Hlavní obsah

Božská Kuba: Ze slunečného Varadera přes koloniální Havanu do horské divočiny

Z krásné pláže s běloučkým vyhřátým pískem, která se zvolna přeměňuje ve vlnky oceánu, se vydáváme do města nabitého pestrou kulturou, pěknou architekturou a milými zdejšími obyvateli. Pak pokračujeme do fascinujících zákoutí ostrova, kde vládne jen příroda sama a skutečně se pěkně činí. Poznejte s námi Kubu křížem krážem – na cestě za jejími nejzajímavějšími místy!

Foto: www.bigstockphoto.com

Nádherné pláže, krásná města s koloniální architekturou a úchvatná příroda. Kuba láká čím dál víc lidí.

Článek

Kuba je karibský poklad. Vydávají se na ni turisté z celého světa, aby si užili pobyt na vyhlášených takřka nekonečných plážích i v komornějších letoviscích, utíkají sem před shonem a stresem všedních dní a aspoň na chvíli si chtějí dopřát pocit, že jsou v ráji. Tři čtvrtiny všech návštěvníků pomalu ale jistě během roku spolkne populární letovisko Varadero, to však neznamená, že jiná místa na Kubě už za poznání nestojí.

Varadero – turistický ostrov na ostrově

Varadero je fantastické, o tom není sporu. Luxusní hotely, dlouhé pláže s hřejivým pískem, lákavá průzračná voda, palmy nad hlavami turistů. K tomu nepřeberné množství možností, jak se bavit, co vyzkoušet a kde se občerstvit. Takové Varadero je.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tady se strávit rodinná dovolená, líbánky i cokoli jiného.

Na „kubánskou riviéru“ mnozí nedají dopustit, protože přepychovější dovolenou byste si jinde na ostrově jen těžko vychutnali tak příjemnými doušky. Jiní připouštějí, že Varadero je jako turistické centrum dobré, ale nemá s Kubou takřka nic společného, je to svět sám pro sebe a Kuba samotná je úplně jiná. A něco na tom je. Za životem běžných Kubánců, koloniální architekturou a dávnými památkami musíte jinam.

Kam ještě za dokonalým odpočinkem?
Varadero je pojem, ale pro ty, kteří nechtějí trávit dovolenou s takovou spoustou lidí, jsou i lepší letoviska. Vhodnou volbou je v takovém případě Guardalavaca ve východní části Kuby, případně ostrov Cayo Largo ležící asi 80 km od pobřeží Kuby. Hodně oblíbeným a čím dál navštěvovanějším místem je Cayo Coco, což je učiněný ráj zejména pro milovníky potápění. Přejete-li si opravdu větší soukromí, přijdete si na své na Cayo Guillermo.

Havana, jedno z nejkrásnějších měst na světě

O kráse a kouzlu Havany se proslýchá po celé planetě. Patří k těm nejkrásnějším městům vůbec a existuje spousta důvodů, proč ji lidé takto vnímají. Tím hlavním je pochopitelně skvostná koloniální architektura, ale i historie, osobnosti, které se do ní zapsaly, nebo takové příjemné věci jako rum či doutníky.

Foto: www.bigstockphoto.com

Havana má mimo jiné i krásné okolí.

Pýchou města je bezesporu Stará Havana (Habana Vieja), o níž toho hodně napoví, že má výsostné místo na světovém seznamu kulturních památek UNESCO. Právě v této části města se nacházejí ty největší atrakce, které sem turisty přivádějí. Patří k nim třeba nepřehlédnutelné náměstí Plaza de Armas, na němž se dříve nacházelo sídlo vlády, dnes je zde hodno obdivu městské muzeum.

K dalším cílům patří katedrála sv. Kryštofa na Plaza de la Catedral nebo Parque Central, v jehož blízkosti stojí notoricky známá budova El Capitolio, v níž dříve zasedala vláda a dnes patří Akademii věd. Jistě vás zaujme podobnost s Kapitolem ve Spojených státech a také socha Republiky – třetí největší socha v uzavřeném prostoru. Měří 17,54 metru a váží neuvěřitelných 49 tun.

Když se vám zachce objevovat libůstky místo koloniální architektury, vydejte se do továrny na doutníky Cohíba. Real Fabrica de Tabacos Partagás má vlastní obchod a ještě zajímavější je na ní to, že patří k těm nejstarším v zemi. I při běžné exkurzi tu nahlédnete na výrobní proces. Dokonce si můžete nechat vyrobit speciální doutník na míru, který vám předají v krabici s rytinou vašeho jména.

Foto: www.bigstockphoto.com

Koloniální architektura je lákadlo první kategorie.

Za rumem zase zamiřte do muzea rumu. Nejen že tu přijdete k teoretickým poznatkům, ale v přilehlém baru budete moci ochutnávat různé druhy tohoto nápoje či míchané drinky, v nichž rum nechybí. K tomu si dostanete na výběr z kubánské kuchyně a vše si vychutnáte za doprovodu živé hudby či jiného kulturního vystoupení.

Pro všechny, kteří to rádi sladké, tu stojí muzeum čokolády. Po klasické prohlídce samozřejmě můžete ochutnat horkou či studenou čokoládu i nejrůznější čokoládové dobroty.

Zavítejte do Obce Nejsvětější Trojice

Ano, právě Obec Nejsvětější Trojice je český překlad původního názvu města – Villa de la Santísima Trinidad. K založení města došlo už v roce 1514, což z něj činí jedno z nejstarších měst na Kubě. Zdejší úchvatnou koloniální architekturu střeží od roku 1988 UNESCO. A té by nejspíš nebylo, kdyby poblíž Trinidadu nebyly plantáže cukrové třtiny, s níž se zde směle obchodovalo a z níž plynuly vysoké výdělky.

Přečtěte si také:

Turisté milují zachovalé znaky kolonialismu a zdejší náladu, která jako by se od 16. století příliš neměnila. Napomáhá tomu třeba to, že spousta ulic má dodnes původní dláždění, verandy mají typické barevné kachličky nebo můžeme čas od času někde spatřit tepané železné kříže.

To, že bylo město asi nejbohatším z celé Kuby, není tak jednoznačně pozitivní. Na plantážích tu běžně pracovali místní otroci, a když ani ti na dřinu nestačili, kolonizátoři si poradili po svém – v hrůzných podmínkách sem dováželi otroky z Afriky. Jednou ale pohár trpělivosti přetekl, v 19. století se tu odehrála velká vzpoura doprovázená vypleněním plantáží, načež došlo k útlumu obchodu a město a jeho obyvatelé už se tak fantasticky neměli.

Foto: www.bigstockphoto.com

Trinidad je typický svou atmosférou, o které se nedá příliš vyprávět. Tu potřebujete zažít.

Dnes se tu skvostně mají hlavně turisté, kteří si vychutnávají neobvyklou atmosféru, například na některé z venkovních zahrádek u restaurace nebo na tradičních trzích. Obdiv směřují také ke koloniální architektuře na Plaza Mayor, kde se mimo jiné nachází katedrála, k paláci Palacio Brunet, zaujme i Museum Romántico, kde si prohlédnete vybavení domů a nábytek z 18. století. Pokud na vás avizovaná romantika nedýchla dosud, tak v muzeu to rozhodně udělá.

Vzhůru do hor!

Pokud někde stojí za to vydat se na jednodenní i delší trek, tak je to pohoří Sierra de Escambray v centrální oblasti Kuby. Z výše zmíněného Trinidadu je to sem co by kamenem dohodil a pobyt ve zdejší přírodě je prostě nezapomenutelný. Pustíte-li se pak na výpravu do hor po pobytu ve Varaderu, jen těžko sami sebe přesvědčíte, že jste stále ve stejné zemi.

Foto: www.bigstockphoto.com

Z Trinidadu je to už jen kousek k pohoří Sierra de Escambray, kam se můžete vydat na parádní treky.

Nejkrásnější kubánské pohoří s nádhernou bujnou vegetací nabízí díky vlastnímu mikroklimatu velmi příjemná místa, do nichž se dá uprchnout před horkem rozpáleného Trinidadu. Na úbočích zdejších hor se pěstuje káva, o něco výš můžete za doprovodu zkušeného průvodce poznávat deštné pralesy.

Jakmile se sem dostanete, nechte také Národní park Topes de Collantes, aby vám odhalil své kouzlo. Najdete tu třeba nejvyšší vodopád na Kubě, Salto de Caburní. Voda zde padá z výšky 62 m přímo do nádherného průzračného horského jezírka. S koupáním bychom se však neunáhlovali, je poměrně chladné.

Nejvyšší chloubou celého pohoří je Pico San Juan dosahující výšky 1140 metrů. A pozor, projet se tu můžete i na kole – Trinidad spojuje se Santa Clarou silnička, na níž můžete uspokojit své cyklistické tužby.

Inzertní sdělení: Užijte si zimu na Kubě!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Pomalu začněte balit. Za pár dní už se můžete zabydlovat ve stylovém ubytování, užívat si teploučkého písku na pláži a poslouchat šumění vlnek. Přesvědčte se o tom, že skvělá dovolená na Kubě není otázkou přemrštěných sum!

Jestli s námi souhlasíte, že ke Kubě patří přepych, pak si ho dopřejte, a to přímo koncentrovaně – v parádních 4* hotelech v Havaně, na Cayo Largo a ve Varaderu. Skvěle vybavené pokoje a perfektní místo ubytování je jen začátek.

Čtěte dále:

Otestujte si, jak dobře znáte významné stavby Asie, objevte pět nejúžasnějších míst USA a nahlédněte do nádherného Petrohradu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Které místo vás na Kubě nejvíce láká?
Letovisko Varadero.
44,3 %
Metropole Havana.
29,5 %
Město Trinidad.
11,5 %
Pohoří Sierra de Escambray.
14,7 %
Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

V Havaně nezapomeňte na opevnění

V Havaně si rozhodně nenechte ujít návštěvu pevnosti La Fuerza, jež je centrálním bodem celého opevnění města. Zároveň je to nejstarší opevnění na americkém kontinentu.

Nemůžeme nezmínit známou kolonádu Malecón, osm kilometrů dlouhý bulvár, který je symbolem nočního života a také svobody. Potkáte tu obchodníky, pouliční muzikanty i rybáře. Atmosféra je tady skutečně úžasná.

Za objevení stojí i neslavnější restaurace na Kubě, podnik La Bodeguita del Medio, která má pobočky po celém světě, ale ta první vznikla právě v Havaně, a to už v roce 1942. Restauraci rádi navštěvovali takoví velikáni jako Ernest Hemingway, Pablo Neruda, Marlene Dietrich nebo třeba G. G. Marquez. Slavní návštěvníci tu na zdi zanechali své autogramy a vy se k nim můžete klidně připojit.

Související témata:

Související články

Kde prožít exotický silvestr pod palmami

Štědrovečerní selata a pečená kuřata jsou dojedena a jde se na pláž. Sníh nikde nevidíme, protože teploměry ukazují třicítku, ale bílo je tu dost. To díky...

Výběr článků

Načítám