Hlavní obsah

Samoa: Dříve děsivý ostrov kanibalů, dnes ráj a exotická perla Pacifiku

Jako dva smaragdy v azurovém moři vypadá souostroví Samoa v jižním Pacifiku z výšky. Ani na pevnině ale svoji krásu neztrácí – průzračné laguny s mořskými želvami, nedotčené deštné pralesy, černá lávová skaliska snoubící se s bílým pískem skvostných pláží. Kdysi děsivé vulkanické souostroví kanibalů je dnes exotickým rájem korálů a permanentně se smějících domorodců.

Článek

Po přistání na souostroví Samoa turisty obvykle překvapí horko a hned vzápětí usměvavost místních. Ze všech stran zní „Talofa!“ a většina domorodců vás div nevezme k sobě domů. Tohle samojské „Ahoj!“ se vám vryje do hlavy dřív, než stačíte na letišti vyměnit Eura za zdejší Talu. A jedna Tala, v přepočtu asi sedm korun, to není žádný zanedbatelný obnos – pro Samojce je to třetina minimální denní mzdy.

Na samojskou pohostinnost má ale chudoba jen pramalý vliv. Host v domě je pro ně ten nejdůležitější člověk na světě a zahrnou ho tím nejlepším, co ve spíži mají. Nebo spíš na dvorku – Samojané na vesnicích dodnes žijí v tradičních příbytcích, tzv. fale, tvořených jen střechou na kůlech.

Tradiční samojské tetování
Na samojské tetování jako suvenýr z cesty rozhodně zapomeňte. Museli byste se totiž nechat potetovat od pasu až ke kolenům a navíc tradiční metodou, což je tesání do kůže za pomoci zubů prasete nebo žraloka. Barva je vytvořená z rozpuštěných sazí a celý bolestivý obřad trvá i několik týdnů. Tyto „tmavomodré tepláky“ se ale dokončit musí, nehotové tetování totiž znamená hanbu pro celou rodinu.

Nejeden vesničan si tady spočítal, že pro něho neskutečně nadsazená cena za noc na pláži pod střechou na kůlech, je pro turistu nejlevnější a zároveň nejromantičtější nocleh jeho života. Probudit se ráno za zvuků šumících vln a pak posnídat přímo na pláži pod palmami tady totiž není vůbec žádný problém.

Místní se téměř pořád usmívají a z ničeho nedělají vědu. Bílé pobřeží ostrovů je tady lemováno korálovými útesy, které vytvářejí klidné laguny plné barevného podmořského světa. Žraloci sem díky korálům nemůžou a vlny tu vybízejí k surfování. Není problém si vypůjčit kajak a vyrazit k některému z ostrůvků na obzoru.

Byl by hřích ale zůstat jen na pláži a nevyrazit někam dál – třeba do mořské rezervace Palolo na samojském ostrově Upolu, nebo do zdejšího vnitrozemí s původními vesničkami a místními dřevořezbáři. Kromě pláží se přírodní krásy skrývají právě tady a jednou z nich je i úchvatný vodopád Sopoaga. Na ostrově Savai’i se připravte na ještě větší „divočinu“ – skvostná příroda, tradiční způsob života a všudypřítomný klid.

Černé lávové útesy při pobřeží jsou pak důkazem nikdy neutichající vulkanické činnosti. Nejaktivnější sopkou celé oblasti je Yasur, 360 metrů vysoká homole na ostrově Tanna v souostroví Vanuatu nedaleko Samoy. Při soumraku na vrcholu sopky uvidíte neuvěřitelně žhavý západ slunce.

Na nedalekém ostrově Pentecost se ti odvážnější můžou podrobit tradiční zkoušce dospělosti, skoku s liánou kolem nohou. Předchůdce dnešního bunjee jumpingu je asi stejně tak svérázný, jako třeba návštěva trhu ve Vanuatu, který ale není primárně určen pro turisty. Právě tady zjistíte, že prodávat se dá opravdu všechno.

Ač by se mohlo zdát, že celá oblast jižního Pacifiku jsou prostě jen ostrůvky s krásnými plážemi, není tomu tak. Každý ostrov či souostroví od Fidži a Tongy přes Vanuatu až k Samoe má svůj osobitý ráz a na každém vás něco překvapí. Přesvědčit se můžete třeba v našich starších článcích o Fidži nebo Tonze.

Co však ale tyhle ostrovy mají společného jsou milí lidé silné křesťanské víry. Na Samoe musí každý dokonce platit své faře vysoké týdenní poplatky (od 20 do 100 Tala) a je tu snad nejvyšší koncentrace kostelů všeho druhu.

Co na Samoe ještě nevynechat?
O Le Pupu-pu´e National ParkMísto, kam musíte, je O Le Pupu-pu´e National Park na ostrově Upolu. Právě tady najdete ta nejhezčí místa, kde se lávová pole a hebké pláže dotýkají modrého moře z jedné a deštného pralesa z druhé strany.
Lap-lapLap-lap je samojský tradiční pokrm vyrobený ze škrobovitých hlíz tropické tary (něco jako brambory) s náplní v podobě zeleniny, kokosu nebo masa. Peče se na rozžhavených lávových kamenech uložených v zemi.
Sopka Yasur Vulkán na souostroví Vanuatu je nejaktivnější v celé Melanésii. Jeho neustálá činnost tvoří značné množství popela ale také neuvěřitelné přírodní úkazy, které jsou nejhezčí za soumraku.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích s bílým pískem a nekonečnými plážemi.

Nedávno jsme psali také o Súdánu, "revoluční" Kubě, severozápadu USA nebo o thajské kuchyni. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Oceánii

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Oceánie:

Potápěči tu obdivují druhý největší korálový útes na Zemi a botanici tisíce druhů endemitů. Turisté si na své přijdou na plážích s bílým pískem omývaným průzračným Korálovým mořem.

Hebká krása korálových ostrovů a pekelná krajina vulkánů. Svůdný tanec Polynésanek a rej melanéských kanibalů. Žádná šeď, ale svět v ryzí podobě.

Dva největší ostrovy Viti Levu a Vanua Levu jsou obklopeny nádhernými korálovými útesy s bohatým životem. Ni Sa Bula! Vítejte na Fidži, na ostrovech snů o jižních mořích.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Láká vás dovolená na souostroví Samoa?
Ano a chystám se do této oblasti
11 %
Ano, ale z finančních důvodů zůstane prozatím jen u snů
86 %
Ne, znám zajímavější destinace
3 %
Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Na co si dát pozor v tichomořském ráji

Datová čára

Svou cestu na Samou si pečlivě naplánujte. Počítat musíte s tím, že díky časovému posunu (Samoa je poslední zemí časového pásma) sem většinou dorazíte předchozího dne.

Křesťanské neděle

Samoané jsou hluboce věřící křesťané a kromě zavřených obchodů a bank v neděli počítejte i s tím, že v tento den je zakázáno projíždět některými místními vesnicemi či vyplouvat na moře.

Večerní svátost 

Po šesté večerní v samojských vesničkách zazní zvony, ohlašující večerní svátost. Dokud zvony nezazvoní podruhé, všichni musí všeho nechat a jít se domů modlit.

Zbloudilí psi

Přemnožení divocí psi jsou jedním z mála nebezpečí, které vás tu může potkat. Budete-li se někde pohybovat sami, mějte po ruce klacek nebo kámen na výstrahu proti divokým smečkám.

Další praktické informace

Souostroví Samoa sestává ze dvou hlavních ostrovů Upolu a Savai’i. Ostrovy oplývají přírodními krásami i pozoruhodnými legendami a tradicemi. Hlavní město Apia se nachází na civilizovanějším ostrově Upolu, ostrov Savai´i je pak jeho divočejším sousedem s panenskou přírodou. Apia je koloniální město, ale jeho ulice nejsou moc udržované a čisté. Pravá krása Samoy je v jejích vesničkách a pralesech.

Domluvíte se tu anglicky a platí se tu Talou (1 Tala – 7 Kč). Samoa byla asi 400 let pod nadvládou nedalekého království Tonga, v době zámořských objevů se stala kolonií Nového Zélandu. Vymanila se z něj roku 1962, její americká sestra (Americká Samoa) je stále přetrvávající kolonií USA.

Ostrovní MHD

Mezi dvěma hlavními samojskými ostrovy Upolu a Savai´i můžete využít letadel, což je sice rychlé, ale drahé. Jezdí tu samozřejmě i trajekty, ale mnohem víc pravou kulturu Tichomoří poznáte na jednom z malých vodních taxi nebo rybářských loděk.

Související témata:

Související články

Sedm nej, které na Kubě nesmíte vynechat

Kuba patří ke stálicím zimní dovolené. Za sluncem, bílými plážemi, pohodou, teplým mořem a unikátní atmosférou dávno skončených časů, vyráží ve velkém i Češi....

Výběr článků

Načítám