Hlavní obsah

Nejlepší čínské paláce: Navštivte ten největší, nejtajemnější nebo nejslavnější

Atmosféra čínských paláců je prodchnutá tisíciletou historií dalekého Orientu a moudrostí a bohatstvím dávných císařů. Zvuky tichých kroků po naleštěné kamenné podlaze se odrážejí od pestrobarevných stěn, tóniny melodií z divokých zahrad se převracejí do orientálních půltónů a pronikají za tlusté zdi, zlaté ornamenty se lesknou v kuželech dopadajícího slunce.

Článek

V minulých dílech seriálu o Číně jste mohli obdivovat čínská velkoměsta nebo výběr těch nejzajímavějších míst v Číně, dnes se blíže podíváme na ty nej čínské chrámy a paláce.

Pokud se tento rok rozhodnete procestovat Čínu, při vašich cestách se rozhodně nevyhnete úchvatným starým i novým palácům s typicky prohnutými stříškami. Pro Evropana od sebe těžko rozeznatelné budovy ale v malých detailech ukrývají nespočet významů a symbolů, které odhalíte snad jen s pomocí čínského historika. Jen v samotném Pekingu jich jsou stovky!

Letní palác

Pekingský palác z 12. století se ukrývá v překrásných zahradách, největších ve městě, a jeho barevné střechy se odrážejí v jezírku Kunming, z něhož ční. Pozemek o velikosti 290 hektarů najdete na hoře Dlouhého života, kolem pak řadu dalších chrámů, mostů, jezírek a paláců. Kromě toho ale nedaleko stojí také Starý letní palác, dnes již bohužel v troskách. Stejně jako ten nový, sloužil císařům staré Číny jako letní sídlo a prý byl ještě mnohem krásnější, než palác současný.

Chrám nebes

Další perlou Pekingu je komplex taoistických chrámů, Chrám nebes (Tiantan) z 15. století. Jde prý o nejkrásnější a nejzachovalejší chrám Číny a sloužil jako komunikační kanál s nebesy. Pokud se vydáte na důkladnou prohlídku, objevíte taková místa jako 30 metrů vysokou Síň modliteb se třemi modrými střechami, Zeď ozvěn, neboli kulatou budovu s jedinečnou akustikou, která nese šepot z jedná strany na druhou, anebo třeba Oltář nebes, který kdysi sloužil jako obětní místo.

Stavby Zakázaného města

V srdci Pekingu pak leží známé Zakázané město s císařským palácem založeným v 15. století, ale také třeba se Síní Nejvyšší harmonie (Taihe Dian) s trojicí schodišť, z nichž prostřední sloužilo pouze císaři. Slavily se tu významné události jako Nový rok nebo korunovace, zatímco v další síni, Síni Střední harmonie, se císař na tyto obřady chystal. V Síni Udržující harmonie byli zase přijímáni velvyslanci cizích zemí.

Norbulingka

Tibetský palác z 18. století ve městě Lhasa sloužil asi sto let jako letní rezidence dalajlámů. Kromě krásných pohledů s okolními horami vás zaujme i řada netradičních součástí komplexu – mají tu malou zoo, kde původně byla pouze zvířata, která dalajlámové dostávali darem. Také se tu nachází filmový sál, který pomohl postavit horolezec Heinrich Harrer, alias Brad Pitt z filmu Sedm let v Tibetu.

Potala

Palácový komplex Potala byl pro změnu zimním sídlem dalajlámů ve Lhase a to až do té doby, kdy musel 14. dalajláma z Tibetu po čínské anexi uprchnout. Mniši se pak ještě dlouho snažili, aby se do komplexu nikdo nepovolaný nedostal, dnes to tu už ale žije – při návštěvě celé Lhasy a Potaly obzvlášť potkáte neuvěřitelnou směs různých lidí od buddhistických mnichů po cestovatele s krosnami.

Dnešní Potala byla postavena v 17. století a to z hlíny, kamene a dřeva; tímto způsobem se podařilo postavit neuvěřitelných 1000 místností a 10 000 svatyní. Už od 6. století tu ale jakýsi chrám stál – vršek Červeného kopce, kde Potalu najdete, byl totiž vždy považován za duchovní místo. Dnes tu na tři metry tlustých zdech můžete žasnout nad barevnými freskami z historie Tibetu a divit se kráse stropních maleb.

Další články ze seriálu o Číně:

Čína je neuvěřitelně pestrá, plná zajímavostí a unikátních staveb a míst. Tím pádem v jednom článku nezachytitelná. Přečtěte si proto další díly z našeho seriálu:

Mukdenský palác

Palácový komplex ze 17. století byl obydlím prvních čínských císařů dynastie Čching. Najdete ho ve městě Mukden v oblasti Mandžuska a v jeho útrobách můžete navštívit velké muzeum čínské historie. Jde o jediný dochovaný královský palác mimo Peking a na 6 hektarech se tu tyčí 114 budov o 300 pokojích. Zajímavé je ale především míšení tibetských a mongolských architektonických vlivů, které jsou na tomto komplexu patrné – časté je např. použití pětibarevných glazovaných cihel.

Pokud si potrpíte spíše na moderní architekturu, podívejte se na minulý článek o čínských velkoměstech. Zahnutým stříškám ale neuniknete – i současné stavby mnohdy odkazují právě ke svým starším předchůdcům. Právě souhra tradičních hodnot a moderního životního stylu je pro čínská města typická. Krásné stavby pak získají ještě další rozměr, když zjistíte, co znamená ono poetické jméno v čínských znacích.

Kam ještě v Číně vyrazit?
Jeskyně Mo-kaoObrovský komplex jeskyní, známý také jako Jeskyně tisíce buddhů je unikátním starověkým pozůstatkem. Od starověku osídlená oblast totiž leží na křižovatce staré Hedvábné stezky a také proto tu bylo nalezeno až 60 000 textů.
Město Čchü-fuVe městě, kde se prý narodil samotný Konfucius, můžete navštívit Konfuciův chrám o více než 100 budovách. Stejně jako většina míst, o kterých se v tomto článku dočtete, patří právem ke světovému dědictví UNESCO.
Opevněné věže Tiao-louNěkolikapodlažní věže jsou vyrobené z železobetonu a unikátní jsou především svoji architekturou, ve které se snoubí několik architektonických směrů. První byla postavena ke konci dynastie Čching a další pak v průběhu 20. století

Čtěte dále:

Nedávno jsme v rubrice Exotika psali také o Kanárských ostrovech, Antigue a Barbudě, Pobaltí nebo třeba o ostrově Kos. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Číně a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Číny a okolí:

Poznání života a pamětihodností metropole Pekingu vhodně doplněné o návštěvu někdejší metropole a výchozího bodu Hedvábné stezky.

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Poznáte jinou Čínu. Navštívíte osady horských kmenů, pagody, největší tibetský klášter, kamenný les a objevíte tajemství čaje Pu’er.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Který z paláců, o kterých jsme se zmínili v článku, je pro vás nezajímavější?
palác Potala
71,5 %
Letní palác
9,9 %
Chrám nebes
11 %
Palác nekonečna
4,2 %
Mukdenský palác
3,4 %
Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Čínské velikostní rekordy

Palác Nekonečna nedaleko Xi'anu je největším palácem, který byl kdy na Zemi vybudován. Jeho rozloha 5 km² je zhruba 7krát větší než rozloha Zakázaného města v Pekingu a 11krát větší než Vatikán.

Čcheng-te (neboli Džehol) jsou zase nejrozlehlejšími zahradami světa – můžete se tu procházet po 6 km².

Mauzoleum císaře Čchin ze 3. století př. n. l, známé jako Terakotová armáda, patří hned k několika světovým NEJ – je jedno z největších, nejbohatších a nejzajímavějších mauzoleí světa. Aby taky ne – pod zemí se tu ukrývá 2000 let stará armáda 8000 terakotových válečníků.

Praktické informace pro cestu do Číny

Co vás v Číně čeká a nemine? Rozhodně se připravte na to, že čínští obchodníci v turistických obchodech i mimo ně se vás budou snažit obrat o peníze – ceny zboží jsou ochotni kvůli cizinci zvednout několikanásobně. Jediným lékem je smlouvání za všech okolností. Na druhou stranu se ale můžete setkat i se zcela opačným extrémem – čínskou pohostinností.

Váš nový čínský kamarád je ochoten vás pozvat na večeři o pěti chodech jen proto, aby vám představil čínskou kuchyni. Rozhodně ale nesmíte donesenou rýži zcela dojíst, považuje se to za neslušné. Ostatně rýže budete mít v Číně plné zuby – vařená rýže, rýžové mysli, smažená rýže, rýžové závitky nebo rýžová pálenka, to všechno a mnoho dalšího se skutečně dá z rýže vyrobit.

Mezi další oblíbené potraviny pak patří nudle, zelenina, vejce, ryby, tofu, drůbež a polévka. Důležitá je také ochota Číňanů pomáhat cizincům – jejich radost z pomoci se hodí zejména v situacích, kdy nevíte kudy kam, což bystří Číňané dokáží vytušit ještě dřív než vy sami.

Tajemné hory Číny

Ve staré, legendami opředené Číně se kromě tajemných chrámů setkáte i s neméně tajemnými horami – najdete tu totiž Pět velkých hor, což je komplex posvátných hor taoismu, a Čtyři posvátné hory buddhismu. Taoistická pětice je uspořádána podle čtyř světových stran a středu, který je v tomto učení také směrem, a patří sem např. Květinová hora (Chua-šan) s pěti vrcholy a mnoha chrámy na nich. Na E-mej-šan, jedné ze čtyř hor buddhismu, najdete zase největší sochu Buddhy na světě, tzv. lešanského Budhu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám