Hlavní obsah

Kdo se setkal s mimozemšťany? Možná tajemní Dogoni. Najdete je v Mali

Kdo chce nahlédnout do života záhadných Dogonů, kteří podle některých záhadologů pěstovali vztahy s mimozemšťany, ten by se měl vydat do Mali, klenotu západní Afriky. Kromě tajuplných národů se tam setká i s přírodními kontrasty a zachovalými památkami. Jde o jednu z nejkrásnějších afrických zemí.

Článek

Sever patří Sahaře, jih zase mohutné řece Niger. Mali je podmanivá a výjimečná země plná protikladů, která ale často stojí ve stínu svých slavnějších sousedů, jako je například Alžírsko nebo Senegal.

Stejně jako některé další státy černého kontinentu patří mezi nejchudší země světa, liší se od nich ale celkem vysokou snášenlivostí svého různorodého obyvatelstva, do kterého patří i tajuplní Dogoni.

Záhadná země Dogonů

Po celém světě o nich koluje spousta pověstí. Říká se třeba, že jsou nejlepšími astronomy v celé Africe. A jejich kultura je prý natolik zvláštní , že je podle některých nemožné, aby nebyla ovlivněná nějakou mimozemskou civilizací. Jedna z mála věcí, která o Dogonech platí jistě, je, že si svá tajemství pečlivě střeží.

Jejich země se rozléhá kolem útesu Bandiagara. Dogoni sem údajně přišli proto, aby unikli rozmáhajícímu se islámu, kterému by museli obětovat své animistické náboženství. Teď žijí na nebo kolem útesu v typických vesničkách s bizarními domky a sýpkami z písku. Území, které Dogoni obývají je tak vzácné, že ho organizace UNESCO chrání už více než 20 let.

V jejich uzavřené společnosti platí tajná pravidla, které nezná nikdo jiný než místní obyvatelé. S rostoucím turistickým ruchem už ale Dogoni se svými zvyky tolik tajností nenadělají a zvědavým cestovatelům rádi předvedou jeden ze svých jedinečných rituálních tanců v typických maskách. Samozřejmě si za to obvykle nechávají zaplatit, ale nikdo se tomu nebrání, protože sledovat tanec Dogonů na vlastní oči je nezapomenutelný zážitek.

Další zajímavé články o Africe:

„Až do Timbutku…“

Legendární město Timbuktu leží v severní části země u řeky Niger. Při jeho založení v 5. století stál tajuplný národ Tuaregů. Díky výhodné poloze, která z Timbuktu udělala výchozí bod pro cestu z jihu Sahary na sever, se z města brzy stalo významné ekonomické centrum.

Obchody s otroky, zlatem, slonovinou nebo solí tady jen kvetly a Timbuktu se díky svému bohatství stalo také brzy centrem západoafrické vzdělanosti a kultury. Jeho význam se přesto postupem času zmenšil, ale dodnes je díky zachovalé architektuře jedním z hlavních turistických cílů v Mali a další památkou zapsanou na seznamu UNESCO. Cestovatele sem táhne hlavně trojice honosných mešit, která zlatý věk Timbuktu připomíná dodnes.

Čaj jménem Tuareg
Národ Tuaregů dal jméno i čaji, který se pije v celé oblasti Sahary. Nejen, že osvěžuje, ale slouží i jako symbol pohostinnosti a úcty k hostu. Jeho příprava je složitá – jde o zdlouhavý obřad, při kterém si (nejen) Tuaregové rádi povídají. Pije se před jídlem i po něm, kdykoli přijde návštěva.

Hliněné město a africké Benátky

Hliněné město Djenné leží na ostrově v řece Bani a podobně jako Timbuktu se rozmohlo hlavně jako důležitý obchodní uzel. Jeho přezdívka je jasná – zachovalo se tu na 2000 hliněných staveb sahelského slohu, včetně té nejvyšší na světě – místní Velké mešity.

Djenné je známé také díky výrobě bogolanů, což jsou tkaniny s různobarevnými abstraktními vzory vytvořenými batikou. Starost s výběrem suvenýrů tak odpadá. Hliněné město má také své místo na seznamu světového kulturního dědictví.

Přezdívku africké Benátky si vysloužilo město Mopti díky své poloze na soutoku řek Bani a Niger. Proslulo hrnčířstvím, šitím látek a výrobou oděvů. Stejně jako se tu setkávají dvě řeky, je Mopti místem protnutí několika malijských etnik. Uvidíte tady zmíněné Tuaregy nebo Dogony a další národnosti jako jsou třeba Bambara, Hausa nebo Boro a Bozo.

Mezi místa plná jedinečné atmosféry, kde je potkáte všechny, patří zdejší rušný přístav. Váš nos si dosytosti užije intenzivních vůní koření, vaše oči zase všech možných barev a ucho energického hluku pulzujícího města.

Čtěte dále:

Dále si můžete přečíst o unikátní kryté sjezdovce, tajemném podmořském oku v Belize nebo o Aljašce. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Poznejte Afriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do Afriky:

Poznejte to nejlepší ze západní Afriky, odhalte tajemství Dogonů, objevte Timbuktu a navštivte exotické město Ougadougou.

Strhující kombinace jízdy v legendárním vlaku a výprav za kulturou a divočinou exotického jihu Afriky. 19 dní, na které se nezapomíná.

Vydejte se na fascinující cestu do srdce Afriky. Připravte se na setkání s pravou džunglí, savanou, ohroženými gorilami i jinými primáty.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Byli jste na dovolené v Africe?
Ano, ale pouze na severu u moře.
23,3 %
Ano, a dokonce i "hlouběji"
11,1 %
Ne, ale rád bych vyrazil(a)
42,6 %
Ne, Afrika mě neláká.
23 %
Celkem hlasovalo 559 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Mali

Mali má kolem 13 milionů obyvatel, kteří žijí přibližně na 1,2 milionu kilometrů čtverečních. Hlavním městem země je Bamako. Mali sousedí s Alžírskem, Nigerem, Burkinou Faso, Pobřežím slonoviny, Guineí, Senegalem a Mauritánií.

Režim vstupu

Pro vstup do Mali potřebují čeští turisté pas a vízum. Doporučuje se ale ověřit si u zastupitelského úřadu Mali, zda se podmínky pro vstup nezměnily. Vývoz uměleckých předmětů je v Mali kontrolován.

Jazyk

Oficiálními jazyky jsou francouzština a bambarština, vzdělané vrstvy ovládají arabštinu.

Měna

Platnou měnou je západoafrický CFA frank (FCFA), který má pevný kurz vůči euru (1 euro=656 FCFA).

Náboženství

Převážnou většinu tady má islám, který následují domorodá náboženství.

Bezpečností doporučení

Nedoporučuje se cestovat osamoceně. V některých oblastech na severu země hrozí banditismus. V hlavním městě Bamaku se po setmění nedoporučuje vycházet sám, protože jsou tu rozšířené pouliční krádeže. Kromě problematické oblasti severu je však bezpečnostní situace v Mali celkem přijatelná.

Doprava

Do hlavního města Mali létají přímé spoje z pařížského letiště Charlese de Gaullea. Pokud tam poletíte z Prahy, zaplatíte za letenku přibližně od 32 tisíc korun a výš.

Další zajímavosti v Mali

Hrobka vládce Askíji

Jedinečná stavba, která má rovněž své místo na seznamu světového kulturního dědictví, byla postavena na konci patnáctého století. Nechal si jí vybudovat vládce Askíja, pod jehož vládou bohatla a vzkvétala Songhajská říše.

Hlavní město

Bamako je finanční a správní centrum a zároveň největším městem v Mali, kde se zrcadlí dějiny celé země. Historie osídlení této oblasti sahá do paleolitu, Bamako ale bylo založeno až v 17. století, kdy bylo významným centrem. Za francouzské nadvlády tu zase byla vybudována pevnost.

Gao

Bývalé hlavní město Songhajské říše leží na východě Mali. Přestože zdaleka nedosahuje svého dřívějšího významu, stále je největším městem ve východní části státu. Mezi místní monumenty patří i most přes řeku Niger, na jehož stavbě se podílelo několik národů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám