Hlavní obsah

Yucatan – poloostrov opředený dávným tajemstvím Mayů

ESO travel, Lucie Štěrbová

Poloostrov Yucatan byl dlouho považovaný za zapomenutý kout Střední Ameriky. To už ale neplatí. V posledních letech je stále častějším cílem turistů, kteří chtějí na vlastní oči spatřit tajemné mayské chrámy ukryté v hluboké džungli a rozluštit dávné proroctví o konci světa, který Mayové předpověděli na rok 2012.

Článek

Středoamerický Yucatan je z jedné strany omývaný vodami Karibiku, z té druhé pak vodami Mexického zálivu. Není tak jen místem pro obdivovatele dávných civilizací, ale i pro milovníky nekonečných pláží a teplého moře. Nicméně většina turistů sem stále vyráží za poznáním tajemné mayské civilizace, která uprostřed džungle pokrývající většinu poloostrova vytvořila fascinující soubory památek, které ještě dnes svou mohutností dokážou vyrazit dech.

Celý poloostrov je opředený mnoha legendami a procestovat všechny známé lokality zabere několik dní. Nejčastějším cílem je komplex Chichén Itzá, nedoporučuje se vynechat ani archeologickou lokalitu Palenque, centrum Yucatánu Meridu, nebo pozůstatky města Uxmal. Po náročné prohlídce pak přijde vhod několik dní strávených odpočinkem v turistickém letovisku Cancún. I tam se v dnešním článku podíváme.

Krvavý Chichén Itzá – jeden z nových divů světa

Nejznámější stavbou na Yucatanu je bezesporu Kukulkánova pyramida patřící do komplexu Chichén Itzá. Celý komplex byl vystavěný v 6. století našeho letopočtu a Mayové ho podle všeho náhle opustili zhruba kolem roku 1500. Chichén Itzá je místo, kde se často prolévala krev lidských obětí bohům. V tomto směru je nejznámější „Studna obětí“, kam Mayové vhazovali své kolegy, pokud byl nedostatek vody. Vědecké výzkumy odhalily, že nejčastěji šlo o malé chlapce.

Samotná Kukulkánova pyramida i dnes fascinuje přesností, s jakou byla postavena. Na její vrchol vede dohromady 365 schodů, které ovíjí kamenný had. V den rovnodennosti se díky precizně vyměřené stínohře had dokonce „plazí“ dolů z pyramidy a pozorovatelé snadno propadají pocitu, že kamenná socha skutečně zázrakem obživla.

Mayové ale i sportovali. Důkazem toho je existence hřiště na míčové hry v komplexu Chichén Itzá. Nikdo by ale dnes nechtěl být v kůži poraženého týmu, který byl ihned po prohře obětován bohům. I když dnes někteří vědci dokonce tvrdí, že obětováni nebyli poražení, ale vítězové, pro něž to měla být vítězná pocta. V roce 2007 byl celý komplex v hlasování zvolen jedním ze 7 nových divů světa.

Města v džungli – Palenque a Uxmal

Ruiny města Palenque byly objeveny uprostřed džungle až roku 1773. Do dnešních dnů byla odkryta zhruba jen třetina celého města a předpokládá se, že okolní džungle skrývá pod zemí ještě mnoho pečlivě ukrytých prostor. Lokalita Palenque sice není největším nalezištěm na Yucatanu, ale rozhodně patří k nejmagičtějším. Velkou část roku je prales se stavbami v nadmořské výšce 3000 metrů zahalený do mlžného oparu, z kterého vystupují mayské stavby. Vzpomeňte na tisíce lidských obětí a o mrazení v zádech máte postaráno.

Jedním z hlavních středisek mayské civilizace byl i Uxmal. Španělé ho objevili na počátku 16. století. To už bylo město a jeho okolí opuštěné. Což je postup tak typický pro jihoamerické civilizace. Většina budov je dodnes udržována v perfektním stavu a tak mohou turisté navštívit Guvernérský palác, Kouzelníkovu pyramidu nebo Želví dům.

Cancún – velkoměsto turistů

Jak již bylo řečeno - Yucatan není jen poloostrovem archeologických lokalit. Důkazem toho je lázeňské město Cancún, které vzniklo na písečné kose při pobřeží a dnes hlavní pás hotelů na Boulevard Kukulkán přímo na pláži měří téměř 20 kilometrů. Cancún je skutečným velkoměstem turistů Střední Ameriky s nejvyšším počtem hotelových pokojů v celém Mexiku.

Toto luxusní letovisko obklopuje tyrkysové moře a jsou zde jedny z nejlepších pláží v Karibiku. Vstup do moře je navíc hodně mírný a tak si zde přijdou na své i neplavci. Město, které má 700 tisíc obyvatel, žije ve dne v noci a je ideální pro ty, kteří chtějí strávit aktivní dovolenou spojenou se šnorchlováním, potápěním, výlety za poznáním, nočními akcemi v tanečních klubech a barech na pláži.

Pokud naopak patříte k těm, kdo mají nejradši poležení s knížkou v úplném klidu, Cancún vynechejte. Ostatní památky Yucatanu si ale rozhodně nenechte ujít.

Nenechte si ujít:
Cenote XlacahPodloží Yucatanu je z velké části tvořeno vápenci, a tak není nouze o krásné krápníkové jeskyně. Jednou z nejkrásnějších je Cenote Xlacah. V ní se sice zřítil strop, ale zároveň tím vzniklo podzemní jezírko s průzračně čistou vodou, ve kterém se mohou turisté v případě zájmu vykoupat.
MeridaMerida je hlavním kulturním, hospodářským i politickým centrem celého Yucatanu. Metropole má zhruba 700 tisíc obyvatel a je oblíbeným turistickým cílem. Za návštěvu stojí pamětihodnosti z koloniálního období v okolí hlavního náměstí Playa Mayor, které zde vystavěli Španělé.
TulumTulum se může pyšnit titulem nejfotografovanější místo celého Yucatanu. Archeologické naleziště z pozdního mayského období je ve skutečnosti skupinkou chrámů, které stojí blízko sebe na výstupku nad oceánem. Spouště fotoaparátů zde proto cvakají o sto šest a bez fotky z Tulumu, jako kdybyste na Yucatanu ani nebyli.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Bruneji, Uzbekistánu, Seychelách, Bacardi Island, Rwandě nebo atolech Raa a Baa. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Mexika a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Yucatan:

Vhodný program pro milovníky kombinovaných zájezdů. Po velmi atraktivním okruhu si budete užívat nádherných pláží Karibiku.

Upoutá Vás barvitostí a pestrostí folklóru. Poznáte nejzajímavější architektonické skvosty mayské a aztécké kultury i světoznámá letoviska.

Výčet toho nejzajímavějšího, co lze v Mexiku vidět. Hluboké dojmy z návštěvy Teotihuacánu a Chichén Itzá vstřebáte při relaxaci u moře.

Anketa

Co byste chtěli na poloostrově Yucatan navštívit?
město Cancún
13,6 %
komplex Chichén Itzá
49,9 %
pozůstatky města Uxmal
4,1 %
pozůstatky města Palenque
12,1 %
jeskyně Cenote Xlacah
8,6 %
město Merida
1,9 %
archeologické náleziště Tulum
5,9 %
něco jiného
3,9 %
Celkem hlasovalo 826 čtenářů.

Krvavá civilizace Mayů a tajemná předpověď

Mayové jsou dodnes jednou z nejzáhadnějších civilizací, které kdy žily na naší planetě. Existenci této společnosti ohraničují letopočty 2000 př. n. l., kdy pravděpodobně vznikla, a rok 1541, ve kterém Španělé ukončili jejich historii. I dnes ale žije na poloostrově Yucatan zhruba 6 miliónů potomků původních obyvatel.

První setkání Evropanů s Mayi proběhlo v roce 1511. U mexických břehů tehdy ztroskotala španělská loď. Mayové Španěly zajali a náčelník rozhodl, že z pěti nejtučnějších bude vystrojená hostina pro celý kmen.

Mayská civilizace se dostává v posledních letech opět do popředí. Mayský kalendář totiž končí 21. prosincem 2012 a podle dávného proroctví je právě den zimního slunovratu okamžikem, kdy se naší planetě otevřou „dveře do nebes“.

Mnozí proto předpokládají, že přijde konec světa. Jestli skutečně k nečemu dojde – o tom můžeme zatím jen spekulovat. Jisté ale je, že Mayové byli výborní matematici a astronomové a jejich výpočty byly jen málokdy nepřesné…  

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám