Hlavní obsah

Znáte všech 40 000 thajských chrámů? (díl 3)

ESO travel, Tomáš Zítka

V minulém díle seriálu o thajských chrámech jste se mohli dočíst o pozoruhodném chrámu Wat Phra That Doi Suthep, Wat Mahahat a o tygřím chrámu Wat Pha Luang Ta Bua. Dnes zavítáme do Chrámu úsvitu Wat Arunu, podíváme se do Královského paláce přeplněného poklady a cestu zakončíme v „drogovém“ chrámu Wat Tham Krabok.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Chrám úsvitu Wat Arun                     
  • Palác plný pokladů – Královský palác
  • „Drogový“ chrám Wat Tham Krabok

Do chrámu úsvitu – Wat Arun

Chrám Wat Arun je královským chrámem první třídy, nazývá se také Chrámem ranních červánků. Rozhodně byste si ho neměli nechat ujít. I přes společnost mnoha mrakodrapů dominuje chrám celé oblasti nad řekou a výhled z jeho vysokých teras patří k těm nejkrásnějším. Wat Arun byl postaven v 17. století a za svůj královský chrám a palác si ho vybral král Taksin. Důvod byl jednoduchý - právě do míst, kde chrám stál totiž dopadaly první ranní sluneční paprsky.

FOTO: ESO travel

Chrám poznáte velice snadno podle protáhlé věže (prang) v khmérském stylu a čtyř menších věží symbolizující Mount Meru (pozemské spodobnění 33 nebes). Na první pohled vás upoutá zdobení věže, které je celé z mozaiky sestavené z porcelánových štěpů.

Nebesa a démoni v hlavní věží

Po strmém schodišti se dostanete ke dvěma terasám tvořícím základ věže. Nebesa jsou podpírána kinnari a děsivými yakshas – démony. Na jednotlivých pavilonech první plošiny uvidíte sochy zobrazující nejdůležitější etapy Buddhova života, na druhé čtyři sochy boha Idry, který tu drží stráž na hřbetě trojhlavého slona Erawana.

Tím by ale prohlídka končit neměla. Kromě věže tu jsou nádherné nástěnné malby z dob panování Ramy V. a můžete navštívit i Hlavní Buddhovu sochu v kapli, kterou podle starých rukopisů navrhl sám král Rama II.

Kinnari
Kinnari je milencem a zároveň nebeským milovníkem. V Indii se tak označuje stvoření napůl člověk-napůl kůň, v Thajsku ji reprezentuje napůl člověk-napůl pták. Kinnaris „žena“ je známá svým tancem, písněmi a básněmi a je tradičním symbolem ženské krásy, milosti a úspěchu.

Palác plný pokladů – Královský palác

Královský palác, nebo také Grand Palace či Velký palác, byl sídlem thajského královského rodu až do roku 1946. Už při prvním pohledu vás nadchne velkolepost tohoto místa. Při vstupu do něj můžete být mírně dezorientováni, ale po chvíli si uvědomíte, že chrám má pevný řád a vy se tak budete moci snadno dostat do těch nejkrásnějších míst. Součástí komplexu je i Wat Phra Kaeo.

Do nejkrásnějších částí paláce

Na první zastávce se můžete podívat do Dusit Maha Prasat (trůnní sál Dusit), který je vůbec první cihlovou stavbou postavenou v tradičním thajském stylu. Uvidíte tu týkový trůn krále Ramy I. V současné době slouží jako místo konání slavnosti Dne korunovace a také jako márnice, ve které jsou vystaveni příslušníci královské rodiny, než jsou zpopelněni na Sanam Luang.

Slušné oblečení k nezaplacení
Thajci dají hodně na oblečení. Ať již vejdete do jakéhokoliv chrámu nebo památky, měli byste být slušně oděni. Nejvíce tato zásada platí v Královském paláci, kde by vás okamžitě vykázali, pokud byste tam přišli v kraťasech nebo s obnaženými rameny. Obuv musí zakrývat paty. Dodržování těchto zásad je striktně kontrolováno.

Dalším místem je Pavilon Aphonphimok, který je sice malý, ale okouzlující. Dříve dřevěná budova byla inspirována královským letním sídlem v Bang Pa-In. Právě sem byl král dopravován na svých nosítkách. Oblékl si roucho a poté přijímal audience v přilehlém Trůnním sále. Trůnní sál (Chakri Maha Prasad) velice lehce poznáte. Bývá místními označován za „cizince“, protože hlavní budova postavená v imperiálním viktoriánském stylu je zakončena třemi pro Thajsko tak typickými věžičkami.

V přízemí naleznete historickou zbrojnici a strážnice palácové stráže. V prvním patře se kromě Trůnního sálu nachází i přijímací hala, ve které naleznete portréty dávných králů. Ve druhém patře jsou uloženy urny zemřelých členů královské rodiny.

Míst, kam se ve Královském paláci můžete podívat, je skutečně mnoho. Z těch nejzajímavějších byste určitě neměli vynechat Vnitřní palác, na který se ale můžete podívat pouze z dálky, protože je pro veřejnost uzavřen. Dále je to Phra Maha Monthien, systém tří budov této stavby, který skrývá mnohá tajemství o dávném životě králů. Potom také zahrady Siwalai nebo Sál Borophiman, který volně navazuje na zahrady a dříve sloužil k výcviku královských slonů.

„Drogový“ chrám Wat Tham Krabok

Pokud se vydáte ze Saraburi do Lopburi bude se Wat Tham Krabok nacházet ve vzdálenosti asi 15-20 km po vaší levé straně. Uvidíte rozlehlé vápencové pohoří, které je již z velké části odtěžené. Jakmile se přiblížíte, uvítá vás velká obrýlená hlava a vrcholy tří stup kláštera.

Okolí chrámu je jako vystřižené z nějakého westernu, kde se ztichlými a liduprázdnými ulicemi prohání vítr a skučí a naříká jako poraněné zvíře. Pokud vás tento pochmurný vstup neodradí a vejdete dovnitř, uvidíte tu obrovité rozestavěné domy, jejichž sloh je velice těžko rozluštitelný.

FOTO: ESO travel

Uvnitř si nezoufejte, pokud nebudete vědět, kam se vrtnout. Někdo se vás vždycky ujme a provede vás po tomto prazvláštním chrámu. Samotní thajci se k němu ale příliš nehlásí. Turisty je však navštěvovaný velmi často. Tichost a ponurost tohoto místa je dána účelem této stavby – chodí sem na odvykací kůru drogově závislí lidé a také se sem uchylují poloilegální utečenci Hmongů z Laosu.

Pozvracet se znamená zvítězit

Odvykací proces může trvat od 10 dnů až po jeden měsíc a stojí zhruba 6000 THB. Jako první se pacient podrobí lékařské prohlídce, po které již následuje samotná kůra sestávající z místní speciality – bylinek podporující zvracení. Poté následuje práce v areálu chrámu, meditace a tělesné otužování. Ani nevadí, když neumíte jazyk, prostě děláte to, co ostatní.

Odvykací kůrou tu ročně projde na 700 lidí a statisticky (70-80%) je léčba nad očekávaní účinná, i když tu za celou dobu existence zemřelo na 100 lidí. Místní člověk jménem Gordon o chrámu řekl: „mrtví musí být, my jsme poslední zastávka na zemi, za námi je již jen peklo.“

Sedící Buddhové

Klášteru vévodí gigantický dóm, po jehož obvodu kruhové základy trůnní obrovité skulptury sedících Buddhů. Uprostřed najdete tři vysoké štíhlé sloupy a obrovské loukoťové kolo. Vše v okolí je rozestavěné a nedodělané. Naleznete tu dva betonové Buddhy, amfiteátr a park s nadživotní sochou krále, který shlíží z výšky 50 m na své „poddané“.

Nenechte si ujít
Za orchidejemi do Nam Nao  Navštivte jeden z nejkrásnějších parků Thajska nacházející se ve fascinující krajině, která si vás na první pohled podmaní. Krásy parku můžete poznat z naučné stezky Suan Son Ban, po které se podíváte do velkých borových lesů a na pastviny. Nebo se vydejte na Phu Kor, odkud můžete pozorovat nádherné východy slunce.
Svatyně cti Phanthai Norasing  Svatyni cti naleznete v provincii Samut Sakhon. Můžete se tu plavit po kanálu, který je dostupný z Mahachai trhu. Cesta trvá asi dvě hodiny, během této doby uvidíte tradiční thajskou kulturu. Podle legendy tu kormidelník krále Phra Chao Sua rozbil příď jeho bárky. Podle zákona požádal o smrt, ačkoli mu král odpustil. Po kormidelníkově smrti tu král nechal vykopat nový rovný kanál Khok Kham.
Do starobylého města Muang Boran  Muang Boran má status největšího světového muzea pod otevřeným nebem, které bylo založeno roku 1963. K vidění tu jsou repliky význačných architektonických míst z každé provincie. Naleznete tu např. otisk nohy Buddhy v Saraburi nebo svatyni Phanomrung. Některé z vystavovaných kousků jsou ve skutečné velikosti.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Thajska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Thajsko:

Během 14 dní navštívíte plovoucí trhy, světoznámý most železnice smrti, projdete se po překrásných národních parcích a nakonec si odpočinete u sluncem prohřátého moře.

Bangkok, ležící Buddha, projížďky lodí po kanálech, množství nádherných chrámů, památek a netradiční thajská kultura na vás čekají při absolvování tohoto zájezdu.

Ta nejkrásnější místa severního Thajska poznáte během 16-ti denního zájezdu, ve kterém mj. zavítáte do paláce králů nebo navštívíte horský kmen Akha.

Čtěte dále

Předchozí dva díly seriálu o thajských chrámech si můžete přečíst zde díl 1, díl 2. Máte-li zájem o další zajímavá místa v Thajsku, v rubrice Exotika si můžete přečíst také o thajských Národních parcích.

Další zajímavé a  užitečné informace se o Thajsku můžete dozvědět také na specializovaném webu dovolená Thajsko.

Anketa

Jak Vám vyhovuje délka článku o thajských chrámech?
Líbí se mi, že je článek tak dlouhý
58,6 %
Délka článku mi vyhovuje
4 %
Ani ano, ani ne
3 %
Článek by mohl být kratší
4 %
Takto dlouhé články většinou nečtu
30,4 %
Celkem hlasovalo 99 čtenářů.
Související témata:

Související články

Okouzlující národní parky Thajska

V tomto dvoudílném seriálu vás provedeme po národních parcích Thajska, které jsou vyhlášené po celém světě. Hřmící vody vodopádů, duhové barvy ledňáčků, bohatá...

Výběr článků

Načítám