Hlavní obsah

Pět nejpodivuhodnějších staveb Asie: Tajemný klášter viditelný z vesmíru i palác s 3000 místnostmi

Architektura Dálného východu se od té evropské liší stejně jako blondýna od brunety. Ale i když na barvě vlasů přece snad nezáleží, stejně nejde do hlavy, jak tajemně dokážou starodávné chrámy a paláce Asie působit na moderního Evropana.

Foto: bigstock.com

Buddhova hlava v chrámovém komplexu Borobodur

Článek

Všechny spojuje tajemnost a také precizní architektonická zručnost. A detaily jejich uměleckých dekorací jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu (či,  chcete-li, na Buddhově hlavě). Podíváme se tedy na pětici velestaveb.

1. Šlehačkový buddhistický chrám Wat Rong Khu

Říká se mu Bílý chrám, protože je celý postaven z hladkého a krémově bílého betonu. Dovnitř se jde přes most, jejž stráží 16 děsivých démonů. Střechu zdobí symboly čtyř elementů – slon jako země, mytický ještěr jako vody, lví hříva jako oheň a labutí křídla jako vzduch.

Foto: bigstock.com

Sněhobílý pohádkový chrám Wat Rong Khun v Thajsku byl nově otevřen v roce 1997.

Wat Rong Khun by dnes možná v Chiang Rai na samém severu Thajska už ani nestál, kdyby nebylo umělce Chalermachaie Kositpipata „thajského Gaudího“, který z vlastních zdrojů financoval rekonstrukci starého chrámu. Interiér zkrášlují jeho nekonvenčně pojaté malby a zrcadlové sklo – to znázorňuje Buddhovu čistotu a moudrost.

2. V Letním paláci je přes 3000 místností

Tento úchvatný a starodávný letní palácový komplex z 18. století se nachází na předměstí čínského Pekingu. K jeho součástem patří např. císařská Zahrada průzračných vln, Palác radosti a dlouhého života, věž Buddhistické vůně a velké jezero Kchun-Ming. Oba konce jezera propojuje Mramorový most sedmnácti oblouků. Cestou přes něj minete přesně 544 lvích hlav.

Foto: bigstock.com

Věž buddhistické vůně v komplexu Letního paláce má 41 metrů a stojí na Hoře dlouhého života.

Znáte tajemství Mramorové lodi kotvící na břehu jezera Kchun-Ming?
Plavba na proslulé poschoďové Mramorové lodi byla oblíbenou kratochvílí princezny Cixi, které se ke stáří přezdívalo „Starý Buddha“. Z konkubíny se vypracovala až na samotnou vládkyni Číny. Vládla 46 let, a to až do roku 1908. A teď to tajemství. Loď není mramorová, jak by se mohlo zdát z jejího názvu, ale z bíle natřeného dřeva. To jí ale na fotogeničnosti neubírá.

3. V paláci Potála má jedna mandala i 200 000 perel

Má 13 pater a majestátně se tyčí do výšky 3700 metrů nad mořem. Slovo Potála se překládá jako Příbytek Bohyně milosrdenství. Nádherný palácový komplex se všemi svými modlitebnami, stúpami, knihovnami, úřadovnami či hrobkami je jediným pravým domovem dalajlamy. A také úžasným dokladem tibetského umění.

Foto: bigstock.com

Barvy paláce Potála symbolizují jejich účel. Žlutě jsou vyznačeny místnosti pro dalajlámu, červeně náboženské prostory a bílá barva patří světským záležitostem.

Základy paláce pocházejí ze 7. století, tehdy měl jen devět poschodí. Do současných třinácti „dorostl” postupně během druhé poloviny 16. století. To palác rozšířil 13. dalajlama Thubtän Gjamccho. Jeho mumifikované tělo najdete v Červeném paláci v bohatě zdobené stúpě. Bohatě doslova, protože na výzdobu padlo 3724 kg zlata.

Nejen z této stúpy (buddhistická stavba – funkcí pomník, vzhledem věžička) přecházejí oči. Celá Potála je fascinující ukázkou buddhistické architektury a jet se na ni podívat rozhodně stojí za doporučení.

4. Poklad starý přes 400 let? Nedobytný Himedži

Nedaleko japonského města Kjóto stojí nádherný sněhobílý hrad Himedži, který je znám jako Pevnost bílé volavky. Celý komplex tvoří 83 budov a za jeho dominantu lze označit 46 metrů vysokou hlavní věž pocházející z roku 1601. Hrad je známý promyšleným labyrintem chodeb a cest.

Foto: bigstock.com

Středověký japonský hrad Himedži je jeden z 12 dochovaných v zemi.

Tento obranný systém měl chránit především cestu k hlavní věži. Ale protože hrad nebyl nikdy dobyt, tak vlastně ani nevíme, jestli tento systém vskutku dobře funguje. Nicméně faktem je, že dnes v hradu občas chvíli bloudí někteří návštěvníci, kteří se důsledně nedrží ukazatelů. Kdo se ale drží průvodce, toho čeká unikátní zážitek.

5. Největší buddhistický komplex světa střeží 432 Buddhů

Poprvé byl vyfocen v roce 1873 a na jeho terasách rostly vysoké stromy. Po jejich odstranění archeologové a vědci propukli v údiv a nadšení. Kamenná mystická stavba se jim zjevila v plné síle. Dnes navíc víme, že při pohledu z vesmíru indonéský Borobudur vypadá jako dokonalá trojrozměrná mandala, což mu ještě přidává na tajemnosti. Jak to starověcí mistři provedli? Pomohly jim nějaké nadpřirozené síly?

Foto: bigstock.com

Buddhova hlava v chrámovém komplexu Borobudur.

Je také velmi zajímavé, že Borobudur je postaven tak, aby jeho návštěvník mohl symbolicky procházet třemi úrovněmi světa. Na jeho cestě ho poté doprovází přesně 1460 nádherně detailních reliéfů. V okolí komplexu se ještě nacházejí posvátné chrámy Pawon a Mendut, které jsou vybudovány v jedné přímce s Borobudurem. Jak je vidět, tak moderní badatele čeká ještě hodně práce pro úplné pochopení jeho významu. Kdo má rád mystiku a tajemno, měl by se sem vypravit.

Inzertní sdělení: Za luxusní exotikou do Thajska a Číny

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Láká vás poznat tajemné památky Zakázaného město v Pekingu nebo si prohlédnout slavnou Terakotovou armádu?

Bude toho daleko víc a nevynecháme ani návštěvu moderního velkoměsta – kosmopolitní Šanghaje. Vydejte se s námi po opravdových kulturních perlách čínského státu.

Poznejte spolu s námi významné duchovní stavby a města v nádherné přírodě thajského národa. Prohlédneme si např. hlavní město Bangkok, kde je socha Smaragdového Buddhy nebo bývalá hlavní města Ayutthaya a Sukhothai.

Na konci zájezdu budete mít také možnost koupání a opalování v nesmírně oblíbeném přímořském letovisku Pattaya.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o tropickém ostrovu Rodrigues, o tom, kam se vydat za velrybami nebo o Brooklynském mostě v NY. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Máte doma sošku či obrázek Buddhy?
Ano
49,5 %
Ne
50,5 %
Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Víte, kde najdete 5 největších soch Buddhy na světě?

Pojďme se podívat na pětici rekordních soch:

1. Spring Temple Buddha v čínském městě Lu-šan

Měděná socha stojícího Buddhy 128 metrů a dokončena byla v roce 2002. Socha „stojí” na buddhistickém klášteře, což přidává na podivuhodnosti celé podívané.  

2. Velký Buddha v japonském městě Ushiku

Jedná se o bronzovou sochu Buddhy, která měří 120 metrů. Postavena byla v roce 1993. Uvnitř sochy jsou 4 patra, které fungují jako muzejní prostory.  

3. Laykyun Sekkya Buddha u města Monywa v Myanmaru

Třetí největší socha Buddhy dosahuje výšky 116 metrů. Socha byla vystavěna v roce 2008. Výstavba tohoto železobetonového Buddhy oděného do zlata trvala 12 let.   

4. Velký Buddha v thajském klášteru Wat Muang

Jedná se o 9. nejvyšší sochu na světě a v Thajsku je úplně nejvyšší. Má 92 metrů a práce na něm utichly v roce 2008. Oproti dalším sochám v tomto sloupci jako jediný sedí v lotosové pozici (jogínský sed se zkříženýma nohama a rukama na kolenou).

5. Velký Buddha poblíž čínského města Wuxi

Tento bronzový Buddha se tyčí do výšky 88 metrů a je druhý největší v Číně. Váží přes 700 tun a jde se k němu po 217 schodech. Postaven byl v roce 1996.

Související články

Výběr článků

Načítám