Hlavní obsah

Pirátský Ang Thong: Ráj, podle něhož vznikla předloha k Pláži s DiCapriem

Dvaačtyřicet vedle sebe hustě rozesetých ostrůvků vykukuje z moře. Opravdu velkým lodím se tu těžko manévruje a možná proto se tu ukrývali piráti. Ti už jsou ale pryč a krásu ostrůvků dnes může v klidu obdivovat každý. Aby ne, vždyť oblast Ang Thong v sousedství letoviska Ko Samui dostala za svůj půvab status národního parku. Navíc se stala inspirací pro slavný román!

Foto: bigstock.com

Ang Thong z ptačí perspektivy. Není jednoduché říct mu ne.

Článek

Tropický deštný prales, nádherné písčité pláže, jeskyně, zátoky a laguny. Nenapodobitelných panoramat můžete zhlédnout nespočet, vydáte-li se do národního parku Ang Thong ležícího v Thajském zálivu nedaleko ostrova Ko Samui. Čím je tento park tak zvláštní, v čem je jiný proti klasickým obrázkům z Thajska a proč se sem dva měsíce v roce nesmí? Ponořte se do hlubin následujících řádků s námi. Vše vám prozradíme.

Foto: bigstock.com

Ne, to prostě nejde nevyfotit!

Nekonečné moře a v něm jakoby ledabyle rozházené ostrovy a ostrůvky. To je národní park Ang Thong, jedna z perel Thajska, kterou byste měli objevit nejen proto, že je tu krásně, ale také proto, abyste zažili Thajsko tak trochu jinak.

Abyste zažili unikátní národní park rozprostřený na 42 vápencových ostrůvcích s bohatou faunou i flórou, abyste si vychutnali klid zdejších pláží a ostrovních jezer, treky pro nás neobvyklou krajinou, na nichž vám budou pomáhat schůdky a lana, i samotnou plavbu mezi jednotlivými ostrůvky.

Poznejte další exotické lokality:

Jak proniknout do krásy ostrovů? Ztroskotejte na jednom!

Národní park Ang Thong leží jen něco málo přes třicet kilometrů západně od známého ostrova Ko Samui a doplout se sem dá v rámci organizovaného zájezdu nebo na pronajaté lodi, soukromě. Žádná pravidelná linka sem nejezdí.

Protože o kráse národního parku turisté vědí, pravděpodobně po své plavbě nestanete na liduprázdných ostrovech. Své opuštěné místo si ale můžete docela snadno najít – stačí tu strávit delší čas než jedno odpoledne, ubytovat se v některém ze zdejších bungalovů a užít si nefalšovanou atmosféru téměř nedotčené přírody.

Objevujte Thajsko i v dalších článcích:

Ang Thong v thajské TOP 10
O omamné kráse ostrovního národního parku svědčí i to, že patří do desítky nejdoporučovanějších míst v Thajsku. Konkuruje tak například takovým místům jako známý ostrov Phuket, Bangkok, okolí řeky Kwai, zátoka Phang Nga nebo mys Phra Nang.
Foto: bigstock.com

Právě tady můžete být i vy!

Životní zážitky i inspirace pro film s DiCapriem

Pokud se na výlet na Ang Thong vydáte turistickou lodí s doprovodem, můžete pojmout celou expedici akčněji – její součástí totiž může být skupinové šnorchlování, jízda na kajaku nebo pěší túra. A pochopitelně chvíle sladkého nicnedělání na zdejších plážích.

Při bádání po národním parku by nikomu nemělo uniknout jezero Thale Noi, obklíčené vápencovými útesy a díky několika přírodním tunelům spojené s mořem. Nachází se na ostrově Ko Mae Ko, na němž vznikla známá kniha Pláž z pera Alexe Garlanda, podle níž byl později natočen i film s Leonardem DiCapriem.

Podívejte se i na další místa, kde se točila Pláž:

Na vážnosti tomuto jezeru přidává i fakt, že právě zde jsou strmé stěny čnící z vody, které daly název celému národnímu parku. Ang Thong se totiž všeobecně překládá jako „zlatá mísa“ a toto romantické přízvisko rozhodně nemohlo zůstat nevyužito.

Foto: bigstock.com

Hulman tmavý může být tím jediným tvorem, který vám bude na ostrovech od večera do rána dělat společnost.

Správu parku, restaurace a několik bungalovů, díky nimž se může váš výlet protáhnout, najdete na ostrově Ko Wua Talab. Přes den je tu poměrně rušno, protože se sem na oběd sjíždějí účastníci šnorchlovacích zájezdů, ale večer, jakmile všichni odjedou, už se o ostrov dělíte jen s roztomilými opičkami a hrstkou vám podobných nadšenců. Než se s Ko Wua Talab rozloučíte, vyšplhejte ještě na jeho vrchol, z něhož se vám naskytne úchvatný pohled na ostatní ostrůvky.

Inzertní sdělení: Za úžasným poznáním do Asie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Vydejte se s námi do některého z oblíbených zákoutí thajského ostrova Ko Samui, užijte si luxusní dovolenou a spojte relaxaci s dobrodružným výletem do národního parku Ang Thong rozkládajícího se na 42 ostrovech!

Dejte chladným dnům vale a užijte si ještě zbytky zimy v teple a dokonalém komfortu turisticky populárního Thajska. Využijte akci last minute a nalaďte se na odpočinek!Více informací

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejklikatější ulici v Americe, o 500 let starém mostu u vodopádů Modrého Nilu nebo o ostrově Mafia. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Do Thajska byste jeli...
... čistě za poznáním historických památek
4,7 %
... za krásnou přírodou
8,7 %
... kvůli potápění
3,3 %
... na klasickou pobytovou dovolenou
7,7 %
... na kombinaci poznávací a pobytové dovolené
75,6 %
Celkem hlasovalo 1502 čtenářů.

Jak Ang Thong před Vánoci mládne a jak se na jeho návštěvu připravit

Národní park Ang Thong je turisty vyhledávaný, i když ne tolika turisty, kolik by si jich ostrovy pro svou okouzlující krásu zasloužily. Kromě zaměstnanců národního parku a provozovatelů bungalovů a restaurací žijí na některých z ostrovů už jen mořští cikáni, jak je tato komunita nazývána, a zvěř. Do roku 1980 tu údajně hojně přebývali i piráti, od 80. let si tu zase vybudovala tábor armáda. Ani její pobyt se však na ostrovech příliš nepodepsal, naštěstí.

Thajsko si svého bohatství, které tyto ostrovy skýtají, váží. Proto je každý rok na dva měsíce před Vánocemi uzavírá veřejnosti, aby mohla nerušeně proběhnout obnova přírodních zdrojů.

Před výletem na ostrovy si připravte asi 200 THB na vstup (děti zaplatí polovinu). Dvoulůžkový bungalov stojí asi 500 TBH za noc, pronájem stanu pak 250 TBH za noc. V restauraci se dosyta najíte za 80-150 THB. 1 THB je přitom 0,7 české koruny, ceny jsou tedy nanejvýš krásné.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám