Hlavní obsah

Austrálie: Prozkoumejte Velký bariérový útes nebo slavný Ayers Rock

Když se hladový ocitne u stolu plného dobrot, nebude vědět, po čem sáhnout nejdříve. Stejně se cítí i turisté při návštěvě Austrálie. Do Sydney nebo k Uluru, k Velkému bariérovému útesu či do parku Kakadu? Australský „jídelníček“ nabízí hodně. Poznejte kulturu na druhém konci světa, ochutnejte víno, které pěstují protinožci a navštivte místa známá po celém světě. Austrálie je kontinentem mnoha přírodních i architektonických krás.

Článek

Terra Incognita neboli Země nepoznaná je jméno, které dali Austrálii její objevitelé. Přestože od tohoto okamžiku uplynuly stovky let, dokáže Austrálie stále překvapit. Od tropických veder na severu po sněhové přeháňky na jihu. Přes moderní architekturu velkoměst po nedotčené vesnice původních obyvatel Aboriginců.

Když do Austrálie, tak do Sydney

Ne že by se všechny pozoruhodnosti Austrálie smrskly do jednoho města, ale Sydney je zkrátka jedním z australských symbolů. Pravděpodobně nejznámější budovou města je Opera House, postavená v roce 1973 známým dánským architektem Jørnem Utzonem. V roce 2007 byla zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a stala se symbolem města, země i kontinentu.

V Sydney toho ale čeká víc. Například monumentální Harbour Bridge, kterému Australané kvůli jeho tvaru někdy říkají „Ramínko na šaty“, v jednom z pilířů je ukrytá expozice jeho výstavby. Čtvrť The Rocks je nejstarší částí města,výhled na něj budete mít z vyhlídkové věže nebo se centrem Sydney můžete projet monorailem. Olympijské hry, které se tu konaly na přelomu tisíciletí si turisté připomínají u olympijského stadionu. Kouskem přírody ve městě se osvěžíte ve Featherland Wildlife Park, kde určitě potkáte nejznámější australská zvířata – klokany, koaly, ježury, pštrosy emu nebo tasmánské čerty.

Pro vinařské fajnšmekry
Vinná réva přišla na australský kontinent už s transporty trestanců, opravdový rozmach ale australské vinařství zažilo až po druhé světové válce. Postupně začalo víno od protinožců konkurovat vínům z tradičních míst Evropy. Nejlepší vinice v Austrálii mají v oblastech Hunter Valley, Adelaide Hills nebo McLaren Vale. Láhev dobrého Chardonnay potěší určitě každého.

Ayers Rock – kamenné srdce Austrálie

Jestliže jsme jako symbol Austrálie zmínili Sydney, nesmíme zapomenout ani na Ayers Rock, jazykem původních obyvatel Uluru. Laikům připadá jako obří kámen uprostřed pouště, zasvěcenější vědí, že je to nejobjemnější a nejznámější monolit na světě. Kolem jeho úpatí vedou cesty míjející početné kresby domorodců i jejich posvátná místa.

Monolit pro ně má obrovský náboženský i kulturní význam, proto od roku 1985 zaujímá místo na seznamu UNESCO. Nejkrásnější pohled na něj je při západu a východu slunce, kdy mění barvu. Dalším turistickým cílem v této oblasti je aboriginské kulturní centrum Uluru-Kata Tjuta, kde nahlédnete do bohatých tradic původních obyvatel australského kontinentu.

Velký bariérový útes

Trojici nejznámějších symbolů Austrálie doplňuje Velký bariérový útes, oblast u severovýchodního pobřeží australského ostrova. Tvoří ho největší korálové seskupení světa – 400 druhů korálů, 1500 druhů ryb a 4000 druhů měkkýšů. Velký význam má útes i pro vědce, protože je domovem několika druhů zvířat, kterým hrozí vymření. Mezi ohrožené druhy patří dugong neboli moroň či velká zelená želva. Šnorchlování a potápění u Velkého bariérového útesu je snem snad každého fanouška těchto sportů. Nezapomenutelným pestrobarevným zážitkem v tyrkysové vodě bude ale i pro potápěče začátečníky.

Podnikněte výlet na Fidži
Exotické jméno známého rekreačního letoviska je spojeno s relaxací na pláži omývané průzračným mořem. Na ostrově plném tropické vegetace a pláží s bílým teplým pískem se odpočinek střídá s vodními sporty a aktivitami jako je šnorchlování nebo jízda na kajaku. Fidži leží nedaleko Austrálie a strávíte tu ideální dovolenou v tropickém ráji.

Na Nový Zéland co by kamenem dohodil

Oslňující exotickou přírodu obdivovali na Novém Zélandu i tvůrci filmové trilogie Pán Prstenů. Vedle vyprahlé Austrálie nabízí její nedaleký soused alpínskou přírodu, tropickou vegetaci, horská jezera i ledovec. Na Novém Zélandu není důvod držet se při zemi – turistickým cílem bývají často novozélandské Alpy. Pro fanoušky pohodlnějšího cestování, než je plahočení se s krosnou na zádech, bude ideální jízda vlakem, který míří až k nezapomenutelnému ledovci Fox Glacier. Jeho úpatí je ve výšce 250 metrů nad hladinou moře.

Zábavu a vzrušení najdete v novozélandském centru adrenalinových sportů Queenstownu. V jeho horském okolí lze vyzkoušet jízdu raftem na divoké vodě, bungee jumping, závěsné létání nebo jízdu na proudovém člunu mezi skalními soutěskami. Nejznámější zemí, která se může chlubit fjordy je asi Norsko. Nový Zéland nicméně nezůstává pozadu a za fjord Milford Sound nebo Doubtful Sound se rozhodně nemusí stydět. Cesta k nim vede výstavní krajinou a z Tasmanova moře sem připlujete okouzleni nádhernou okolních vodopádů.

Nenechte si ujít:
Národní park KakaduDomov nesčetných druhů endemitů i naleziště důkazů o dávném životě původních obyvatel leží na severu Austrálie. Díky své výjimečnosti je také zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví.
Cape TribulationJe oblast na západním pobřeží Austrálie a spadá do území národního parku Daintree. Její specifikum spočívá v divokém přechodu od masy deštných pralesů, která se náhle setkává s Tichým oceánem.
DunedinPopulární novozélandské město leží na jeho jižním pobřeží. Je domovem slavné pivní značky Speight´s a nejstarší univerzity na Novém Zélandě. Vlakové nádraží Dunedinu je také nejfotogrovanější budovou na ostrově.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Cookových ostrovech, Kalifornii, akvaparcích v USA, ostrově Tonga nebo o Barbadosu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Dovolená v Austrálii

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Austrálie:

Na 18 dní se vydejte na druhý konec světa a poznejte Sydney, Ayers Rock, přírodu Nového Zéladnu a exotiku Fidži.

Na sedmidenním zájezdu poznejte největší města nejmenšího kontinentu a vydejte se po stopách osadníků.

Prožijte deset dobrodružných dní v divoké australské přírodě, navštivte zákeřnou poušť a nevyzpytatelnou džungli.

 Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Co vás láká v Austrálii?
Sydney
10,4 %
Velký bariérový útes
64,2 %
Národní park Kakadu
7 %
Ayers Rock
10,4 %
Cape Tribulation
1,7 %
něco jiného
6,3 %
Celkem hlasovalo 402 čtenářů.

Praktické informace pro cestu do Austrálie

V Austrálii žije přibližně 20 milionů lidí, 92 % z nich je evropského původu, Aboriginci tvoří 1 %. Austrálie se děli na šest států a dvě teritoria. Hlavním městem je Canberra, největšími metropolemi jsou Sydney a Melbourne.

Pro cestu do Austrálie budete potřebovat vízum, které si můžete vyřídit přes cestovní kancelář, přes internet, prostřednictvím australského velvyslanectví nebo migračního agenta. Podrobné informace, jak si vízum vyřídit najdete na internetových stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Po příletu do Austrálie budete registrováni po vyplnění formuláře Incoming Passenger Card, kde se kromě osobních údajů uvádí i místo a délka pobytu. Sankce za porušeních celních nebo karanténních předpisů bývají přísné – pokuty mohou vystoupit až do výše několika tisíc australských dolarů.

Při žádosti o udělení víza musí turisté podepsat prohlášení, že mají dostatek finančních prostředků na pobyt v Austrálii a cestu zpět. Hotovost větší než 10 tisíc australských dolarů je nutno ohlásit vždy při celním odbavením, tedy při příjezdu i odjezdu.

Při žádosti o udělení víza musí turisté podepsat prohlášení, že mají dostatek finančních prostředků na pobyt v Austrálii a cestu zpět. Hotovost větší než 10 tisíc australských dolarů je nutno ohlásit vždy při celním odbavením, tedy při příjezdu i odjezdu.

Časový posun je v letních měsících od šesti do osmi hodin, podle místa pobytu. Jako z jedné ze zemí Commonwealthu je zde patrný britská vliv, jezdí se tedy vlevo.

Související články

Výběr článků

Načítám