Hlavní obsah

Na výletě po USA – díl třetí: Slunná Florida s nádechem luxusu

ESO travel, Mirka Reifová

Letošní levné letenky, výhodný kurs dolaru a bezvízový styk lákají k výpravě do Spojených států amerických. Chcete-li se zařadit mezi zaoceánské cestovatele, nenechte si ujít speciální seriál o východní části USA. Provede vás tím nejzajímavějším, co lze v této části Spojených států navštívit.

Článek

Pokračujeme v putování po východě USA. V minulém díle jsme navštívili dvě velká města amerického severovýchodu Boston a Chicago, u Velkých jezer ležící Cleveland a poklidné Buffalo s nedalekými Niagarskými vodopády. Třetí závěrečný díl seriálu se dnes bude věnovat Floridě, Miami a cestu zakončíme na Cape Canaveral, pýše amerického vesmírného programu. Podrobný plán celé cesty nalezete v postranním info boxu.

V doprovodných článcích se následně zaměříme na možnosti levného nakupování v USA, poradíme jak po USA dobře cestovat a nakonec se budeme zabývat tím, jak a kde si během cesty zajistit výhodné ubytování. Chystáte-li se do USA, rádi vám tímto seriálem posloužíme řadou praktických rad a doporučení.

Florida, oblíbené místo turistů

Když se řekne Florida, většina lidí si vybaví slunné pláže obležené americkými seniory a přírodní parky plné aligátorů. V tomto původně španělském státě, jehož jméno v překladu zní „květinový“, ale můžete dát přednost i romantickým ostrůvkům a odlehlým rezervacím, kde na turisty nenarazíte. K Floridě patří také všemožné zábavní atrakce, nejznámější jsou Disney World, Mořský svět a vesmírné středisko na mysu Canaveral.

Žhavá metropole Miami

Na mapce vyznačený okruh Floridou začíná v jižní části poloostrova, nejznámějším (ne však hlavním) městem Floridy - Miami. V této svůdné metropoli s vysokými mrakodrapy a nádhernou pláží Miami Beach můžete vychutnávat noční život, jídlo a koktejly typické pro tropickou Kubu či Mexiko. Se seriálem Kriminálka Miami má realita společného jediné: opravdu tu potkáte opálené krásky v bikinách, jak se prohání po kolečkových bruslích po Ocean Avenue.

Navštívíte-li pláž Miami Beach, dlouhý písečný ráj s palmami a prohřátým mořem, vyhraďte si čas na prohlídku proslulé čtvrti ve stylu art deco. Více než tisícovka barevných vilek a domečků z dvacátých a třicátých let minulého století na vás dýchne atmosférou Středomoří smíchaného s kubánským vlivem. Jde o největší seskupení budov v tomto stylu na světě, proto je čtvrť Art Deco architektonicky chráněnou památkou.

Romantické ostrůvky Florida Keys

Z Miami vede trasa na jih po dálnici, která s pevninskou částí Floridy nekončí, ale pokračuje po fascinujících mostech mezi desítkami ostrůvků souostroví Florida Keys. Zhruba po dvou hodinách jízdy Vás přivede až na nejjižnější bod USA – ostrov Key West, vzdálený jen 90 mil od Kuby. Cestu si můžete zpříjemnit koupáním v průzračném moři, rybařením či opalováním na písčitých plážích; Key Largo pak láká milovníky potápění na organizované plavby ke korálovému útesu.

Na Key West můžete zavítat do oblíbeného baru Ernsta Hemingwaye, sledovat krásné západy slunce spojené s večerní show pouličních umělců nebo si v pirátském muzeu potěžkat opravdový zlatý prut. Ostrov byl také oblíbeným letním sídlem amerických prezidentů, prezidentská vila je stále přístupná návštěvníkům.

Krmení aligátorů zakázáno

Pokud chcete trávit dovolenou na Floridě akčněji, nevynechejte návštěvu vyhlášené přírodní rezervace Everglades. Co vypadá pro nezasvěcené jako velká bažina, je ve skutečnosti prérie, kterou velmi pomalu protéká široká řeka s jedinečným ekosystémem. Je domovem pro aligátory, kapustňáky, volavky, bělohlavé orly a další ohrožené druhy. Chcete-li je vidět, vydejte se do parku raději v zimní suché sezoně (prosinec až duben). V létě je zde horko, vlhko a mraky komárů, ale i tak za to Everglades rozhodně stojí.

Nejhezčí města západní Floridy

Po krásné přírodě zamíříme na západní pobřeží Floridy, kde leží města Fort Myers, St. Petersburg a Tampa. V Mexickém zálivu usazené St.Pete láká turisty nádhernými karibskými plážemi i svým kulturním zázemím. Proslulé je Salvador Dalí Museum s největší mimošpanělskou sbírkou Dalího prací. V Tampě pak nakoupíte pravé ručně balené doutníky. V 19. století sem jejich produkce přilákala stovky kubánských, španělských a italských imigrantů, kteří založili dlážděnou čtvrť Ybor city.

Dnes zde můžete navštívit muzeum doutníků a sledovat kubánské mistry přímo při práci. Jestliže vás voňavé kuřivo nezajímá, vyjeďte do nedalekého zábavního parku Bush Gardens, kde provozují údajně nejdrastičtější horské dráhy na jihozápadě USA.

Orlando, cíl miliónů turistů

Nejoblíbenějším návštěvním místem Floridy je Orlando. Honbu za zábavou rozpoutalo v 70. letech otevření největšího komplexu zábavních parků na světě Walt Disney World. Atrakce jsou roztroušené na ploše mnoha čtverečních mil; jednodenní vstupenka vás přijde na téměř 50$. Vyhraďte si odpoledne i na návštěvu orlandského Sea World, mořského parku s kosatkami, ledními medvědy, žraloky, ale i horskými dráhami a skluzavkami.

Asi hodinu jízdy východně od Orlanda narazíte na další hojně navštěvovanou atrakci – Kennedy Space Centre. Vesmírné středisko je jádrem amerického vesmírného programu NASA a zároveň obřím zábavním parkem, nabízejícím prohlídky odpalovacích ramp na Cape Canaveral, výstavy historických skafandrů, raketoplánů a satelitů, ale i 3D film v kině IMAX. Zábava vám zde vystačí na celý den, počítejte s $38 za základní a $59 za rozšířené vstupné.

Cesta zpátky do Miami vede podél malebného pobřeží, které z velké části zůstalo ušetřené průmyslového i turistického rozvoje. Za zastávku stojí městečko Boca Raton s muzeem výtvarných děl, ale také luxusní plážová destinace Palm Beach, domov Donalda Trumpa.

Tím náš okruh po zajímavostech východního pobřeží USA končí. Pokud jste se rozhodli navrženou trasu realizovat, počítejte s výdaji kolem 50 000 Kč. Na čem všem se dá ušetřit, kde a co je nejlepší ve Státech nakupovat a jak se nejvýhodněji cestuje, vám poradíme v dalších článcích s cestovatelskou tematikou, které budou seriál o USA v příštích týdnech následovat.

Čtěte dále

Přečtete si také první a druhý díl seriálu o USA:

Přečtete si také první a druhý díl seriálu o USA: Na výletě po USA – díl první, Velkoměsta východního pobřeží

Na výletě po USA – díl druhý, Z Bostonu k Niagarám

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do USA

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená USA:

Individuální zájezd po nejhezčích místech Floridy: rušné Miami, romantické pláže na Florida Keys, aligátoři v Everglades, zábava v Orlandu.

Dvoutýdenní cesta po východním pobřeží USA se zastávkami na nejzajímavějších místech: Key West, Miami, Orlando, Savannah, Charleston, Washington, Philadelphie, New York.

Anketa

Které z míst uvedených v článku o USA se vám nejvíce líbilo?
Florida Keys
14,3 %
Miami
14,3 %
NP Everglades
14,3 %
Tampa
14,3 %
Orlando
14,3 %
Cape Canaveral
14,3 %
Palm Beach
14,2 %
Celkem hlasovalo 4233 čtenářů.

Na výletě po USA - kam se všude podíváme?

FOTO: ESO travel

Navržený okruh po východě Spojených států začíná v hlavním městě USA, pokračuje přes Philadelphii do New Yorku a odtud do Bostonu. Následuje výlet k Niagarským vodopádům, návštěva Bufala a cesta podél Erijského jezera do Clevelandu. Dalším velkým městem na trase je Chicago, moderní metropole na břehu Michiganského jezera. Odtud vede cesta na jih, kde čekají slunné floridské pláže, přírodní parky a romantické ostrůvky, ale i rušná města Miami, Tampa a Orlando s proslulými zábavními parky.

Navržený okruh po východě Spojených států začíná v hlavním městě USA, pokračuje přes Philadelphii do New Yorku a odtud do Bostonu. Následuje výlet k Niagarským vodopádům, návštěva Bufala a cesta podél Erijského jezera do Clevelandu. Dalším velkým městem na trase je Chicago, moderní metropole na břehu Michiganského jezera. Odtud vede cesta na jih, kde čekají slunné floridské pláže, přírodní parky a romantické ostrůvky, ale i rušná města Miami, Tampa a Orlando s proslulými zábavními parky.

Ať už si vyberete jen menší část okruhu, nebo se rozhodnete poznat to nejlepší z celého východu USA, doporučujeme si cestu řádně naplánovat. Tento třídílny seriál může sloužit jako vodítko pro cestu po vlastní ose, ale ani náročnější cestovatelé si nemusí nechat zajít chuť – podobné poznávací okruhy organizují mnohé cestovní kanceláře. Tour operátorem specializovaným na Ameriku je např. ESO travel, který má s organizací poznávacích zájezdů do USA velké zkušenosti.

Užitečným pomocníkem při plánování cesty do USA je také specializovaný web na adrese www.amerika.cz. Můžete si zde rezervovat letenky, objednat půjčení auta nebo získat tipy na zajímavé výlety a ubytování.

Související témata:

Související články

Na opravdové safari jedině do Keni

Zatímco v Čechách padá pomalu sníh, u rovníku se scházejí pakoňové, zebry a buvolové na „čaj“. Do konce listopadu probíhá v slavném národním parku Maasai Mara...

Výběr článků

Načítám