Hlavní obsah

Prožijte líbánky na nejvyhledávanějším romantickém ostrově Svatá Lucie

Romantické zátoky a dlouhé pláže s bílým korálovým pískem lemují vysoká sopečná pohoří. Z tropického pralesa plného vzácných stromů na úpatí vulkánu se ozývají zvuky džungle, v mořských mělčinách se prohánějí hejna barevných ryb. Snědý rybář míchá koktejl s čerstvým kokosovým mlékem, zní pohodové plážové reggae. Jediná nevýhoda líbánek na Svaté Lucii je, že Vám je bude každý závidět.

Článek

Břehy ostrova Svatá Lucie, pojmenovaného podle Svaté Lucie ze Syrakusy, omývá Karibské moře a vypadá to tam přesně tak, jak by měl takový ostrůvek v Karibiku vypadat. Palmy všeho druhu, sklánějící se nad dlouhé písečné pláže, vedro k zalknutí kompenzované chlazeným drinkem a příjemným vánkem od moře, příjemné a vstřícné obyvatelstvo a hlavně všudypřítomný klid a pohoda.

I přes turistický boom v posledním desetiletí si ostrov udržel svou panenskou tropickou faunu a floru, která se Evropanovi zdá téměř nadpozemská. Kokosy, manga, banány nebo chlebovníky byste tu ale před příchodem koloniálních velmocí hledali marně – všechno sem dovezli francouzští a britští mořeplavci v průběhu 16. a 17. století.

Čí je to vlastně ostrov?
Pouhých 600 km² je rozloha ostrůvku Svatá Lucie. I přesto se na jeho březích v průběhu historie vylodilo mnoho zámořských flotil. A tak první obyvatelé ostrova Arawakové byli postupně nahrazeni lidožravými Kariby (odtud dnešní termín kanibal), kteří zase podlehli Francouzům, tedy přesněji řečeno evropským nemocem, které sem kolonizátoři kolem roku 1660 zavlekli. Ostrov bývá nazýván „Helenou západu“ a to hned ze dvou důvodů.Prvním je podobnost s ostrovem Svatá Helena, druhým je množství válek, které se o toto území vedlo, stejně jako o Helenu Trojskou. Ostrov tak změnil svého vlastníka dokonce čtrnáctkrát a až roku 1814 připadl konečně Velké Británii. Po šedesáti letech získala Svatá Lucie autonomii a v roce 1979 nezávislost.

Pitná voda a pivo Piton

Dominantou celého ostrova jsou dva vulkanické suky Velký a Malý Piton, díky kterým si Svatou Lucii s žádným jiným ostrovem nespletete. Láva tu ale tekla naposledy v roce 1766, takže jediným větším problémem celé Vaší dovolené bude, do které z mnoha krásných restaurací zajít na večeři. Dobrou zprávu mám i pro milovníky piva.

Točí se tu místní Piton, světlý osvěžující ležák, který má s vulkánem společné skutečně jen to jméno. Voda z vodovodních kohoutků je prý také dobrá, chemicky upravená a nezávadná, ale kdo by pil vodu, když nabídka různých koktejlů je tak široká. Ve většině hotelů převažuje standardní evropské menu, vesnické restaurace pak nabízejí karibské čerstvé plody moře.

Nobelova zóna
Líbánky na Svaté Lucii mají i své praktické výhody. Chcete-li, aby se váš potomek stal nositelem Nobelovy ceny, je tento ostrov ideálním místem k jeho početí. A proč? Ze Svaté Lucie totiž pocházejí dva laureáti Nobelovy ceny – Sir Arthur Lewis (1979 za ekonomii) a Derek Walcott (1992 za Literaturu). V poměru k počtu obyvatel jsou tato čísla opravdu neuvěřitelná.

Je libo luxus nebo divočinu?

Kromě gurmánů si na ostrůvku přijdou na své i sportovci. Nejen že každý hotelový komplex má několik bazénů a tenisových kurtů, ale na severním výběžku ostrova je i 18 jamkové golfové hřiště. Ale neděste se - většina hotelových zařízení je na severozápadním pobřeží, takže celé vnitrozemí a jih ostrova je turisty téměř nedotčený a čeká na prozkoumání. Můžete tak zažít nefalšovanou kombinaci tropického lesa, malých rybářských vesniček a nekonečných banánových plantáží.

Banány spolu s kokosovým olejem, kakaem a mangem jsou také hlavním vývozním artiklem Svaté Lucie. Nejdůležitějším zdrojem příjmů ostrova ale zůstává turistický ruch. Díky tomu se tu ovšem nudit nebudete. Potápění, šnorchlování, rybaření, vyjížďky na koních, tenis, squash a windsurfing, to vše v krásných romantických scenériích světoznámých zátok Redut Marigot Bay, nebo přístavu jachet Rodney Bay.

Nenechte si ujít:
Tropická rezervaceMalý kamenitý ostrov s Národní rezervací Frigate Islands leží u východního pobřeží ostrova Svatá Lucie. Rezervace je hnízdištěm mnoha vzácných druhů ptactva, můžete zde pozorovat i papouška Amazona Versicolor, národní symbol tohoto ostrovního státu. V korunách stromů na vás kromě ptactva čeká i celá řada dalších exotických obyvatel džungle.
Trh v Castries V hlavním městě Castries se každý den můžete vrátit o několik set let zpět díky historickému trhu na východě města. Na chvíli se stanete součástí místního života a spíše než nakupování vás bude bavit pouze sledování řemeslníků a ochutnávání nejrůznějších druhů cizokrajných pochutin, včetně domácího rumu. To vše v kulisách koloniální architektury v tropech.
Sopečné lázněV sopečných horách Svaté Lucie se nacházejí sirné prameny Sulphur Springs, na kterých Ludvík XVI. zbudoval termální minerální lázně. Uprostřed rozmanité tropické vegetace tak naleznete malé horké bazénky, kde si můžete s piňakoládou v ruce vydechnout po celodenním odpočíváním na bílých plážích.

Související články o Karibiku:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Cookových ostrovech, Kalifornii, akvaparcích v USA, ostrově Tonga nebo o Barbadosu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Dovolená v tropickém ráji

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky dovolená Svatá Lucie:

Vyberte si ze široké nabídky zájezdů a dopřejte si luxus v podobě plně vybavených resortů i nádherné exotické přírody.

Příležitost pro cestovatele, kteří touží po odpočinku na tichomořských plážích a zároveň poznání exotické přírody čtyř havajských ostrovů.

Rozmanitý podmořský svět a ojedinělá směsice francouzské a holandské kultury v poklidné atmosféře Karibiku.

 Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Chtěli byste strávit líbánky na ostrově Svatá Lucie?
Ano, letos je tam budeme trávit
12,8 %
Ano, jednou to plánujeme
24,3 %
Ani ano, ani ne
3,8 %
Ne, líbánky na tomto místě mě nelákají
6,9 %
Ne, je to pro nás moc drahé
52,2 %
Celkem hlasovalo 288 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na ostrov Svatá Lucie

Svatá Lucie je malý ostrovní stát vulkanického původu a ukrývá se v Karibském moři v souostroví Malé Antily. Má asi 170 tisíc obyvatel, kteří jsou z velké části potomci otroků z Afriky. Hlavou státu je ale britská královna, neboť Svatá Lucie je členem commonwealthu.

Českému turistovi stačí cestovní pas platný alespoň 6 měsíců po ukončení cesty, potvrzení o zaplacení dovolené (vouchery) a zpáteční letenka. Nebudete potřebovat ani žádné zvláštní očkování, je ale nutné vyhnout se koupání ve sladké stojaté vodě.

Až se vzpamatujete z časového posunu pěti hodin, můžete si s mezinárodním řidičským průkazem pronajmout auto za zhruba 80 USD/ den. Místní měnou je sice Východokaribský dolar (1 XCD = 0,4 USD), ale běžně lze platit i americkým. Díky dlouholeté britské nadvládě se všude domluvíte anglicky, zároveň si ale budete muset zvyknout, že se na ostrově jezdí vlevo.

Zajímavé zájezdy na Svatou Lucii hledejte v nabídce některých specializovaných cestovních kanceláří.

Související témata:

Související články

Zadovádějte si v nejlepších akvaparcích USA

Letní adrenalin má jasnou rovnici. Více jak stometrová skluzavka, rychlost 100km/h a k tomu ještě torpédový styl hlavou dolů, při kterém vám voda stříká do očí...

Výběr článků

Načítám