Hlavní obsah

Jaké jsou nejkrásnější pláže Thajska? Zahrály si v bondovce a některé okupují opice

Andamanské moře, to je kousek tropického ráje u západního pobřeží Thajska. Zdálky vypadá pobřeží tamních ostrovů jako vystřižené ze sci-fi filmu, protože skály na březích vypadají často jako z jiné planety. A taky se tu událo několik dramatických událostí.

Foto: www.bigstockphoto.com

Ostrůvku Phing Kan se přezdívá „ostrov Jamese Bonda“. Natáčela se tady bondovka Muž se zlatou zbraní.

Článek

Pokud se podíváme na mapu Andamanského moře, zjistíme, že jde vlastně o takový rozšlápnutý kosočtverec mezi západním pobřežím Thajska, jihem Myanmaru (Barmy), indonéskou Sumatrou a indickými ostrovy Andamany a Nikobary. Co nevšedního se tu dá zažít? A kde najít ulici s podniky pro dospělé?

Ani vlny tsunami nezdolaly centrum zábavy Phuket

Začneme na pevnině v Phuketu. Kata, Karon, Patong, to je trojice pláží táhnoucích se vedle sebe od jižního výběžku směrem do vnitrozemí. Všechny tři omývá Andamanské moře a nejvíce se proslavila ta třetí. Patong sice v roce 2004 výrazně poničily vlny tsunami, nicméně pobřeží patří mezi nejzásadnější místa ve městě, a tak se ho podařilo rychle uvést zpátky do života.

Foto: Bigstock.com

Pláž Maya patří k nejkrásnějším na Phi Phi.

Oblíbená 3,5 km dlouhá pláž Patong se tak zase stala středobodem Phuketu, kam se lidé jezdí především bavit. Míst, kam se tu dá zajít, sledovat nějaký originální program a jen odpočívat, je tu nespočet. Nejvíce jich nabízí ulice Bangla s řadou podniků včetně těch výhradně pro dospělé.

A když už je řeč o Phuketu, nelze nezmínit pětačtyřicet metrů velkou dominantu oblasti, sochu zvanou Velký Buddha. Tento 135 tun těžký macek stojí na kopci nad městem teprve od roku 2008, ale už se stačil zařadit mezi top atrakce celého regionu.

Foto: Bigstock.com

Phuket neustále svítí a nikdy nespí.

Na Krabi mají Princezniny jeskyně

Přímořská provincie Krabi se nachází nedaleko Phuketu. I tady představují hlavní devizu špičkové resorty s prvotřídním servisem, ale když se řekne Krabi, naskočí většině lidí spíše ikonické skalní útvary na pobřeží.

Místní vysoké vápencové skály lze označit za největší hit celého okolí. Tvarů, do kterých je příroda obrousila, je bezpočet. Najdeme tu třeba takzvané „Princezniny jeskyně“. Podle legendy se tu kdysi dávno utopila dcera královského páru. Rybáři od té doby místo považují za posvátné a nosí jí sem dary.

Foto: Bigstock.com

Lodě s typickou přídí brázdí křišťálově čisté zátoky Andamanského moře.

Khao Lak je thajský ráj

Poslední z pevninských top resortů na břehu Andamanského moře se jmenuje Khao Lak. Tady mají všechno co můžete na dovolené vysnít – laguny s netradičně vyrýsovanými skalními výběžky vystupujícícmi z vody, průzračné moře, pětihvězdičkové hotely s výhledem přímo na pláž.

Přečtěte si více o Thajsku:

Bond na Phi Phi nebyl, di Caprio ano

Od pevninských letovisek jsme se dostali k ostrovům. Začneme na Phi Phi. Jen si to představte – kolem dokola jen pláže, moře a žádné rušivé elementy. A to ještě v krajině plné zelených lesů a skalních útvarů, které učarovaly autorům několika filmů. Z těch nejslavnějších, které se tu natáčely, jmenujme Pláž s Leonardem di Capriem.

Traduje se, že zde vznikala i bondovka Muž se zlatou zbraní, ovšem tu tým filmařů vytvářel převážně na nedalekém ostrově Phangan a v jeho okolí. Ostrůvku Phing Kan se od té doby přezdívá „ostrov Jamese Bonda“.

Foto: Bigstock.com

Opice se nebojí. Na turisty si na Phi Phi už zvykly.

Na nejlepší ostrovy Ko Lanta jen se vstupenkou

Ko Lanta je skupinka ostrůvků na západ od Thajska. Ukrývá mimo jiné i skupinku ostrůvků, na které se jen tak nedostanete. Musíte si koupit vstupenku. Jde totiž o mimořádně dobře zachovalé území s minimem zásahů od člověka. Oblast se jmenuje Mu Ko Lanta a v roce 1990 byla prohlášena za mořský národní park.

Naopak na pláži Hat Khlong Dao se to lidmi jen hemží – stavitelé sem soustředili ty nejlepší podniky z celé oblasti. Například Cha-da Beach Resort & Spa s půvabnými bazénovými domky u pláže.

Foto: Bigstock.com

Maják na Ko Lanta zaručuje, že ostrov jen tak nikdo nepřehlédne. Byla by to škoda.

Thajsko se zkrátka velmi rychle vzpamatovalo z ničivých zásahů moře z roku 2004 a už pár let jeho pláže zase fungují na plné obrátky. I proto patří země mezi ty exotické oblasti, které Češi každoročně navštěvují nejčastěji.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů do Thajska:

Prožijte vánoční svátky a přelom roku v zemi úsměvů, v Thajsku! Vyrazit můžete už před Štědrým dnem a vrátit se až ve druhém týdnu roku 2016. V nabídce desítky hotelů v těch nejkrásnějších destinacích!

Vydejte se v zimě za teplem! Cha-da Beach Resort & Spa na Ko Lanta nabízí pětihvězdičkovou pohodu na jednom z nejpopulárnějších thajských ostrovů.

Ubytovat se dle finančních možností lze v různých pokojích až po soukromé vilky u pláže.

Čtěte dále:

Přečtěte si i další články. Třeba článek o zakázaných ostrovech, o mostě, který natíral Krokodýl Dundee nebo si můžete udělat cestovatelský fototest nejslavnějších staveb USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Který z thajských ostrovů v Andamanském moři byste navštívili nejraději?
Phuket
10,1 %
Krabi
7,6 %
Khao Lak
3,8 %
Lanta
6,3 %
Phi Phi
59,5 %
jiný
12,7 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Ko Yao Yai

Spočítat všechny ostrovy, ostrůvky a útesy v Andamanském moři by nebylo vůbec lehké, z moře jich tu vyčnívá spousta. Některé z nich toho ale nabízejí více než jiné. Jako příklad takového přírodou i člověkem dobře vybaveného ostrova může posloužit Yao Yai.

Jde o 140 km2 velkou oblast s 13 tisíci obyvateli. Jmenuje se podle největšího ostrova v regionu, kde také žije většina zdejších obyvatel (asi 8 tisíc). Její severní konec je součástí populárního národního parku Phang Nga.

Yao Yai bývá navštěvován lidmi bydlícími na Phuketu, jde totiž o úplně jiný druh destinace. Zatímco Phuket je veliké pulsující centrum zábavy, Yao Yai se nachází v minimálně narušené přírodě uprostřed křišťálově čistého moře.

Více o Thajsku najdete také na cestovatelském webu Cestovinky.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám