Hlavní obsah

Na moři s královnou: Třísetmetrová Queen Victoria míří na unikátní plavby

Kolos velký bezmála 300 metrů na délku a přes 60 metrů na výšku rozráží mořské vlny a míří k německým břehům. V podpalubí zatím tančí, slaví a užívají si plavbu na jedné z nejoriginálnějších výletních lodí, které v současnosti brázdí evropské vody. Na jedné z 16 palub má i obří královské kajuty o velikosti 127 m².

Foto: bigstock.com

Královna Viktorie kotví převážně v Evropě, ale vydává se i přes Atlantik do Ameriky.

Článek

Jde vlastně o sesterskou loď o tři roky mladší Queen Elizabeth. Obě patří do třídy „Vista“, která se vyznačuje tím, že nadstandardní počet pasažérů má tu nejlepší vyhlídku. Konkrétně 85 % kajut umožňuje přímé pozorování moře, 67 % má dokonce balkón. Mimochodem, celkem pojme něco přes 2000 cestujících a okolo 1000 členů posádky.

Nejdůležitější je pohodlí

Všechno na Queen Victoria je zařízeno tak, aby cestující měli na palubě i v podpalubí co možná největší pohodu. Na rozdíl od některých jiných lodí tady nikoho neruší nadměrné množství hlášení. Ozve se jen jedno denně, a to v poledne. Jde o oznámení denního programu – kulturních akcí, které lze na palubě daný den navštívit.

Foto: Cunard.com

Queen Victoria patří do flotily společnosti Cunard Line.

Vedle pohodlí si cestující mohou užít také luxus a jedinečný styl lodi. Královna Viktorie má totiž nejen královský název, ale i patřičnou atmosféru. Elegantní interiér s decentními doplňky, posádka ve svátečním odění – plavba na této lodi se od všech ostatních liší na první pohled.

Pro slavnostní chvíle, jež pasažéři chtějí nenadále oslavit výborným vínem, se rozhodně hodí přímá telefonní linka na lodní sommeliery. Vášniví kuřáci zase ocení Churchill’s Cigar Lounge – klub, kde si návštěvníci pochutnávají na prvotřídních doutnících a špičkovém koňaku, portském nebo whisky.

Královna Viktorie – ta skutečná
Loď nese jméno věhlasné panovnice, která vládla zemím britské koruny více než 63 let. Alexandrina Viktorie, jak zní její celé jméno, je praprababičkou královny Alžběty II., současné vládkyně Velké Británie. Doba její vlády mezi lety 1837 a 1901 je označována jako „viktoriánská éra“ a vyznačuje se velkým rozkvětem a územní expanzí její koloniální říše.

Kam vlastně Queen Victoria pluje?

V současné době se pohybuje v evropských vodách. Několikrát se letos vydá na trasu mezi britským Southamptonem a německým Hamburkem. Pasažéry ovšem ještě v roce 2016 zaveze například do historické perly Ruska Petrohradu či ke kouzelně vypadajícím přístavním čtvrtím Stockholmu.

Foto: bigstock.com

Vrchol komínu se tyčí do výšky 62 metrů nad dno lodi.

V létě zavítá na jih – mimo jiné do nádherného přístavu Lisabon nebo španělského Viga. Po Evropě vykoná loď v roce 2016 celou řadu drobných plaveb, výjimkou nebudou ani ty nejkratší na dvě noci v přepočtu za jednotky tisíc korun, ovšem vydá se i mnohem dál.

V červnu totiž zamíří za oceán. Od vyplutí z Hamburku a připlutí do stejného místa uplyne 24 dnů, během nichž Victoria překoná Atlantik a několik dní popluje podél pobřeží Kanady a USA. Cestovatelé se podívají například do Bostonu, jednoho z nejstarších měst Spojených států, kulturního centra obklopeného slavnými univerzitami, mezi něž patří především Harvard a Massachussettský technologický institut (MIT).

Foto: bigstock.com

Queen Victoria míří i do New Yorku.

Loď dvakrát zakotví také v New Yorku. Během dvou celodenních zastávek si tak cestující budou moci projít nejpozoruhodnější místa největšího města Severní Ameriky. Horké červencové počasí by mělo přispět k nádherným zážitkům u úchvatných megastaveb (socha Svobody, 1World Trade Center, Empire State Building), na velkých náměstích, která nikdy nespí (Times Square), či v Central Parku – oáze klidu uprostřed centra osmnáctimiliónové aglomerace.

Foto: bigstock.com

Výhled z Central parku na Manhattan není k zahození, že?

Kdo si chce užít nezapomenutelnou plavbu, ten má na Queen Victoria spoustu možností.

Inzertní sdělení: Vyplujte na moře na gigantické lodi!

Cestovní kancelář ESO travel vybírá z nabídky plaveb:

Unikátní a originální – taková je plavba plná elegance na lodi Queen Victoria. Aktuálně se s ní můžete vydat z anglického Southamptonu do německého Hamburku. Splňte si sen a vydejte se na moře na palubě luxusního plovoucího města.

Splňte si sen a vyplujte na 24 dnů do vln Atlantiku! Podíváte se při tom do New Yorku, Bostonu nebo kanadského Halifaxu. Těšit se můžete na prvotřídní služby lodi Queen Victoria. Na lodi jsou mimo jiné golfové simulátory, špičkoví sommelieři i učitelé šermu. Poznejte něco nového!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkrásnějších místech Tibetu, dále o nejlépe hodnocených restauracích na světě nebo o nejslavnějších kaňonech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy na výletní lodi?
ano, na sladké vodě
7,1 %
ano, na moři
34,1 %
ne, ale rád(a) bych
38,9 %
ne, neláká mne to
19,9 %
Celkem hlasovalo 126 čtenářů.

Fakta o lodi Queen Victoria

Noblesa a styl, to jsou asi dvě nejvhodnější slova charakterizující Queen Victorii. Divadelní sál s lóžemi, elegantní knihovnu obloženou dřevem, bary a restaurace s decentní stylovou výzdobou… na této lodi mají vše sladěné do nejmenších detailů.

Ale podívejme se i na pár čísel a faktických údajů tohoto impozantního plavidla:

  • délka: 294 m
  • šířka: 32 m
  • hrubý objem: 90.000 t
  • kapacita: 2014 osob
  • posádka: 900 osob
  • rychlost: 23,7 uzlů (44 km/h)
  • počet palub: 16 (12 pro pasažéry)
  • slavnostní křest: 2007
  • země původu: Itálie
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám