Hlavní obsah

Brooklyn: Po mostě od prokletého stavitele prošel i průvod jednadvaceti slonů

Největší visutý most světa – takovým titulem se ve své době pyšnil Brooklynský most. Stal se symbolem velkolepého a jen těžko uchopitelného New Yorku. Ve Spojených státech patří k těm nejstarším. Spojuje dvě oblíbené čtvrti oddělené Východní řekou – Manhattan a Brooklyn. Brooklynský most. Seznamte se, prosím.

Foto: Bigstock.com

Osvětlený most je v noci hodně fotogenický.

Článek

Není jen jedním z mnoha mostů v New Yorku. Patří k těm místům, která zkrátka nesmíme v tomto městě minout. Za jeho vznikem stály kromě síly, píle a vytrvalosti i tragické události v rodině stavitele. Bohatá historie, příběh stavby mostu a jeho důležitost, to je to, co návštěvníky tolik vábí.

Myšlenka o spojení Brooklynu s Manhattanem, dvou čtvrtí rozdělených Východní řekou (East River), se zrodila se už na začátku 19. století, kdy se město rozvíjelo a trajekty přestávaly na veškerou přepravu lidí i zboží přes řeku stačit. Až v 50. letech 19. století ale přišel stavitel John Roebling s návrhem mostu, který by obyvatelům města výrazně usnadnil život.

Foto: Bigstock.com

Revoluční konstrukce svého času rozpoutala diskusi, zda takto netradiční mkost má v New Yorku místo. Historie dala za pravdu zastáncům průkopnické stavby.

Na konci 60. let 19. století začaly první terénní práce na místě, kde měl most vyrůst. Právě při těchto činnostech se stavba ukázala jako zabiják vlastního stvořitele – při průzkumech terénu rozdrtil Roeblingovi trajekt nohu o molo a komplikovaný úraz zapříčinil tetanus, jemuž Roebling podlehl.

Podobně politováníhodný osud potkal i jeho staršího syna Washingtona, jenž po Roeblingovi dohled nad stavbou převzal. Jemu i mnoha dělníkům, kteří se na stavbě podíleli, život zkomplikovala kesonová neboli dekompresní nemoc, jež byla způsobena náhlými změnami tlaku při přechodech zpod říčního dna vysoko nad úroveň země. Roeblingova rodina jako by byla prokletá.

Foto: Bigstock.com

Brooklynský most – chlouba New Yorku, která se pro svého stavitele i jeho syna stala prokletím.

Visutý most? První na světě!

Po zhoršení Washingtonova zdravotního stavu převzala stavbu jeho žena, on sám už se mohl na vznikající most jen dívat. Přes velké oběti vznikl úctyhodný a pro New York velmi potřebný most dříve nevídaný hlavně kvůli technicky revolučnímu zavěšení na ocelových lanech, ale i hodně netradičnímu designu, který dnes fascinuje návštěvníky New Yorku a představuje pro ně jednu z hlavních atrakcí města.

Slavnostní otevření se konalo 24. května 1883 a účastnila se ho početná veřejnost, chybět nemohl tehdejší starosta New Yorku Franklin Edson a událost si ujít nenechal ani samotný prezident Spojených států Chester Arthur. Ještě během prvního dne most překonalo asi 1 800 aut a více než 150 000 pěších. Aby měli tu čest, museli za přechod a přejezd mostu tenkrát i zaplatit. Dnes už se neplatí.

Foto: Bigstock.com

Revoluční konstrukce svého času rozpoutala diskusi, zda takto netradiční mkost má v New Yorku místo. Historie dala za pravdu zastáncům průkopnické stavby.

Nezapomenutelná procházka po mostě a okolí nabitém turistickými cíli

K Brooklynskému mostu se nejlépe dostaneme ze stanice metra Clark Street, odkud se můžeme vydat na pobřežní promenádu a poté na most. Procházka po něm je zážitkem na celý život, zvlášť pro ty, kteří o jeho historii alespoň něco tuší.

Byla by však škoda skončit u samotného mostu. Stačí z něj sejít na Manhattan a navštívit notoricky známé, avšak stále obdivované turistické cíle. Co by si neměl žádný návštěvník Manhattanu a blízkého okolí Brooklynského mostu nechat ujít?

Foto: Bigstock.com

Mělké nádrže s vodopády připomínají půdorysy zničených Dvojčat. Jména na bazénech patří těm, kteří teroristický útok v září 2001 nepřežili.

Socha Svobody

• Socha Svobody Úctyhodných 93 metrů vysoká socha Svobody stojí na Ostrově svobody, na nějž se můžete vydat díky lodním spojům, třeba z Battery Parku. Sochu věnovali v roce 1886 Američanům Francouzi na důkaz přátelství a pomoci v boji za nezávislost na Velké Británii. Jen Francie sem totiž na pomoc vyslala své vojáky.

Schody v soše vedou až k čelence a pochodni. Pro vstup k čelence je však potřeba mít i několikaměsíční rezervaci a k pochodni je vstup zakázán už od roku 1916.

Wall Street

Když je řeč o Wall Street, představujete si abstraktní shluk domů, kde se točí peníze? Vaše představa může rázem nabýt konkrétní podoby. Ulici, jež protíná známou Finanční čtvrť, proslavilo především sídlo americké burzy, ale svou nezastupitelnou roli sehrávala už v 17. století, kdy tvořila hranici osady New Amsterdam.

Přečtěte si o dalších vzdálených místech:

City Hall

Pozornosti žádného návštěvníka by neměla ujít ani nádherná newyorská radnice s radničním parkem. Budova zde stojí už od roku 1812 a jde o nejstarší radnici, která stále slouží svým původním účelům.

V jejím interiéru je možné spatřit nejen slavný psací stůl George Washingtona, ale i spoustu obrazů s hrdiny britsko-americké války a mnohých dalších skvostů.

Foto: Bigstock.com

Nenechte si ujít plavbu k soše Svobody. Nic nesymbolizuje mocnou touhu po svobodě víc než ona.

9/11 Memorial & Museum

Památník a muzeum 9/11 připomíná katastrofu, která se přímo zde odehrála 11. září 2001, kdy Twin Towers (Dvojčata) zasáhla dvě unesená letadla. Oba mrakodrapy se zřítily a ostatní budovy musely být pro svou nebezpečnost strženy. V bezprostřední blízkosti stojí One World Trade Center, třetí nejvyšší budova světa, která byla dostavěna a otevřena v listopadu 2014.

9/11 Memorial & Museum jsou dvě nádrže, které kopírují půdorysy dvou tehdy zničených budov. Na okraji památníku jsou uvedeny necelé tři tisícovky jmen osob, které zde zahynuly, a asi čtyř set policistů, hasičů a záchranářů, kteří tu pomáhali v těch nejhorších okamžicích.

Na nádrže s vodopády je hezký, i když zároveň poněkud děsivý pohled přes den i večer, kdy jsou nasvícené a ve tmě jako by připomínaly, že světlo – naděje tu stále je.

Foto: Bigstock.com

Z okraje Central Parku to je k Brooklynskému mostu necelých 7 km.

SoHo a TriBeCa

Manhattan má i své známé čtvrti – čtvrti SoHo a TriBeCa. SoHo je čtvrť, jejíž název je zkratkou ulice South Houston Street, je proslulá galeriemi, restauracemi a butiky, ale i architekturou 19. století, v níž hrála velkou roli ocel.

TriBeCa nese svůj název díky zkratce ulice Triangle Below Canal Street. Je plná luxusních loftových bytů a bydlí tu nejedna celebrita. Bývalá industriální část New Yorku tedy může návštěvníkům zajistit pěkné překvapení. Představte si, jaké to je, když vás na chodníku míjí Robert De Niro.

Zažijte Ameriku s památkami, atrakcemi i luxusem

V samotném srdci Manhattanu stojí několik vyhlášených hotelů, které se mohou snadno stát součástí typické newyorské atmosféry. Zavítat do nich můžete dokonce i s některými českými cestovkami. Vsadíme se, že například pětihvězdičkový Waldorf Astoria s obchodním centrem, salónem krásy nebo lázněmi a s nenapodobitelným výhledem byste si pamatovali až do konce života.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vypravte se na poznávací zájezd do New Yorku a do dalších oblíbených lokalit USA a nenechte si ujít ani jedno oblíbené místo, které stojí za návštěvu. Pátá avenue, čínská a italská čtvrť, Wall Street a další okouzlující atrakce vás jistojistě nadchnou!

Navštivte New York a objevte to nejkrásnější z něj. Vydejte se na plavbu k soše Svobody, zhlédněte fascinující Niagarské vodopády, proleťte se vrtulníkem nad Manhattanem nebo se projděte po známých čtvrtích SoHo a TriBeCa. Pestré zážitky na sebe v New Yorku rozhodně nenechají dlouho čekat.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o tropickém ostrovu Rodrigues, o tom, kam se vydat za velrybami nebo o tom, jak se slaví Silvestr v Thajsku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat do Ameriky?
už jsem tam byl(a)
36,7 %
ano
49,7 %
ne
10,7 %
ani nevím
2,9 %
Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

Brooklynský most v kostce

Brooklynský most byl prvním visutým ocelovým mostem na světě. Je dlouhý 1 825 metrů, bezmála 26 metrů široký a 84 metrů vysoký. Most má dva pilíře a tři pole. Vznikal dlouhých 13 let, a to v letech 1870 – 1883. V roce 1980 byl osvětlen a stal se jednou z dominant New Yorku, která vypadá překrásně ve dne i v noci. V šesti proudech se po něm prohánějí auta a své místo zde mají i pěší a cyklisté.

Při jeho stavbě zahynulo celkem 27 osob, jednou z nich byl i samotný stavitel Roebling – ten zemřel dva týdny poté, co se na stavbě mostu začalo pracovat. Podlehl svému vážnému zranění, rozdrcené noze.

Dělníci, kteří na stavbě pracovali, neměli vždy dost času na to, aby se po práci dostávali z konstrukce dolů do svých domovů, proto často přespávali v sítích vysoko nad zemí. Někteří z nich kvůli tomu zahynuli po pádu do Východní řeky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám