Hlavní obsah

Slavné filmové lokality: Kde vznikal Trosečník a kde leží Jurský park

Víte, kde se točily slavné filmy a seriály? Která místa suplovala ve Star Wars planetu Tatooine, kde se proháněli dinosauři v Jurském parku a jaké místo je slavnou filmovou Pláží? Pokud vás zajímá, kam filmaři se svým nádobíčkem často vyrážejí a který slavný hollywoodský herec má kvůli své roli doživotně zakázaný vstup do Číny, pak určitě pokračujte ve čtení!

Článek

Správně vybraná filmová lokace umí posunout celkový dojem z filmu o notný kus výš. Některá místa se po uvedení filmu stanou velkými turistickými atrakcemi. Své by o tom mohli vyprávět třeba obyvatelé Nového Zélandu po uvedení Pána prstenů. Ne vždy ale mohou filmaři natáčet v místech, kde potřebují.

Sedm let v Tibetu a doživotní zákaz pro Brada Pitta

Pamatujete si na film Sedm let v Tibetu, který vzbudil po svém uvedení velkou nevoli Číny? Režiséru Annaudovi nebylo tehdy povoleno natáčet v reálných exteriérech Lhasy a na dalších místech v Tibetu. Musel tedy vzít zavděk Argentinou, kde vytvořil dokonalou iluzi „Tibetské střechy světa“.

Alespoň takto to prezentoval těsně po premiéře. O dva roky později vyšlo najevo, že i přes zákaz poslal do Tibetu malý filmařský tým, který tady potají natáčel. Do filmu bylo nakonec použito asi 20 minut těchto záběrů. Mimochodem – v té době už měl Brad Pitt doživotně zakázaný vstup do Číny – právě kvůli své hlavní roli v tomto snímku. Více o Tibetu a čínských chrámech se dočtete v článku: Nejlepší čínské paláce: Navštivte ten největší, nejtajemnější nebo nejslavnější.

Do Tuniska na jinou planetu…
Tuniská berberská vesnička Matmata posloužila filmařům při natáčení nových Epizod Hvězdných válek. Mimochodem – George Lucas pojmenoval planetu Tatooine podle jednoho tuniského města. Domov Lukea Skywalkera pak v jednom z dílů představuje trogloidní hotel Sidi Driss, který se stal po uvedení snímku poutním místem fanoušků hvězdné série.

Vzpoura na Bounty proběhla v Polynésii

Častým a divácky velmi vděčným cílem filmařů jsou potom nejrůznější tropické ostrovy a ostrůvky. Jedním z prvních velkých hollywoodských filmů, který vznikl na exotickém ostrově, byl snímek Bounty z roku 1984. Antony Hopkins a Mel Gibson tehdy strávili několik týdnů na ostrově Moorea ve Francouzské Polynésii. Konkrétně v krásných zátokách Opunohu a Cookově zátoce.

Zatímco Cookova zátoka dnes patří k největším atrakcím ostrova, Opunohu je díky své izolovanosti a horší dostupnosti opomíjená. Na druhou stranu si ale uchovala své romantické kouzlo a polynéskou autenticitu a právem patří mezi nejkrásnější místa Polynésie. Další informace o Polynésii si můžete přečíst v těchto článcích:

Filmová „Pláž“ leží v Thajsku

Pro změnu na thajský ostrov Phi Phi Leh (více o něm v tomto článku) situovali podstatnou část děje autoři snímku Pláž. Sluší se ale poznamenat, že zátoka Ao Maya, která byla hlavním protagonistou tohoto snímku Dannyho Boyla, byla následně ve filmovém studiu ještě počítačově upravená. Aby filmaři vytvořili dokonalou iluzi opuštěnosti a izolace, vztyčili nad ní za pomoci počítačových triků ohromnou horu – tu ale ve skutečnosti nad zátokou nenajdete.

Filmaři museli během natáčení navíc čelit kritice ochránců přírody, kteří tvrdili, že svojí činností hrubě narušují křehký a citlivý ekosystém ostrova.

Snímek z roku 2000 pohrdal komerčním turismem. Hlavní hrdina ztvárněný Leonardem di Capriem byl nezávislým cestovatelem, který na opuštěný ostrov utíká za absolutní svobodou. Paradoxně po uvedení filmu došlo k tomu, že se ostrov Phi Phi Leh stal cílem cestovních agentur a dnes se den co den na ostrově vylodí několik stovek turistů. Více o Thajsku naleznete v článcích Pět tipů, jak si zpestřit pobyt v Thajsku nebo Kam do Thajska bez turistů? Zkuste ostrovy Ko Kood, Ko Tao a Ko Ratcha.

Trosečníkův ostrov Monuriki

Oblíbeným turistickým cílem se ostatně stal i ostrůvek Monuriki v souostroví Fidži. Netušíte, jaký film tady vznikl? Od roku 2000 je známější pod přezdívkou „Trosečníkův ostrov“. Právě tady totiž strávil několik měsíců štáb filmu Trosečník.

V samotném filmu jméno ostrůvku nezazní. Naopak jsou diváci uvedeni v omyl, když se z úst hlavního hrdiny dozvědí, že ztroskotal na ostrově „zhruba 600 mil jižně od Cookových ostrovů“ – v těchto místech ale ve skutečnosti žádné tropické ostrůvky být nemohou. Více o Fidži a dalších úchvatných ostrůvcích naleznete v článcích:

Ztraceni na Havaji

Jake a Tlusťoch, Jurský park nebo seriálový hit Ztraceni - všechny tyto snímky mají jednoho společného jmenovatele a tím je místo jejich natáčení. Havajský ostrov Oahu je sice podle filmových producentů pekelně drahé místo pro natáčení, ale exteriéry prý stojí za to.

Posoudit to můžete sami – vzniklo tady všech 115 epizod Ztracených. Včetně těch částí, které se odehrávají v Iráku, Koreji nebo v Austrálii. Třeba záběry „z Koreje“ suplovali natáčením v místním Údolí chrámů. Samotné letadlo se potom v prvním díle 22. září 2004 „zřítilo“ na pláž Mokuleila, která leží na severozápadě ostrova. V době natáčení bylo navíc možné některé hvězdy seriálu potkat na dalších místních plážích, kde si užívali volna. Více o Havaji v tomto článku: Na Havaji se můžete slunit na Waikiki nebo létat vrtulníkem nad sopkami.

Čtěte dále:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za exotikou a poznáním

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poslední vlak do Lhasy před neodvratným příchodem moderního věku. Tibet versus Čína. Naprosto unikátní dvanáctidenní cesta nejvyšší železnicí světa do srdce Himaláje.

Adrenalinové krmení žraloků, smyslný tanec místních dívek, bydlení v luxusních bungalovech nad vodou – to vše během 14 dní v jednom z nejkrásnějších koutů planety.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Do kterého z těchto filmových míst byste nejraději vyrazili na dovolenou?
Na Phi Phi
9,6 %
Na Havaj
13,4 %
Do Tuniska
1,2 %
Na Fidži
8,3 %
Do Tibetu
9,1 %
Do Francouzské Polynésie
58,4 %
Celkem hlasovalo 1212 čtenářů.

Více o slavných filmových lokalitách

O všech místech, o kterých se zmiňujeme v hlavním článku, jsme sepsali i samostatné články, které se jednotlivým lokalitám věnují podrobněji a přinášejí i další zajímavosti.

Pokud vás tedy zajímá, jak se žije mnichům v Tibetu, podívejte se na tento článek: Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa

Tunisko posloužilo jako kulisa pro Hvězdné války, nabídnout toho ale může mnohem víc. Saharu, berberské vesničky, unikátní horské oázy nebo luxusní letoviska při pobřeží. Vše jsme se pokusili shrnout sem: Plánujete letos dovolenou v Tunisku? Zde je několik tipů, co si nenechat ujít

Francouzská Polynésie je jedním z nejkrásnějších koutů naší planety. Pokusíme se vás o tom přesvědčit skrze článek, který jsme o ní v minulosti vydali: Na ostrově Moorea zažijete krmení žraloků a krásné zátoky z filmu Bounty

Scénické souostroví Phi Phi patří k perlám Andamanského moře. Oblíbené je nejen mezi filmaři, ale i mezi fotografy, kteří místní scenérie označují za jedny z nejkrásnějších na světě. Podobně o Phi Phi mluví i potápěči. Další postřehy a zajímavosti potom najdete v tomto článku: Filmová „Pláž“ existuje, patří k nejoblíbenějším turistickým cílům Thajska

Fidži posloužilo jako kulisa při natáčení filmu Trosečník. Mimo to je ale luxusní lokalitou, kam se jezdí na pětihvězdičkové dovolené. Více jsme se o nich rozpovídali v článku, který se věnoval novému podvodnímu resortu: Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon

Havaj na Havaji. Tento americký stát je místem, kde pro USA začala útokem na Pearl Harbor druhá světová válka. Kromě památníku lodi Arizona turisty láká ale i slavná pláž Waikiki nebo přelet vrtulníkem nad sopkami. Více podrobností najdete tady: Na Havaji se můžete slunit na Waikiki nebo létat vrtulníkem nad sopkami

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám