Hlavní obsah

Malta - mladí sem jezdí za zábavou i vzděláním, ti bohatí za luxusem

Malta leží ve vodách Středozemního moře mezi Sicílií a africkými břehy a ročně přivítá na milion turistů. Dílem jde o studenty angličtiny, dílem o rodiny s dětmi a nezanedbatelnou část tvoří ti, co si přijedou užít dovolenou bez kompromisů. Malta nabízí totiž od každého trochu – kosmopolitní letoviska, rodinné hotýlky i hotel na soukromém poloostrově s privátními plážemi jen pro vyvolené.

Článek

Hned na úvod je třeba poznamenat, že Maltská republika není jen jediný ostrov. Ve skutečnosti jde o souostroví – největším ostrovem je Malta, následuje ji menší ostrov Gozo a trojici obydlených ostrůvků doplňuje venkovem dýchající Comino. Tři zbylé – Cominotto, Filfla a ostrov sv. Pavla – jsou občasným cílem lodních výletů nebo potápěčů. Stálé obyvatelstvo na nich není.

Za klidem na Gozo…

Většina turistů spustí „prázdninové kotvy“ na hlavním ostrově Malta, nicméně neprohloupí ani ti, kteří v letovisku Marfa přestoupí na trajekt a zakotví až na ostrově Gozo. „Gozo je klidnější, je tu křišťálově čistá voda a výborné podmínky pro potápění,“ vyjmenovává jeho přednosti místní rybář. Místní pláž Ramla I-Hamra pak patří k maltské špičce. Písek na ní je rudý, její šířka atakuje hranici padesáti metrů a obklopují ji zelené svahy.

Pro někoho ale může být ostrůvek Gozo až moc klidný. Na rozdíl od letovisek na Maltě se tu turisté jen zřídka dočkají nočního tahu, který skončí až těsně nad ránem. K tomu je naopak ideální letovisko St. Paul´s Bay přímo na Maltě. Právě sem se sjíždí velká část studentů na jazykové kurzy, kterými je Malta proslulá. Atmosféra městečka tak tepe v rytmu mladých a podél hlavní promenády se táhnou bary, restaurace a bistra, kde život pořádně začíná až po setmění.

… za zábavou do Sliemy

Rušným nočním životem proslulo i letovisko Sliema. Mimochodem větší na Maltě nenajdete. Patnáctitisícové městečko se v sezóně několikanásobně zvětší. Částečně za oblibou Sliemy stojí i to, že ji od hlavního města Valletta dělí jen několik minut jízdy autobusem. „Přistanete na letišti, vyzvednete zavazadla a do hodiny už bydlíte a můžete vyrazit k moři,“ pochvalují si turisté.

Podél pobřeží se táhne promenáda, ideální na večerní a noční romantické procházky, kdy se člověk může zastavit v některé z restaurací a ochutnat něco z plodů moře, které ráno místní rybáři na typických loďkách zvaných luzzu vylovili z moře. Jedinou pihou na kráse tak může být třeba pro rodiny s dětmi fakt, že ve Sliemě nejsou typické pláže, ale pobřeží tvoří placaté kameny. Do vody se tak obvykle musí po žebříku.

Při procházce Sliemou si jeden ani nevšimne, že přešel do jiného města. St. Julien´s na Sliemu totiž plynule navazuje. A právě tady, na poloostrově, který prudce vybíhá do moře, leží jeden z nejluxusnějších maltských hotelů. Poloostrov, na kterém leží, je v soukromém vlastnictví, stejně tak i dvě nejbližší pláže. Nikdo nezvaný tak hotelové hosty neruší a ti si užívají maximálního soukromí.

Voda nad zlato
Kdybyste si měli tipnout, který stát na planetě je nejchudší na vodu, Malta by vás nejspíš ani nenapadla. A přitom to tak skutečně je. Zásoby sladké vody jsou na Maltě minimální. Proto jsou třeba i sladkovodní bazény u hotelů velmi vzácné. Až do 80. let se voda na Maltu dovážela z Itálie, dnes tu funguje několik úpraven na odsolení mořské vody.

Mellieha – když jedete s dětmi

Pláže, kde je vstup do vody bezproblémový i pro malé děti, jsou v okolí letoviska Mellieha. Typické rodinné letovisko vypadá právě jako toto městečko v severozápadní části Malty. Místo velkých hotelových komplexů tady převažují spíše menší rodinné hotýlky a penziony. Největší devizou je ale místní pláž. Ta je největší písečná na Maltě a navíc s velmi mírným vstupem do moře. Což je na Maltě, kde velkou část pobřeží tvoří útesy a moře má hned u pobřeží spád, poměrně vzácnost.

Večer pak k návštěvě láká romantický labyrint uliček v původní části městečka, které se táhne strání nahoru. Posedět se dá třeba nad maltézským vínem. Místní vinaři o něm říkají, že sice nevyniká kvantitou, ale co do kvality do něj má jen málokteré jiné. Přímo na Maltě se pěstují čtyři unikátní odrůdy. Hrozny k výrobě vína se ale dovážejí i z nedaleké Itálie.

Maltézské, neboli gozitánské víno

Ti, co se rozhodnou, že si domů přivezou nějaký vinný suvenýr, by si ale měli dát pozor, kde lahvinku koupí. „Radím vždycky turistům, aby víno kupovali v kamenných obchodech. U pouličních obchodníků je sice zpočátku chuťově taky dobré, ale to, že ho celý den nechávají na sluníčku, se na jeho kvalitě poměrně brzo po dovezení domů projeví,“ říká k tomu místní zkušený průvodce.

To, co může Malta nabídnout, ale nejsou jen krásné pláže. Naopak. Díky mnohasetleté a mnohdy tajemné historii jsou po celé Maltě rozesety desítky historických památek. Ať už z doby, kdy ostrovu vládli johanité, nebo ještě z dob dřívějších. Městu Mdina se přezdívá „město ticha“ a z jeho hradeb, které ho obepínají kolem dokola, je za dobrého počasí prý vidět i sicilská Etna.

Katakomby sv. Pavla a sv. Agáty zase patří k velkým atrakcím nedalekého Rabatu. Ač malá rozlohou, převyšuje Malta svým historickým bohatstvím mnohé mnohem větší státy. Přidejte k tomu ještě letní teploty nad hranicí třiceti stupňů a příjemný mořský vánek sirrocco, který je dělá snesitelnými, a musíte mít jasno v tom, proč sem ročně přijede milion turistů.

Kam na Maltě vyrazit na výlet?
Jezero DwerjaJezero Dwerja občas na mapách Malty můžete najít pod označením „vnitřní moře“. A ono vlastně v jistém slova smyslu mořem je – jde totiž o vodní plochu, která je od širého moře absolutně oddělena úzkou hradbou útesů. Voda v něm je tudíž slaná.
Přírodní rezervace GhadiraNedaleko letoviska Mellieha leží jedna ze dvou přírodních rezervací na Maltě. Jde o rezervaci Ghadira, která je „odpočívadlem“ ptactva při jejich migraci mezi Evropou a Afrikou. Ptáků zde v té největší sezoně hnízdí až na dvě stě druhů.
Megalitické chrámyRouškou tajemství jsou opředeny maltské megalitické chrámy. Pocházejí z doby před začátkem letopočtu, vědci jejich stáří odhadují minimálně na pět tisíc let. Nejznámější jsou svatyně Hagar Quim a Mnajdra. Na Gozu potom stojí svatyně Ghantija.

Čtěte dále:

Kam na dovolenou? Navštivte alespoň virtuálně slavná letoviska. Třeba vám ulehčíme volbu:

Dále jsme psali třeba o Saudské Arábii, luxusních plavbách nebo cestě vlakem do Tibetu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Maltu

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Maltu:

Hledáte absolutní luxus a soukromí? Hotel leží na privátním poloostrově, má dvě soukromé pláže, 4 restaurace, 5 barů, mezinárodně uznávaný salon krásy, masáže, wellness.

Sedm nocí ve čtyřhvězdičkovém hotelu, ceny začínají na 15990 korunách a za sluncem se létá až do druhé poloviny října. Panoramatické pokoje, vnitřní bazén.

Hotel leží přímo na pobřeží na pláži. Mimo to disponuje třemi vnějšími a jedním vnitřním bazénem. Součástí i menší lázeňské centrum, Nechte se hýčkat při masážích!

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kterému maltskému letovisku byste dali při výběru dovolené přednost?
klidnému ostrůvku Gozo
46,1 %
letovisku Marfa
1,9 %
St. Paul´s Bay s bohatým nočním životem
18,2 %
kosmopolitní Sliemě
11,7 %
luxusnímu st. Julien´s
18,2 %
jinému
3,9 %
Celkem hlasovalo 154 čtenářů.

Valletta – přístav Evropy

Hlavním městem Maltské republiky je přístav Valletta. Ten leží na východním pobřeží největšího ostrova a v 16. století ho založili johanité. V minulých stoletích patřila Valletta díky své poloze k nejvýznamnějším obchodním centrům Evropy. Unikátní architektura ostrova je od roku 1980 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Turisty často překvapí, že Valletta, vybudovaná ve středověku, není klasickým labyrintem úzkých a klikatých uliček, ale její ulice jsou rovné a na sebe kolmé. Jedním z důvodů, proč bylo město vystavěné zrovna takto, je bezpečnost, tím druhým prý fakt, že městem pak příjemně profukuje vítr a ochlazuje jeho ulice na přijatelnou teplotu i v létě.

Hlavní třídou Valletty je Triq-il Republika, třída Republiky, která se táhne celým městem a na jejímž konci je pevnost st. Elmo. Ta byla jednou z prvních budov ve městě a chránila vstup do přístavu. Dnes tady sídlí policejní akademie. Turistům je ale částečně přístupná, podívat se mohou mimo jiné do ohromných sklepení, do kterých se vešlo v době obléhání až 5000 tun potravin.

Další dominantou je potom palác Velmistrů. V dřívějším sídle velmistra johanitů je dnes maltský parlament. Část jeho prostor je ale turistům přístupná. Za zmínku stojí třeba zbrojnice nebo Sněmovní sály.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám