Hlavní obsah

Největší dopravní letadlo světa pojme přes 800 pasažérů a na palubě má i lázně

Největší a nejluxusnější – to jsou přídomky, které se pojí s Airbusem A380. Žádné větší dopravní letadlo světové nebe nebrázdilo. Na palubu se vejde při maximální kapacitě přes 800 pasažérů. Ti mají k dispozici třeba soukromou suitu, luxusní bar, palubní lázně nebo mohou za pomoci kamer na přídi letadla sledovat celý let z pozice pilota.

Článek

Airbus A380 se s běžnými pasažéry do vzduchu poprvé vznesl v roce 2007, dodnes ale let s ním platí za výjimečný zážitek. Po světě jich prozatím létá jen zhruba padesát, v následujících letech mají přibýt další. Jeho vzácnost ale není to, co z cesty tímto letadlem dělá nezapomenutelný zážitek. Tím je právě nebývalé pohodlí a luxus, kterého se v tomto typu letadla dostává všem cestujícím.

„Airbusem A380 jsem cestoval několikrát a vždycky jsem si vybral let s ním záměrně. Letadlo je neuvěřitelně prostorné a na rozdíl od běžných letadel nabízí víc možností zábavy. I dlouhý let si užijete,“ shrnuje důvody, proč si pro cesty vybírá právě tento letoun Adam Poustka, velký fanoušek létání.

Sprcha přímo na palubě

Letadlo má dvě paluby a disponuje i palubními lázněmi. Cestující v první třídě si hned po nástupu do letadla mohou říci, kdy budou chtít využít palubních lázní a osvěžit se ve sprše. Mimochodem sprcha na palubě je revolucí, kterou do světa masového létání vnesl právě Airbus A380. V jiném letadle ji nenajdete.

Jako jediná ze všech šesti aerolinií, které mají Airbus A380 ve své flotile, nabízí možnost využití palubních lázní se sprchou společnost Emirates. Ostatní aerolinky létající s Airbusem A380 sice sprchu nenabízejí, jejich cestující z první třídy se ale mohou osvěžit alespoň u velkoryse pojatých umyvadel.

Soukromé suity – minipokojíky k nabrání sil

Airbus A380 kromě lázní a sprchy nabízí i prostorné suity, kde si člověk, na rozdíl od většiny klasických letů, může odpočinout v soukromí, nabrat síly a vyvarovat se únavě po dlouhé cestě. V soukromé suitě lze sedět, nebo se natáhnout a užívat si pohodlí, které nabízí. Ti, co letí za obchodem, se tu často připravují na pracovní schůzky.

Letadlo je koncipováno pro zhruba 800 pasažérů, ale díky tomu, že aerolinky letadla přizpůsobují pro zhruba polovinu až dvě třetiny maximálního počtu cestujících, mají okolo sebe dost místa i lidé v ekonomické třídě.

Let z pozice pilota

Každý cestující má možnost sledovat průběh cesty z pozice pilota - díky venkovním kamerám na přídi letadla, z nichž je signál přenášen na obrazovky zabudované v opěradle každého sedadla.

„Možnost dívat se ven z letadla za pomoci venkovních kamer a to rovnou z několika pohledů mě uchvátila. Na obrazovce před vámi se k tomu objevují i klasické informace o letu, ale takto podrobně jsem je ještě v žádném letadle neviděl,“ přidává svůj postřeh Poustka a dodává, že díky modernímu vybavení letadla si lze u každé sedačky k obrazovce připojit vlastní fotoaparát a rovnou si tak prohlížet fotky.

Airbus A380 přímo do Prahy na pravidelných linkách nelétá. Jednou z možností, jak se s ním proletět je ale cesta z Prahy do Bangkoku přes Dubaj. Právě po přestupu v Dubaji nasazují dubajské aerolinky na navazující cestu do thajské metropole právě tohoto „drobečka“.

Čtěte dále:

Netradičním způsobům dopravy jsme se v poslední době věnovali i v jiných článcích:

Dál jsme psali třeba o unikátních budovách v Dubaji, Ekvádoru, Ibize nebo Maltě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky. 

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Dubaje

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů do Dubaje:

Jeden z nejluxusnějších dubajských hotelů byl postaven na ostrově Palm Jumeirah Island, což je největší uměle vybudovaný ostrov na světě. Hotel je obklopen z obou stran soukromou pláží.

Luxusní hotelový komplex se 442 pokoji se nachází přímo na světoznámé pláži Jumeirah Beach. Tenisové kurty, masáže, lázně, wellness, 3 venkovní bazény v tropické zahradě.

Jeden z nejluxusnějších hotelů v Emirátech se nachází v Abú Dhábí. Tento hotel obvykle využívají nejvyšší představitelé různých zemí při oficiálních návštěvách Spojených arabských emirátů.

Autor: Klára Ježková & ESO travel

Anketa

Jakému typu přepravy dáváte přednost při cestování po Evropě?
Letadlu
47,4 %
Autu
42,6 %
Autobusu
2,7 %
Železnici
6 %
Jinému
1,3 %
Celkem hlasovalo 2430 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám