Hlavní obsah

Turecká riviéra - za málo peněz velký zážitek

Novinky, Ondřej Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle agentury Future brand, přední analytické společnosti, bylo Turecko vyhlášeno jako jedna z 10 nejlepších turistických oblastí z pohledu zážitek/cena. Pokud tedy počítáte každou korunu a chcete si přesto užít exotickou dovolenou, potom v hledání letní dovolené nemůžete přehlédnout Tureckou riviéru. Nabídne vám za slušnou cenu odpovídající kvalitní dovolenou a to nejen na „grilu“ písečných pláží.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Alanya: Největší vodní park i přes 2,5km dlouhý dort
  • Antalya: Levná královna s Mikulášem
  • Manavgat: Koupání na sladko
  • Bodrum: Na jachtě za divem světa

Výhodnost a atraktivnost Turecka dokládá také velký počet různých Last minute zájezdů, které na poslední chvíli můžete sehnat. Když se podaří, strávíte za výhodnou cenu již okolo 8 – 10 tisíc včetně poplatků slušnou 10denní exotickou dovolenou s polopenzí. Mezi nejoblíbenější turecké destinace patří především Alanya, Antalya, Manavgat a Bodrum.

Pokud se ale následně nechcete jenom „válet“ na krásných tureckých plážích, ale máte chuť poznat i něco z okolí, pročtěte si následující článek. Ukážeme vám, že jsou i jiné možnosti, jak strávit pobytový výlet u moře. Okolo čtyř hlavních turistických center Turecké riviéry je toho totiž mnoho k vidění. Rozhodně nezapomeňte navštívit také 3 vybrané destinace, které popisujeme v sekci Nenechte si ujít.

Alanya: Největší vodní park i přes 2,5 km dlouhý dort

V roce 1958 v Alanyi stál jediný hotel pro pár návštěvníků, dnes je to jedna z hlavních turistických lokalit a disponuje kapacitou až 160 000 míst. Původně pirátské město se proměnilo ve styčný bod letních radovánek. Pokud vás přeplněné pláže již však omrzí, můžete zkusit vystrčit nos i trochu po okolí.

Centru města dominuje byzantská katedrála s dvojitými hradbami a nespočetnými věžemi. Pokud budete chtít proniknout do tvorby prvního hláskového písma Féničanů, místní muzeum na vás bude čekat se zajímavou expozicí. Den můžete zakončit např. v Atatúrkově muzeu. V budově, kde tento moderní otec země sídlil, je dnes k vidění malá výstava. Pokud se budete trápit horkem, není nic lepšího než si odskočit k městským útesům. Stojí zde tři jeskyně - pirátská, světélkující a milenecká. Teplota v nich je během celého roku okolo 23 stupňů.

Pokud dáváte přednost před kulturou akční zábavě, určitě vás potěší návštěva největšího vodního parku v Evropě - Sealanya. Je vzdálený jen 20 km od města. Vedle vyhlášeného delfíního a lachtaního parku na vás bude čekat také skupinka separovaných žraloků. Určitě nezapomeňte navštívit i některá z Alanyjských pekařství, jsou totiž vyhlášená. V roce 2006 zde místní pekaři upekli nejdelší koláč na světě o délce 2,72 km a zapsali se tak do Guinessovy knihy rekordů.

Antalya: Levná královna s Mikulášem

Největší z přímořských gigantů Antalya láká mimo jiné nízkými cenami a to hlavně proto, že díky vysoce konkurenčnímu prostředí, si hoteliéři nedovolí ceny zvýšit. Toto dvou miliónové město je asi nejpohodlnějším na celé Turecké riviéře. V dostupné vzdálenosti nabízí jak kulturní, přírodní, společenské tak i relaxační zázemí.

Ze zástavby zde zaujme např. kopie louverské skleněné pyramidy, která slouží jako kongresové centrum. Tzv. Minicity Antalya vás zase přesvědčí, že existuje monumentální maličkost – vše je zde totiž zmenšené. Malé pláže s lodičkami lemují zmenšeniny tureckých pamětihodností i repliky prastarých hrobek. Zajímavá je i návštěva místního muzea, ve kterém se budete moci dozvědět, jak vypadaly popelnice v době bronzové nebo si můžete prohlédnout relikvie sv. Mikuláše. Ano, toho Mikuláše, který nám na začátku prosince dává za okno sladkosti a po ruce má nebojácného čerta.

Manavgat: Koupání na sladko

Jednou z novějších destinací, vzdálenou 72 km od Antalye, je město Manavgat. Tato zemědělská osada, kde nenarazíte prakticky na jediný průmyslový komín, leží podél stejnojmenné řeky a pompézních vodopádů. Rovněž lesy a vysoké hory dokreslují malebnou scenérii. Velkou výhodou oproti jiným letoviskům je právě přítomnost sladké vody. Ta vedle bezmála 60 km pláží tvoří další možnost koupání pro turistické říční plavce.

Ač v poslední době zaplavuje Manavgat čím dál tím více turistů, přesto si místní obyvatelé snaží zachovat svého jedinečného ducha. Nemusíte se tedy bát, že by vás minuly gangy mladých Arabů v polorozpadlých autech, z jejichž otevřených okýnek se ozývá pojízdná diskotéka. Pokud zatoužíte po kultuře, vydejte se do starověkého města Side, kde najdete původní přístav a divadlo.

Bodrum: Turecké Saint-Tropez

Menší městečko Bodrum je spíše známé pod svým starověkým názvem – Halikarnass. Ano, právě zde stál kdysi jeden z divů světa – Mausolovo mauzoleum v Halikarnassu. Již ale v 16.století se rozpadlo a jeho ruiny se použily ke stavbě hradeb a domů. Dnes na jeho místě stojí muzeum.

V současné době Bodrum slouží jako rekreační místo pro tureckou smetánku. Pokud si tedy potrpíte na luxusní hotely, bude tato osada vaším cílem. Pobyt vám navíc zpříjemní neustále přítomný poryv větru. Bodrum je totiž díky větrným proudům jedním z hlavních jachtařských center. Vedle upomínkového muzea zde najdete také monumentální Johanitský hrad nebo starou pirátskou pevnost, z jejíhož vrcholu je krásný výhled na moře.

Nenechte si ujít
Motýlí údolí Genius loci místa Ölü Deniz vedle paraglidistických odrazových můstků tvoří hlavně nedaleké Motýlí údolí mezi dvěma skalisky, kde sídlí přes 60 druhů motýlů. Mnohé druhy jsou jedinečné a jinde na světě je nenajdete. V blízkosti se také nachází vodopád. Díky němu je celá oblast poměrně vlhká, což vytváří příznivé klima pro motýly. Pokud byste se chtěli pokochat i nočními druhy těchto okřídlených housenek, můžete si v blízkosti postavit stan a přespat do druhého dne.
Aspendos: Starověká Sazka Aréna  Až 12 000 diváků pojal místní římský amfiteátr, který je největším monumentem městečka Aspendos, jen kousíček od Antalye. Dnes amfiteátr slouží jako letní venkovní jeviště. Hrají se zde antická dramata, balet i opera. Pokud se tedy chcete pokochat živým i mrtvým uměním, Aspendos rozhodně nesmíte opomenout. A možná se dozvíte i něco o legendě, ve které král Aspendosu chtěl rozpůlit svoji dceru mezi 2 nejlepší architekty.
Olympos: Do brlohu za hippies a Chimérou  Dnes je pahorek, kde podle antických pověstí sídlila ohnivá Chiméra, poset spoustou fíkovníků, planých oleandrů a pozůstatků antických památek. Mezi skalisky však dodnes kvůli vzněcujícímu se metanu šlehají plameny. V blízkosti je možnost si také půjčit kanoe a vyjet na výlet či zdolat jednu z mnoha skal. Pokud si budete chtít zdřímnout či se společensky osvěžit, určitě navštivte zdejší hippies komunitu. Vedle čaje a houpacích sítí vám nabídnou i návštěvu stromových domů.

Zajímavosti z Turecka

Svlečte starou kůži

Je prakticky nemožné, aby po vašem příjezdu do jedné z turistických destinací vás nenavštívil pár mladých turků a nezačal vás lákat na jednu z největších místních chloub – tedy hammam neboli turecké lázně. Oproti jiným podezřelým procedurám je tato většinou velice oblíbená. Místní maséři vám zaručují, že vás zbaví veškeré staré kůže a že omládnete o několik let.

Alenku v říši divů by si určitě omotali kolem prstu, pravda je taková, že zázračnost hammamy ale tak nadpozemská zase není. To nic nemění na faktu, že je pro vaše tělo skutečnou relaxací.

Nejprve vás maséři „odloží“ na několik minut do mírně rozehřáté sauny, která je nastavena na 60 stupňů. Poté vás dovedou do svého masérského chrámu, celého z kamene. Uprostřed místnosti se nachází velká kruhová deska připomínající široký oltář. Je zde takové horko, že jen sem strčíte hlavu, už se vám pára sráží na kůži. Masér si vás položí na horkou vodou zalévaný „oltář“ a začne s  masáží. Nejprve půl hodiny omývají vaše tělo a masírují jej hedvábnými žíňkami.

Poté v odpočívárně zabalí váš obličej do olejovo citrónové masky a následně si vás opět položí na kámen a promnou vám tělo olivovým olejem. Celá procedura trvá asi 3 hodiny. Nemusíte mít strach, že vaše kůže bude po všech těch olejích nepříjemně mastná. Díky vysoké teplotě jsou póry kůže otevřeny tak dokonale, že většinu roztoků absorbuje.          

Poté v odpočívárně zabalí váš obličej do olejovo citrónové masky a následně si vás opět položí na kámen a promnou vám tělo olivovým olejem. Celá procedura trvá asi 3 hodiny. Nemusíte mít strach, že vaše kůže bude po všech těch olejích nepříjemně mastná. Díky vysoké teplotě jsou póry kůže otevřeny tak dokonale, že většinu roztoků absorbuje.          

Poté v odpočívárně zabalí váš obličej do olejovo citrónové masky a následně si vás opět položí na kámen a promnou vám tělo olivovým olejem. Celá procedura trvá asi 3 hodiny. Nemusíte mít strach, že vaše kůže bude po všech těch olejích nepříjemně mastná. Díky vysoké teplotě jsou póry kůže otevřeny tak dokonale, že většinu roztoků absorbuje.           Není turek jako turek

Pramatka všech káv, nám všem dobře známý Turek, má mnoho tváří. Ten, který se servíruje v Evropě ale má s původní tureckou kávou jen málo společného. Turecká káva se na severu Afriky a v Turecku začala konzumovat okolo 17.století. Při rozpínavosti Osmanů si pochopitelně našla i své místo v Evropě. V roce 1683 byli Turci nuceni opustit Vídeň.

Za sebou ale nechali spoustu beden s kávou a tak se i v Evropě mohl trh s hnědými zrnky rozjet naplno. Problém byl v tom, že káva připomínala Evropanům agresivní Tureckou nadvládu a tak bylo potřeba složení tohoto životabudiče trochu upravit.

Kavárny začaly míchat kávu s mlékem a nový druh nápoje byl na světě. Evropané ale nikdy skutečně nepronikli do tvorby turka. Vedle důkladného kypění kávy jsou důležité i podpůrné přídavky. Někteří Turkové do kávy totiž přidávali fialkový kořen, cedrovou kůru, skořici či kapky z pomerančových květů. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám