Hlavní obsah

Vydejte se na Kos, rodiště Hippokrata, a prožijte dovolenou pod křídly luxusu

Klid a pohodu si na ostrově Kos turisté užívají nejen v „klasických“ penzionech a apartmánech, ale i v luxusních resortech, kde má hotelový bazén klidně rozměry hokejového hřiště. Na ostrov Kos v létě obvykle dorazí na 700 tisíc turistů. I tak si ale tenhle ostrov na dohled tureckému pobřeží udržuje původní řecký ráz.

Článek

Luxus dorazil i do Řecka. Stále sice vedou levnější formy ubytování, ale lidí, kteří chtějí strávit dovolenou pod křídly luxusních hotelů, přibývá. Wellness centrum, fitness, bazén o rozloze dvou tisíc čtverečních metrů, nebo třeba vlastní hotelová kaple – to dnes patří v některých hotelech na Kosu ke standardu.

Byla by ale hloupost omezit se tady při dovolené jen na možnosti, které ohraničují zdi hotelové zahrady. Kos prý patří k vůbec nejkrásnějším ostrovům Řecka. „Částečně je to způsobené tím, že je vulkanického původu, díl „viny“ na tom má i bohatá historie ostrova a tím pádem spousta památek na ni,“ přibližuje Kos delegát cestovní kanceláře.

Hippokratův ostrov

O Kosu se občas mluví jako o "Hippokratově ostrově“. A ne náhodou. Právě tady se totiž nejslavnější lékař starověku narodil. V hlavním městě Kosu, na náměstí Platanou, můžete chvíli posedět i pod takzvaným Hippokratovým platanem. „Turisty ale vždycky zklame, když jim řeknu, že strom je starý asi jen 700 let a nejde tudíž o ten platan, pod kterým Hippokrates vyučoval,“ směje se průvodce.

I tak ale tenhle strom, jehož kmen má obvod k pěti metrům, vzbuzuje úctu. Na majestátnosti mu neubírá ani konstrukce lešení, která podpírá jeho větve. Jen pár kroků je to potom k johanitské pevnosti, která je dominantou přístavu v hlavním městě. Zajímavostí z jiného soudku je potom "bar street". Ulice plná barů, restaurací, taveren a diskoték. Opustit ji ještě za tmy se tu rovná téměř hříchu. Večírky tady končí až ráno.

Od rybářských vesnic k moderním hotelům

Na obě strany od hlavního města se potom při pobřeží táhnou menší turistická letoviska. Na severu patří k turistickým stálicím letovisko Lambi s dlouhou pláží s pískem a malými oblázky. Na ni navazuje středisko Tigaki. Jeho pláž je užší a prý na ní více fouká. I tak ji ale místní řadí na špičku míst, která stojí na Kosu za to.

Na místě, kde dnes stojí moderní letovisko Mastichari, stálo před pár lety jen několik jednoduchých hotýlků, dnes právě tady najdete i několik hotelů pro ty nejnáročnější. Ty stojí přímo na pláži. „Do původní vesničky je asi dvacet minut chůze,“ přibližuje podobu letoviska zaměstnanec jednoho z hotelů. Zároveň dodává, že by byl hřích neochutnat místní víno a nevyrazit na nedaleký ostrov Kalymnos.

Na jih od hlavního města

Kos má na délku bezmála 112 kilometrů. V jeho nejužším místě byste pak od pobřeží k pobřeží naměřili vzdálenost jen lehce přesahující dva kilometry. A právě tam je další z lákadel Kosu. Vesnička Kefalos svítí už z dálky, respektive září bíle omítnuté zdi jejích domků a různobarevná okna a dveře. Nad nimi se pak tyčí pozůstatky bývalé křižácké pevnosti.

Jižně od Kefalu pak leží Kamari. Místní pláž prý tady zná každý, kdo rád šnorchluje. Díky tomu, že je oblázková, se voda tolik nekalí a je pod ní perfektně vidět. Jen prý je potřeba počítat s tím, že je velkou část roku dost studená.

„Starý Kos“ ve vnitrozemí

Za tou nejtypičtější atmosférou Řecka je potřeba vyrazit do vnitrozemí ostrova, do vesniček v pohoří Dikeos na jeho jižním cípu. Občas je místní označují jedním souhrnným názvem Asfendion. Pod ním se ukrývají vesničky Asomati s bílými domečky, Evangelistra s proslulými tavernami a Zia, kde je k vidění nejstarší větrný mlýn ostrova.

Cestu sem je možné spojit i s návštěvou termálních pramenů v Agios Focas. Díky sopečnému původu Kosu jich je po celém ostrově sice spoustu, ale přístupné veřejnosti jsou jen tyto jediné.

Co ještě na ostrově Kos stojí za vidění?
AntimachiaI tahle vesnička se stává oblíbeným místem dovolených. A rozhodně by ji neměli vynechat fotografové. Místní větrný mlýn je totiž nejfotografovanější objekt ostrova. A po právu.
PsalidiPsalidi je další z oblíbených letovisek. Na rozdíl od jiných pak může nabídnout i služby aquaparku. Ideální místo pro strávení odpoledne pro ty, kteří jsou na adrenalinových vodních atrakcích ve svém živlu.
Platani Kos leží jen kousek od turecké pevniny a právě ve vesničce Platani je velká turecká komunita. Původně tady Turků žilo několik tisíc, dnes jich je jen pár set, ale typických tureckých restaurací je tady pořád dost a dost.

Čtěte dále:

O známých i méně známých místech pro dovolenou ve Středomoří a severní Africe už jsme psali. Přečtěte si třeba:

Nedávno jsme také psali o Alžírsku, Falklandech, Kamerunu, ledové Patagonii nebo Mayotte. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na ostrov Kos

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Kos:

Kompletně zrekonstruovaný velmi příjemný hotel, skládající se z hlavní budovy a bungalovů, leží na klidném místě v nádherné, vzrostlé zahradě u písčité pláže.

Nový luxusní hotel s tradičními prvky řecké architektury, citlivě zasazený do okolní krajiny nabízí komfort a relaxaci v dosahu městského života.

Hotel je vzdálen přibližně 2,5 km od střediska Mastichari a je vhodný pro náročné klienty. K venkovnímu vybavení patří 5 bazénů, jacuzzi, snack bar atd.

Autor: Lucie Šterbová & ESO travel

Anketa

Do kterého z letovisek na Kosu byste vyrazili?
Do Lambi
24,4 %
Do Tigaki
12,4 %
Do Marmari
42,8 %
Do Kamari
4,4 %
Jinam
16 %
Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Tajemství Asklepionu

Takzvané asklepiony, neboli léčebné svatyně, stavěli Řekové ve starověku v místech, kde ze země vyvěraly léčivé prameny. Po celém Řecku bylo doposud nalezeno na tři sta míst, kde je možné spatřit zbytky těchto staveb.

Tím nejslavnějším je právě asklepion na ostrově Kos, který objevili až v roce 1902 německý archeolog Hetsok se svým řeckým kolegou Zaraftisem.

Zdejší Asklepion leží asi dva kilometry od východního pobřeží Kosu, na kopci s krásným výhledem uprostřed cypřišů. Není problém se k němu vypravit. Fakultativní výlet s nádechem tajemna pořádá snad každý cestovka, která na ostrově má své klienty.

Nenechte se ale mýlit v tom, že poutníci, kteří sem přicházeli, podstupovali léčebné procedury. Léčení tady totiž probíhalo skrze sny. Nemocný musel v prostorách asklepionu přespat, ve snu se mu poté zjevil samotný bůh léčitelství Asklepion, nebo jeho pomocník had a řekl mu, jaká je cesta k uzdravení.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám