Hlavní obsah

Playa del Carmen: Srdce Mayské riviéry a nejkrásnější pláže v oblasti

Luxusní obchody, vybrané restaurace a občas hodně divoké ceny – to je realita Páté Avenue. Ale pozor! Nejen té v New Yorku, Pátou Avenue mají i v mexickém letovisku Playa del Carmen. Říká se mu srdce Mayské riviéry a obklopují ho nejkrásnější pláže oblasti.

Foto: ESO travel

Playa del Carmen zažila v posledních letech boom turismu.

Článek

Avenue 5, La Quinta Avenida nebo jen krátce a jednoduše Quinta. Tak místní říkají dlouhé pěší zóně, která je tepnou letoviska Playa del Carmen. Sháníte něco pěkného a luxusního na sebe? Potřebujete nakoupit suvenýry, nebo je libo tradiční mexický pokrm ve vyhlášené restauraci? Na Quintě se vám dostane všeho.

Quinta – tepna Playa del Carmen

Quinta se vine souběžně s místní pláží. Ne ale přímo podél ní, pod okny hotelů, ale nitrem města zhruba půl kilometru od prvních lehátek a slunečníků. Ono ostatně není divu – i hotelů je přímo na Quintě minimum. S večerem tady totiž celodenní hukot ještě zesílí a obchody, bary a restaurace nezavírají dřív než o půlnoci. Quinta staví tvrzení o tom, že je Playa del Carmen klidné letovisko, na hlavu.

Ve zkratce o Playa del Carmen
Letovisko Playa del Carmen leží na mexickém poloostrově Yucatán, zhruba na půli cesty mezi letovisky Cancún a Tulum. Klientela, která sem létá, se rekrutuje hlavně v řadách Evropanů, Američané dávají přednost Acapulcu a okolí. Zhruba sto tisícové město zažívá v posledních letech masivní boom. Hotely zde rostou jako houby po dešti a létá sem i stále více Čechů.
Foto: archiv autora

Na sever od Playa se prý táhnou ty nejkrásnější pláže Mayské riviéry.

K masivnímu rozvoji nejen Quinty, ale celého letoviska Playa, došlo v 90. letech. Playa del Carmen bylo v této době nejrychleji se rozvíjející letovisko v Karibiku. Na pláži vyrostly nové hotely, Quinta se zaplnila obchody těch nejluxusnějších značek.

„Těm patří centrální a turisticky nejexponovanější část zóny, ostatně odpovídají tomu i ceny,“ poučují neznalé turisty místní. „Pokud chcete ušetřit, vydejte se na nákupy i na jídlo do okrajových částí Quinty, ceny jsou tam o poznání nižší.“

Přívětiví místní a luxusní Playacar

Přívětivost místních je pověstná. Ač se Playa del Carmen každým rokem rozrůstá víc a víc, uchovává si atmosféru pravého Mexika. V samotném Playa jsou menší a útulné hotýlky, centrem velkých a luxusních hotelů je rezidenční zóna Playacar, jižně od Playa del Carmen. Mimochodem – severně, směrem ke Cancúnu, jsou prý ty nejkrásnější pláže Mayské riviéry.

Která riviéra v Mexiku je lepší: Mayská nebo Mexická?  - to se dozvíte v dalším článku!

Foto: archiv autora

Takové posezení v mexické restauraci by si asi nechal líbit každý.

Luxusní hotely a ohromné soukromé vily s výhledem na moře – to je Playacar, nedávno vzniklá zóna luxusu a odpočinku jižně od Playa del Carmen. Byla prý založená s jediným cílem – poskytovat absolutní luxus. Nutno podotknout, že za pořádný peníz. Hotely jsou tu citlivě vsazeny mezi pozůstatky mayských památek, součástí celé zóny je i 18jamkové hřiště nebo ohromná ptačí voliéra.

Více informací o oblíbených karibských destinacích

Playacar zabírá zhruba sedm kilometrů pláže a oficiálně se rozděluje ještě na dvě vnitřní zóny. Phase One je zóna hotelů, které leží přímo na pláži, označení „Phase Two“ v adrese hotelu potom znamená, že hotel leží „až“ ve druhém sledu, v blízkosti golfového hřiště, a člověk se tudíž třeba výhledu na moře z hotelového balkonu nedočká.

Vše pro aktivní dovolenou

Playa del Carmen je spíše evropské letovisko, na americkou klientelu tady člověk obvykle nenarazí. Snad jen když v místním přístavu spustí kotvy ohromná zámořská loď a její dočasní obyvatelé se vydají do ulic města utrácet. Večer se pak zase na ohromný kolos nalodí a plují dál.

Foto: ESO travel

Playacar se dělí na dvě zóny – hotely v té první leží přímo na pláži.

Playa je obvykle označována jako klidné letovisko, to ale není synonymum pro nedostatek příležitostí, co podniknout. Naopak – Playa je ideálním místem pro kombinaci odpočinkové a aktivní dovolené. Místní vody patří k nejlepším potápěčským lokalitám planety, navíc odtud pravidelně vyplouvá trajekt na ostrov Cozumel, kde jsou podmínky pro potápění ještě lepší. Pokud vás více zajímá právě ostrov Cozumel, podívejte se na článek Ostrovní ráj Cozumel láká na mayské památky, nádherné pláže a potápění.

Vydejte se pod vodu!

Ve vnitrozemí je pak možné zamířit pod hladinu v některé z místních jeskyní, takzvaných canotes. Nicméně pro nezkušeného a začínajícího potápěče je lepší variantou potápění v mělkých a průzračných vodách Karibiku, než v některé z temných jeskyní.

Foto: ESO travel

Bazén, nebo písečná pláž – v Playa del Carmen je to občas pořádný oříšek.

V místních půjčovnách sportovního vybavení vás ochotně zasvětí i do tajů vodního lyžování nebo windsurfingu. Pro méně akční se pak nabízí cesta za tajemstvím Mayů – vždyť poloostrov Yucatán je přímo prošpikovaný místy, kde se psala tajemná historie snad ještě tajemnějšího národa, jehož dávné proroctví mnozí interpretují jako poselství o konci světa.

Inzertní sdělení: Tipy na pobytové zájezdy do Mexika

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy do Mexika:

Luxusní hotelový komplex leží přímo na jedné z pláží Mayské riviéry. Pokoje jsou v nízkých budovách, které obklopuje nádherná tropická zahrada. Bazény, lázně, masáže, stylové restaurace.

Luxusní resort ve středomořském stylu je určený jen pro dospělé starší 18 let. Leží přímo na pláži, disponuje několika bazény. Dopřát si tu můžete masáž a další lázeňské procedury.

Hotelový resort na vysoké úrovni skládající se ze dvou částí se nachází v přírodním parku cca 10 km od střediska Playa del Carmen přímo na krásné písečné pláži.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Psali jsme i o slavných mrakodrapech, památkách, kde se neplatí vstup nebo o nejkrásnějších národních parcích USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do kterého mexického letoviska byste jeli na dovolenou?
Do Playa del Carmen
53,7 %
Na ostrov Cozumel
7,1 %
Do Akumalu
4,2 %
Do Cancúnu
14 %
Do Acapulca
11,5 %
Jinam
9,5 %
Celkem hlasovalo 479 čtenářů.

Kam jinam do Mexika?

Playa del Carmen není jediným letoviskem v Mexiku, kam je možné vyrazit už na jaře, na dovolenou plnou slunce a pořádně ostrého mexického jídla.

Ostrov Cozumel

Na ostrov Cozumel je to z Playa del Carmen, co by kamenem dohodil. Řečí přesných čísel – dvacet kilometrů vzdušnou čarou. Trajekt sem pluje jen něco málo přes půl hodiny. Cozumel je největší obydlený mexický ostrov a v posledních letech je stále oblíbenější i mezi evropskou klientelou. Svůj podíl na tom mají krásné pláže, ideální podmínky pro potápění, ale i bezcelní zóna v městečku San Miguel, která sráží cenu značkového oblečení na pakatel.

Cancún

Cancún je asi největší turistické letovisko celého Mexika. Aby také ne – patří mu první místo v tabulce měst s největším počtem hotelových pokojů v Mexiku. Dlouhé pláže a po většinu roku ideální podmínky pro slunění z něj dělají oblíbenou destinaci i mezi Čechy. Mimochodem – název města je dodnes poněkud nejistý. V překladu prý znamená „hadí hnízdo“, jiní zase tvrdí, že jde o spojení „žlutý had“ – a tvar hada má prý písečná kosa, na které leží hlavní hotelová zóna Cancúnu.

Akumal

Proti ostatním letoviskům působí Akumal jako úplný drobeček. Městečko mezi Tulumem a Playa del Carmen má jen 2000 obyvatel a najdete v něm jen pár luxusních hotelů. Místní pláž je tudíž klidná a člověk se na ní může bez problémů oddat sladkému snění a nic nedělání. Akumal je spíše „americké“ letovisko. Američané tady jako klientela převládají. Název pak v překladu znamená „místo želv“ a želvy tu skutečně na plážích objevíte.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám