Hlavní obsah

Nejluxusnější vlaky současnosti: V přepychovém kupé do Thajska, Tibetu či Indie

Ubíhající koleje, uklidňující drncání a zapocená okénka. Cestování vlakem má svoji romantiku i dnes, přestože pro většinu lidí jde pouze o přepravu z bodu A do bodu B. Kdysi dávno byl ale vlak výsostným územím smetánky a cestování po kolejích patřilo k výsadám honorace. I dnes ale můžete cestovat na úrovni – nasedněte s námi do nejluxusnějších vlaků planety!

Foto: Eastern and Orient Express

Vlak Eastern and Orient Express projíždí džunglí i vysokými horami.

Článek

Upozorňujeme cestující, že očekávaná doba zpoždění se může změnit. Možná právě teď posloucháte tuhle hlášku a říkáte si, že krásná cesta vlakem je čistá fikce. Pokud na vás zbude místo, posaďte se a zapněte vaši fantazii na maximum.

Místo umolousaného odpadkového koše stojí dřevem obložený bar, na posprejovaných stěnách jsou nalepené lesklé látkové tapety a místo sedátek z červené koženky sedíte v secesním křesílku. Vítejte v nejluxusnějších vlacích současnosti.

Orient Express, sen všech průvodčích

O vlaku jménem Orient Express už jistě slyšel každý. Na svou trasu z Paříže do Istanbulu se poprvé vydal v roce 1883 a necelých 40 let vozil jen ty nejvyšší z nejvyšších. 3186 kilometrů dlouhá cesta trvala tímhle legendárním spojem necelých 70 hodin. Stal se také obětí mnoha přepadení a námětem mnoha uměleckých děl. Po několika pokusech o jeho oživení ale od roku 2009 definitivně dojezdil.

Foto: Neal S

Vlak Venice Simplon Orient Express vyrazil na koleje poprvé v roce 1982, ale od těch dob prošel několik rekonstrukcemi.

Hotel na kolejích: Venice Simplon Orient Express

Za nástupce slavného Orient Expressu by se ale dal považovat Venice Simplon Orient Express, který objíždí slavná evropská města. Můžete s ním cestovat jen několik hodin, ale klidně i celý týden, to pokud vyrazíte na klasickou cestu z Paříže do Istanbulu. O krásné zemi, která kdysi učarovala i Kleopatře, se dočtete v článku V Turecku smlouvejte, dejte si pravý kebab a navštivte Kleopatřinu pláž. Ceny jízdenek se pohybují v řádech tisíců dolarů.

Nejvyšší železnicí světa: Lhasa Express

Každý den v 21:30 vyjíždí z Pekingu do Lhasy vlak Lhasa Express, který projíždí nejvýše položenou železnicí na světě. Cesta dlouhá 4064 km s převýšením 2000 m vede přes města Xi’an, Xining nebo Golmud. Narozdíl od předchozích vlaků je Lhasa Express stále levnější než letadlo, a to i pokud si zaplatíte lehátkový vůz. O této nezapomenutelné cestě jsme napsali celý článek – Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa.

Foto: Royal Rajasthan on Wheels

Ve vlaku Royal Rajasthan na vás čeká klasický indický styl včetně zlatých polštářků a látkových tapet.

Zeměmi Jižního kříže: Shongololo Express

I africký kontinent má svůj legendární vlak a je jím Shongololo Express, který projíždí země Jižního kříže, tedy například Botswanu, Zimbabwe, JAR a Mosambik. Už 20 let vozí turisty, jméno mu ale dali místní lidé – Shongololo znamená „stonožka“, kterou vlak zdejším kmenům připomínal.

Cestování po vlastní ose v dalších článcích:

Cesta je naplánována tak, aby se většina přejezdů odehrála v noci a přes den mohli cestující vystoupit a obdivovat krásy Afriky. Co všechno africká divočina ukrývá? Přečtěte si článek Vlakem za slony a lvy? Expres Shongololo jezdí Afrikou již dvě desetiletí.

Duchovní pouť Indií: Royal Rajasthan

Pokud máte na to, abyste za noc ve vlaku zaplatili 1600 dolarů, pak se rozjeďte na duchovní pouť indickým luxusním vlakem Royal Rajasthan. Barevné zdi s látkovými tapetami modré, červené či zlaté barvy, přepychové čalounění nábytku a hlavně – průjezd nádhernou Indií, zemí, kde se snoubí extrémní chudoba s pozlacenou krásou chrámů. Vlak projíždí místy jako Varanasi, Jodhpur nebo Jaipur a na palubě má dokonce vlastní lázně.

Foto: ESO travel

Všechny krásy Afriky můžete objevovat v klasickém Shongololo Express, luxusním vlaku.

Divokou krajinou Kanady: Royal Canadian Pacific

Jeden z nejluxusnějších a také nejdražších vlaků pak nejdete v Kanadě. Projíždí kanadskými skalami a nejvíce si ho užijí milovníci přírody. Vlak totiž křižuje taková místa jako národní park Waterton Lakes, Crowsnestský průsmyk nebo národní park Yoho. A aby toho nebylo málo, je cestujícím nabízen let helikoptérou nad skalami.

Celá legrace, tedy asi pětidenní cesta, vyjde asi na 8000 dolarů – Royal Canadian Pacific je totiž přepychový hotel na kolejích – dokonce na noc zastavuje, aby se hosté dobře vyspali.

Čtěte dále, další aktuální články:

Přečtěte si i o nejkrásnějších bazénech planety, karnevalu v Riu nebo Mauritiu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy vlakem

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů nejen vlakem:

Z Mosky přes Mongolsko až do Pekingu vede slavná Transsibiřská magistrála. Nejde o luxusní jízdu, spíš o dobrodružnou výpravu. Vyzkoušejte si cestování vlakem!

Vlak z Pekingu do Lhasy projíždá nádhernými scenériemi a prastarými městy. Jeho koleje vás provezou přes nejvýše položenou železniční stanici na světě.

Strhující kombinace jízdy v legendárním vlaku a četných výprav za atrakcemi, lidmi a divočinou exotického jihu Afriky.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Co vy a dovolená na kolejích?
Hned bych se na podobnou cestu vydal(a)!
83,9 %
Cesta na dovolenou vlakem - ano. Dovolená ve vlaku - ne!
10,8 %
Vlakům se vyhýbám, jak to jen jde!
5,3 %
Celkem hlasovalo 931 čtenářů.

Okruh Evropou až k Drákulovi: The Danube Express

Cestující v Danube Express si můžou vybrat z pěti evropských tras a navštívit Rakousko, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko i Turecko. Nejpopulárnější trasa zahrnuje třeba prohlídku Drákulova hradu v Transylvánii nebo objevování starověkých hrobek.Vlak jezdí od května do září a cesta stojí 6000 dolarů.

Thajský pohádky: Eastern and Orient Express

Z rodiny Orient Express pochází také vlak, křižující Zadní Indii. Na jeho palubě tak můžete proplouvat skrze tajemné thajské příběhy nebo dávné laoské legendy. Vybírat lze ze 6 tras, z nichž nejdelší je ta z Bangkoku do Singapuru. Během cesty se dělají zastávky a je tak možné navštívit ta nejznámější místa. Ceny se pohybují v řádech tisíců dolarů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám