Hlavní obsah

Thajský Phuket: Jedno z nejlepších letovisek Asie ukrývá krásné pláže i prokletého Buddhu

Bujná tropická vegetace, půvabné zátoky a dlouhé pláže, to najdeme na thajském ostrově Phuket. Na druhé straně tu mají také pestrý městský život a spoustu buddhistických památek, mezi něž patří i „napůl pohřbený Buddha“ v chrámu Wat Phra Thong. Podle legendy ten, kdo se ho pokusí ze země vytáhnout, zemře. O kousek dál mají pláže, kde všichni relaxují a užívají si. Kde to jde nejlépe?

Foto: Bigstock.com

Klasický thajský výjev - opička na pláži.

Článek

Začněme od začátku. Phuket je ostrov vzdálený 700 km od Bangkoku. Najdeme ho u jihozápadního pobřeží v Andamanském moři. Velmi blízko je to odsud na pevninu do zátoky Phang Nga, kam se z Phuketu často jezdí na celodenní výlety. Tam se točily scény do bondovky „Muž se zlatou zbraní“.

Mimochodem, v tomto snímku tvůrci vůbec poprvé v historii filmu nechali parametry kaskadérsky náročné scény vypočítat počítač. Jet do míst, kde své filmové hlášky trousil elegantní James Bond v podání Rogera Moorea, je snem nejen filmových fandů. Pokud byste se sem vydali, můžete si dát po vzoru agenta 007 martini s vodkou – protřepat, nemíchat.

Foto: Bigstock.com

Exotický ostrov Jamese Bonda a slavný vápencový útvar Ko Tapu.

Ostrov Jamese Bonda
Pohodovou exotickou atmosférou oplývá zátoka Phang Nga se zeleným ostrovem Khao Phing Kan. Ten se od roku 1974 stal cílem mnoha cestovatelů.Děj deváté filmové bondovky byl totiž částečně zasazen do zdejší tropické krajiny. Proto dnes ostrov zná už každý jen jako „ostrov Jamese Bonda“. Nejpopulárnější aktivitou v tomto nejfotografovanějším místě Thajska jsou poznávací výlety na kajaku okolo krasových jeskyní.

Ale zpátky na ostrov. Phuket je vlastně hornatý šperk jihovýchodní Asie, minimálně podle názvu. Slovo „phu“ totiž do češtiny překládáme jako hora a „ket“ šperk. O tom, zda název vystihuje realitu, se můžete přesvědčit sami. Mají tu totiž nepřeberné množství dlouhých pláží s bělostným pískem a průzračnou vodou, k nimž se lze vydat po celý rok. Slunce tu příjemně hřeje 12 měsíců v roce. Stačí jen lehnout si, zavřít oči a relaxovat u břehů Andamanského moře.

Foto: Bigstock.com

Teplota Andamanského moře se pohybuje celoročně okolo 30°C.

Která pláž je nejlepší?

Ta vůbec nejslavnější a zároveň nejdelší pláž na ostrově se jmenuje Patong. Slunečná odpoledne tu lidé tráví při šnorchlování, jízdě na surfu, plachtění či opalování. Kdo by si ale chtěl vychutnat více romantiky a ticha, tomu můžeme doporučit pláž Kamala.

Foto: Bigstock.com

Večerní atmosféra ostrova je něčím nezapomenutelným.

Kamala je považována za jednu z oáz klidu na rušném Phuketu. Ale že by byla nějak odříznutá od světa, to zase ne. Večer se stává dějištěm pro velmi vyhledávané a strhující divadelní představení Phuket FantaSea. Mýty, záhady a kouzla ze starobylé thajského kulturního dědictví ožívají za pomoci nejmodernějších technologii. Divadlo? Cirkus? Show ve stylu Las Vegas? To vše v autentickém exotickém asijském duchu. Škoda slov, to se musí vidět!

Na výlety se z ostrova vyráží za další slavnou pláží – Ao Maya. Najdeme ji na souostroví Phi Phi, které leží směrem na východ od Phuketu. Po dvou hodinách plavby dorazíte na Ao Maya. Jedná se o filmovou lokalitu ze snímku Pláž z roku 2000 s Leonardem DiCapriem. Ačkoli měl film obrovský divácký úspěch, DiCaprio byl za Pláž nominován na Zlatou malinu v kategorii nejhorší herecký výkon roku.

Čtěte také o dalších exotických místech:

Foto: Bigstock.com

Užijte si také takovou pohodu!

Barevná architektura města, opičí království a mramorový Buddha

Phuket se ale neskládá jen z rekreačních pláží. Ty jsou soustředěny povětšinou na západním pobřeží, východ lemují přístavy. A najdete tu i město Phuket. Malinkatá osada koloniálního charakteru, kde se zastavil čas? Ani náhodou, město hýří životem a barvami.

Ve dne se zde můžete podívat např. do muzea Thai Hua a v noci si vychutnat elektrizující atmosféru v ulicích či nějaké místní restauraci. Prvky čínské a portugalské architektury tu v jakoukoli denní dobu nádherně souzní a lákají k fotografickému zvěčnění. Podobně jako zasypaný nebo, chcete-li, „pohřbený Buddha“.

Foto: Bigstock.com

Město Phuket je hodně veselé.

Prokletý Buddha, kterého se lidé bojí
Podle legendy kdysi dávno malý chlapec uvázal svého buvola u zvláštního knotu, který čněl ze země. Chlapec i buvol následně onemocněli. Místní poté zjistili, že knot patří k soše zlatého Buddhy, kterého se jim nepodařilo zcela odkrýt. A tak kolem něho postavili chrám, aby si ho tím alespoň částečně naklonili na svou stranu. Lidé dnes věří, že každý, kdo by chtěl Buddhu vyhrabat, bude proklet. Část Buddhy tedy zůstává v zemi a nikdo se ho neodvažuje vyprostit. Co kdyby na té povídačce bylo něco pravdy.

Buddhů tu mají víc. Nesmíme zapomenout na 45 m velkou sochu sedícího „Velkého Buddhy“. Monument z bílého mramoru září do dálky a těžko ho přehlédnete. Stojí na vyvýšeném místě a působí opravdu impozantně.

Co dál tu můžete vidět? Nad městem se tyčí kopec jménem Toh Sae, který je místním znám jako tzv. opičí vrch, a to díky přítomnosti více než 400 roztomilých makaků. Z kopce je krásný výhled na celé město.

Foto: Bigstock.com

Velký Buddha na ostrově Phuket.

Asi nejfantastičtější panoramatické pohledy se zacházejícím sluncem spatříte u mysu Phromthep. Ten se nachází na nejjižnějším výběžku ostrova. Výlet na mys můžete spojit s návštěvou nedaleké pláže Rawai, kde mají unikátní muzeum mušlí. Nepředstavujte si však malé kousky, které si vozíte z dovolené – zdejší největší mušle váží 250 kg.

Phuket je co do rozlohy přibližně stejně velký jako Praha, ale vypadá to na něm úplně jinak. Vše voní exotikou, kolem šumí průzračné moře, prostě tropický ráj. Nemáte také chuť se tam vydat?

Už víte, kam pojedete na Vánoce? A na Silvestra? Inspirujte se v článku Vánoce a Silvestr na nejkrásnějších plážích planety: Kde prožít exotického Ježíška a za kolik?

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou do Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Luxusně vybavený čtyřhvězdičkový hotel je přímo na pláži v klidné oblasti Bangtao. Poznejte krásy Phuketu včetně mramorového Velkého Buddhy a vydejte se tam!

Stejný hotel najdete i na pláži Karom. Na pokoji je možné mít kuchyňku.

Krásu hlavního města Bangkoku a perly jihu Phuketu vám ukážeme v rámci tohoto zájezdu.

Naše cesta povede přes Královský palác a okolo soch zlatého a smaragdového Buddhy. Čekají vás i ty nejlíbeznější pláže v celém Thajsku – pláže na západě Phuketu.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o bláznivém Sydney, o karibském hotelu „pro dospělé” nebo o vánocích na nejkrásnějších místech planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Kde letos oslavíte konec roku?
doma
64,9 %
v restauraci / zábavním podniku
2,7 %
na dovolené v teple
19,8 %
na horách
3,6 %
jinde
9 %
Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Stáhněte kalhoty slavnému obrazu!

V hlavním městě ostrova se nachází unikátní zábavná atrakce, kterou nikde jinde v Thajsku nenajdete. Interaktivní 3D muzeum Phuket Trickeye je místem, kde se jedinečným způsobem prolíná fantazie a tvořivost s klasickými díly malířských mistrů.

Zde se snadno stanete nedílnou součástí malířské kompozice ve více než 100 slavných obrazech! No, napadlo by vás to, že byste někdy mohli stahovat kalhoty postavě na expresionistickém díle Výkřik od Edvarda Muncha či, že na ni budete sami moci křičet ampliónem? Tady se to stává realitou. Muzeum je otevřeno každý den od 10 hodin dopoledne do 7 hodin večer.

Na jihozápadě Phuketu, poblíž pláže Karon, můžete zase spojit dohromady takové činnosti jako například hraní minigolfu, objevování prehistorického světa či vychutnávání „dinosauřího“ burgeru. Navíc v unikátním Dino Parku vás rádi obslouží Fred či jeho žena Wilma, přesně jak je známe z populárního seriálu Flinstoneovi.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám