Hlavní obsah

Na výletě po USA – díl první: Velkoměsta východního pobřeží

ESO travel, Mirka Reifová

Letošní levné letenky, výhodný kurs dolaru a bezvízový styk lákají k výpravě do Spojených států amerických. Chcete-li se zařadit mezi zaoceánské cestovatele, nenechte si ujít speciální seriál o východní části USA. Provede vás tím nejzajímavějším, co lze v této části Spojených států navštívit.

Článek

V první části seriálu o cestování východní částí USA se seznámíte s velkoměsty nejhustěji osídlené části země – honosným Washingtonem, historickou Philadelphií a rušným New Yorkem. Další díly seriálu se v následujících 2 týdnech budou věnovat cestě směrem k Velkým jezerům a potom zamíří více na jih. Podrobný plán cesty nalezete v postranním info boxu.

V doprovodných článcích se následně zaměříme na možnosti levného nakupování v USA, poradíme jak po USA dobře cestovat a nakonec se budeme zabývat tím, jak a kde si během cesty zajistit výhodné ubytování. Chystáte-li se do USA, rádi Vám tímto seriálem posloužíme řadou praktických rad a doporučení.

Východ USA není přírodně tak atraktivní jako druhá strana amerického kontinentu, poznáte tu však kulturní a historické bohatství nejstarší demokratické federace. Historie země je ve srovnání s Evropou kratší, avšak neméně zajímavá. Ani v kulturním vyžití nezůstanete pozadu, ať už navštívíte divadla na Broadwayi nebo některé z mnoha muzeí či galerií.

Hlavní město v barokním stylu

Jako první se podíváme do hlavního města Spojených států amerických. Washington, D.C. byl koncem 18. stol. vyprojektován francouzským architektem Pierrem L’Enfantem a postaven „na zelené louce“. Dá se v něm snadno orientovat a pohybovat pěšky: všechny vládní budovy, slavné monumenty i sídlo prezidenta se nachází v centru města.

Nejimpozantnější budovou tyčící se nad metropolí je Kapitol, pomyslné i geometrické centrum města. Sídlí zde legislativní orgány státu Senát a Sněmovna reprezentantů. Vstup do Kapitolu je zdarma, můžete se podívat i do zasedacích sálů obou komor. Prohlídka zahrnuje návštěvu Rotundy s šedesát metrů vysokou, krásně zdobenou kopulí, kde byli k rozloučení s veřejností vystavováni zesnulí američtí prezidenti.

Od Kapitolu směrem na západ se táhne přes tři kilometry dlouhý park Mall, kde se příležitostně konají koncerty, sportovní utkání, ale i protestní akce a náboženské mše. Podél se nachází desítky muzeí a galerií. Za návštěvu určitě stojí Národní archiv, kde jsou uchovány originály Deklarace nezávislosti, Listiny práv a svobod, Ústavy a další významné dokumenty. Parkem dojdete až k Washingtonovu památníku, slavné mramorové „jehle“ měřící necelých 170 metrů. Tento nejvyšší obelisk na světě je přístupný veřejnosti, pokud se ale budete chtít podívat nahoru, je třeba si s obstaráním vstupenek vzhledem k omezené denní kapacitě pospíšit.

Na západním konci promenády se tyčí druhý nejznámější washingtonský památník, věnovaný prezidentu Lincolnovi. Státník shlíží ze svého křesla uprostřed sloupového chrámu na vodní plochu Zrcadlové fontány - místo setkání hrdinů filmu Forrest Gump. Roku 1963 u památníku pronesl svůj slavný proslov Martin Luther King, jeden z vůdců afroamerického hnutí za lidská práva. Po stranách Lincolnova monumentu narazíte na velmi působivé památníky věnované vojákům padlým ve Vietnamu a v Koreji.

Severně od Washingtonova památníku stojí Bílý dům, sídlo amerických prezidentů. Dostat se dovnitř je pro zahraničního turistu kvůli bezpečnostním a administrativním požadavkům téměř nemožné. Zvědavost tak možná ukojí Návštěvnické centrum, kde kromě prodeje suvenýrů vystavují fotky jednotlivých místností, portréty a filmy o obyvatelích rezidence.

Mezi další washingtonské zajímavosti patří např. sídlo FBI na Pennsylvania Ave nebo budova Fordova divadla, kde byl v roce 1865 zastřelen Abraham Lincoln. Za řekou Potomac leží sídlo Ústředního štábu ozbrojených sil, zvané Pentagon. Jde o největší budovu světa co se délky chodeb týče: celkem měří neuvěřitelných 26 km. Po 11.září 2001 byly běžné turistické prohlídky zrušeny a k návštěvě je třeba mít zvací dopis z ambasády.

Philadelphie - kolébka demokracie

Přibližně dvě hodiny cesty na severovýchod od Washingtonu leží historické město Philadelphie. V 17. století bylo druhým největším městem britské kolonie a v době, kdy se Washington teprve stavěl, dokonce hlavním městem USA. Město hrálo rovněž významnou roli ve válce za nezávislost. V roce 1776 zde byla sepsána a poprvé veřejně čtena Deklarace nezávislosti.

Tuto událost doprovázelo vyzvánění proslaveného zvonu Liberty Bell, který je dnes vystaven ve skleněném pavilonu a patří k hlavním turistickým atrakcím. O deset let později byla ve Philadelphii podepsána Ústava, jejíž znění si můžete přečíst v Independence Hall. Prohlídky místnosti, kde signatáři nad dokumentem dlouhé hodiny debatovali a kde se dochovala původní židle George Washingtona, jsou zdarma.

FOTO: ESO travel

Vedle Independence Hall stojí Kongresový dům, kde v roce 1787 poprvé zasedli členové nového kongresu Spojených států. Navštívit můžete také Franklin Court, muzeum v místě původního domu Benjamina Franklina. Zajímavá je i přilehlá stará pošta, odkud můžete poslat pohled domů s posledním dochovaným razítkem ve tvaru podpisu tohoto slavného vlastence.

Philadelphie není jen místem s pozoruhodnou historií; v průběhu 20. století se z ní stala moderní metropole. Rušné centrum kombinuje prvky tradiční architektury, jakým je třeba barokní radnice ve tvaru svatebního dortu se sochou zakladatele města Williama Penna na špici, s novými výškovými stavbami. Nejhezčí pohled na město se vám naskytne od řeky Delaware, přemostěné impozantním Benjamin Franklin Bridge. Zrenovovaná část doků Penn’s Landing vybízí ke strávení příjemného odpoledne mezi fontánkami, jezírky a stánky s jídlem. Nedaleko kotví ponorka z druhé světové války, třístěžňová loď z roku 1883 a historická vlajková loď USS Olympia.

Království mrakodrapů New York

Město, které nikdy nespí. Big Apple. Perfektně organizovaný chaos v monumentálním stylu. Tak lidé popisují jedno z nejrušnějších měst světa, adrenalinem pulzující New York. Oblíbený turistický průvodce Rough guide to výstižně shrnuje konstatováním „museli byste být z kamene, aby to s vámi nepohnulo.“

V New Yorku byste mohli být několik měsíců a stále by bylo co objevovat. Většina turistů se proto omezí na poznávání centrálního ostrova Manhattan a ostatní čtvrtě Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island si prohlédnou jen zdálky.

Na Manhattanu najdete všechny ikony New Yorku – finanční centrum Financial District s burzou na Wall Street a gotickým kostelem Trinity Church, uměleckou čtvrť SoHo, bohémskou Greenwich Village, prosperující čínskou a italskou čtvrť, neonově blikající Times Square a odpočinkový Central Park.

Nenechte si ujít návštěvu Metropolitního muzea, jednoho z nejlepších uměleckých muzeí na světě, a proslulý Empire State Building, který možná znáte z filmu King Kong. Mrakodrap má 102 poschodí a v roce 1931, kdy byl dostaven, ho lidé považovali za nový div světa. Od roku 2001 je znovu nejvyšší budovou New Yorku, nechte se tedy vyvézt výtahem a obdivujte z venkovního ochozu panorama města.

FOTO: Mirka Reifová

Mezi další z mnoha oblíbených aktivit, které New York nabízí, patří nákupy v obchodech na Páté Avenue, procházka po Brooklynském mostě a výlet trajektem k Soše Svobody. Z Liberty Islandu, na kterém měděná dáma stojí, je nejhezčí výhled na manhattanský horizont mrakodrapů, bohužel ochuzený o obrys věží World Trade Centra. Na místě zřícených budov, tzv. Ground Zero, má již v roce 2012 stát Věž svobody, později přibudou dva hluboko zapuštěné čtvercové bazény s umělými vodopády a jmény obětí teroristického útoku 11.září.

Čtěte dále

V druhém díle výlet po USA se podíváme do dalšího z nejstarších a kulturně nejvýznamnějších měst Spojených států – Bostonu, navštívíme Niagarské vodopády, městečka Bufalo a Cleveland a nevynecháme ani moderní metropoli Chicago. K přečtení bude v rubrice Exotika již příští týden.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do USA

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená USA:

Ideální kombinace pro ty, kdo touží poznat ikony amerického severovýchodu a zároveň chtějí okusit uvolněný rytmus života exotické Floridy.

Oblíbená trasa pokrývající nejhezčí města severovýchodu USA, legendární Niagarské vodopády a řadu míst, která sehrála zásadní roli v dějinách země.

Atraktivní zájezd kombinující přírodní zajímavosti Floridy s městským vyžitím v Miami, Orlandu, Washingtonu, Philadelphii a New Yorku.

Anketa

Které město na východním pobřeží USA se vám nejvíce líbilo?
Washington
10 %
New York
10 %
Philadelphia
10 %
Boston
10 %
Cleveland
10 %
Chicago
10 %
Miami
10 %
Tampa
10 %
Orlando
10 %
jiné
10 %
Celkem hlasovalo 9955 čtenářů.

Na výletě po USA - kam se všude podíváme?

FOTO: ESO travel

Navržený okruh po východě Spojených států začíná v hlavním městě USA, pokračuje přes Philadelphii do New Yorku a odtud do Bostonu. Následuje výlet k Niagarským vodopádům, návštěva Bufala a cesta podél Erijského jezera do Clevelandu. Dalším velkým městem na trase je Chicago, moderní metropole na břehu Michiganského jezera. Odtud vede cesta na jih, kde čekají slunné floridské pláže, přírodní parky a romantické ostrůvky, ale i rušná města Miami, Tampa a Orlando s proslulými zábavními parky.

Navržený okruh po východě Spojených států začíná v hlavním městě USA, pokračuje přes Philadelphii do New Yorku a odtud do Bostonu. Následuje výlet k Niagarským vodopádům, návštěva Bufala a cesta podél Erijského jezera do Clevelandu. Dalším velkým městem na trase je Chicago, moderní metropole na břehu Michiganského jezera. Odtud vede cesta na jih, kde čekají slunné floridské pláže, přírodní parky a romantické ostrůvky, ale i rušná města Miami, Tampa a Orlando s proslulými zábavními parky.

Ať už si vyberete jen menší část okruhu, nebo se rozhodnete poznat to nejlepší z celého východu USA, doporučujeme si cestu řádně naplánovat. Tento třídílny seriál může sloužit jako vodítko pro cestu po vlastní ose, ale ani náročnější cestovatelé si nemusí nechat zajít chuť – podobné poznávací okruhy organizují mnohé cestovní kanceláře. Tour operátorem specializovaným na Ameriku je např. ESO travel, který má s organizací poznávacích zájezdů do USA velké zkušenosti.

Užitečným pomocníkem při plánování cesty do USA je také specializovaný web na adrese www.amerika.cz. Můžete si zde rezervovat letenky, objednat půjčení auta nebo získat tipy na zajímavé výlety a ubytování.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám