Hlavní obsah

Nejbizarnější mrakodrap světa: slavná newyorská „Žehlička“ zvedala ženám sukně

Vznikl v době, kdy nejvyššími stavbami na Manhattanu byly kostelní věže. A ty v roce 1902 trumfl. Dnes je mrakodrap Flatiron v porovnání s moderními stavbami malinký. Pozornost turistů tahle stařičká budova ale přitahuje dál. Svým bizarním tvarem, který připomíná starou litinovou žehličku, výzdobou ve stylu renesance, ale i větrnými víry, které v jejím okolí kdysi dělaly neplechu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejbizarnější mrakodrap v New Yorku stojí na křižovatce Páté Avenue s Broadwayí.

Článek

V New Yorku je zhruba 5600 mrakodrapů, ale Žehlička je nezaměnitelná. Trojúhelníková stavba stojí na křižovatce slavných ulic – Broadwaye a Páté Avenue, její třetí stranu lemuje 23. ulice. Perfektní výhled je na ni z vyhlídkové plošiny v mrakodrapu Empire State Building, ostrý trojúhelník při pohledu na dolní Manhattan nepřehlédnete.

Turisté ji milují, fotek, které u ní vznikly, jsou milióny. Ne vždycky se ale tahle ikonická stavba setkala s pochopením. Odvážný počin autorů Daniela Burnhama a Johna W. Roota dobový tisk hodnotil různě. „Vypadá jako poslední kus koláče,“ psali v listu New York Tribune. „Je to monstrum,“ nechali se slyšet v New York Times. „Největší neživý výtržník v New Yorku,“ tvrdili další.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejdražší je pronájem kanceláří ve špičce – byť jsou nejmenší a náročné na vybavení.

Příliš oken, příliš špičatá!

Kritici stavbě vyčítali i to, že má příliš oken. „Kam přijde knihovna, když je v tomhle domě ve zdi okno vedle okna? Kam postavit stůl, aby mi na něj nedopadalo slunce z ulice?“ ptali se kritici a vyčítali i to, že ostrá špice (která svírá úhel okolo 25 stupňů a je široká pouhé dva metry) není nijak kamuflovaná.

Nekonečná Broadway
Chodím po Broadwayi hladov sem a tam… pokud by to bral interpret této písně doslova, pak by se pořádně nachodil. Vždyť nejslavnější divadelní ulice světa je dlouhá 53 kilometrů. Ulice, která jako jedna z mála v New Yorku nectí pravoúhlý systém, začíná jen kousek za předměstím zvaným Sleepy Hollow a končí na špičce dolního Manhattanu. Vznikla na místě indiánské stezky a v nejslavnějším úseku v okolí náměstí Times Square na ní leží téměř 50 velkých divadel.
Foto: www.bigstockphoto.com

Trojúhelníková stavba je z výšky nepřehlédnutelná.

V době svého vzniku Žehlička budila vášně nejen tvarem, ale i svou výškou. Po dokončení v roce 1902 měřila 87 metrů, po přistavení mansardy v roce 1905 měřila 94 metrů. Byla jedním z prvních – nikoli prvním – mrakodrapem, při jehož stavbě se použila ocelová konstrukce. Ta umožnila stavbu „vytáhnout“ až do jednadvacátého patra.

Tím vůbec prvním mrakodrapem s ocelovou konstrukcí byla budova pojišťovny Home Insurance. Nicméně stavba z roku 1885 musela ve 30. letech 20. století ustoupit další výstavbě.

Foto: www.bigstockphoto.com

Broadway protíná i Times Square – o pár kilometrů jižnějším směrem se dotýká Žehličky.

Loď plující proti proudu Broadwaye

To Žehlička na křižovatce dvou slavných ulic dál stojí a dodnes pro ni platí přirovnání, které použil spisovatel H. G. Wells. Totiž že je „mohutnou přídí lodě, která si razí cestu vzhůru proti proudu Broadwaye“.

„Jen škoda že vítr už tady nefouká tak jako kdysi,“ povzdychnou si někteří. O trojúhelníkovou stavbu se kdysi zvláštním způsobem odrážel vítr, který se hnal po široké Broadwayi a najednou narazil na překážku. U Žehličky se tedy začal točit ve vírech, odrážet se a zvedat ženám sukně. Stávaly tady dokonce hloučky mladíků, kteří pozorovali dívky a ženy bojující s větrnou smrští. Kolikrát až museli zasáhnout policisté a postávající hloučky přimět k rozchodu.

Foto: www.bigstockphoto.com

Budova je zdobená v duchu francouzské renesance.

Nejdražší Pátá Avenue
Rozděluje Manhattan na východní a západní část a patří mezi nejdražší ulice světa, v některých letech byla dokonce tou vůbec nejdražší. Severním koncem slavné Páté Avenue je 143. ulice v Harlemu, jižní konec má tahle světoznámá tepna na náměstí Washington Square, přímo pod zdejším obloukem. Nejexkluzivnější částí je úsek mezi 49. až 60. ulicí, kde mají své obchody ty nejdražší značky.

Aktuálně jsou v Žehličce kanceláře – nejdražší jsou samozřejmě ty ve špici, které jsou poměrně malé, ale mají krásný výhled na „Pátou“ včetně mrakodrapu Empire State Building. Nicméně v roce 2009 koupila celou budovu italská firma, která plánuje – po vypršení všech nájemních smluv – Žehličku přestavět na luxusní hotel.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejkrásněšjí pohled na Žehličku je z Empire State Buildingu. A nejkrásnější pohled na tento mrakodrap je z Top of the Rock.

Sudé patro pro muže, liché pro ženy

Stavba tak ale přijde o některé své zvláštnosti. Například o toalety, které jsou v budově rozděleny podle klíče „sudá patra pro muže, lichá pro ženy“. Nebo o výtah z 20. do 21. patra, který musel být vybudován po dokončení mansardy. Nebo o okna ve 20. patře, která mají spodní část rámů v úrovni hrudníku – také kvůli přístavbě, která tady vznikla.

Exteriér ale, doufejme, zůstane stejný – fasáda z vápencových kvádrů, výzdoba z terakoty v duchu francouzské renesance a až nahoře mohutná římsa. Fasádu domu je prý možné rozdělit – podobně jako řecké sloupy – na tři části. Možná i proto někteří říkají, že Žehlička je pro New York tím, čím je Parthenon pro Atény.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte New York, Big Apple, město, které nikdy nespí! Připravili jsme pro vás krátký, ale o to intenzívnější poznávací zájezd do nejslavnějšího města světa. Navštívíte ta nejslavnější místa – od sochy Svobody, přes Empire State Building až po Central Park. Ubytujeme vás v srdci Manhattanu a městem vás provede zkušený průvodce.

Jako dárek od nás navíc dostanete výlet lodí k soše Svobody a volný vstup na vyhlídku na Empire State Buildingu. V nabídce dva poslední podzimní termíny.

17 nocí a atraktivní kombinace poznávacího zájezdu s odpočinkem na nádherných plážích Havaje. Vezmeme vás do Los Angeles, San Franciska, ale i do nádherných národních parků – včetně Grand Canyonu, NP Sequoia nebo Zion. Navštívíte i Las Vegas!

A pak? Pak nasedneme do letadla a vydáme se směr Havaj – na nádherné pláže a za nádhernou přírodou! Na podzim 2015 odlétáme ještě ve třech termínech!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o kamenném lese v Číně, o tipech na podzimní dovolenou nebo o utajených místech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili jste už Spojené státy?
Ano, pracovně.
6,1 %
Ano, byl/a jsem tu na dovolené.
18,8 %
Ne, ale chci vyrazit.
27,2 %
Ne a ani mě nelákají.
47,9 %
Celkem hlasovalo 1189 čtenářů.

Další slavné budovy v New Yorku

Flatiron je jedním ze symbolů New Yorku, rozhodně ale není jediným. Podívejte se s námi na další místa, která byste neměli vynechat.

Chrysler Building

Budova dokončená ve 30. letech 20. století ve stylu Art Deco je právem považovaná za nejkrásnější mrakodrap ve městě. Chrysler Building byl navíc v době svého vzniku prvním mrakodrapem, který překonal výšku Eiffelovy věže. I s charakteristikou špičkou a anténou měří tenhle kolos 319 metrů. A pokud se rozhodnete prohlédnout si jeho vstupní halu na vlastní oči, vystupte na Grand Central Terminal a pak dojděte pěšky. Proč? Protože i návštěva krásného newyorského nádraží, které si zahrálo v mnoha filmech, stojí za to.

One World Trade Center

Téhle stavbě se přezdívá věž Svobody a díky výšce 541,3 metru je nejvyšší budovou na západní polokouli a třetí nejvyšší na planetě. Ve stopách je pak výška vyjádřena číslem 1776, což je odkaz tvůrců budovy na deklaraci nezávislosti. Budova, která stojí v blízkosti památníku 11. září, je nejdražší budovou planety – a to zejména kvůli bezpečnostním systémům a unikátní kontrukci, která odolá i nárazu letadla. Mimochodem, bezpečnost zajišťují systémy, která automaticky detekují všechna projíždějící auta, odložená zavazadla i osoby, které byly v minulosti trestně stíhané.

Empire State Building

102 pater a statut nejvyšší budovy světa, který Empire State Buiding držel více než 40 let. A nálepka pravděpodobně největšího symbolu New Yorku. Empire State Building vznikl ve 30. letech na rohu Páté Avenue a 34. ulice a od roku 1931 do roku 1972 byl nejvyšší budovou ve městě. Pak ho překonala Dvojčata. Z mrakodrapu, který i s anténou měří 443 metrů, je nádherný výhled na dolní Manhattan – ale ještě krásnější je pohled na něj, z vyhlídky Top of the Rock. Ne vždy ale byla existence budovy růžová – v prvních letech neměl o pronájmy prostor v budově nikdo zájem a mrakodrapu se přezdívalo Empty State Building.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám