Hlavní obsah

Chystáte se do Austrálie? Žádost o víza lze podat online, pobyt do 3 měsíců je bez poplatků

ESO travel, Tomáš Zítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době je nejjednodušším řešením podání elektronického víza na australské ambasádě. Od 1.7. 2007 se také změnily poplatky za vízum ve prospěch turistů. Pobyt do 3 měsíců je zdarma, od 3 do 12 měsíců stojí 50 EUR (nebo 70 AUD).

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Město Darwin
  • Poznávací cesta po NP Kakadu
  • Podmořský ráj Velkého bariérového útesu
  • Západ slunce u Rudého srdce kontinentu

Abyste vízum dostali, měli byste splnit některé důležité podmínky, které si klade australská vláda. Těmi nejdůležitějšími jsou: žádné dluhy vůči britskému království, vyplněná žádost na stránkách migračního úřadu, připravenost prokázat finanční krytí (cca 3000 AUD), status (zaměstnání, student, atd.) a také předložení plánu cesty. Pak už vám nic nebrání vydat se do země, která se svou krásnou přírodou, prostředím a atmosférou dávných časů stala snem každého cestovatele.

Co je na Austrálii tak podmanivé?

Austrálie je pro většinu lidí symbolem Olympijských her v Sydney, ale tato země nežije pouze kulturním a sportovním životem, jak by se mohlo na první pohled zdát. V tomto dvoudílném seriálu si představíme jedinečnost australské zvířeny prohánějící se po nehostinném vnitrozemí, ukážeme si přírodní poklady a skvosty, nespoutanou a divokou krásu země a samozřejmě také chloubu Austrálie – Velký bariérový útes.

Jedna důležitá informace hned na úvod - pravá Austrálie začíná tam, kde končí města. Na přiložené mapce můžete sledovat trasu, kudy se bude cesta ubírat; mapka může být také inspirací pro ty, kteří by se chtěli do této země následně vydat.

FOTO: ESO travel

Cesta začíná v městě Darwin

Město Darwin je oblíbeným odrazištěm pro první etapy většiny poznávacích cest. Můžete se odtud vydat do Národního parku Litchfield, kde se nacházejí malebné vodopády a obří termitiště. Jejich obyvatelé jsou velice „mírumilovní“, ale jen v době, kdy jsou jejich stavby v bezpečí. Nepřibližujte se proto příliš blízko a pozorujte tyto zajímavé tvory pouze z bezpečné vzdálenosti. Z Národního parku je pak dobré pokračovat dál například lodí a udělat si výlet do Katherine Gorge. Plavba vede mezi pískovcovými skalami, proto nebudete ošizeni ani o krásné přírodní scenérie.

FOTO: ESO travel

Loď vás vysadí ve městě Katherine, které je mimo jiné třetím největším městem Northern Territory, nemůžete vynechat světově proslulou soutěsku Katherine Gorge, která se nachází asi 30 km od města v národním parku Nitmiluk (v řeči místních obyvatel to znamená Místo, kde cikády sní). Katherine Gorge je ve skutečnosti tvořena 13 soutěskami, které jsou odděleny vodopády a peřejemi. To uvidíte ale pouze v období sucha, kdy voda klesne a průchody se objeví. Lodí se dá dojet až k páté soutěsce. Krajina je tu podobná jako ve všech přírodopisných seriálech a zejména filmu Krokodýl Dundee. Nádherné panorama, husté lesy a pěnící se katarakty můžete sledovat i z vrtulníku, který se tu dá najmout.

Poznávací cesta po NP Kakadu

Od soutěsky je to pouze kousek do národního parku Kakadu. Ten je určen především pro ornitology, botaniky a také pro milovníky divoké přírody. Obraz krajiny tu sahá od idylických scenérií až po skličující pustinu. Proto tu vedle plochých rovin s lagunami a vodními toky můžete v ostrém kontrastu vidět strmé pískovcové stěny, které sem jaksi nezapadají. Přitom i ony mají své kouzlo a doplňují celkový podmanivý ráz australské krajiny.

Abyste lépe pronikli do nitra parku, můžete se v Billabong Cruise nalodit a po řece Yellow Waters Bilabong se vydat za krásami vnitrozemí. Na své cestě uvidíte spousty krokodýlů, nádherných volavek s dlouhými krky, pestře zbarvených ledňáčků, kormoránů a také ibisů. Pozor na prsty ve vodě. Prohánějí se tu dravé barakudy, které rády chňapají po všem malém, co se hýbe.

Pták chodící po hladině
To není žert, ale skutečnost. Zvláštností biotopu parku Kakadu je ostnák lotosový – pták vybavený neobyčejně dlouhými prsty a drápy, které dokáží rozložit jeho celkovou hmotnost natolik, že se může pohodlně pohybovat po vodní hladině pokryté drobnou vegetací.

V okolí řeky se nachází jeskyně se skalními malbami, které kdysi dávno vytvořili původní obyvatelé tohoto kontinentu. Vy se tak můžete pohroužit do dávné minulosti, kdy tu naši předci poprvé objevili oheň a zápasili o život s krutou přírodou.

FOTO: ESO travel

Do podmořského ráje Velkého bariérového útesu

Výchozím místem pro prozkoumání tohoto divu Austrálie je přístavní město Cairns. Odtud se již můžete vydat na místo, které se stalo naprostým rájem zejména pro potápěče a milovníky podmořského života. Korálové labyrinty, pestře zbarvené tropické ryby, tisícihlavá hejna malých sardelí, ježci, hvězdice, obrovité lastury mlžů, atd. To je jen malý výčet toho, proč je Velký bariérový útes tak navštěvován a obdivován.

Ve skutečnosti je Velký bariérový útes tvořen tisíci vedle sebe ležících a navzájem oddělených skupin korálů, které se táhnou až stovky kilometrů podél pobřeží Queenslandu. Korálová bariéra tvoří jakousi hráz, za níž jsou směrem k pevnině roztroušeny stovky menších i větších ostrůvků, které se staly vyhledávanými letovisky.

Západ slunce u Rudého srdce kontinentu

Z Cairns se také můžete vydat do Ayers Rock, nebo také do tajemného Uluru, jak se mu tu přezdívá. Právě tady stojí před západem slunce davy turistů s připravenými fotoaparáty a videokamerami, aby nepropásli nezapomenutelný okamžik – fantastickou hru světel a barev na skalním masivu Uluru. Je velice zajímavé, že i lidé moderní doby tu stojí v tiché pokoře před gigantickou horou, jejíž stáří se odhaduje na 500 milionů let a která vyrůstá ze samého „Rudého srdce“ pátého kontinentu. Při pohledu na obrovitou masu horniny „sedící“ na rozlehlé a dokonale rovné pláni vám přijde samozřejmé, proč se právě Uluru stalo posvátnou horou domorodců.

FOTO: ESO travel

Tajemní Aboriginci
Australští domorodci si po celý vývoj své civilizace ponechali komplexní pohled na svět, který si ústně předávají již celé generace. Fungují společně s přírodou v jakési symbióze a jejich cit pro přírodní zákony je až k neuvěření. Příkladem je jejich zbraň – bumerang, která dlouhou dobu fascinovala obyvatele jiných zemí. Zbraň, kterou dokázali nejlépe ovládat pouze domorodci, protože intuitivně odhadovali všechny aspekty potřebné pro správný hod.

Odtud vede cesta vnitrozemím ke Kings Canyonu. Můžete si tu rozhýbat po dlouhé cestě nohy procházkou po strmých úbočích, které vás zavedou až na vrchol. Pohled do 300 m hlubokého údolí je opravdu nádherný. O kousek dále se nachází Alice Springs, kde se můžete od místních dozvědět různé legendy o Uluru. Znají jich bezpočet a ochotně se o ně s vámi podělí. Další zastávkou na vytyčené trase bude Melbourne.

Nenechte si ujít
Objevte krásy města Cairns Město Cairns má opravdu co nabídnout. Můžete si tu odpočinout na plážích tropického severu nebo využít nabídky výletu do nedaleké Kurandy. Jízda železnicí kolem vodopádů a nejdelší lanovkou na světě bude zakončena vystoupením domorodé skupiny. Můžete si tu také vyzkoušet házení bumerangem nebo hru na domorodý nástroj Didgeridoo.
Za dětmi do Alice Springs Alice Springs je známá především svojí School of the Air – největší učebnou pro venkovské děti. Nedaleko školy se nachází vyhlídka, která vám poskytne nádherný pohled na celé město a široké okolí. Součástí Alice Springs je základna Královské letecké lékařské služby, která je volně k navštívení.
Užijte si ticha v Ayers Rock Tento fakultativní výlet (organizovaný některou z místních cestovních kanceláří) je nazvaný „Sound of silence“ a sestává z večeře v poušti mezi Ayers Rock a Olgas. Romantika, ticho a klid vás bude provázet při pozorování západu slunce a oblohy jižní polokoule.

Čtěte dále

Nenechte si ujít další článek, ve kterém bude naše cesta pokračovat. Tentokrát se v něm dočtete o Melbourne, Sydney a také o nejhezčí panoramatické silnici světa Great Ocean Road. Článek vyjde v rubrice Exotika již příští týden.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Austrálie

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Austrálie:

Během 23 dní se vám naplní sen o cestování a vy uvidíte tropický sever, četné rezervace a také posvátné Uluru nebo přímořská města Sydney a Melbourne

V tomto zájezdu poznáte za 11 dní kolébku novodobé australské civilizace, kosmopolitní města a nádhernou přírodu pacifického pobřeží.

Východní pobřeží je plné kaňonů, údolí, hor s koberci eukalyptů nebo koupání na vyhlášených plážích. K tomu se ještě můžete seznámit s životním stylem Australanů.

Anketa

Plánujete letos dovolenou v Austrálii?
Ano, poletím sám bez cestovky
24,1 %
Ano, koupím si zájezd u některé cestovky
3,8 %
Ne, tato země mě neláká
1,9 %
Ne, nemám na to letos peníze
70,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 424 čtenářů.

Související články

Do Peru se letos chystá více Čechů

V loňském roce odcestovalo do Peru na 4000 českých turistů, což je 4x více než v roce 2004. Za vzrůstajícím počtem turistů stojí neustále se zlevňující letenky...

Výběr článků

Načítám