Hlavní obsah

Hlavní město světa: Podívejte se na sedm míst, která ve Washingtonu nesmíte vynechat

Má jen zhruba polovinu obyvatel toho co Praha, není tady jediný mrakodrap, a přesto ho můžeme s trochou nadsázky označit za nejdůležitější město planety. Ve Washingtonu sídlí americký prezident i vláda. Nicméně pro spoustu turistů není tak atraktivní jako jiná města na východním pobřeží USA. My vás ale přesvědčíme, že Washington stojí za návštěvu – tady je sedmička míst, která nesmíte minout.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kapitol je nejvyšší budovou v oblasti Washingtonu DC, mrakodrapy jsou až za řekou Potomac.

Článek

Oproti ohromnému a hlučnému New Yorku, který je vzdálený zhruba 40 minut letu, je Washington nesmírně klidné město. Zatímco New York roste do výšky díky mrakodrapům, Washington je město s ohromnými zelenými plochami a parky, kde první mrakodrapy vyrůstají až za řekou Potomac.

A turista zaznamená ještě jeden veliký kontrast mezi oběma městy. Zatímco v New Yorku člověk platí za všechno, nejznámější „atrakce“ ve Washingtonu jsou gratis. Co tedy nevynechat?

Bílý dům – nejstřeženější vilka planety

Vypadá menší než na fotografiích a videích a prohlédnout si ho můžete jen z uctivé vzdálenosti – Bílý dům bývá pro některé návštěvníky hlavního města mírným zklamáním – nutno podotknout, že jediným. Dříve bylo možné vilu, která typickou bílou barvu dostala až v roce 1812, sledovat přímo z chodníku na Pennsylvania Avenue, dnes jsou turisté vytlačeni až za plůtek, ještě o dobrých dvacet metrů dál.

Foto: www.bigstockphoto.com

K Bílému domu se nedostanete blíž než na několik desítek metrů – a navíc vás budou mít v merku i tajní agenti.

A při jejich fotografickém snažení je monitoruje nejen stovka policistů v uniformách, ale i čtyřicítka zvláštních agentů v civilu, kteří se v jeho okolí pohybují. Areál Bílého domu kromě Oválné pracovny ukrývá i protijaderný kryt, solárium, pracovnu FBI, kino, a dokonce i malý pivovar.

Washingtonův monument – při stavbě došly peníze

Od Bílého domu jste u něj za pět minut. Bílý obelisk měří 169 metrů a po svém dokončení byl nejvyšší stavbou planety – než ho přeskočila Eiffelova věž. Jestliže si chcete užít vyhlídku z jeho špičky, zamluvte si lístky několik týdnů dopředu, případně si přivstaňte a zajděte na „pokladnu“ brzy ráno pro některý z volňásků – kapacita je výrazně omezená a dovnitř se každý den podívá jen pár set turistů.

Ve Spojených státech můžete navštívit i Dekadentní Las Vegas: Sfinga, lvi i umělá řeka Nil

Foto: www.bigstockphoto.com

Washingtonův monument a kvetoucí třešně, které jsou symbolem města.

A až budete zaklánět hlavu a hledat jeho špičku, všimněte si ve výšce zhruba 50 metrů barevného přechodu. Ten je památkou na roky 1854 až 1877, ve kterých se kvůli nedostatku financí nestavělo.

Lincolnův památník – tady řečnil Martin Luther King

Od obelisku se můžete příjemnou procházkou vydat podél 618 metrů dlouhého bazénu k Lincolnovu památníku. Ten vypadá jako antický chrám a po výstupu po schodech uvnitř narazíte na bezmála šest metrů vysokou sochu Abrahama Lincolna. Působivější je ale pohled ze schodů památníku zpátky směrem k obelisku. V jedné linii pak máte dlouhý bazén (tzv. Reflecting Pool), monument a budovu Kapitolu.

Foto: www.bigstockphoto.com

V popředí je Lincolnův památník, v pozadí Washingtonův monument a Kapitol.

Právě na schodech Lincolnova památníku pronesl ke čtvrtmiliónovému davu Martin Luther King jeden z nejslavnějších projevů historie. A jeho první slova „I have a dream“ jsou vytesána do kamene v místě, kde stál. A mimochodem, ze schodů řečnil i filmový Forrest Gump.

Památník korejské války – když vás ze soch mrazí

Na dohled Lincolnova památníku je Památník korejské války, jehož hlavní dominantou je 19 soch vojáků v nadživotní velikosti, kteří se proplétají korejskou krajinou – v plné zbroji a s výrazy, které reflektují tvrdost bojů. Součástí památníku je i černá mramorová stěna s podobiznami 2500 lidí z podpůrných jednotek nebo bazén vzpomínek, u kterého můžete posedět ve stínu lip.

Foto: www.bigstockphoto.com

Památník padlým v Korejské válce tvoří 12 soch vojáků v nadživotní velikosti.

Svůj památník mají v blízkosti Lincolnova památníku i padlí z války ve Vietnamu a hrdinové z druhé světové války.

Arlingtonský hřbitov – místo pro americké vlastenectví

Snad nikde jinde není americké vlastenectví tak koncentrované jako na vojenském hřbitově v Arlingtonu, který leží přes řeku Potomac. Dlouhé řady bílých náhrobků padlých vojáků i válečných veteránů pokrývají svahy s výhledem na celé město Washington. Odpočívá tady i prezident John F. Kennedy s manželkou a dvěma dětmi a někteří členové posádek raketoplánu Challenger a Columbia.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na Arlingtonském národním hřbitově nemůže být pochovaný kde kdo – primárně je určený pro padlé vojáky a válečné veterány.

Vystoupejte (nebo se nechte vyvézt „výletním“ autobusem) až k hrobu neznámého vojína, který dnem i nocí hlídá stráž v těžkých botách s kovovými destičkami na podrážkách. Hlídkující voják neustále dokola opakuje rituál o 21 krocích a 21 vteřinách čekání. Při střídání stráží pak musí všichni povstat a být úplně potichu. Ač se vám možná návštěva hřbitova zdá morbidní, věřte, že tenhle americký má úplně jinou atmosféru, než na jakou jsme zvyklí.

Národní muzeum letectví a kosmonautiky – Malý krok pro člověka…

…a velký krok pro lidstvo. To řekl Neil Armstrong, když vystoupil z kosmické lodi Apollo 11. I tu si můžete prohlédnout v Národním muzeu letectví a kosmonautiky, jež je součástí takzvaného Smithsonovského institutu. Tuto vzdělávací instituci financuje vláda a soukromí dárci a pro vás to znamená jediné – že máte vstup do všech 19 muzeí (včetně muzea letectví) a washingtonské zoo zdarma.

Foto: www.bigstockphoto.com

Na návštěvu Národního muzea letectví a kosmonautiky si vyhraďte několik hodin času. Stojí za to!

Na průzkum muzea letectví si vyhraďte – i když třeba nejste fanoušek letadel a kosmických lodí – několik hodin. Expozice je obrovská, maximálně interaktivní a většina exponátů jsou originály. Mají tu návratový modul Apolla 11, části raketoplánu Discovery, část Boeingu 747, lunární moduly, SpaceShipOne, skafandry, simulátory, velitelský můstek letadlové lodi… A pak není divu, že pět hodin uteče jako voda a vy se divíte, že vás místní ochranka už posílá ven.

Kapitol – srdce celého města

Jestliže chcete při návštěvě Washingtonu poznat zevnitř i Kapitol, musíte si prohlídku rezervovat dlouho dopředu, na konkrétní čas a připravit se na opravdu zevrubnou bezpečnostní kontrolu. Průvodce vás pak zavede do kina, kde se podíváte na krátký film, provede vás částí reprezentativních prostor (včetně Rotundy) a už po zhruba půl hodině propustí s tím, že je prohlídka u konce.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kapitol je srdce města – právě oklo něj se Washington původně rozrůstal.

Z Kapitolu, který je srdcem města a ve kterém sídlí Senát a Sněmovna reprezentantů, ale neutíkejte – a podzemní chodbou se vydejte do honosné Knihovny kongresu, která je se 30 milióny knih, 60 milióny dokumentů a 100 milióny dalších předmětů největší knihovnou planety. V historické budově jich je uložený jen zlomek, ale její výzdoba je nádherná.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním s ESO travel

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů:

Vydejte se s námi do nejslavnějších měst planety! Filadelfie se slavnými schody, Atlantic City, které je obdobou Las Vegas, Washingtonu, nádherného New Yorku, ale i k Niagarským vodopádům, do Toronta, Ottavy i do kolébky hokeje – Montrealu.

Dva týdny plné zážitků. V ceně zájezdu je i výlet lodí k soše Svobody, vstup na vyhlídkovou věž CN Tower, plavba pod Niagarské vodopády, služby českého průvodce i doprava minibusy přímo na místě. Užijte si Ameriku s ESO travel!

Odleťte s námi na týden od starostí! Vezmeme vás na slunečnou Floridu a postaráme se o to, aby ubytování nemělo ani chybku. Začneme v Miami, podíváme se na Key West, do národního parku Everglades, kde se projedeme vznášedlem.

V plánu cesty je i návštěva Tampy, Orlanda, které je považování za hlavní město zábavy a zábavních parků a vezmeme vás i do centra NASA. Zpátky do Prahy se vám nebude chtít!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejfotografovanějších místech, o Kamenném lese v Číně nebo o městě Kuala Lumpur. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy na dovolené ve Spojených státech?
Ne, ale chci vyrazit.
25,5 %
Ne a netoužím po tom.
38 %
Ano, jednou.
11,7 %
Ano, víckrát.
24,8 %
Celkem hlasovalo 137 čtenářů.

3 zastávky na východním pobřeží

New York

Když už jednou jste na východním pobřeží USA, město New York nemůžete vynechat. Projděte se po Manhattanu, kde se k nebi tyčí mrakodrapy, dejte si hot dog v Central Parku, zajděte na baseball, nebo na hokej. Vyplujte k soše Svobody, přejděte Brooklyn Bridge… a nebo se prostě jen toulejte ulicemi a nasávejte atmosféru nejslavnějšího města světa.

Atlantic City

V roce 1976 v Atlantic City legalizovali hazardní hry a gambling a to se proměnilo v ráj sázkařů na východě Spojených států – takové Las Vegas východu. V místních kasinech dnes pracuje asi 33 tisíc zaměstnanců a každý rok do nich přijíždí asi 28,5 milionu návštěvníků. A část z nich se projde i po místním ikonickém mole.

Filadelfie

Tady kdysi sepsali Deklaraci nezávislosti i Ústavu Spojených států. Filadelfie byla deset let i hlavním městem Spojených států. Při návštěvě města zajděte do Národního historického parku nezávislosti a také k muzeu umění, kde jsou ty slavné schody, po kterých běhal filmový Rocky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám