Hlavní obsah

Plavby luxusními loděmi jsou v kurzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co dělat, když už vás nebaví klasická dovolená u moře? Sbalte si kufry a vyrazte do některého z velkých přístavů, odkud na své objevné plavby vyrážejí luxusní zaoceánské lodě. Můžete tak strávit zajímavé chvilky při projížďkách po Středomoří, Karibiku nebo například v polárních končinách Špicberků, Grónska či Antarktidy.

Článek

Ráno vstanete a osobní sluha vám naservíruje snídani. Poté se odeberete protáhnout do posilovny. Odpoledne vyrazíte na průzkum do pralesa či na túru za historií. Večer strávíte v divadle, nebo se půjdete projít k světélkujícímu skleníku s fontánou. Vypadá to jako vcelku standardní luxusní dovolená. Háček je ale v tom, že místo v metropolitních ulicích plujete na zaoceánské pompézní lodi, okolo vás šumí oceán a v dáli jsou vidět bambulky exotických končin.

Již od éry legendárního Titaniku jsou plavby na luxusních lodích otázkou „smetánkovské“ dovolené. Rozdíl tkví pouze v tom, že místo zlatokopů se na palubách dnešních hypermoderních korábů procházejí manažeři vedle teenagerů se sloními sluchátky. Přesto však plavba po moři v sobě i dnes nese něco noblesního, dobrodružného a extraordinárního. A je jedno, jakou má formu.

Nechte se rozmazlovat

Život na dnešních luxusních lodích je jako pobyt v pojízdném městě, kde vám vítr hvízdá v uších a krajina běží jako na průmyslovém pásu. Ačkoliv se jednotlivé kategorie kajut u lodí liší, ve všech vás čeká jednotný standard – postel, WC, a sprcha. Dále v kajutě většinou najdete šatník, TV/satelit, telefon; na některých lodích je možné se za poplatek přímo z kajuty připojit na internet. Strava během plavby je formou plné penze. K dispozici tedy máte snídani, oběd, večeři, popřípadě i půlnoční bufet. Velký zážitkem bývá večeře v hlavní restauraci. Jde převážně o společenskou událost dle plánovaného rozpisu a někdy vyžaduje i společenské oblečení.

Jak lze trávit čas během plavby? Ať už je zákazník tichý knihomol, filmový popcornista, divadelní hýřivec, rozběsněná „shopaholička“ či např. vášnivý surfař, dnešní „lodní“ paláce jej dokážou uspokojit. Tyto kolosy nebývalých rozměrů totiž ve svých „uličkách“ skrývají kina, divadla, knihovny, fitness centra, bazény, golfová hřiště či surfařské arény s umělými vlnami. Pro noční ptáky nesmí chybět ani každodenní diskotéky a mraveniště barů, kaváren či restaurací. Nejprestižnější kajuty jsou vybaveny vířivkami a balkóny a zdobí je čerstvé orchideje. Osobní služebníci vám navíc při nalodění vybalí a při vylodění zase zabalí zavazadla.

I mimo palubu je zábava

Kdyby náhodou hrozilo, že se během plavby člověk začne nudit, velmi rychle přijdou vhod jednotlivé zajímavé zastávky po cestě. Loď obvykle zakotví na určitou dobu v přístavu a umožní svým pasažérům prozkoumat blízké i vzdálenější okolí. Lodní personál hostům nabízí i pestrou škálu výletů – od relaxačních odpolední strávených s koktejlem v ruce na místní pláži přes výlety za historií a přírodou v doprovodu zkušeného místního průvodce.

V případě plavby okolo Aljašky si lze užít např. cestu panoramatickým vlakem do hor, pozorování ledovce nebo návštěvu města lososů, během plavby v subtropických nebo tropických lokalitách Karibiku nebo Jadranu pak přichází v úvahu potápění, koupání v překrásných lagunách a korálových útesech nebo výlety za historickými památkami a místními zajímavostmi.

Od Špicberků k Odysseovi

Kde všude se plavby podnikají? Turistické plavby v nabídkách jednotlivých lodních společností dnes pokrývají poměrně širokou škálu destinací. Některé agentury nabízejí i tisíce různých zájezdů. V nabídce jsou metropolitní cesty, plážové i arktické expedice do říše věčného ledu a sněhu.

Z konkrétních plaveb jsou v oblibě např. plavby po středomoří (Benátky, Istanbul, řecké ostrovy, Jadranské přístavy, evropské přístavní metropole, středomořské ostrovy, norské fjordy nebo třeba Pobaltí). Ze vzdálenějších končin pak bývá zájem o plavby okolo ledovců na Aljašce nebo Antarktidě.

Za sluncem výletníci vyrážejí do již zmíněného Karibiku. V obklopení luxusu se dá plavit okolo přístavů ropných šejků v Arabském zálivu, zajímavé jsou také plavby Severním či Norským mořem. V nabídkách některých společností je také exkluzivní plavba plachetnicí okolo Francouzské Polynésie. Je tedy rozhodně z čeho vybírat.

Ceny jednotlivých plaveb na nabídkové rysce kulminují od několika desítek tisíc až po stovky tisíc. Jedním z vrchol nabídek je například tříměsíční cesta kolem světa na lodi Queen Elizabeth (viz níže). Ta vás pak přijde zhruba na půl miliónu korun.

Související články:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Jemenu, jižní Číně, Borneu, Mongolsku nebo turistických destinacích v ohrožení. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zajímavé plavby

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky plaveb:

Vedle Sochy svobody či Londýna vás čeká na více než tří měsíční plavbě i Šanghaj, Sydney či Bombaj. Zažijte pocit novodobého mořeplavce.

Měří 361 metrů a pojme 5400 cestujících. To je „panelák“ na vodě Oasis of the Seas, který vám bude dělat společnost na cestě po Haiti a Mexiku.

Sirény dozpívaly své písně, Charibda i Skila již spí a Kyklop si někde v koutku stále mne své poraněné oko. Kouzelná plavba po stopách bájných hrdinů.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Kam byste se vydali na plavbu luxusní lodí?
do Karibiku
55,7 %
okolo Norska a fjordů
9,9 %
na Antarktidu
3 %
kolem Aljašky a ledovců
7,5 %
po Arabském zálivu
1,7 %
plachetnicí okolo Francouzské Polynésie
14,5 %
po středomoří
6,2 %
jinam
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1722 čtenářů.

Profily tří zajímavých lodí:

Queen Elizabeth

délka: 294 m, šířka: 32 m, palub: 12, posádka: 1.100, hosté: 2.092, rychlost: 23 uzlů

Královna Alžběta by pravděpodobně, s pohledem na tuto svoji námořní jmenovkyni, vytáhla vějíř a začala se horentně ovívat. Queen Elizabeth totiž patří k jedněm z nejluxusnějších lodí na světě. Ve svém erbu má pět hvězdiček a rozhodně jejich hodnotu splňuje. Nejdražší kajuty jsou vybaveny vířivkou. Snídani do pokoje vám nosí osobní sluha. Vedle knihovny se 6000 svazky zde najdete i např. divadlo, skleník s fontánou, kasino a dlouhou šňůru bazénů a barů.

Freedom of the Seas

délka: 339 m, šířka: 38 m, 15 pater, posádka: 1.360 os., hosté: 3.600 os., rychlost: 21,6 uzlů

Další z opulentních velikánů, který je známý jako „sportovec“ mezi zábavními zájezdovými loděmi. Na palubě se nachází několik sportovních prostorů, které na mořských prknech působí poněkud bizarně. Pokud jste nadšenec do surfování, stačí si odskočit do bazénu, který generuje vlnobití. Jestli naopak preferujete raději piruety na ledu, připravené je pro vás zimní kluziště. Vedle takových lahůdek pak místní volejbalová, basketbalová nebo fitness aréna vypadají docela „malolodňácky“. 

Ledoborná loď Plancius

délka: 89 m, šířka: 14,5 m, max. rychlost: 12 uzlů, Posádka: cca 30 os., cestující – 112 os.

Vedle gigantických matron působí tento ledoborec vcelku nenápadně. Oproti svým „kolegyním“ je ale mistrem ve slalomu mezi ledovci. Pokud se vydáte na expedici na jižní pól nebo na Špicberky či do Grónska, bude vám tady právě on přístřeším v krušných plískanicích. Plancius je vybaven moderními radary i protizáplavovým systémem. Kajuty jsou skromnější, ale v pozadí s ledovcovou scenérií tak vytvářejí útulnou expediční komnatu.

Související články

Výběr článků

Načítám