Hlavní obsah

Bali, Jáva, Komodo nebo Borneo. Který z indonéských ostrovů je ten nej?

Indonésie je jako mozaika poskládaná z tisíců ostrovů a ostrůvků, kde žije mnoho národů rozdílných zvyků i jazyků. Moderní civilizace se tu mísí se starobylou kulturou, bohatství zase s chudobou a každý kout země se liší od ostatních. Kromě populárního Bali je v Indonésii mnoho dalších míst, kam se vydat. Divokost vulkánů i indonéských domorodců poznáte třeba na Jávě.

Článek

Jáva sousedí s Borneem a Sumatrou a leží na ní i hlavní město Indonésie Jakarta. Proslulá metropole, ve které žije přes devět milionů lidí. A to bez aglomerací. S nimi už počet obyvatel stoupá na 27 milionů. Lidské hemžení, které musíte zažít na vlastní kůži, vyneslo Jávě první místo ve světových žebříčcích – je to nejhustěji obydlený ostrov na světě.

A co dalšího je tady k vidění? Třeba Indonéské národní muzeum stojí určitě za to. Vzniklo díky Holanďanům a údajně vystavuje nejbohatší sbírky v celé Indonésii. V Jakartě je také největší mešita celé jihovýchodní Asie – Istaqlal. Do hlavního města by se měl určitě vydat i ten, koho zajímá ta modernější tvář Indonésie.

Kde přežívá tradice

Kdo by chtěl naopak poznat spíše indonéské tradice a zvyky, měl by vyrazit do střední části ostrova, kde leží provincie Yogyakarta i její stejnojmenné hlavní město. To bylo centrem při indonéské národní revoluci a celá provincie má dodnes zvláštní status – je tady zachován sultanát a sultán je zároveň guvernérem.

Jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí je zřícenina vodního paláce Taman Sari a v neposlední řadě i řemeslná čtvrť. Yogyakarta je totiž známá i jako středisko tradičních umění a klasické indonéské kultury. V řemeslné čtvrti tak uvidíte například hlučný ptačí trh nebo pestrobarevné batikářské dílny. Majestátní scenérii nad městem vévodí aktivní sopka Merapi, jejíž vrcholek výrazně převyšuje okolní bujný porost.

Malý vesmír skrytý v pralese
Jávskou světoznámou specialitou je chrám Borobudur. Komplex postavený mezi osmým a devátým stoletím skrývá kilometry fascinujících reliéfů, které zobrazují buddhistický koncept vesmíru. Celý chrám pak tvoří rituální obrazec – mandalu. Pokud si uděláte výlet do Yogyakarty, pak se vyplatí i cesta sem – je to jen zhruba 40 kilometrů na severozápad. Rozumí se samo sebou, že tento klenot světové architektury má své místo na seznamu Světového kulturního dědictví. A to už více než 20 let.

Když jeden ostrov nestačí

Je-li vám Jáva malá, určitě využijete blízkosti dalších celosvětově známých lokalit. Co třeba Ostrov bohů? Nebo raději Ostrov draků? Výběr je velký.

Prvním zmiňovaným se myslí známé Bali, kde vzduch voní po orchidejích, sladkém tropickém ovoci i koření. Památek je tu nespočet, v pralesích se skrývají malebné vesničky, chrámy nebo tajemné jeskyně. Terasovitá rýžová pole střídají pohledy do rozmanitých horských údolí nebo na vrcholky ještě činných sopek. Více o Bali se dočtete v tomto článku Poznejte Bali - ostrov bohů a démonů.

Ostrovem draků bylo míněno Komodo, které proslavili jeho nejznámější obyvatelé – varani komodští. Ti byli dlouho považování za bájné draky a odtud také ta pohádková přezdívka.

Přestože do chrlení ohně mají hodně daleko, respekt určitě vzbuzují. Při délce 3 metry a váze 150 kilogramů nejde o žádné domácí mazlíčky. Kromě varanů je ale na ostrově k vidění i mnoho dalších zajímavostí – třeba bohatý podvodní život u pláží Pantai Merah, které proslavil jejich růžový písek.

Méně známým, ale podobně krásným ostrovem je pak Lombok, který ze své menší popularity těží – turistů je tady totiž méně než na Bali a zážitek například z potápění je tak o to intenzivnější.

I na Lomboku můžete obdivovat zajímavou architekturu a pozorovat život místních domorodců – Sasaků. Zjistíte třeba, jak se vyrábí palmový cukr Jagerry, což je místní výživná pochoutka. Více o Lomboku se dočtete v tomto článku - Kam za dobrodružstvím? Na ostrově Lombok objevíte třeba plovoucí palác.

Pokud vás nenadchl ani jeden ze zmíněných ostrovů, možná se necháte zlákat populárním Borneem, které se z obávaného ostrova lovců lebek stalo v posledních letech velmi oblíbenou lokalitou dobrodruhů. Více jsme se mu věnovali v tomto článku.

Jedno je ale jisté, ať už vyrazíte na kterýkoliv z téměř osmnácti tisíc ostrůvků, které tvoří Indonésii, budete se sem chtít vracet - za unikátní přírodou a atmosférou tolik odlišnou od té naší středoevropské.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Indonésie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Indonésie:

O krásy na Borneu se dělí Indonésie, Malajsie i Brunej. Kromě nedotčené přírody tak můžete na tomto ostrově také navštívit tři asijské státy najednou.

Pobyt na nejznámějších indonéských ostrovech osvěží a nabije každého. Ať už zážitky z džungle nebo odpočinkem na místních plážích.

Na dvoutýdenním zájezdě vám Indonésie odkryje všechna svá tajemná a krásná zákoutí. Poznáte její bohatou historii i jedinečnou přírodu.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Kde si vybíráte dovolenou?
Z klasického papírového katalogu
12,4 %
Z internetu
67,5 %
Jinak
20,1 %
Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Praktické informace - Jáva

Indonésie je známá svým přísným postojem k pašování narkotik. Pokud se někdo tímto činem proviní, hrozí mu trest smrti. Zákaz dovozu platí i na zbraně a munici nebo pornografii a bezdrátové telefony.

Víza

Občané České republiky mohou pro pobyt v Indonésii získat 30denní vízum – podmínkou je pas platný ještě minimálně 6 měsíců po vstupu na území Indonésie, dostatek finančních prostředků, zpáteční letenka nebo palubní lístek a poplatek 25 dolarů.

Zdraví

Doporučuje se očkování proti virové hepatitidě A, při delším pobytu i proti typu B, poliomyelitidě a břišnímu tyfu. Nedoporučuje se pít vodu z vodovodní sítě. Kvůli nemocem přenášeným komáry by se měly pečlivě a často používat repelenty a důsledně dodržovat pravidla hygieny.

Bezpečnost

Co se týče kapesních krádeží, je na místě obezřetnost – pasy, peníze nebo letenky končí často v rukou kapsářů. Stejně tak se doporučuje používat jen taxi prověřených společností, které většinou své zaměstnance posílají k hotelům a nákupním centrům.

Indonésie je muslimská země a je proto nezbytné dodržovat její zásady například v oblékání žen nebo v pití alkoholu (u prvního platí, čím více, tím lépe, u druhého je to přesně naopak).

Jazyk

V turistických centrech se lze domluvit anglicky, v méně navštěvovaných oblastech je to problém. Stejně tak státní úředníci angličtinou většinou nevládnou a komunikace s nimi se proto může nepříjemně protáhnout.

Cesta

Z Prahy lze do Jakarty doletět nejčastěji s přestupem v Amsterdamu nebo Istanbulu, za letenku zaplatíte 15 tisíc korun a víc.

Měna

Platnou měnou je indonéská rupie. Doporučuje se mít sebou hotovost v dolarech (nejlépe vytištěných po roce 1996). Platební karty většinou podléhají velkým poplatkům.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám