Hlavní obsah

Aljaška a Yukon: Nespoutaná divočina pro dobrodruhy a milovníky přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatavé slunce ozařuje zasněžené vrcholky hor, ranní rosa se třpytí na stéblech trávy a řekou plují lososi. Na protějším břehu se medvěd chystá ulovit si snídani a na obzoru mezi bílými mraky vykukuje Mount McKinley. A vy jste jediným vetřelcem v tom království divočiny, které je stejné od dob, kdy ho objevili asijští lovci mamutů i američtí zlatokopové.

Článek

Nemusíte být zrovna milovníkem Jacka Londona nebo Lovců mamutů, aby vás Aljaška fascinovala. Je to krajina, kde štíty hor rozrývají divoké řeky a kde vládnou medvědi a vlci. Prezentuje naprostou čistotu a nedotčenost a zároveň nesmírnou krutost a neúprosnost přicházející zimy ve vzduchu. Aljaška a její kanadský soused Yukon ukrývají ve svých údolích a korytech řek mnohá tajemství a vzkazy lidských osudů.

Vydat se sem na vlastní pěst je odvážné, ale stojí to za to. Jedinou dobrou radou je pokora vůči nezměrné síle přírody – ta je v těchto končinách jediným soudcem. Právě ona rozhodne nejen o tom, kam se vydáte, ale i kdy se vrátíte. Když v dešti stojíte uprostřed stezky, která se začne pomalu měnit v řeku, a medvěd na vedlejší stráni se na vás otočí, je jedno, kolik příruček mladých svišťů jste přečetl. Tohle je divočina.

Naštěstí jsou ale i jiné možnosti, jak co možná nejvíce poznat tenhle vzdálený kraj světa. Cestovní kanceláře nabízejí výpravy za americkými a kanadskými velehorami, ledovci nebo k starým rýžovištím zlata. Takový zájezd většinou stojí něco kolem 100 tisíc. Samotná zpáteční letenka vyjde asi na 30 tisíc, problém ale nastává při pohybu po Aljašce, kde se na mnoho míst nedostanete jinak než vrtulníkem.

Mezi nejkrásnější místa Aljašky a Yukonu patří bezpochyby zdejší národní parky. Například ke vstupu do NP Denali potřebujete speciální licenci, o kterou je v sezóně velký zájem. Do každé oblasti parku je totiž povolen vstup jen určitému počtu lidí. Díky tomu si tu ale budete opravdu připadat jako v divočině, i když ne tak nebezpečné. Můžete se tu projet na psím spřežení, pozorovat medvědy, losy, vlky anebo sjíždět na raftu řeku Nenana. To vše v kulisách tundry s divokými skalisky a zasněženými vrcholy velehor.

Láká vás cestování po USA? Pak se nechte inspirovat některým z dalších článků o americké divočině i multikulturních velkoměstech.

Nic menšího nedalo parku Denali své jméno, než nejvyšší hora Severní Ameriky, Mount McKinley, zvaná také jako Denali. 6194 m vysoká hora leží v centru parku a z určitého úhlu pohledu by se dala považovat i za nejvyšší horu světa. O něco menší, ale stále trhající rekordy, je severoamerická specialita – medvěd kodiak. Ten žije pouze na jednom americkém ostrově – na Kodiaku.

I přesto, že tady najdete pozorovatelny pro turisty, stále tu existují místa, která si můžete vychutnat úplně sami. Když pak půjdete cestou, kterou vyšlapaly stovky obřích tlap a na březích řeky uvidíte zbytky lososů, bude vám celá lidská existence připadat tak nějak malá a bezvýznamná. Tady vládne kodiak.

Je toho ale ještě tolik, co musíte vidět! Jen jeden ze čtyř živlů – voda – tady nachystala neuvěřitelné množství zajímavostí a jedinečných věcí. Můžete třeba každý rok sledovat lososy, jak táhnou proti proudu řeky do vnitrozemí naklást jikry, nebo vyšplhat na jeden z mnoha ledovců. Fjordy rezervace Kenai Fjords zase nejlépe prozkoumáte při plavbě lodí a uvidíte tak i mořské vydry, velryby nebo lachtany. Nakonec se vykoupete v teplých pramenech Takhini a budete se těšit na den ve znamení zlata.

Právě to sem totiž na konci 19. století přilákalo desítky tisíc zlatokopů a změnilo nadobro zdejší „krajinu nikoho“ ve výnosná rýžoviště. V kanadském teritoriu Yukon je dokladem této mohutné migrace městečko Dawson na řece Klondike a na Králičím potoce, ve kterém bylo nalezeno obrovské množství zlata. Kromě zlatonosných polí, na kterých si můžete zkusit vyrýžovat vlastní zlatou hroudu, tu budete obdivovat také kdysi největší rypadlo na těžbu zlata na světě.

Vydáte-li se na Aljašku nebo Yukon, udělejte to koncem léta. Vyhnete se tak nepříjemným náletům komárů a ještě stihnete teplé počasí. Cestovat sem na podzim je také možné, ale má to už svá rizika – ve vyšších polohách se můžete setkat se sněhem a s ranními mrazíky. Ať už se rozhodnete jakkoli, vždycky můžete počítat s velkou ochotou a pomocí zdejších lidí. Tam, kde příroda vládne tvrdou rukou, je každý připraven pomoci druhému v nouzi.

Severské zajímavosti
Hyder – město kořalkyV aljašském Hyderu se kromě fjordů, vodopádů a ledovců setkáte také se zdejší typickou kořalkou Everclear. Tento „čistič“ vám možná pomůže získat odvahu na pozorování medvědů grizzly.
Severní polární kruh Kruh, do něhož patří místa na severní polokouli, kde za letního slunovratu slunce nezapadá a za zimního nevychází. Průměrná denní teplota nejteplejšího měsíce nepřekračuje 10°C a nerostou tu vzpřímené stromy.
Carcross - nejmenší písečná poušť světa Najdete ji v Yukonu a spolu s podobnou pouští v americkém Maine je nejmenší pouští světa. Zdejší písečné duny jsou pozůstatkem ledovcových jezer.

Čtěte dále:

Z nejnovějších článků doporučujeme ty o Střední Americe, o nejúžasnějších vulkánech planety, o Singapuru, Novém Zélandu nebo Súdánu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za divokou a nespoutanou přírodou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Aljašku a Yukon:

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory. Taková jsou území opředená dobrodružným perem Jacka Londona.

Z deštných pralesů NP Olympic a ostrova Vancouver do panennské přírody Yukonu a Aljašky. Vydejte se ve stopách dobrodruhů a zlatokopů.

Program zájezdu vás zavede do Vancouveru a dále do překrásných oblastí Skalistých hor nabitých přírodou, jezery a horskými scenériemi.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Která oblast Severní Ameriky vás láká nejvíc?
Sever - Aljaška a Yucon
58,5 %
Záp. pobřeží USA - LA, San Francisko
7,8 %
Východní pobřeží USA - New York a další velkoměsta
3,6 %
Příroda Kanady a její NP
24,4 %
Jih USA - Florida
3,2 %
Jiná oblast
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 743 čtenářů.

Praktické informace - Aljaška a Yucon

Na mapách světa to skoro nepoznáte, ale Aljaška je největším státem USA – je veliká skoro jako třetina celých Spojených států. Na jejím území narazíte na tundry, husté lesy, krásné, rozeklané pobřeží i sopečné ostrovy.

Část země leží za severním polárním kruhem, takže zdejší noci jsou v zimě doslova nekonečné a v létě se zase tmy nedočkáte. Pokud sem ale cestujete začátkem září, jak to doporučuje řada zkušených cestovatelů, místní tma vás dostane. Je totiž úplná, neprostupná. Žádná světla velkoměst – jen zvuky divočiny anebo úplné a hluboké ticho. A ty hvězdy!

Na Aljašku a do Yukonu, což je kanadské teritorium na východní hranici Aljašky, se jezdí hlavně za nádhernou přírodou a zvířaty, které tu žijí jako by nic. Potkat se tu můžete s medvědem grizzly či kodiakem, s vlky, liškami, prostě vším, co byste jinde hledali jen v zoo.

Další krásnou kapitolou cestování těmito severskými zeměmi jsou ledovce a jejich variace v podobě permafrostu, ledovcových jezer, splazů, údolí nebo dokonce pouští.

V zimě ale na Aljašku nejezděte, pokud nejste milovník zamrzajícího adrenalinu. Zima tu trvá asi 8 měsíců a když se zadaří, teploty klesnou až k minus 65°C. Pustinu přerušuje jen několik větších měst, jako je Anchorage nebo Fairbanks na Aljašce a na Yukonu Whitehorse nebo Dawson City. Všude kolem ale narazíte třeba i na místa, která dodnes nebyla pojmenována.

Zlatá horečka jen pro otrlé

Rýžování zlata na Klondiku nebyla žádná legrace. Abyste vůbec dorazili do městečka poblíž rýžovišť, museli jste překonat Pobřežní hory průsmykem Chilkoot. A to ne jednou, ale mnohokrát, abyste si donesli všechny potřebné zásoby. Ze začátku cesty bylo možné využívat tažná zvířata, později se ale přecházelo přes ledové pole, kde zlatokopové vytesali 1500 schodů. Úzkou cestou mohla jít jen řada mužů za sebou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám