Hlavní obsah

Svůdný tanec Polynésanek zažijete na korálovém ostrově Tonga

Tonga je země, kde v neděli uslyšíte jen údery zvonů, protože nekompromisní sabat drží všechny v klidu doma. Slunce zde vychází jako první na světě, u pláží se vlní krásné místní dívky a poskakují delfíni s velrybami. Mezi stromy pak poletují „okřídlené lišky“. To je tichooceánská Tonga, země kde hodinky dávno vyšly z módy a kde se snoubí polynéská kultura se západními moderními trendy.

Článek

Samoa, Tonga, Fidži a Vanuatu, to je čtveřice korálových ostrůvků v Tichomoří, které oplývají přírodními krásami i pozoruhodnými legendami. Některé kdysi byly kanibalskými královstvími, některé tavícími kotli rozmanitých kultur a národů. Tonga je z nich jediné království v Pacifiku, které nebylo nikdo kolonizováno. Na svoji výlučnost je patřičně hrdé.

Křesťanství a hip hop?

Je neděle ráno, první sluneční paprsky lehce šimrají probouzející se zemi a tonžští obyvatelé pomalu vstávají. Za několik okamžiků zazvoní první zvony, které začnou svolávat věřící na první ranní mši. Všechny obchody jsou zavřené, na plážích ani plavčíka nezahlédnete a jediný, kdo dneska pracuje, je kněz a hotelový personál. Pokud přijedete do Tongy právě v tento čas, pravděpodobně budete mírně překvapeni. Tichooceánský luxus si asi každý turista představuje trochu jinak. Tonga je ale státem, kde křesťanství má velmi silnou tradici a tudíž nedělní odpočinek je zde dlouho dodržovaným standardem.

Vedle tradičních hodnot je ale Tonga i zemí velmi moderní. Za své už mluví např. současné hudební trendy. Nejposlouchanější hudbou je zde hip hop, který remixuje např. i Beethovenovu 5. symfonii. Hlavním důvodem tohoto zaměření je pravděpodobně velmi mladá populace. Na Tonze totiž přes 55% obyvatelstva ještě nedosáhlo věku 25 let.

Nejenom hip hop jde ale mírně do kontrastu s místní vírou, např. i některé starodávné tradice se kříží s křesťanským učením. Typickou místní tradicí je např. pití kávy, speciálního alkoholického nápoje. Pít jej smějí jen muži a ti se před „svatým písmem“ schovávají do místních barů doufajíce, že je „oko boží“ nezahlédne.

Stonehenge na oceánský způsob

Až se trochu usadíte a vstřebáte místní zvyklosti, určitě vyrazte na výlet, protože míst k objevování tu je skutečně mnoho a prosedět celou dovolenou na pláži by byla škoda. Tonga je království, které se skládá ze 171 ostrovů. Většina z nich je neosídlených a tak vám otevírají nezměrné možnosti pro vašeho dobrodružného ducha.

Jízdní „ne-řády“
Pokud budete chtít vyrazit na výlet autobusem, vězte, že poctivého jízdního řádu se zde nedočkáte. Autobusy se zde neřídí totiž časem, ale lidmi. Autobus vyjede ze zastávky jenom tehdy, pokud řidič uzná, že je jeho vozidlo již dostatečně zaplněno.

Hlavním souostrovím země je Tongatapu, kde se také nachází hlavní město Nuku'alofa. Zde můžete navštívit dva nádherné chrámy – baziliku sv. Antonína z Paduy a katedrálu Panny Marie. Za podívání stojí i místní bělostný Královský palác, ten je ale bohužel turistům uzavřen. Neméně zajímavé je poté okolí této lokality. V blízkosti krásných písečných pláží se nachází kokosové a dýňové aleje, malé vesničky jsou zhmotněným klidem, kde je kostelů více než domů a výslednou idylku ještě podtrhávají čuníci, kteří se volně probíhají mezi staveními.

Turistickým lákadlem jsou i místní starověké památky. Je jich zde nejvíce v celém Pacifiku. Primární zájem budí obrovský 40 tunový oblouk Maui Trilithon, jenž je tvořen třemi korálovými kvádry. Není divu, že se tento historický artefakt často považuje za oceánský Stonehenge.

Kdyby lišky měly křídla

K dalším pozoruhodným destinacím Tongy patří oblast Lifuky, kde je nejznámější pláž Foa. Místní mořské zákoutí nabízí bohaté možnosti šnorchlování a potápění u krásných korálů. Také se tu můžete projet např. na kajaku nebo jen v klidu relaxovat na klidných písečných plážích.

Oproti tomu oblast Eua je výrazně akčnější. Hlavní dominantou zde nejsou „béžové písečné koberce“, ale deštný prales, skrz který vedou impresivní procházky podél vysokých útesů a skrz mnohé lesní jeskyně. Pokud budete mít štěstí, narazíte tu i na největšího létajícího savce. Žije zde totiž kaloň tonžský, který je velice podobný netopýrovi, jen hlavu „podědil“ spíše po lišce. Proto se mu také někdy říká létající liška. Jeho rozpětí křídel dosahuje až jeden a půl metru.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Barbadosu, pyramidách, tipech na adrenalinovou dovolenou, Cestě kolem světa nebo letních festivalech. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Tichomoří

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená v Tichomoří:

Poklidný resort s 12bungalovy se nachází na ostrově Foa, korálové útesy v blízkosti resortu; vzdálenost 45 minut letecky z hlavního města Nuku’alofa.

Užijte si několik dní na Fidži na jižním pobřeží hlavního ostrova Viti Levu – tzv. Coral Coast. Líbezný hotel je zasazen v tropické zahradě.

Příroda Zélandu je nesmírně pestrá. Divoké pobřeží, pláně pokryté zelenými koberci se stády ovcí, hory a ledovce.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Chtěli byste strávit dovolenou na ostrově Tonga?
Ano, letos tam letíme
6,6 %
Ano, jednou bych se tam chtěl vydat
78,1 %
Ani ano, ani ne
1,3 %
Ne, je to pro mě moc daleko a drahé
8 %
Ne, návštěva ostrova Tonga mě neláká
6 %
Celkem hlasovalo 698 čtenářů.

Tonžské delikatesy

• Potřebovali jste někdy poslat někomu příliš veliký soubor a email na něj nestačil? Pak jste pravděpodobně využili internetovou úschovnu ulož.to. Pokud vás trefná koncovka zarazila tak vězte, že se nejedná o originální doménu, ale o doménu tonžského království.

• Tonga je jediným královstvím v celé Oceánii. To ale není jediné prvenství. Místní panovník se totiž se svými skoro 160kily řadí k nejkorpulentnějším panovníkům na světě.

• Každý chce přivést nějaký suvenýr z dovolené. Až budete odjíždět z Tonga, kupte si místní speciální keramiku odkazující k Lapitské kultuře. Je zdobená pískem, lávovým sklem nebo i skořápkami měkkýšů.

Související témata:

Související články

Pouštní Manhattan udivuje cestovatele v Jemenu

Litr benzínu zde stojí méně než láhev balené vody, přesto je ale nejběžnějším dopravním prostředkem osel. Ne, nepopisujeme žádný utopický stát, ale každodenní...

Plavby luxusními loděmi jsou v kurzu

Co dělat, když už vás nebaví klasická dovolená u moře? Sbalte si kufry a vyrazte do některého z velkých přístavů, odkud na své objevné plavby vyrážejí luxusní...

Výběr článků

Načítám