Hlavní obsah

Nestihli jste letní dovolenou? Máme pro vás tipy na exotické destinace za super ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žhavé slunce, dlouhé pláže, na nich bary, kde vám namíchají výborný koktejl... Tak přesně tohle jste v létě nestihli? Nezoufejte. V evropských letoviscích sezóna sice pomalu končí, ale mimo hranice Evropy se na nápor turistů začínají chystat. A chystají se i české cestovky - sezóna exotických dovolených u nich startuje výraznými first minute slevami.

Foto: haveseen (Bigstockphoto.com)

Prázdná dominikánská pláž s bílým pískem, čiré moře, palmy, modrá obloha. Možná trochu kýč, ale dovedete si pro dovolenou představit pro dovolenou něco lepšího?

Článek

V Itálii, Řecku nebo Španělsku už to pomalu balí, v Karibiku se na sezónu připravují. Pokud si chcete vykompenzovat absenci letní dovolené exotickým zájezdem na podzim nebo v zimě, je teď ten nejlepší čas na výběr. Nabídka je nejširší a velká část cestovních kanceláří vám nákup zpříjemní first minute slevou, která u některých zájezdů dosahuje až 15 %.

Sesbírali jsme pro vás tipy na lokality, které stojí za to – zajímavými místy i atraktivní cenou. A navrch přidáváme i tipy na poznávací cesty do míst, kde vám bude taky příjemné teplo. Tady jsou:

Varadero: moře jako kafe

Teplota moře 27–29 °C, denní teplotní maxima mezi 27 a 30 °C, to je realita podzimního a zimního Varadera, nejslavnější plážové lokality na Kubě. Jde o poloostrov, kde ve 20. letech začaly růst luxusní rezidence, které místo povýšily na opravdu exkluzivní rekreační destinaci. Ve first minute nabídkách českých cestovek jsou zájezdy sem aktuálně i o více než 10 tisíc korun levnější.

Pobyt na bílých píscích Varadera pod sluncem žhnoucím z karibské oblohy bývá často spojován s poznáváním Havany, pár desítek kilometrů západně ležící metropole ostrova. Cesta autem zabere asi 1,5 hodiny a na místě můžete obdivovat kupříkladu slavný palác kubánského parlamentu, který je inspirovaný washingtonským Kapitolem.

Foto: yykkaa (Bigstockphoto.com)

Dostali jste někdy pohlednici z Havany? S největší pravděpodobností na ní byla budova zvaná Capitolio – bývalé sídlo kubánského parlamentu.

Punta Cana: nejkrásnější pláže světa za hubičku

V Dominikánské republice najdeme prototypů karibského ráje hned několik, ale Punta Cana je mezi nimi jasné číslo 1. Také proto si ji v poslední době Češi zamilovali. Navíc se v rámci nabídek first moment zájezdů dá pořídit za méně než 40 tisíc korun, a to all inclusive, s pláží hned vedle hotelu a včetně letenek.

Vedle klasického šnorchlování tu návštěvníci rádi jezdí na rychlých motorových člunech. Nebo se také vydávají kousek dál do vnitrozemí do jeskyní či na adrenalinové závěsné jízdy na laně nad propastí – u Punta Cana takových kladkových linek mají v současné době osm.

Foto: AndyCandy (Bigstockphoto.com)

Užít si exotiku lze i na konci roku a za nijak zvlášť dramatické ceny.

Kapské Město: vzhůru za žraloky a žirafami!

Ameriku bychom tedy měli, teď se přesuneme na africký kontinent. Tam se nyní dají levněji pořídit třeba pozávací zájezdy do Jihoafrické republiky. Kdo zvolí cestu napříč zemí, může poznat ikonickou Stolovou horu v Kapském Městě či přírodu Krugerova národního parku. A nejodvážnější se pojedou podívat na moře za žraloky.

Foto: ZambeziShark (Bigstockphoto.com)

Žirafy se v Krugerově národním parku rozhodně mají rády.

Cenovým hitem podzimu se stal Zanzibar

Také další podzimní cenový hit najdeme v Africe, tentokrát máme na mysli Zanzibar, ostrov poblíž břehů Tanzanie. Zanzibar je ono „zan“ z názvu země, počáteční „Tan“ zastupuje kontinentální část Tanganjika. Ostrov proslul jako plážová oáza klidu, kde vás budou hýčkat v luxusních resortech, i jako rodiště zpěváka Freddieho Mercuryho.

Přečtěte si více o lokalitách z článku:

To největší kouzlo Zanzibaru ovšem poznáte na místních trzích. Směsice vůní ovoce a nepřeberného množství druhů koření, mísení tradiční africké a arabské kultury – rej barev, vůní a různých taktik vyjednávání o ceně, to je jedno velké představení na úrovni zlaté kapličky.

Turisté však nyní oceňují úplně jinou kvalitu podzimního a zimního Zanzibaru, a sice cenu. Na podzim klesají ceny nejlevnějších týdenních pobytů na tanzanském ostrově na hodnoty kolem 30 tisíc, někdy i lehce pod ně. Záleží na termínu a na úrovni resortu, který zvolíte.

Jen kousek od Zanzibaru leží další krásný ostrov: Top fotky z ostrova Mafia Island: Co má společného s mafií?

Foto: Aleksandar Todorovic (Bigstockphopto.com)

Jednoznačně nejoriginálnější restaurace na Zanzibaru, tedy spíše v moři u jeho břehů.

Do Indie, do Růžového města

Nebaví vás polehávání na pláži a radši byste za poznáním? Pro změnu v last minute nabídkách se na podzim objevuje i Indie. Rádžastán je indický stát s velmi výhodnou polohou na severozápadě země. Je odsud poměrně blízko k mořskému pobřeží, do hlavního města Dillí, relativně dobrou polohu má stát také vůči hranici Indie s Nepálem, kde se nacházejí Himálajské veleštíty. Mimochodem nejvyšší horou Indie je Kančendženga, třetí nejvyšší vrchol světa (8586 m n. m.).

Na východě Rádžastánu najdeme jeho hlavní město, více než pětimilionový Džajpur. Ten znají cestovatelé také pod názvem Růžové město, protože tahle barva převládá na fasádách zdejších paláců a dalších památek, mimo jiné na obřích slunečních hodinách Džantar Mantar.

Foto: saiko3p (Bigstockphoto.com)

Palác Hawa Mahal, jedna z mnoha narůžovělých památek v indickém Džajpuru.

Jet do této lokality na podzim má tu výhodu, že narazíte na teplé a velmi příjemné počasí. Právě tam totiž skončilo období úmorných veder a častých dešťů a začíná klimaticky nejpříznivější období.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů first minute:

Hotel Langi Langi Bungalows dýchá pravou africkou atmosférou – mají tu pravé starožitnosti z dob mocných sultánů. Podobně půvabný je i Bluebay Beach Resort na východním pobřeží ostrova.

Užijte si týdenní únik ze sychravého podzimu na slunné africké pláže. Možnost vydat se na výlet na safari do Serengeti či jiných národních parků v Keni a Tanzanii. Spojte odpočinek s nevšedním dobrodružstvím!

Exotické názvy hotelů jako Dos Mares, Tuxpan nebo Kawama slibují dovolenou plnou bělostných pláží a letního počasí i v podzimním období.

Využijte nyní časově omezené nabídky a rezervujte si zájezd na kubánské pobřeží. Jedenáctidenní pobyt na Varaderu teď můžete pořídit již od 31 690 Kč. „Ostrov svobody“ už na vás čeká!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejlákavějších místech „revoluční“ Kuby, o americkém údolí plném jedinečných skalních monumentů nebo o desetikilometrové hoře na Havaji. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste nejraději vyrazili na posezónní dovolenou?
na Kubu
35,4 %
do Dominikánské republiky
25,7 %
do Jihoafrické republiky
4,5 %
na Zanzibar
12,7 %
do Indie
2,6 %
do Thajska
6,3 %
jinam
12,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Thajské hity konce roku

Atraktivní letoviska jsou na začátku „exotické” sezony k mání za příjemné first minute ceny a výjimkou nejsou ani destinace jižního Thajska. Probereme si tři z nich.

Phi Phi

Kokosové palmy, kešuovníky, zátoky, které sem přilákaly filmaře natáčející snímek Pláž s Leonardem di Capriem – souostroví Phi Phi je prostě těžká váha mezi nejkrásnějšími místy světa. Místní příroda působí spolu s posezónním úbytkem turistů osvěžujícím kouzlem, z největších zajímavostí lze zmínit „Vikingskou jeskyni“ nebo Ko Phi Phi Leh, druhý největší ostrov skupiny, který je součástí půvabného národního parku Hat Nopharat Thara-Mu Koh Phi Phi.

Krabi

Nepropadejte zoufalství z civilizační invaze – ještě na světě existují místa bez silnic, jen se stezkami a nádhernými mořskými zátokami s jeskyněmi a vysokými pískovcovými monumenty vystupujícími z vody. Jedno takové místo se jmenuje pláž Railay a najdeme ho v letovisku Krabi.

Phuket

Slávu si tu získala oblast a pláž Patong – nejrušnější místo na Phuketu. Jde o jakési zábavní centrum, kde probíhají jednak klasické plážové radovánky, ale také spousta kulturních akcí. Najdeme tu samozřejmě velké množství barů, klubů, hospůdek a restaurací, od těch nejútulnějších zřízených v africkém stylu po ty úplně nejluxusnější.

Na Patongu je také celá řada hotelů s přímým výhledem na pláž.

Související články

Výběr článků

Načítám