Hlavní obsah

Vodopády Modrého Nilu: Vede k nim 500 let starý most a na šířku mají 400 m

Když to jinudy nejde, musí řeka na své cestě strmě dolů. To je případ Modrého Nilu, který v historicky cenné lokalitě poblíž města Gondar s pevností ze 16. století vytváří oblíbené místo zvané „vodopády Modrého Nilu”. Kdepak, Afrika nejsou jen safari a pláže, najdeme v ní i takováto místa s historií. Podívejme se proto na etiopské vodopády a jejich okolí blíže.

Foto: bigstock.com

Jedna z nejoblíbenějších částí vodopádů Modrého Nilu.

Článek

Z Etiopie známe především vynikající atletické vytrvalce. O cestování toho většina z nás příliš neví. A přitom toho východoafrická země skrývá opravdu mnoho. Aby ne, když jde o 27. největší zemi světa s rozlohou větší než milión km². Česká republika by se na toto území vešla čtrnáctkrát.

K nejpozoruhodnějším místům Etiopie patří bezesporu Tissisat. V této lokalitě totiž najdeme vodopády Modrého Nilu. Voda tu padá z výšky pohybující se mezi 37 a 45 metry, ovšem to nejzajímavější je jejich šířka – 400 m. Když po období dešťů vodopády rozjedou svůj proud naplno, vypadá to opravdu impozantně. Představte si řadu 87 za sebou stojících vozů Škoda Octavia v základní verzi. Asi takovou porci místa zabírají.

Foto: bigstock.com

Modrý Nil tu má opravdu sílu.

K vodopádům se obvykle jezdí z třísettisícového města Bahir Dar v severozápadní Etiopii. To leží u jezera Tana, největší vodní plochy v zemi. Naše „moravské moře“ Nové Mlýny by se do ní vešlo šestsetkrát. Voda je tu uprostřed vyprahlé Afriky všude, kam se podíváte. Proto se sem stahuje spousta druhů zvířat, takže si tu lze vyfotit úžasné přírodní výjevy.

Jezero Tana
je zdroj vody pro vodní elektrárnu, vodopády na Modrém Nilu a vůbec pro celou řeku. Jeho plocha se mění podle toho, do kterých míst zrovna stoupne nebo klesne hladina vody, ale obvykle má rozměry okolo 84 km délky a 66 km šířky. Nadmořská výška činí 1788 m, jezero se tedy nachází nad úrovní vrcholu naší nejvyšší hory Sněžky.

Most, který pamatuje dobu rudolfinskou

Psal se rok 1626 a v českých zemích vládl bratranec Rudolfa II. Ferdinand II. V této době postavili dělníci u vodopádů kamenný most, díky kterému se lidé mohli přiblížit k nádherné vyhlídce. Málokdo tehdy tušil, že stavba bude ještě o téměř 500 let později ve vynikající kondici.

Mostu se přezdívá „portugalský“, jelikož jeho stavbu řídil portugalský jezuitský vzdělanec Alfonso Mendes a ruce k dílu přiložili pracovníci přivezení z portugalských kolonií. Díky tomu, že stavba přečkala skoro půl tisíciletí, se sama stala velkou atrakcí. Stát na takovém unikátu a pozorovat mocné vodopády, to je opravdu jedinečné!

Foto: bigstock.com

Vody Modrého Nilu u jezera Tana.

Jak velký objem vody přes hranu u Tissisatu proteče, to ovlivňuje nejen síla dešťů, ale i stav vody v jezeře Tana. Právě z něj totiž asi 30 km proti proudu vytéká tekutina zásobující vodopád, ale o samotném jezeře už zmínka padla výše, tak pojďme na další zajímavosti v okolí.

O Africe si přečtěte také v těchto článcích:

Pevnost ze 17. století? I tu najdeme ve východní Africe!

Kdybychom se po Etiopii rozhlédli více, spatřili bychom i další zajímavá místa jako třeba historické město Gondar vzdálené pouhé 2,5 hodiny jízdy z Bahir Daru. Tam v 17. století nechal tehdejší císař Fasil (známý také jako Fasilides) vybudovat nepřehlédnutelnou pevnost, která se, podobně jako most u Modrého Nilu, dochovala do naší doby ve výborném stavu.

Čtěte také:

Foto: bigstock.com

Fasilova pevnost je jedním z klenotů starobylého Gondaru.

Etiopie je bezesporu pozoruhodná země, která dovede nadchnout unikátními výjevy, mezi něž patří právě i masa vody valící se v některých částech roku v šíři až několika set metrů přes okraj dolů, kde efektně tříští kapky o hladinu. Na ten pohled se těžko zapomíná!

Inzertní sdělení: Podívejte se do Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

V Evropě končí zima, ale v Etiopie je hezky teplo, tak neváhejte a jeďte se ohřát! Poznáte při tom UNESCO památky v Gondaru, úchvatné vodopády Modrého Nilu nebo národní parky s africkými šelmami.

Tak neváhejte a zarezervujte si cestu do Etiopie ještě dnes – zbývají poslední místa.

Vydejte se na safari do nejslavnějších národních parků Keni a Tanzanie. V Serengeti uvidíte desetitisícová stáda pakoňů a celou „velkou pětku“ včetně slonů a nosorožců. U jezera Manyara zase mají lvy, kteří se naučili spát na stromech.

Nechte si ukázat ta nejexotičtější místa divoké přírody Afriky!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejkrásnějších ostrovech v Indickém oceánu, o sanfranciském Golden Gate a dalších nejslavnějších mostech USA, nebo o stometrové věži plné diamantů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili jste někdy Afriku?
Ano
46,8 %
Ne
44,1 %
Zatím ne, ale mám to v plánu
9,1 %
Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Etiopie zblízka

Co víme o této zemi:

Počasí:

Na východě Afriky byste pravděpodobně čekali velké teplo a nemýlili byste se. Během tamní zimy vrcholící v červenci a srpnu se teploty vzduchu pohybují okolo 20°C. Péřové bundy tu vážně neužijete, ačkoliv místní by je v teplotách pod 15°C klidně oblékli, protože na takovou „zimu“ nejsou zvyklí.

Další údaje:

Rozloha: 1,1 mil. km² (26. největší na světě)

Počet obyvatel: 92 mil. (odhad z roku 2016; 13. nejlidnatější země světa)

Hlavní město: Addis Abeba

Státní zřízení: parlamentní republika

Nejvyšší hora: Ras Dašen 4533 m n. m.

Měna: etiopský birr (1 ETB = 1,2 CZK)

Úřední jazyk: amharština

Mezinárodní letiště: v Dire Dawě a v hlavním městě Addis Abebě

Nezávislost: Etiopie patří k nejstarším nezávislým na světě, v Africe ji patří prvenství. Posledních 2000 let je svobodná!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám