Hlavní obsah

Krásná a zrádná: Stolová hora byla domovem lvů, dnes na vrchol vede unikátní lanovka

Slavná „hora bez vrcholu“ je za dobrého počasí viditelná už ze vzdálenosti 200 kilometrů. To je ale jen malou tečkou na obzoru. Čím blíž jste, tím menší vám připadá Kapské Město pod ní i vy samotní. Stolová hora se tyčí do kilometrové výšky, je šedavá, budí respekt a chyby neodpouští.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kapské Město a Stolová hora v pozadí. Tohle panoráma je světoznámé.

Článek

Stolová hora si v některé roky vyžádala stejně obětí jako Mount Everest. Náročnost terénu se s tím v Himálaji nedá srovnávat. Právě proto ale někteří neukáznění turisté výšlap podceňují. Nebezpečný terén tady jasně označují cedule s výmluvným symbolem zkřížených hnátů – i přesto se ale někteří vydávají za ně. A pak se diví.

Pokud ale člověk dodrží všechny pokyny a drží se značených stezek, je výstup na Stolovou horu, která je mimochodem prý tím úplně nejčastěji zdolávaným vrcholem světa, několikahodinovou středně náročnou túrou. Stezek, které vedou po úbočích na vrchol, je prý několik stovek.

Foto: judithb

Stolová hora a pod ní Kapské město – to je dvojice, která prostě patří k sobě.

Až na vrchol lanovkou

Kromě toho je možné už od roku 1929 využít služeb lanovky. Ročně prý na vrchol vyveze asi půl miliónu turistů – tomu ostatně odpovídá i dlouhá fronta, která se před pokladnami každé dopoledne tvoří. V průvodcích radí nevzdávat to a vydržet – prý postupuje celkem rychle. Škarohlídi by možná podotkli, že i díky tomu, že to část turistů při pohledu na cenu za jednosměrnou jízdenku vzdá – cesta vzhůru vyjde v přepočtu na necelých 400 korun.

Některé části Jižní Afriky jsou ideální pro dovolenou u moře. Přesvědčte se v článku Kde svítí slunce 230 dní v roce? Zkuste jihoafrickou riviéru Durban

Současná lanovka už samozřejmě není tou, která na vrchol stoupala v minulém století. Aktuální kabinky mají otočnou podlahu, takže člověk nemusí přebíhat z jedné strany na druhou. Během sedmiminutové cesty na vrchol se několikrát otočí kolem své osy a nabídne dech beroucí pohled z ptačí perspektivy na celé Kapské Město i nedaleký mys Dobré naděje.

Foto: www.bigstockphoto.com

Výšlap na horu je středně náročný. Člověk se ale musí držet značených cest.

Když někdo skáče bez padáku…
O Jebu Corlissovi už jste možná slyšeli. Ve speciálním obleku bez padáku, ale s „křídly“ skočil z Eiffelovy věže nebo z Petronas Tower v Malajsii. V lednu 2012 se rozhodl pokořit i Stolovou horu, ta ale nakonec pokořila jeho. Při seskoku se do něj opřel silný vítr, Jeb narazil na skalní masiv a zlomil si obě nohy. Navíc dostal tučnou pokutu od správy místního národního parku Table Mountain.

Když se Kapské Město schová pod mlhou

Musí být ale pěkné počasí. „Občas se totiž ráno nad celým zálivem Table Bay drží mlžná poklička, skrze kterou sice kabinka lanovky vystoupá, ale pak není vidět město ani mys pod ní – všechno pokrývá hustá mlha,“ říká obsluha v dolní stanici Tafelberg Road v nadmořské výšce tří set metrů nad mořem.

Foto: www.bigstockphoto.com

Lanovka, která vede na vrchol Stolové hory.

Nejvyšší bod hory je o zhruba 700 metrů výš – Stolová hora má nadmořskou výšku 1086 metrů. Délka skalního masívu, který má typickou šedavou barvu, je okolo tří kilometrů. Vrcholová plošina je obrovská, ale bývala ještě větší. Hora ale podléhá erozi, a tak se plocha jejího vrcholu pořád zmenšuje.

To nejkrásnější z JAR uvidíte, když se vydáte po zahradní cestě: Legendární Zahradní cesta vede skrz jihoafrickou divočinu i malebným pobřežím 

Foto: www.kapstadt-ferienhaus.de

Když se nepovede počasí, není z kabinky lanovky vidět skoro nic.

Místa na odpolední piknik, který si tu den co den dopřávají desítky lidí, je tu ale pořád dost. Společnost jim k tomu dělá asi 1500 druhů rostlin, které se na vrcholové plošině vyskytují, a také zvířata podobná našim morčatům – jen větší, která neznají plachost a neúnavně loudí. A asi jen těžko by dnes někdo hádal, že tu ještě v 19. století žili i lvi.

Jihoafrická republika je fascinující země. V článku Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky najdete vše o nejznámějších místech, která v ní naleznete.

Foto: www.bigstockphoto.com

Při pěkném počasí je obrys Stolové hory vidět na desítky kilometrů daleko.

Inzertní sdělení: Poznejte Jižní Afriku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Jižní Afriky:

Pouhých sedm nocí a intenzívní program našlapaný k prasknutí – tenhle krátký poznávací zájezd je mezi cestovateli velmi oblíbený.

Začneme v Johannesburgu, pak se přesuneme do Pretorie, navštívíme Blyde River Canyon i Krugerův národní park. A nevynecháme ani Kapské Město a mys Dobré naděje.

Za poznáním a aktivním odpočinkem v africkém buši. Lákavý program pro ty, kteří chtějí alespoň jednou v životě spatřit tolika superlativy ověnčené Kapské Město a zažít pravé safari!

Atraktivní kombinace klasického pobytového zájezdu a poznávací cesty na safari. Devět dní a možnost vyrazit na celou řadu fakultativních výletů.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o tipech, kam vyrazit na podzimní dovolenou, o utajených místech, nebo o monumentu Mt. Rushmore. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jakému typu dovolené dáváte přednost?
Klasickému pobytovému zájezdu
9,9 %
Poznávacím zájezdům
29,5 %
Kombinaci obou předchozích typů
60,6 %
Celkem hlasovalo 791 čtenářů.

Kapské Město, město pod horou

Kapské Město, které leží na úbočí Stolové hory, je druhým největším městem Jižní Afriky. Blízkost mysu Dobré naděje a nezaměnitelné panorama Stolové hory z něj dělají podle mnohých jedno z nejkrásnějších měst světa.

Občas se mu přezdívá Mother City – to proto, že právě tady vznikla ta úplně první evropská osada na jihu Afriky. Dnes má skoro tři milióny obyvatel a lemují ho nádherné pláže – jen škoda, že voda je při zdejším pobřeží celkem studená. Nicméně za návštěvu určitě stojí minimálně pláž Boulders, kde je kolonie afrických tučňáků.

Mezi další zajímavosti patří Starý přístav, akvárium, pevnost Castle of Good Hope, která je nejstarší stavbou v jižní Africe, nebo ulice Long Street s příjemnými bary a kavárničkami.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám