Hlavní obsah

Rusko netradičně – zažijte romantickou plavbu z Moskvy do Petrohradu

ESO travel, Mirka Reifová

Myslíte si, že Rusko je cestovatelsky zapomenutou zemí a že letošní léto ovládly levné letenky do Spojených států? Omyl. Stále existuje dost dobrodruhů, kteří neradi cestují s davem a před klasickými leteckými zájezdy upřednostňují netradiční romantiku.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • 12 dnů na vodě - jak plavba probíhá?
  • Moskva, desetimilionová pulsující metropole
  • Oněžské jezero a perla Karélie – ostrov Kiži
  • Petrohrad, výkladní skříň ruského národa

Pokud patříte mezi ně, vydejte se na cestu lodí ruskou krajinou. Plavba z Moskvy do Petrohradu Vám právě takové dobrodružství nabízí. Pocítíte dotyk historie, uvidíte klenoty ruské architektury, krásu okolních měst i drsnou přírodu.

Plavby zprostředkovávají i cestovní kanceláře

Podobné poznávací plavby organizují některé české cestovní kanceláře, které zajistí loď, program, letenky i ruská vstupní víza, viz např. tato poznávací plavba. Výletníci tráví čas střídavě zábavou na palubě a poznáváním míst, u kterých loď během plavby staví.

Pokud Vás delší lodní cesta až tolik neláká, trasu Moskva-Petrohrad jde absolvovat v kratším čase vlakem. Otázkou je, jestli si večer raději vychutnáte na palubě při pozorování vodní hladiny, kdy Vás bude rušit pouze šplouchání vody rozrážené čelní přídí a předení motorů na zádi, anebo zda se chcete nechat ukolébat monotónním zvukem vlakových kol a výhledem na ubíhající krajinu za okny rychlíku.

12 dnů na vodě - jak plavba probíhá?

Poutavou cestu za historií Rusi lze podniknout během dvanácti dní, které nabízí dost času zdržet se i na pevnině. Proč tedy nenavštívit ruská města trochu netradičně, ve spojení s výletem po dalších zajímavých místech, plavbou přes Oněžské jezero a seznámením s ruským venkovem? Plavba z Mosky do Petrohradu Vás provede zajímavými městy Uglič, Jaroslavl, Gorici, zastavit se můžete i na ostrově Kiži či ve vesnici Mandrogy na břehu Oněžského jezera.

Moskva, desetimilionová pulsující metropole

Než se nalodíte, vyražte si prohlédnout Moskvu. Na ruské hlavní město se vyplatí si vyhradit alespoň dva dny. Nejdůležitějším místem desetimilionové metropole je Kreml, kdysi sídlo ruských carů, dnes ruských prezidentů. Uprostřed opevnění se nalézá několik výstavních paláců, katedrála Nanebevstoupení ze 16. století se slavnými freskami, zvonice Ivana Velikého a jiné skvosty moskevské architektury.

Dalším legendárním místem je Rudé náměstí, které je ze tří stran obklopeno ruskými symboly: chrámem Vasila Blaženého, mauzoleem V.I.Lenina a obchodním domem GUM. Za pozornost stojí i ruský „Bílý dům“, Puškinovo muzeum, historická budova moskevské univerzity a další. Moskva má i četné novodobé památky, např. olympijský stadion v Lužnikách nebo areál Výstavy úspěchů národního hospodářství s obeliskem na počest startu prvního sputniku do vesmíru.

Monumentů a soch je v celém Rusku velké množství.

FOTO: ESO travel

Plavba za historií Rusi

Po prohlídce města je čas zvednout kotvy. První zastávka, vzdálená necelý den plavby po řece Volze, je ve městečku Uglič. V 16. století ho Ivan Hrozný použil jako základnu pro boje s Tatary, později bylo město pod polsko-litevskou nadvládou. Nachází se zde tzv. Ugličský kreml a katedrála Proměny Páně, navštívit můžete také knihovnu a galerii ruského národního nápoje vodky.

FOTO: ESO travel

Další zastávkou je nejvýznamnější město na lodní trase, Jaroslavl. V roce 1010 byla v místě soutoku Kotoroslu a Volhy založena pevnost nazvaná podle prince Jaroslava, syna kyjevského prince Vladimíra. Město zdobí klášter ze 17. století a kostel Proroka Eliáše.

Třetím městem stojícím za pozornost je Gorici, sídlo na břehu Volžsko-baltského kanálu. Mezi místní pamětihodnosti patří mužský klášter založený Ivanem Hrozným a katedrála Narození Páně s unikátními nástěnnými malbami.

Oněžské jezero a perla Karélie – ostrov Kiži

Na řadu přichází přírodní krásy vyhlášeného ostrova Kiži, ležícího u severního břehu Oněžského jezera. Ostrov je proslulý nejen archeologickými nálezy z přelomu šestého a pátého století př. n. l., ale především díky chrámu Transfigurace, který jezdí obdivovat milovníci historie a architektury z celého světa.

Vzácný dřevěný kostel s dvaadvaceti kopulemi byl vystavěný bez jediného hřebíku a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Další pozoruhodné příklady místní architektury si můžete prohlédnout v místním skanzenu.

Odtud plavba pokračuje přes Oněžské jezero až do malé vesničky Mandrogy. Po připlutí na Vás čeká seznámení s ruským venkovem a přírodou v turisticky nezkažené podobě.

Následuje nejdelší a zároveň nejromantičtější úsek plavby k Ladožskému jezeru a po řece Něvě až do jejího ústí ve Finském zálivu, kde leží druhé největší město Ruské federace Petrohrad. „Benátky severu“, jak je město čtyřiačtyřiceti ostrovů a tří set mostů nazýváno, založil roku 1703 Petr Veliký; v letech 1712–1917 bylo dokonce hlavním městem Ruského impéria.

Petrohrad, výkladní skříň ruského národa

Petrohrad je kulturním střediskem celého Ruska a také jedním z nejdůležitějších ruských přístavů. Díky blízkosti polárního kruhu zažívá město v létě proslulé "bílé noci", kdy slunce svítí ještě krátce před půlnocí.

V Petrohradě můžete navštívit čtvrtou největší katedrálu na světě Isaakijevský chrám (známou také jako Katedrála sv. Izáka), dále místo posledního odpočinku ruských carů v Petropavlovské pevnosti a Zimní palác spolu se světoznámou galerií Ermitáž.

Co si určitě nesmíte nechat ujít, je Něvskij prospekt – hlavní třída města lemovaná paláci a chrámy, líčená v četných románech ruských klasiků. Milovníci historie 20. století by také neměli vynechat zastávku u křižníku Aurora, který legendárním výstřelem v roce 1917 zahájil Říjnovou revoluci. V současnosti slouží jako muzeum.

Nenechte si ujít
Nákupy v Moskvě  Proslulý, velmi luxusní obchodní dům GUM se nachází kousek od Rudého Náměstí. Největší obchodní dům v Rusku pochází z konce 19. století a je kombinací klasické a moderní ruské architektury. V roce 2002 byl zařazen mezi 10 nejluxusnějších obchodních domů světa. Nakoupíte zde vše od oděvů přes elektroniku a potraviny, až po drahé módní doplňky a kabelky.
Návštěva největší umělecké galerie na světě Petrohradská Ermitáž v Zimním paláci ve třech patrech vystavuje téměř 3 miliony exponátů. Najdete tu obrazy Raffaela, Tiziana, Leonarda da Vinci, Rembrandta, Rubense, Picassa a mnoha dalších. Minimální doba prohlídky je 4 hodiny, jsou však i tací, kterým jeden den k návštěvě nestačí a přijdou několikrát.
Projížďka moskevským metrem Stanice podzemní dráhy v Moskvě se chlubí vysokými stropy, křišťálovými lustry a pompézně megalomanskou výzdobou. Vstup do metra je přes turnikety na žeton za 20 rublů (12 korun), metro jezdí ve špičce každých 1,5 minuty.

Čtěte  dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Maltě, Izraeli, Ugandě, Egyptě nebo Islandu. Přehled všech článku naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ruska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Rusko:

Zažijte 12 denní cestu za historií a klenoty carského Ruska. Lodní cestou uvidíte kus ruské přírody a poznáte velká i menší města spolu s jejich památkami a architekturou.

Petrohrad-MoskvaTýdenní zájezd do dvou nejhezčích ruských metropolí.

Petrohradu se díky jeho kráse také přezdívá „Benátky východu“. Ermitáž, Zimní palác, katedrála svatého Izáka a další památky určitě stojí za návštěvu.

Anketa

Chtěli byste se projel lodí z Moskvy do Petrohradu?
Ano, je to velmi originálně strávená dovolená
20 %
Ano, chtěl bych se do těchto míst na lodi podívat
20,1 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, tato oblast mě neláká
20 %
Ne, dovolenou na lodi strávit nechci
19,9 %
Celkem hlasovalo 2515 čtenářů.

Praktické rady na cestu do Ruska

Občané ČR musí stejně jako všichni cizinci mít při cestě do Ruské Federace vstupní vízum. Vízum obsahuje datum příjezdu a odjezdu, osobní údaje, údaje cestovního pasu a některé informace o zvoucí straně. O vízum lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo Brně. České velvyslanectví v Moskvě najdete na adrese ul. J. Fučika 12/14, pracovní doba denně 08,30 - 17,00 hod.

Občané ČR musí stejně jako všichni cizinci mít při cestě do Ruské Federace vstupní vízum. Vízum obsahuje datum příjezdu a odjezdu, osobní údaje, údaje cestovního pasu a některé informace o zvoucí straně. O vízum lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo Brně. České velvyslanectví v Moskvě najdete na adrese ul. J. Fučika 12/14, pracovní doba denně 08,30 - 17,00 hod.

Občané ČR musí stejně jako všichni cizinci mít při cestě do Ruské Federace vstupní vízum. Vízum obsahuje datum příjezdu a odjezdu, osobní údaje, údaje cestovního pasu a některé informace o zvoucí straně. O vízum lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo Brně. České velvyslanectví v Moskvě najdete na adrese ul. J. Fučika 12/14, pracovní doba denně 08,30 - 17,00 hod. Je dobré mít s sebou dostatek hotovosti, platební karty a cestovní šeky se přijímají jen ve větších městech. Platit lze kromě rublů též americkými dolary v menších hodnotách (optimální jsou jedno a pětidolarovky). Vstupné do turistických objektů např. v Kremlu činí $6-20, vstupenka do Ermitáže vás přijde na $10.

Občané ČR musí stejně jako všichni cizinci mít při cestě do Ruské Federace vstupní vízum. Vízum obsahuje datum příjezdu a odjezdu, osobní údaje, údaje cestovního pasu a některé informace o zvoucí straně. O vízum lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo Brně. České velvyslanectví v Moskvě najdete na adrese ul. J. Fučika 12/14, pracovní doba denně 08,30 - 17,00 hod. Je dobré mít s sebou dostatek hotovosti, platební karty a cestovní šeky se přijímají jen ve větších městech. Platit lze kromě rublů též americkými dolary v menších hodnotách (optimální jsou jedno a pětidolarovky). Vstupné do turistických objektů např. v Kremlu činí $6-20, vstupenka do Ermitáže vás přijde na $10.

Občané ČR musí stejně jako všichni cizinci mít při cestě do Ruské Federace vstupní vízum. Vízum obsahuje datum příjezdu a odjezdu, osobní údaje, údaje cestovního pasu a některé informace o zvoucí straně. O vízum lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo Brně. České velvyslanectví v Moskvě najdete na adrese ul. J. Fučika 12/14, pracovní doba denně 08,30 - 17,00 hod. Je dobré mít s sebou dostatek hotovosti, platební karty a cestovní šeky se přijímají jen ve větších městech. Platit lze kromě rublů též americkými dolary v menších hodnotách (optimální jsou jedno a pětidolarovky). Vstupné do turistických objektů např. v Kremlu činí $6-20, vstupenka do Ermitáže vás přijde na $10. Vždy je nutné mít u sebe osobní doklady, vhodný je též hotelový průkaz.

Občané ČR musí stejně jako všichni cizinci mít při cestě do Ruské Federace vstupní vízum. Vízum obsahuje datum příjezdu a odjezdu, osobní údaje, údaje cestovního pasu a některé informace o zvoucí straně. O vízum lze zažádat na ruské ambasádě v Praze, generálním konzulátu v Karlových Varech nebo Brně. České velvyslanectví v Moskvě najdete na adrese ul. J. Fučika 12/14, pracovní doba denně 08,30 - 17,00 hod. Je dobré mít s sebou dostatek hotovosti, platební karty a cestovní šeky se přijímají jen ve větších městech. Platit lze kromě rublů též americkými dolary v menších hodnotách (optimální jsou jedno a pětidolarovky). Vstupné do turistických objektů např. v Kremlu činí $6-20, vstupenka do Ermitáže vás přijde na $10. Vždy je nutné mít u sebe osobní doklady, vhodný je též hotelový průkaz.

Vzhledem k nízké kvalitě vody z kohoutku byste měli pít pouze balenou vodu. Při cestách do turistických oblastí evropské části není nutné žádné očkování, doporučuje se podobně jako u jiných zemí tetanus a hepatitida A a B.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám