Hlavní obsah

Největší plážová party světa? Full Moon Party na ostrově Ko Phangan

Tisíce tanečníků, fosforeskujícími barvami pokreslená těla, pití v dětských kyblíčcích na písek a nad hlavou měsíc v úplňku. To jsou ty hlavní poznávací znaky takzvané Úplňkové party (Full Moon Party) na thajském ostrově Ko Phangan. V hlavní sezóně se na pláži Haad Rin sejde i třicet tisíc lidí. Jde tak o jednu z největších plážových party na světě.

Článek

Party v plavkách – jedno z mnoha přízvisek, které se s tzv. Full Moon Party pojí. Ač vznikla v 80. letech spíše náhodou, patří i dnes k celosvětově známým akcím. Jen za těch 20 let výrazně změnila charakter. To, co bylo dříve oslavou nezávislého cestování a revoltou proti komerci, je dnes masovou záležitostí.

Na Úplňkovou party dorazí mimo hlavní sezónu zhruba osm tisíc lidí, od listopadu ale jejich počty rostou a oslavy silvestra si na pláži Haad Rin každý rok nenechá ujít zhruba třicet tisíc mladých lidí z celého světa.

Jak Full Moon Party vlastně vznikla?
Existují dvě hlavní verze, které popisují vznik této monstrózní party v plavkách. Ta jedna říká, že za jejím vznikem stojí skupinka turistů, kteří se rozhodli oslavit krásu úplňku a uspořádali první party. Ta druhá je ale pravděpodobnější, protože je přesnější. V roce 1987 nebo 1988 se na pláži pořádala divoká oslava narozenin jednoho z „baťůžkářů“, která vyšla zrovna na úplněk. Pro velký úspěch party o měsíc později zopakovali a tradice byla na světě.

Oslava úplňku začíná se setměním v den skutečného lunárního úplňku. „Jedinou výjimkou jsou dny, které připadnou na některý z buddhistických svátků, pak se party o jeden den posouvá,“ vysvětluje majitel jednoho z mnoha barů, které na pláži Haad Rin jsou. Účastníci party se pak mnohdy dokážou bavit až do odpoledne dalšího dne.

Úplňkový Babylon jazyků

Více než desítka sound systémů nabízí nejrůznější hudební styly – od reggae, před disko až po trance. Tanečníci kolem nich tančí, v rukou kyblíčky s whisky, koktejlem, red bullem. Na tělech jim září fosforeskující barvy a tímhle mumrajem se proplétají prodavači jídla, ale i suvenýrů.

„Připočtěte k tomu ještě polykače ohňů, žongléry, umělce, co vám namalují tetování, a máte z toho všeho slušný Babylon jazyků a národností,“ doplňuje atmosféru o své postřehy studentka, která se Úplňkové party zúčastnila.

Vstup v den úplňku na pláž Haad Rin a tím pádem i na party je 100 bahtů, v přepočtu zhruba pětašedesát korun. Za jeden drink tady zaplatíte 200 bahtů a víc. Na druhou stranu je prý atmosféra žlutého měsíce, bílého písku, tisíců lampionů a šumění moře natolik elektrizující, že stojí za to vynaložit peníze a námahu a na ostrov Ko Phangan se za úplňku vydat.

Kdy se bude slavit v roce 2011?
První party roku 2011 proběhla ve středu devatenáctého ledna. Pokračovat se bude tradičně podle lunárního kalendáře. Ke dvanáctce „klasických“ úplňkových oslav pak přibudou ještě dvě speciální. Jedna bude oslavovat Vánoce a na té druhé „navíc“ se všichni sejdou jednatřicátého prosince, aby společně oslavili konec roku.

Nejlepší spojení je z nedalekého ostrova Ko Samui. Z něj vyplouvají pravidelné lodní linky, v době Full Moon Party posílené o další lodě. Čím více se ale blíží setmění, tím méně místa na lodích je. Nevyplatí se proto otálet s odjezdem. Poslední odplouvá v 18:30. „Je sice možné si zařídit odvoz na některém ze soukromých člunů, pak ale sáhnete hodně hluboko do kapsy,“ říká k tomu delegát, který už delší dobu působí v Thajsku.

A ti, kteří se na ostrov Ko Phangan nedostanou v době konání některé z Full Moon Party, nemusejí zoufat. Na ostrově se totiž slaví každý týden. Čtrnáct dní po Úplňkové party probíhá pro změnu na pláži Ban Tai „Black Moon Party“ s UV barvami a techno muzikou. V mezidobí probíhají menší „Half Moon Party“. Na ostrově Ko Phangan se totiž důvod k oslavě vždycky najde.

Další články o Thajsku

Kromě Thajska můžete díky našim článkům poznat i 10 NEJ dovolených, safari v Keni, nákupní festival v Dubaji nebo Mosambik.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

V šestnáctidenním zájezdu se snoubí zábava a živelnost nejznámějšího letoviska Pattaya s klidem ostrůvku Ko Kood, kam se přesunete v druhé části zájezdu.

I v tomto zájezdu na šestnáct dní je nakombinovaný Bangkok se všemi svými památkami a spoustou turistů s klidným relaxem na ostrůvku Ko Chang.

Zažijte na vlastní kůži atmosféru unikátní Úplňkové party na ostrově Ko Phangan. Ještě předtím ale poznáte nejkrásnější z chrámu v Bangkoku.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Jeli byste na Úplňkovou party na ostrově Ko Phangan?
Ano, vypadá to zajímavě
71,7 %
Ne, podobná akce mě neláká
6,3 %
Jel/a bych na Ko Phangan, ale party mě neláká
10,4 %
Už jsem na ní byl/a a jel/a bych znovu
7,8 %
Už jsem na ní byl/a a stačilo mi to jednou
3,8 %
Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

Rady pro přežití

Úplňková party je zážitek na celý život. Co dělat a čeho se naopak vyvarovat, aby vám na ni zbyly jen ty nejhezčí vzpomínky a ne oči pro pláč?

Cennosti nechte doma!

Místní doporučují vzít si na party okolo 3000 bahtů, víc peněz prý určitě nebudete potřebovat. Na pláž si s sebou neberte nic cenného. V několikatisícovém davu mají kapsáři snadnou práci.

Kopii pasu s sebou!

Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit. Rozhodně si ale neberte originál. Vypadne vám z kapsy a už ho nikdy nenajdete.

Jedině v botách!

Část turistů po pláži sice pobíhá na boso, ale stačí jeden střep z rozbité láhve a místo tance vás čeká cesta k lékaři.

Bez kabelky!

Kabelky a batohy nechte doma. Neriskujete jejich krádež, popřípadě to, že je zapomenete ležet někde v písku. Nehledě na to, že vám nic nebude překážet při tanci.

Od cizinců nic nebrat!

Když vám bude někdo, koho neznáte, nabízet zadarmo jídlo nebo pití, s díky odmítněte. Riskujete minimálně střevní potíže.

Žádné drogy!

Tresty za i „pouhou“ konzumaci drog jsou v Thajsku velmi přísné. Policie navíc čas od času pořádá na Úplňkové party namátkové kontroly.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám