Hlavní obsah

Pět míst, kde mají v zimě léto a která stojí za to: Vydejte se třeba na nádherné filmové pláže

Máme za sebou zatím jen pár sychravých dní a mnozí už zase touží po létě. Zatímco to „české“ léto už skončilo, jinde se připravují na jeho příchod. Užijte si letošní zimu v teple, vydejte se do míst, kde mají v zimě léto a která stojí za to – v nabídkách cestovek jsou nejkrásnější pláže planety, luxusní resorty, ale i místa, která milují filmaři.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nebaví vás klasická zima se sněžením a mrazy? Vydejte se za exotikou!

Článek

Češi se drží v první desítce takzvaného „Passport indexu“, jsou tedy obyvateli země, ze které je možné vycestovat do desítek států bez víza. Konkrétně jich je 138 (pro porovnání – Američané volně cestují do 147 zemí) a český pas je tak vstupenkou do téměř celého světa. Proč toho tedy nevyužít a nevyrazit v zimě za létem?

Vybrali jsme pro vás pětici zemí, kterým „zimní“ měsíce sluší a ve kterých je parádně. Vyměňte sníh za sněhobílou pláž a lyže za šnorchl a potápěčské brýle.

Foto: www.bigstockphoto.com

Thajsko patří k nejpopulárnějším exotickým destinacím. Proč asi?

Thajsko na špičce popularity

Vízovou povinnost při cestách do Thajska Češi nemají už od roku 2011, i díky tomu je Thajské království mezi Čechy jednou z nejpopulárnějších, ne-li nejpopulárnější exotickou destinací současnosti. Dobrá polovina českých turistů do Thajska vyráží na vlastní pěst. Pokud ale nejste zkušený cestovatel, nebo nevládnete angličtinou, svěřte se do péče cestovní kanceláře. Fajn zprávou je, že i teď ještě stíháte first minute nabídky.

Nejvíce turistů létá do Bangkoku a jeho okolí. Populární je letovisko Pattaya, které je v dojezdové vzdálenosti od hlavního města. O kousek dál na jih leží Ko Samet, protipól živé Pattayi, klidné letovisko, kde nenarazíte na ultraluxusní komplexy, ale na menší romantické resorty pro méně náročné.

Foto: www.bigstockphoto.com

V Thajsku si můžete vybrat mezi velkými letovisky a malými ostrůvky, kde budete mít soukromí.

A luxus? Za tím vyjeďte třeba na souostroví Phi Phi, kde se natáčel film Pláž s Leonardem di Capriem. Nebo do Phuketu, proslulého službami na top úrovni. Krásně je i na malinkém žulovém ostrově Ko Tao, jenž byl ještě před 50 lety zcela neobydlený. Ať už v Thajsku pojedete kamkoli, dočkáte se pověstného příjemného přijetí od místních.

Do ráje? Na Maledivy!

Destinace určená pro starší a pokročilé, respektive pro „bohaté a toužící po luxusu“. I to jedna z charakteristik tohoto souostroví v Indickém oceánu. Maledivy patří nejen mezi nejromantičtější místa planety, ale i do kategorie lokalit, ve kterých občas ani pět hvězdiček nestačí k vyjádření luxusu.

Foto: ESO travel

Maledivy tvoří zhruba 1200 pohádkových ostrůvků rozesetých ve vodách Indického oceánu.

A to je pro oficiální udělení šesté hvězdičky potřeba splnit asi 1700 kritérií. Podnik, který chce získat šestou hvězdičku, musí mít například poměr jednoho člena personálu na jednoho hosta. Nebo splňovat pravidlo „ojedinělého kouzla místa“.

Šesti hvězdičkami se může pochlubit například resort Anatara na atolu Baa, kde můžete relaxovat ve vodní vile s bazénem, nebo vyrazit na večeři do podvodní restaurace, druhé svého druhu na Maledivách. Ta historicky první je na atolu Ari, jmenuje se Ithaa a také je součástí luxusního „šestihvězdičkového“ resortu. Počítejte ale s tím, že dovolená tady vás nevyjde na 100 a dokonce ani na 150 tisíc za jednoho.

Foto: ESO travel

Na Maledivách najdete ty nejkrásnější a nejluxusnější resorty na planetě.

Kuba se otevírá světu. Není to škoda?

Konec starých časů je tady! Kuba se postupně otevírá světu a atmosféra dávno skončených časů mizí. A po obnovení vztahů s USA se dá předpokládat, že na kubánských plážích výrazně přibude amerických turistů.

Hlavním turistickým centrem Kuby je letovisko Varadero – sem jezdí zhruba pětasedmdesát procent turistů, kteří na „ostrov Svobody“ dorazí. Takzvaná Kubánská riviéra se táhne v délce zhruba 20 kilometrů a uspokojí jak nenáročné turisty, kterým stačí jednoduchý hotýlek, tak ty, kteří touží po luxusu a hýčkání.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kuba se otvírá světu. Tak pospěšte a dorazte dřív, než její kouzlo zmizí.

Toho se vám plnou měrou dostane i v letovisku Guardalavaca na severovýchodě Kuby. Mimochodem, v této oblasti Kuby, v provincii Holguín, se narodil a vyrůstal Fidel Castro. „Rajské pobřeží“ se této oblasti ale přezdívá z úplně jiných důvodů…

Letoviskem tak trochu ve stínu je Jibacoa, které leží na půli cesty mezi Havanou a Varaderem. Údajně právě tady vznikl vůbec první all-inclusive resort na Kubě. Pláže jsou nádherné, jen pozor na to, že kvůli korálům až těsně u břehu je vstup do vody malinko komplikovaný.

Báječný voňavý ostrov Zanzibar

Leží u východního pobřeží Afriky, býval významnou obchodní křižovatkou, voní to tu po exotickém koření a narodil se tady jeden z největších zpěváků historie – Freddie Mercury. V posledních letech se na Zanzibar ale jezdí především na krásné pláže a do luxusních resortů. Nungwi, Kendwa, Pongwe, Matemwe – to není magické zaříkadlo, ale názvy letovisek na pobřeží, kam se jezdí za relaxem.

Foto: www.bigstockphoto.com

Zanzibar – to je opojný koktejl exotiky, romantiky a různorodých kultur.

A ne ledajakým – i na Zanzibaru vznikají resorty, které by si za název klidně mohly umístit nikoli pět, ale rovnou šest hvězdiček! Třeba za názvem Diamonds Star of the East se ukrývá malinký resort s pouhými 11 vilkami, z nichž každá má svou vlastní vířivku, terasu, bazén, ale i vlastní soukromou část pláže. A o to, abyste si vše užili na maximum, se postará komorník, který je k službám 24 hodin denně.

Na Zanzibaru vám ale bude krásně i v méně okázalém hotelu nebo bungalovu. Vždyť zdejší pláže vypadají jako z pohádky!

Inzertní sdělení: Poznejte Jižní Afriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Jižní Afriky:

Nádherné pláže, průzračná voda, luxusní bungalovy s prosklenou podlahou, dokonalý servis… Maledivy jsou poslední výspou ráje, kam se jezdí za hýčkáním. Pojeďte i vy!

Luxusnější a krásnější dovolenou letos v zimě nenajdete! Pojeďte s námi – do pohádky, kde se o vás božsky postarají.

Vydejte se na Kubu – do letoviska Varadero, které je jedním z největších letovisek Karibiku! Vyberte si z mnoha hotelů – od jednoduchých po luxusní mezinárodní resorty, kde vám snesou modré z nebe.

Poznejte tuhle nádhernou zemi a její neopakovatelnou atmosféru, která vám učaruje. Máme volné termíny po celou zimu!

Čtěte dále: 

Přečtěte si o zrádné Stolové hoře, o úžasných divech Spojených států nebo o Los Cabos, konci světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete v zimě na dovolenou?
Ano, k moři.
30,8 %
Ano, ale na hory.
18,8 %
Ano, ale na poznávací zájezd.
2,9 %
Ne, nechystám se.
47,5 %
Celkem hlasovalo 276 čtenářů.

Dominikána – země krásných pláží

Když ke břehům Dominikánské republiky připlul v 15. století Kryštof Kolumbus, pronesl prý, že našel ráj na zemi. A krásně je v téhle karibské zemi i dnes. Dílem díky nádherným plážím, které se mohou pyšnit „glejtem“ od UNESCO – na to, že jsou vůbec nejkrásnějšími plážemi na světě.

Nejživějším, nejnavštěvovanějším a nejpopulárnějším letoviskem je Punta Cana, místo zasvěcené kvalitnímu golfu, místo, které odchází na kutě až k ránu, kdy začíná svítat. Perfektní jsou tu i podmínky pro potápění, vyřádíte se tu i s menšími dětmi – třeba v delfináriu nebo zoo, a nabízí se i výlet do hlavního města Santo Dominga.

Klidněji než v Punta Cana je v letovisku Juan Dolio, které mnozí označují za bránu do Dominikánské republiky. Chcete cestovat, poznávat, prožít dovolenou aktivně? Juan Dolio je ideálním místem. V hlavním městě jste z Juan Dolia za 30 minut.

Už méně turistů pak jezdí do La Romana, s legendární manufakturou na doutníky, do Boca Chica, kde je moře mělké a příjemně prohřáté téměř po celý rok, nebo na ostrůvek Cayo Levantado, který je pro mnohé známější jako Bacardi Island.

Související články

Výběr článků

Načítám