Hlavní obsah

10 nej výletů v Thajsku: 100 tisíc krokodýlů, železnice smrti a trek džunglí na slonech

Zvuky džungle jsou ve skutečnosti mnohem lepší než ty z televizních dokumentů. Zní všude kolem vás a kromě nich slyšíte jen šplouchání vaší kanoe na řece Ao Luk. Úzké kanály se proplétají neprostupnými porosty manrovníků a vynořují se v krápníkových jeskyních s paleolitickými malbami. Objevte nepoznané Thajsko, kde se tropické květy smáčí ve smaragdové řece a kde varani dávají dobrou noc.

Foto: ESO travel

Želví ostrov Ko Tao – nejen, že želvu tvarem připomíná, ale želvy zde dokonce kladou vejce.

Článek

V thajské provincii Krabi z moře vyrůstají jedny z nejkrásnějších ostrůvků světa. Vysoké vápencové kužely porostlé tropickou vegetací, by se nemusely bát srovnání ani s havajskými sopkami. Jejich kouzlo si nejlépe vychutnáte při plavbě mořskou kanoí – ta vás neslyšně odveze do jiného světa – třeba do oblasti Ao Luk, kde v hustých mangrovníkových porostech pradávní obyvatelé Thajska zanechali půvabné jeskynní malby.

V hustých pralesech provincie Krabi ostatně čeká mnohem více dobrodružství – vydat se můžete na trek džunglí na slonech a na vlastní kůži okusit vlhké horko a omamnou vůni deštného pralesa. Při průchodu hustým větvovím cizokrajných stromů se tu a tam v mlžném oparu objeví malebné jezírko nebo dokonce termální prameny. Je svět krásnější ze hřbetu koně nebo slonů?

Foto: ESO travel

Během treku na slonech se budete brodit pralesem i řekou.

Jestli spíše než změť lián preferujete rozhled, pak vás určitě zaujmou vysoká, štíhlá skaliska nad mořem na mysu Phra Nang, na nichž se trénuje skalní lezení. Na více než 300 různých cestách si můžete vyzkoušet své schopnosti horolezce a pak už se jen kochat neuvěřitelným výhledem na pohádkově krásné tvary okolního pobřeží.

Podobně svůdné pohledy pak nabízí zátoky ostrova Phuket, kde se ve slavné zátoce Phang Nga z mořské hladiny zvedá jako věž 20 m vysoký skalní monolit, přezdívaný ostrov Jamese Bonda. V roce 1974 se tu totiž natáčel film Muž se zlatou zbraní a od těch dob sem každoročně míří tisíce milovníků Jamese Bonda, aby mimozemsky krásné krasové útvary viděli na vlastní oči.

Phuket je velmi luxusní letovisko, do kterého se můžete vydat v článku Luxus je slabé slovo. Jak vypadá dovolená v Thajsku v nej wellnes resortech?

Foto: Tereza Mrkvicová

Okolí Krabi je ideální pro horolezení.

Nedaleko Bangkoku se mnoho lidí vydává k známé řece Kwai a zdejšímu mostu. S filmovým a knižním zpracováním má společného jen málo, jeho skutečná historie je ale i tak děsivá. Při jeho stavbě zemřely desítky tisíc otroků a železnici, která přes něj vede, se proto přezdívá Železnice smrti. Dnes však podnikaví Thajci proměnili místo ve výnosnou turistickou atrakci, takže pod železnicí se můžete prohánět na vorech nebo navštívit lidovou dílnu.

Ještě více Thajska:

Velká část turistů míří také na nedalekou krokodýlí farmu. „Je to jedna z největších krokodýlích farem na světě,“ chlubí se hrdě místní obyvatelé a svorně dodávají, že tu žije až 100 tisíc krokodýlů. A to od malých, roztomilých krokodýlích miminek až po mnohametrová monstra. Celé thajské vnitrozemí je nádherné a nejdete tu spoustu nádherných památek a míst. Více do dočtete v článku Severní Thajsko: Ideální, pokud plánujete víc než jen pobyt na pláži.

Foto: Tereza Mrkvicová

Ostrov Phi Phi a zátoka Ao Maya si zahrály ve filmu Pláž.

Třetí oblastí, jejíž krásy vás zajmou klidně na několik týdnů, je okolí ostrova Ko Samui. Samotný ostrov patří údajně k nejromantičtějším místům Thajska, i v jeho okolí ale nebudete věřit vlastním očím. Pohledy jako z reklamy vás překvapí třeba na nedalekém souostroví Phi Phi, kde se natáčel americký film Pláž. Zdejší přírodní skvosty si můžete vychutnat při plavbě lodí nebo vyrazit do Vikingské jeskyně. Kromě kolonií vlaštovek tu najdete také starobylé vikingské malby.

Nesmíme ale zapomínat, že Thajsko má ještě druhou tvář – tu, která se něžně vlní pod mořskou hladinou. Velmi důkladně ji lze prozkoumat třeba na Želvím ostrově Ko Tao, kam každoročně připlouvají želvy naklást svá vajíčka. Viditelnost pod mořem je zhruba 25 m a natrefit tu můžete na rejnoky, delfíny i žraloky. Více se o Ko Tao dočtete v článku Kam do Thajska bez turistů? Zkuste ostrovy Ko Kood, Ko Tao a Ko Ratcha.

Foto: Tereza Mrkvicová

Na Phi Phi se turisté musí bránit nejen podnikavým obchodníkům, ale i drzým opicím.

Za thajský ráj je pak označován národní park Ang Thong západně od Ko Samui. Asi 40 ostrůvků, fotogenicky seskupených kolem lagun a pláží, je prošpikováno jezírky a strmými skalisky. Azurové moře se snoubí s bílými plážemi a zelenými pralesy a tvoří pavučinu dokonalé přírody bez lidí.

Opuštěné pláže ale nemusí být pro každého, a proto Thajsko myslí i na turisty, kteří vyznávají divoké noční párty a nekončící zábavu na plážích. Extraktem nočního života je pak slavná Full Moon Party, která se každý měsíc za úplňku koná na pláži Hat Rin ostrova Ko Phangan.

Tradičně největší party se tu odehrává na Silvestra, kdy se sem sjíždějí vyznavači neotřelých večírků z celého světa. O největší plážové party světa se dočtete v našem článku Největší plážová party světa? Full Moon Party na ostrově Ko Phangan.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Thajsku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy do Thajska:

Pattaye se donedávna přezdívalo město hříchu, protože právě tady najdete vyhlášené podniky celého Thajska. Časy se ale mění a Pattaya je elegantním letoviskem pro noční ptáky.

Když si představíte jakoukoli reklamu na dovolenou u moře, realita na Ko Tao je několikrát trumfne. Bílý písek tu září stejně jako slunce a slané moře vás omámí jemnými vlnkami.

Nádherně čnící vápencové věže se odrážejí v průzračném moři a loďky ve tvaru banánů každou chvílí připlouvají k písčitým břehům. Krabi je ráj pro všechny milovníky opuštěných pláží.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Která z thajských destinací vás láká nejvíc?
Pattaya
29,3 %
Bangkok a okolí
6,1 %
Phuket
6,3 %
Phi Phi
15,9 %
provincie Krabi
22,1 %
Ko Tao
12,7 %
jiná
7,6 %
Celkem hlasovalo 560 čtenářů.

Další thajské výlety

Tropická zahrada Nong Nooch Village

V oblasti Pattaya, nejznámějším thajském letovisku, můžete kromě tanečních parketů a elegantních restaurací navštívit i obrovskou tropickou zahradu, jejíž sbírky obsahují stovky kvetoucích orchidejí nebo kaktusů.

Kromě toho tu mají také malou zoo a místní zaměstnanci jsou schopni zahltit vás spoustou „typicky thajské“ produkce, jakou jsou ukázky národních tanců nebo zápasy v thajském boxu. Oblíbené jsou taky nejrůznější sloní show, které můžete vidět ve všech koutech Thajska, kam dospěl turistický ruch.

Dávné velkoměsto Ayuthaya

Ayuthaya byla hlavním městem Siamské říše od roku 1350 do roku 1782 a za tu dobu se stala nádherným sídlem, plným starověkých chrámů a zlatých soch. V době největšího rozkvětu měla prý celý milion obyvatel, zatímco například v Londýně žilo tou dobou zhruba 300 tisíc lidí. Dnes tu v opuštěných ulicích a troskách chrámů můžete nasávat prastarou buddhistickou moudrost, tak trochu pozměněnou proudy turistů, kteří ji sem přicházejí hledat.

Jeskyně Tham Khao Maikaeo

O něco méně návštěvníků potkáte v mohutném komplexu jeskyní na ostrově Ko Lanta. Jejich vznik má na svědomí vzájemné působení vápence a vody, takže tu uprostřed džungle můžete obdivovat obří jeskyně o rozměrech katedrály nebo malá podzemní jezírka.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám