovolenou?
Ano, kompletně celou.
34,2 %
Ne, jezdím na last minute.
12,4 %
Ne, v létě se na dovolenou nechystám.
53,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 193 čtenářů.

Filipíny: Obecné informace

Ostrovní stát Filipíny se skládá ze 7107 ostrovů a ostrůvků. Ty obývá asi 88 milionů obyvatel a staví tak Filipíny na 12. příčku mezi nejlidnatějšími státy světa. I tak tu ale najdete neobydlené ostrůvky anebo místa, kam lidská noha nevkročila. Rozhodně tu pak můžete objevit spoustu míst, kam nevkročila noha turistova.

Za dob kolonizace si Filipíny přivlastnilo Španělsko, o něco později se ale tenhle ostrovní stát stal kolonií Američanů. V hlavním městě Manila najdete nespočet dokladů celé filipínské historie od velkých kamenných mostů a starých pevností až po katedrály, paláce a kostely.

Hlavní devízou Filipín je ale jejich příroda – 36 % země pokrývají původní lesy, v kterých můžete najít třeba vzácný filipínský mahagon. Tropy jsou také útočištěm mnoha vzácných zvířat, na pobřeží rostou nádherné mangrovy a ve vnitrozemí ostrovů můžete zdolat nejednu sopku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám