Hlavní obsah

Maledivy trochu jinak: Plážový ráj, který ještě má naději

Krásné tropické souostroví s typickými korálovými útesy, průzračnou vodou, nebem bez mráčku. Úchvatné moře, pláže s jemným bílým pískem a palmy. Místo, které už není jen oblíbenou destinací bohatých, ale stále více obohacuje životními zážitky i běžné turisty. Právě této kráse hrozí, že jednou bude minulostí.

Foto: bigstock.com

Ráj na zemi. Jak jinak popsat věčně modré nebe, průzračnou vodu, bílý písek a palmy?

Článek

Maledivy totiž patří k těm místům na zemi, které kvůli klimatickým změnám může pohltit oceán. O co by potopením tohoto ráje svět přišel?

Ostrovy s nejasným vznikem

O tom, jak vůbec Maledivy spatřily světlo světa, vedou vědci mezi sebou nekonečné dohady. Jedni totiž tvrdí, že musel nejprve na dně oceánu vzniknout vulkán, na jehož okrajích se vytvořily korálové útesy a vně potom ostrůvky. Panuje ale i názor, že se korálové útesy tvoří na vrcholcích podmořských hor.

Opalovat se můžete i u pobřeží Ameriky:

Ať už má pravdu o vzniku kdokoli, jedno je jasné. Z geografického hlediska jsou Maledivy tím nejplošším státem na světě. Nejvyšší nadmořská výška činí totiž pouhé 2,4 m n. m., které dosahuje nepojmenované místo na atolu Addu, ale většina souše se nachází v nadmořské výšce, která nedosahuje ani jednoho metru. Právě tento fakt už dlouhá léta upomíná na to, že bychom si měli dát na zvyšování hladin moří pozor.

Foto: bigstock.com

Bungalovy na vodě. Typičtější obrázek zdejšího stavení byste nenašli.

Ovšem to, aby hladina stoupla o celý metr, je v následujících letech téměř vyloučeno. Podle vědců totiž stoupla za celé 20. století o necelých 20 centimetrů.

Obyvatelé Malediv v čele se svou vládou se nevzdávají. V průběhu posledních několika let přišli na nejedno řešení – vybudovat ostrovy na odpadcích nebo vytvořit umělé plovoucí ostrovy, což se například v jiné potápějící se lokalitě ukázalo jako vhodné a žádané řešení – bydlet na vodě chtělo po prvním pokusu v Holandsku hned čtyřicet rodin.

Foto: bigstock.com

Při pohledu na atol z výšky je lépe pochopitelná jeho struktura.

Ostrov s pestrou historií

Jestli jste si mysleli, že souostroví nemělo v historii žádné významné okamžiky a že jeho obyvatelé si žijí zcela bezprizorně, vyvedeme vás z omylu. První, kdo Maledivy podle všeho ovládli a na souostroví se zabydleli, byli staří Egypťané, kteří se sem doplavili asi 500 let př. n. l. Ti zde po sobě zanechali umění výroby dámských šatů s orientálními prvky a výroby specifických lodí dhóni.

Mezi 12. a 16. stoletím souostroví prosperovalo, a to především díky obchodu s perlami. K plynulému obchodování přispělo i platidlo vyrobené z lastur, které se dalo směnit v Číně a v Africe.

Islám na Maledivách nebrání skvělé dovolené
Někteří turisté se Malediv a pobytu na nich bojí kvůli zdejšímu ortodoxnímu islámu a dodržování práva šaría. Pravdou ale je, že si tohoto náboženství a jeho projevů při svém pobytu snad žádný cestovatel nevšimne, tudíž strach z toho, že by mohl utrpět újmu na zdraví či životě, není na místě.

Maledivy nikdy neměly větší problémy s udržením autonomie, až na druhou polovinu 16. století, kdy byly pod nadvládou Portugalců. Ta byla však už po patnácti letech svržena. Maledivy byly poté mimo jiné pod ochranou Nizozemí, fungovaly také jako država Velké Británie.

Nezávislosti Maledivy dosáhly v roce 1965, kdy je Británie uznala za suverénní stát. Tři roky na to vznikla Maledivská republika a toto zřízení si stále udržuje.

Přečtěte si také o teplejších krajích:

Maledivy v číslech? Žádná nuda!

Maledivy tvoří 26 atolů – ostrůvků a ostrovů, které vznikly uprostřed korálových útesů. Dokonce samotné pojmenování tohoto typu ostrova jako atholhu pochází z místního jazyka. Samotných ostrovů je však 1 190 a pouze 200 z nich je trvale obydleno.

Maledivy zaujímají 298 km2, což je o něco více než polovina území Prahy. Ostrovy obývá zhruba 350 000 lidí, což je srovnatelné například s počtem obyvatel Brna.

Hlavním městem souostroví je Malé. Žije v něm asi 100 000 lidí, což je tolik jako v běžném českém krajském městě.

Mezi nejoblíbenější a hojně navštěvované atoly patří především Ari, Baa, Raa, Malé atol nebo Lhaviyani atol. A pokud se nechcete vydávat až na Maledivy na vlastní pěst, nechte se pohodlně provést některou z tuzemských cestovek.

Foto: bigstock.com

Pokud chcete zažít maledivskou faunu v akci, neváhejte a ponořte se pod vodní hladinu!

Místo, které si zamilují plážoví „povaleči“, potápěči i milovníci vodních sportů

Ač by se mohlo zdát, že jsou Maledivy jen velkou skupinou ostrovů, kde se dá pouze relaxovat na pláži, koupat se v moři a obdivovat zdejší krásu, pravda je jiná. Nabídka aktivit je zde totiž rozsáhlá. K nejoblíbenějším tu patří samozřejmě šnorchlování a potápění, protože právě pod vodou se odehrávají akční scény místní fauny a flóry. Své nemalé místo má na Maledivách i golf.

Na Maledivy je nejlepší se vydat během období od listopadu do dubna, kdy je dlouhodobě méně srážek a více slunečního svitu. Teploty se po celý rok pohybují kolem 30°C a během noci klesají ke 25°C. Teplota vody bývá asi 27°C.

O Maledivách se dečtete více i zde:

Foto: Bigstock.com

Podmořský život na Maledivách je velmi pestrý.

A co si na Maledivách nenechat ujít?

• atol Ari: Tento atol je tím nejlepším místem pro potápěče, a to díky řízeným výpravám mezi žraloky, ale i pro milovníky umírněného dobrodružství – můžete se zde například najíst v restauraci pod vodní hladinou. Ari také nabízí zcela luxusní ubytování. Aby ne – o výstavbu bungalovů se postaralo hotelové impérium Hilton.

• atol Baa: Na atolu Baa si kromě potápění a sledování bohatého mořského života můžete užít i naprosto dokonalou romantiku. Pohled na průzračnou vodu oceánu s nohama zabořenýma do jemného bílého písku je zkrátka nenapodobitelný. Při ubytování v jedné ze 150 vilek v Royal Island Resort budete každý den v sedmém nebi.

Foto: Bigstock.com

Maledivských atolů napočítáme na 1200. Není divu, že mezi nimi najdeme i takovouto parádu.

• atol Raa: Tento atol nabízí velkou dávku soukromí a komfortu až luxusu. Není proto divu, že se stává cílem novomanželů, kteří si chtějí užít nezapomenutelnou svatební cestu. Zdejší vodní bungalovy byly v roce 2009 vyhlášeny za ty nejlepší v celém Indickém oceánu.

• atol Malé: Na atolu Malé se nachází stejnojmenné hlavní město, jehož návštěvy nebudete litovat. Spatřit můžete Prezidentský palác, Páteční mešitu či Islámské centrum, zaujmout vás může i tržiště a spousta míst, na nichž se dají sehnat rozmanité suvenýry. Nesmí zde chybět ani malé a velké lodě či hydroplány. Jak jinak byste chtěli mezi ostrovy cestovat?

• atol Lhaviyani: Atol Lhaviyani se rozkládá na 50 ostrovech, z toho jen 5 jich je obydlených. Na jednom z těch, který žádné obyvatele nemá, funguje konzervárna tuňáků. Na tomto atolu si na své přijdou všichni zájemci o vodní dobrodružství, ať už půjde o vodní lyžování, windsurfing nebo plavbu na kánoích a katamaránech.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky plaveb:

Vydejte se na Maledivy s last minute zájezdem, ušetřete a užijte si ty nejlepší okamžiky turistické sezóny. Relaxujte, potápějte se, zkuste vodní sporty. Na Maledivách si každý najde to své!

Nakoukněte na jeden z nejoblíbenějších maledivských atolů, který je stálým lákadlem novomanželů na svatební cestu, ale dokonalou dovolenou zajistí i všem ostatním. Užijte si nefalšovaný luxus!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o filmových lokalitách USA, o nejlepších zoo světa nebo o nejpodivuhodnějších stavbách Asie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Máte rádi dovolenou v teple?
ano, klasickou plážovou
23,7 %
ano, ale ne jen na pláži
68,1 %
ne, raději mám hory
8,2 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Na seznamu ohrožených míst je i New York nebo Velká Británie

Maledivy pochopitelně nejsou jediným místem, kterému v budoucnu hrozí potíže v důsledku zvedající se hladiny oceánů. Mezi ohroženými jsou například Marshallovy ostrovy v Mikronésii. Zhruba za 50 let by podle některých výpočtů mohlo z mapy světa zmizet polynéské Tuvalu, některé jeho ostrůvky se vodě už neubránily.

„Z obliga” není například ani Itálie, Velká Británie, kde při případném větším stoupání hladiny oceánu voda ohrozí část Londýna a města Hull, Boston nebo Peterborough. Z Evropy si všimněme její západní části, například z holandského Amsterdamu by se po zvednutí hladiny o jeden metr stal ostrov a touto osudovou záplavou by byly ohroženy tři čtvrtiny Holanďanů.

Mezi další ohrožené státy patří Egypt, který může během následujícího století přijít o celosvětově vyhledávané památky, Japonsko, jehož chlouba - Tokio by se octlo na samostatném ostrově, nebo Vietnam, jehož Hanoj by se mohla při vzestupu hladiny o 100 centimetrů ocitnout hluboko pod vodou. Příroda nevynechává ani Spojené státy - newyorské městské části East Rutherford hrozí zatopení během 80 let.

Ale jsou to jen teorie a předběžné odhady.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám