Hlavní obsah

Plánujete letos dovolenou v Tunisku? Zde je několik tipů, co si nenechat ujít

Novinky, Tomáš Zítka

Nenáročné, dostupné a exotické, takové je Tunisko. Dříve poměrně drahá dovolená v Africe pro celou rodinu je dnes díky možnosti sehnat výhodný zájezd Last minute téměř splněným snem každého cestovatele. Přejete si strávit svoji dovolenou pod africkým sluncem prozkoumáváním nádherných tuniských měst s bohatou historií? Máme pro vás několik tipů, kam se v Tunisku vydat.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Sousse – perla Sahelu
  • Nebeský jas Monastiru
  • Z Hammametu za krásami severního Tuniska
  • Luxus a krása Port el Kantaoui

Dovolená v Tunisku patří mezi nejlevnější v Africe. Když se k tomu ještě připočtou slevy pro Last minute zájezdy, dostanete se klidně na 11 - 12 000 Kč na osobu včetně veškerých poplatků. V letošní nabídce pobytových zájezdů do Tuniska se často objevují čtyři místa, která jsou velice populární a nabízejí množství kulturního vyžití, památek, koupání a samozřejmě také vodních sportů a plážového „povalování“. Patří mezi ně Hammamet, Monastir, Sousse a Port el Kantaoui.

FOTO: Zájezdy.cz

Zaujaly-li vás výše zmíněné lokality, připravili jsme pro vás přehled několika tipů, praktických rad a samozřejmě také „výcuc“ toho nejzajímavějšího, co můžete na těchto místech nalézt. Začneme nejvyhledávanějším turistickým cílem Tuniska – Sousse.

FOTO: Zájezdy.cz

Sousse – perla Sahelu

Sousse je určeno především těm, kteří chtějí poznat tradiční život tuniského obyvatelstva. Je to ale zároveň i město protikladů. Staré se tu mísí s novým, chudoba s luxusem. V jednu chvíli se budete procházet starým městem (medinou), kde najdete starobylé hradby, památky a zastřešené uličky. Jen o kousek dále na vás dýchne atmosféra luxusu a moderní ulice s výstavními domy pro bohatou smetánku.

V Sousse se zcela jistě vyplatí navštívit místní opevněný klášter – ribat. Ten se liší od jiného ribatu v Monastiru tím, že leží uvnitř hradeb. Jeho neobvyklou polohu vysvětluje fakt, že byl založen dříve než samotné město. Nedaleko něho se k nebi tyčí Velká mešita se čtyřmi rohovými věžičkami. Za prohlídku stojí i samotné hradby města. Systém vzájemně propojených věží vypadá při pozorování zdálky jako hrad a stal se dominantou města. Uvnitř naleznete muzeum, které zavírá v 18:00.

Vláčkem po Sousse
Po městě jezdí i turistický vláček, který je napodobeninou parní mašinky s připojenými otevřenými vagonky. Není nijak pohodlný, ale pro originální prohlídku města je jako stvořený. Vláčky jsou bílé, červené a modré. Ceny jsou pevné, nedá se o nich smlouvat. Cesta vede z centra Sousse do Port el Kantaoui, nebo jen k hotelu a přijde vás na 2,5 DIN, zpáteční jízdenka na 3,5 DIN.

FOTO: Zájezdy.cz

Nebeský jas Monastiru

Monastir není tak velký jako Sousse, ale oplývá daleko více památkami. Navíc je tu i větší klid, proto je toto místo jako stvořené pro dlouhé procházky romantickými uličkami, kde si můžete se svým protějškem nebo přáteli vychutnávat krásy Monastiru. Uličky jsou typicky orientální a přitahují návštěvníky svojí krásou a originalitou, kterou jim vtiskla východní kultura.

Za prohlídku zcela jistě stojí místní bazar, který vypadá jako vystřižený z pohádek Tisíce a jedné noci. Zahalené ženy, divoce se rozmachující muži, turisté, stánky s vyrovnaným zbožím, vykřikování prodavačů – to je typická atmosféra bazaru. Naleznete tu téměř vše, čím tato země oplývá – od vodních dýmek až po ručně tkané koberce vysoké ceny.

Stravování v Tunisku
Stejně jako ostatní africké země, i v Tunisku byste si měli dát pozor na to, co jíte a pijete. Ne všechno je totiž pro Evropana dobré. Zejména z místní vody byste mohli mít střevní potíže, které by vám vaši dovolenou značně znepříjemnily. Běžné léky příliš nezabírají, proto je dobré se preventivně pročišťovat alkoholem, který má více jak 50% (nejlepší je slivovice). Účinným lékem, který tu není příliš k dostání, je Ercefuryl. Ten dostanete ve všech tuniských lékárnách.

Město je plně vybaveno na přívaly turistů, kteří sem každoročně zavítají. K dispozici je tu spousta hotýlků, kde nebudete muset sáhnout hluboko do peněženky. Najdete tu ale i množství špičkových a luxusních hotelů, které se vymykají střednímu proudu. Pro milovníky golfu má Monastir přichystaná dvě osmnáctijamková hřiště.

FOTO: Zájezdy.cz

Z Hammametu za krásami severního Tuniska

Hammamet je plný hotelových komplexů a pláží. Hotely poskytují za menší poplatek mnoho různých sportů. Novým hitem se staly vodní sporty, kde si můžete vyzkoušet vodní lyže nebo jízdu na skútru. V blízkosti hotelů také naleznete golfová hřiště. Samozřejmostí je množství kaváren, restaurací a diskoték. Vše je zasazeno do krásného zátiší tvořeného rozkvetlými ibišky, růžemi a jasmíny.

Za zhlédnutí jistě stojí jedno z nejznámějších kulturních středisek Centre Culturel International, který je domovem uměleckých expozic. Hammamet se díky své poloze stal výchozím bodem pro výlety k proslulým památkám, jakými bezesporu jsou El Jem, Kartágo nebo město Tunis.

FOTO: Zájezdy.cz

Luxus a krása Port el Kantaoui

Tento překrásný přístav leží asi 8 km od Sousse. Svým pojetím a nabídkou služeb je spíše zaměřen na movitější turisty, kteří nemají hluboko do kapsy. Kvůli zástavbě tu nenajdete mnoho plážových hotelů. Nejbližší hotely se tu přibližují k moři na půl kilometru, ale i z jejich oken je hezký výhled na ulice plné stromů.

Přístav Port el Kantaoui pojme na 300 lodí, z nichž většinu tvoří jachty milionářů. Lodě vypadající jako starodávné pirátské koráby jsou určeny zejména pro turisty. Ty vás vezmou na tříhodinové výlety po okolí, v jejichž ceně je i občerstvení. Na rybářských bárkách se zase můžete vydat za rybolovem nebo pozorováním skotačících delfínů. Poblíž přístavu se nalézá i golfové hřiště s 27 jamkami. Z Port el Kantaoui se asi za 60 Kč dostanete do Sousse, odkud se dá dobře cestovat např. do Monastiru, Mahdie nebo El Jemu.

Nenechte si ujít
Za gladiátory do El Jemu Navštivte místo, kde v dávných dobách tekla krev proudem a kde umírali stateční gladiátoři. El Jem bylo ve své době třetím největším koloseem, které mohlo pojmout na 35 000 diváků. Ale i nyní, kdy se z dávné slávy tohoto místa dochovaly pouze ruiny, působí koloseum úchvatným dojmem. Můžete se tu projít v aréně, prohlédnout si ochozy a vcítit se do pocitu bojovníků.
Do Kartága - impéria africké říše Toto kdysi slavné a hrdé město je nyní uzpůsobeno pro potřeby turistů - místo pevných zdí a hradeb se tu vypínají moderní hotely. Trosky města, památky a zříceniny Kartága, které jsou rozesety po celém nově vybudovaném městě, vás přenesou do nezaměnitelné atmosféry dávných věků. Nepotřebujete žádné průvodce. I jednotlivé kameny, natož rozvaliny obrovského města, umí vyprávět svůj příběh.
Ochlaďte se v příjemném stínu oáz Obrovským lákadlem pro turisty jsou oázy. Ať už pouštní, nebo ty horské. V oázách Gafsa, Gabes, Nefta nebo Tozeur poznáte, jak moc v těchto nehostinných oblastech znamená stín, voda a trocha úrodné půdy pro pěstování datlí a dalších potravin. Každá je něčím jiným výjimečná a krásná. Gafsa je např. vstupní branou k horským oázám poblíž solného jezera El Jerid. Oáza Gabes leží přímo na mořském pobřeží, vedle statisíce palem zde rostou pomerančovníky a broskvoně.

Anketa

Strávíte letos dovolenou v Tunisku?
Ano, jedu na dovolenou do Tuniska
20,2 %
Ano, chtěl bych se tam letos vydat v nějakém Last minute zájezdu
19,9 %
Ani ano, ani ne
19,9 %
Ne, Tunisko mě vůbec neláká
19,9 %
Ne, letos nepojedu nikam
20,1 %
Celkem hlasovalo 2332 čtenářů.

Jak se nenechat „oškubat“ na tuniském bazaru

Obrovité tržiště vévodí většině muslimských měst. Hodně krámků tu je podobných a pokud se nechcete vrátit již po deseti minutách obtěžkáni nákupy, opravdu se musíte pohroužit až do hloubi městských ulic.

Trhovci jsou po celém muslimském světě stejní. Tvoří tu jakési prodávající „gangy, komunity, společenstva“, která mezi sebou úzce spolupracují. Budou si vás přehazovat a hrát si s vámi jako kočka s myší. Nenechte se ale nachytat a všechno si pořádně prohlédněte a nenakupujte v prvním krámě. Opravdu to není poslední krám, kde vysněné zboží najdete.

V menších městech je smlouvání trochu obtížnější než kdekoli jinde v Tunisku. Pokud se dostanete do spárů „gangu“ můžete si být jisti, že jeden z nich nadhodí takovou cenu, které se v duchu usmějete. V žádném případě nedávejte najevo pohoršení nebo jej nezačněte urážet. Patří to k jejich mentalitě a kultuře. V klidu se s ním rozlučte a odejděte. Buď vás pošle ke svému „kolegovi“ nebo se za vámi rozeběhne a sleví.

Se slušným jednáním dojdete velice daleko. V klidu si s prodejcem sedněte a začněte psát na jím podaný papírek svoje návrhy cen. Začněte velice nízko, abyste mohli jít výše a uvidíte jakými výrazy vás bude častovat (sabotér, čech komunist, pirát). Většinou se ale dá s nimi rozumně domluvit a pokud vám jimi nabízená cena nebude vyhovovat, jednoduše běžte o dům (o krámek) dál.

Související témata:

Výběr článků

Načítám