Hlavní obsah

Black Hills, to je také moderní Divoký západ

ESO travel, Radek Adamec

V prvním díle seriálu o Black Hills jsme zmínili historii a postavení Indiánů, nyní navážeme povídání informacemi o monumentálním sousoší Mount Rushmore, bizonech a Divokém západě.

Článek

V prvním díle seriálu o Black Hills  jsme zmínili historii a postavení Indiánů, nyní navážeme povídání informacemi o monumentálním sousoší Mount Rushmore, bizonech a Divokém západě.

Původní velikost a slávu kmene má demonstrovat monumentální socha náčelníka Bláznivého koně. Vytesána do skály se pne k nebi deset kilometrů severně od městečka Custer. Zatím je z ní vidět jen hlava, ale je tak veliká, že jen do její tváře se vejde celé sousoší amerických prezidentů v nedalekém Mount Rushmore.

Stavbu započal v roce 1948 bostonský sochař Korczak Ziolkowski na požádání siúského náčelníka Stojícího medvěda. Ziolkowski zemřel, v práci však pokračuje jeho rodina. Při dosavadním tempu bude trvat dalších 50 let, než bude tento velkolepý pomník dostavěn. Potom však velikostí překoná i egyptské pyramidy

Mount Rushmore- - prezidenti vytesaní ve skále

FOTO: Amerika.cz

Prezidenti ve skále

Tady v samém srdci Black Hills vede i legendární horská silnička Needles Highway. Šoféři na ní mívají obavy, aby v úzkých soutěskách neodřeli vůz. Soustavou spirálových mostů a tunelů proražených do skály zvolna silnice klesá k „oltáři americké demokracie“ – tvářím prezidentů George Washingtona, Thomase Jeffersona, Abrahama Lincolna a Theodora Roosevelta vytesaným do žulového bloku Mount Rushmore.

Mezi Američany symbolizuje sousoší svobodného ducha mladého národa. Jenže v očích cizince zanechává spíše dojem ohromného nevkusu a vyčpělých gest, která Středoevropané dobře znají z éry sovětského budovatelství a aktivismu.

Všude jsou bizoni

Mnohem přínosnější zážitek slibuje kupříkladu chráněná oblast Custer s patnácti stovkami bizonů. Více jich v rukou státu žije v Národním parku Yellowstone a v severních teritoriích Kanady. Lépe je na tom jen mediální magnát Ted Turner, na jehož rančích v Montaně a Novém Mexiku se prohání dohromady 27 tisíc kusů.

Při setkání s obrovitými zvířaty trochu zamrazí, bizoni bezstarostně přecházejí přes cestu, blokují průjezd a doslova se otírají o boky vozu. Někteří samci váží kolem tuny, a když se rozhněvají, vyvinou rychlost až 50 km za hodinu. V USA nyní žije kolem 120 tisíc bizonů. Tedy pouhý zlomek z původních sta milionů, které se proháněly po Velkých pláních počátkem 19. století.

Do roku 1900 se podařilo lovcům pobít většinu zvířat, takže jich zbylo méně než 100! Některé – v USA poněkud nepopulární – výzkumy dokazují, že Indiáni, pro něž bylo bizoní maso klíčovým článkem potravinového řetězce, zabíjeli bizony rovněž ve velkém a nikoli jen pro vlastní potřebu, jak se s oblibou tvrdí.

Koneckonců, bizoní maso se chutí vyrovná hovězímu a je daleko méně tučné. Právě proto se čím dál častěji prosazuje na jídelníčky restaurací a na pulty řeznictví.

Bizoni u silnice

FOTO: Amerika.cz

Divoký západ žije

Městečka Lead a Deadwood na severu Black Hills jsou toho živým důkazem. Obě mají jedno společné – vyrostly v překotném víru zlaté horečky doslova přes noc. Tahle místa platila ve své době za ztělesnění hříchu a násilí a přitahovala ta nejodpornější individua z celé země.

Městečka Lead a Deadwood na severu Black Hills jsou toho živým důkazem. Obě mají jedno společné – vyrostly v překotném víru zlaté horečky doslova přes noc. Tahle místa platila ve své době za ztělesnění hříchu a násilí a přitahovala ta nejodpornější individua z celé země. Ostatně, doplatil na to i tak vyhlášený pistolník jako Divoký Bill Hickok, který tu v lokále Old Style Saloon zhynul bídnou smrtí z pistole mladého darmošlapa Jacka McCalla. Ten ho prostě střelil ho do zad.

Městečka Lead a Deadwood na severu Black Hills jsou toho živým důkazem. Obě mají jedno společné – vyrostly v překotném víru zlaté horečky doslova přes noc. Tahle místa platila ve své době za ztělesnění hříchu a násilí a přitahovala ta nejodpornější individua z celé země. Ostatně, doplatil na to i tak vyhlášený pistolník jako Divoký Bill Hickok, který tu v lokále Old Style Saloon zhynul bídnou smrtí z pistole mladého darmošlapa Jacka McCalla. Ten ho prostě střelil ho do zad.

Zatímco v Leadu se těží dodnes, zlaté žíly Deadwoodu dávno vyschly. Místo toho se změnil v cinkající skanzen zábavy, kasin a barů. Kupříkladu zdejší herna Midnight patří bratřím Costnerových.

Černobílý pohled na Black Hills

FOTO: Amerika.cz

Slavnější Kevin se ve filmu Tanec s vlky postaral o zviditelnění jihodakotských prérií. Škoda, že tahle absurdní a ničím nepodložená pohádka o zlých běloších a hodných indiánech měla s historickými reáliemi Black Hills pranic společného.

Nenechte si ujít
NP Wind CavesNárodní park Wind Caves je už součástí prérijních pahorků Black Hills, které se z úplné roviny neočekávaně zdvihají do výšky 2207 metrů. Jeskyně náhodně objevili v roce 1881 osadníci Jesse a Tom Bingham, když je upoutal pronikavý svist vzdušného proudu unikajícího ze země. Vstupné je zdarma, túry do podzemí stojí mezi 6 až 20 dolary.
Mount RushmoreMonumentální památník uprostřed pustiny, kde na vás ze žulového skaliska budou shlížet tváře čtyř amerických prezidentů – Georgie Washington, Thomas Jefferson, Theodor Roosevelt a Abraham Lincoln. Vstupné je zdarma.
Hot Springs - Mammoth SiteZcela na jihu Black Hills v provinčním městečku Hot Springs nalezneme špičkové muzeum Mammoth Site s největším nalezištěm mamutích koster na světě. Kolem pravěkého napajedla tu vědci objevili nejméně 40 zachovalých koster. Vstupné do muzea stojí zhruba 6,5 dolaru.

Čtěte dále

Zajímá-li vás historie Black Hills, můžete si přečíst minulý článek, který v sekci Exotika vyšel před týdnem. Chcete-li se dozvědět něco zajímavého o dalších místech v USA, přečtěte si například článek o kouzelném jezeře Lake Powell.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Ameriky

Los Angeles, San Francisco, Grand Canyon, Rocky Mountain, Chicago. To je výčet několika míst, která během 23 denní cesty po USA navštívíte

Před sto lety byla Florida místem džunglí a močálů. Nyní je místem pláží, spoře oděných dívek, barů, exotického Key Westu a zábavného Orlanda.

Unikátní program, jenž spojuje turistické šlágry východu USA s omračující nádherou národních parků jihozápadu země.

Související témata:

Související články

Jižní Afrika už není jako z románů

Jihoafrická republika, Botswana, Zimbabwe a Namibie zaujímají jih afrického kontinentu. Naše představy o těchto zemích bývají často ovlivněny četbou zejména...

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Výběr článků

Načítám