Hlavní obsah

V Petrohradu navštivte Jantarovou komnatu nebo Ermitáž se sbírkou 3 miliónů uměleckých děl

ESO travel, Lucie Štěrbová

Petrohrad je moderní světovou metropolí, kam se sjíždějí do světoznámé Ermitáže milovníci umění z celého světa. Toužíte-li strávit několik dní v obležení zhruba 3 miliónů exponátů, není lepší volby. Prosyceni kulturou pak můžete rovnou přejít k legendární Jantarové komnatě, jejíž novodobou replikou se pyšní Carské selo.

Článek

Pokud chcete slavnou galerií jen „proběhnout“, budete na to prý potřebovat minimálně 4 hodiny – tak dlouho podle průvodců trvá, než navštívíte ty nejslavnější z 300 výstavních sálů. Jsou ale i lidé, kteří chtějí Ermitáž prozkoumat opravdu důkladně a do pěti budov, ve kterých jsou sbírky umístěné, se vrací po dobu několika dní. Ani tehdy ale nemůžou říct: „Viděl jsem všechno!“

Pojďme si lehce započítat. Ve sbírkách slavné galerie jsou více než 3 milióny artefaktů a kdyby si každý z nich člověk prohlížel pouhých deset sekund, strávil by tím asi 3 roky života. A to ještě nepočítáme s tím, že spousta exponátů upoutá pozornost návštěvníků na několik minut. No řekněte – stačilo by vám na skvosty ze štětce Leonarda da Vinciho, Rubense nebo Rembrandta van Rijna 10 sekund?

Součástí komplexu Ermitáže je i Zimní palác. Kolos, ve kterém bydlelo v tisícovce pokojů více než 6 tisíc lidí. Právě odtud řídili ruští carové celé impérium a útokem na něj začala říjnová revoluce. Vznikl jako zimní sídlo carů a stojí na břehu jednoho ramena řeky Něvy.

Petrohradské Benátky východu

Petrohrad vznikl na počátku 18. století z popudu Petra Velikého. Pro impérium jakým Rusko bylo a stále je, bylo podstatné získat přístup k moři, Petr Veliký tak rozhodl o tom, že uprostřed bažin při pobřeží Baltu nechá vystavět novou ruskou metropoli. O tom, že výstavba nebyla jednoduchá, svědčí i fakt, že si kruté podmínky vyžádaly životy mnoha dělníků. Dnes se ale díky výjimečné poloze může Petrohrad chlubit označením „Benátky východu“ – město totiž leží na 40 ostrovech, které spojuje zhruba 300 mostů.

Bílé noci
Petrohrad leží na stejné rovnoběžce jako jižní cíp Grónska a je mimo jiné nejsevernější miliónovou metropolí na Zemi. Výjimečná poloha je také hlavní příčinou slavných petrohradských bílých nocí, kdy slunce svítí ještě krátce před půlnocí. Bílé noci trvají od konce května do září a během nich se zešeří jen na 3 hodiny. Hojně toho využívají majitelé výletních plavidel, kteří vyplouvají na Něvu a nabízejí turistům nevšední podívanou na jejich palubě.

V době od dubna do listopadu není řeka Něva zamrzlá a tak mohou pod nízkými mostními oblouky proplouvat lodě z Finského zálivu do Ladožského jezera a pak dále do Moskvy. Po jedné hodině po půlnoci se postupně na těchto mostech zastavuje provoz, ramena mostů vážících 20-30 tisíc tun se na několik minut zvednou do výšky a pod nimi proplouvají nákladní lodě. V kombinaci s pověstnými petrohradskými bílými nocemi je to neuvěřitelná podívaná a rozhodně stojí za to nejít jednu noc v Petrohradu spát.

Kam se poděla Jantarová komnata?

Tisíce hledačů, stovky lokalit po celém světě, desítky „zaručených“ informací a žádný nález. Tak by se dalo stručně shrnout dění okolo slavné Jantarové komnaty více než 60 let po jejím zmizení. Skvost, který byl právem považovaný za osmý div světa, se do Ruska dostal na začátku 18. století jako dar Fridricha Viléma I. caru Petrovi Velikému. Komnatu tvořilo několik desítek čtverečních metrů jantarové mozaiky, jantarem vykládaný nábytek a okamžitě se stala chloubou ruského impéria.

V roce 1941 ji ale při obléhání Petrohradu ukradli Němci, rozmontovanou do 27 beden ji převezli do Královce a tady její stopa na jaře 1945 končí. Zbývají jen domněnky a spekulace. Prý byla v potopeném parníku Wilmelm Gustloff, který zničilo sovětské torpédo, ale potápěči našli v potopeném trupu akorát díru po „řádění“ autogenu a prázdný nákladní prostor. Hledalo se i na hradě Königstein nedaleko Drážďan a hledači pokladů nějaký čas obléhali i štoly v okolí krušnohorské obce Hora sv. Kateřiny.

I tak ale můžete Jantarovou komnatu v Carském selu nedaleko Petrohradu navštívit. Rusko, pravděpodobně smířené s tím, že slavný artefakt už nikdy nenajde, nechalo vytvořit kopii k nerozeznání od původní. Slavnostní otevření proběhlo v roce 2003 a na tvorbu padlo více než 6 tun jantaru. Pokud se jednou originální komnata najde, vznikne celkem kuriózní situace a zároveň bude zajímavé porovnat preciznost práce mistrů svého řemesla v 18. století a dnes.

Nenechte si ujít:
Křižník AuroraI když se křižník Aurora zúčastnil tří válek, paradoxně ho proslavil jeden jediný výstřel, navíc slepým nábojem. Obecně známá legenda říká, že výstřelem z Aurory začala bolševická revoluce. Historikové ale tvrdí, že výstřel přišel až ve 21:45 a v tu chvíli už byl útok na zimní palác v plném proudu.  Dnes zrenovovaný křižník slouží jako muzeum, kde jsou expozice věnované samotné lodi a ruskému námořnictvu.
Petropavlovská pevnostPevnost vznikla ihned po založení Petrohradu v roce 1703 a je nejstarší kamennou částí města. Postavena byla na Zaječím ostrově na obranu proti Švédům, ale v tomto smyslu se (naštěstí) nikdy nemusela uplatnit. Součástí je i katedrála Petra a Pavla, kde odpočívají všichni ruští carové se svými rodinami – včetně zakladatele Petrohradu Petra Velikého.
Něvský prospektLondýn má Oxford Street, Praha ulici Na Příkopech nebo Pařížskou a Petrohrad slavný Něvský prospekt. Rušná třída je hlavní tepnou celého Petrohradu. Tato ulice vznikla za vlády Petra Velikého a je de facto začátkem silnice, která vede až do Moskvy. Dnes je srdcem petrohradského nakupování a nočního života a zároveň místem s nejdražšími byty.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Kanadě, Maroku, Yukatánu, Bruneji, Uzbekistánu nebo Seychelách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Podrobnější informace o Petrohradu a jeho památkách naleznete také na specializovaném webu Petrohrad (www.petrohrad.cz )

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Petrohradu, Ruska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Rusko:

Výkladní skříň ruského národa. Zde se psaly dějiny. Ermitáž, Zimní palác, katedrála svatého Izáka a další památky určitě stojí za návštěvu.

Z komunismu do kapitalismu. Tato mimořádná nabídka ve spolupráci letecké společnosti ČSA a cestovní kanceláře ESO travel je podmíněna víkendovým pobytem. Cena letenky vychází z optimální knihovací třídy.

Moskva - Yekaterinburg - Krasnoyarsk - Irkutsk - Jezero Bajkal – Ulan-Ude (Burjatská republika) - Ulan-Bator (Mongolsko) – Peking (Čína).

Anketa

Co byste chtěli v Petrohradu navštívit?
Ermitáž
29,5 %
Jantarovou komnatu
49,1 %
Auroru
5,4 %
Něvskij prospekt
3,4 %
Zimní palác
5,8 %
Petropavlovskou pevnost
1,3 %
Carskoje selo
3,5 %
něco jiného
2 %
Celkem hlasovalo 949 čtenářů.

Související články

Trekem za gorilami do srdce rwandské divočiny

Rwanda je zemí nespoutané přírody, divokých orchidejí a také domovem goril, za kterými se můžete vydat výpravou do srdce hustých horských pralesů. Cestou...

Výběr článků

Načítám