Hlavní obsah

Stromy větší než Petřínská rozhledna: V sekvojovém lese si připadáte jako mravenec

Větší než Petřínská rozhledna, starší než indonéský megachrám z devátého století Borobudur. Ohromující stromy z lesů v americké oblasti Sequoia mají deset metrů tlusté kmeny a ty nejstarší rostly ze země už před 1500 lety. Není divu, že místo patří mezi největší turistické magnety západu USA.

Foto: holbox (Bigstockphoto.com)

Yosemitský národní park je asi nejslavnější přírodní skvost státu Kalifornie.

Článek

Na území, které je větší než celý Pardubický kraj, se rozprostírá 38 lesů plných obřích stromů. Nacházíme se ve východní části amerického státu Kalifornie kousek od slavného Údolí smrti. Jde o přírodně velmi zajímavou lokalitu, a tak není divu, že tudy prochází 4180 kilometrů dlouhá Pacific Crest National Scenic Trail, stezka procházející z Kanady do Mexika přírodními divy západního pobřeží Severní Ameriky.

Skrývá se zde tajemný lesní muž?

Porost národního lesního parku Sequoia tvoří sekvojovce obrovské, nejmohutnější stromy na celé planetě. Sekvoje vždyzelené, rostoucí kousek odsud blíže k pobřeží Pacifiku, sice dorůstají do větších výšek, ale zdaleka se nemohou pochlubit tak silnými kmeny s až půl metru hlubokou kůrou. A také je neobestírá tolik tajemství.

Foto: Kevin OConnell (Bigstockphoto.com)

Hned vedle Sequoia National Forest se nachází toto kouzelné údolí.

Samy mohutné porosty působí magicky, nadto se k nim váže i pár legend. Třeba že tu žije Bigfoot, americký lesní poločlověk připomínající lidoopa, něco na způsob sněžného muže. Jeden student filmové školy ho dokonce v roce 2005 natočil na kameru. Jak asi tušíte, šlo o podvrh. Ale místní tvrdí, že neškodný plachý chlupáč skutečně pobíhá po kalifornských hvozdech.

Trochu jiné mystérium hýbalo zdejším krajem poslední rok. Skupina distributorů marihuany v oblasti velkých sekvojí potají pěstovala zdroj obživy. Při nehodě v roce 2014 ale došlo k požáru, který se rozšířil do lesů a způsobil škody za 159,5 miliardy korun. Hlavní původce problému si před několika týdny vyslechl rozsudek, podle něhož musí stejnou částku zaplatit správě parku a navíc si posedí ve vězení šest let a deset měsíců.

Foto: duallogic (Bigstockphoto.com)

Takhle vypadají mladší sekvoje v Sequoia parku.

Na skútru po přírodní rezervaci

Z hlediska mamutí rozlohy lesního přírodního parku požár nezpůsobil žádné extrémní škody. Lesy jsou v dobré formě a každý se po nich může procházet, ponořit se do všeobjímajícího ticha a pouštět si do plic záplavy čistého vzduchu. Atmosféra, kterou tu vytvářejí němí velikáni, to je balzám na duši zbičovanou každodenními starostmi.

Člověk si zde ovšem neužije jen klid a mír. Správci parku se dokázali přizpůsobit době a přesto, že se oblast na začátku dvacátého století stala státem chráněnou lokalitou, udržují tu stezky pro pěší túry, vyjížďky v off-roadech, na koni a v zimě na sněžných skútrech.

Co najdeme v národním lesním parku Sequoia

  • 2.413 km zpevněných cest
  • 1.367 km stezek a cestiček
  • 100 neuvěřitelně starých a širokých stromů na „Stezce gigantů“ procházející celým parkem.
  • Nejvyšší bod parku Sequoia. Tyčí se do výšky přes 3300 metrů nad hladinou moře.
  • Lehká nadváha: Generál váží 1400 tun

Největší slávu si tu vysloužil strom nazývaný „Generál Sherman“. Jméno mu dal legendární generál William Sherman, který se zaskvěl v bojích americké občanské války. Vedle stromu jeho přízvisko nese také typ tanku. Stromový generál váží podle odhadů přírodovědců skoro 1400 tun a obvod kmene činí asi 32 metrů. Objímat stromy, to při těchto rozměrech moc nejde.

Foto: weltreisendertj (Bigstockphoto.com)

Cedule, která sklerotikům připomíná, kde vlastně jsou.

Další velikán lesa se nazývá Boole a má největší průřez kmene nejen v oblasti Sequoia National Park, ale také v celých Spojených státech a širší stromy z celého světa spočítáte na prstech jedné ruky. Mimochodem, tento kolos má průměr kmene více než 10,5 metru, tedy více než pět za sebou ležících basketbalistů.

Přečtěte si další články o USA:

V Kalifornii mají i chodící kameny

Kouzlo Kalifornie spočívá také v tom, že jde o jednu z lokalit bohatých na velké slavné atrakce. Sequoia proto bývá jednou ze zastávek při turistických cestách, které procházejí Las Vegas s jeho luxusními hotely a kasiny, v dávných časech uvězněném městečku Bodie nebo pitoreskně kopcovitým San Franciscem.

Foto: www.bigstockphoto.com

U kmenů obrovitých sekvojí si člověk připadá jako mravenec.

Ještě o něco blíž národnímu parku plnému sekvojí se nachází druhé největší město USA Los Angeles a také národní park Údolí smrti. Oblast se strašidelným názvem proslula také tajemným pohybem „chodících“ kamenů, které se jakoby samy od sebe posouvají po rovných pláních. Výzkumy vědců ale naznačují, že za všechno může voda a nikoliv nevysvětlitelné magické síly.

Také vás láká poznat nejkrásnější přírodní parky Ameriky? Máte možnost, počasí v USA je nyní jejich návštěvě nakloněno.

Inzertní sdělení: Vydejte se s ESO travel do USA!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá  z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Povalovat se na vyhřátých plážích Floridy, to je snová tečka, která zakončuje pouť po úchvatných místech Ameriky.

Při cestě poznáte gigantické sekvoje parku Sequoia, dech beroucí Grand Canyon, slunečné Los Angeles nebo zábavní ráj Las Vegas.

Poznejte to nejlepší ze západu USA během unikátní dvanáctidenní dovolené. Dostanete se s námi do nejzajímavějších zákoutí Los Angeles.

Podíváte se také do osmisetmetrových hloubek Grand Canyonu, poznáte oslnivou atmosféru Las Vegas. Nenechte si ujít to nejzajímavější z divokého západu!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o sedmi nevynechatelných atrakcích New Yorku, dále o žhavé Andalusii a jejích luxusních letoviscích a slavných nudaplážích nebo o tajemství terakotové armády. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

V jakém typu přírody si nejvíce odpočinete?
na horách
10,9 %
v lese
66,5 %
u vody
10,5 %
kdekoliv, kde není tchyně
12,1 %
Celkem hlasovalo 239 čtenářů.

Přírodní perly Kalifornie

Nejlidnatější stát USA kompenzuje přelidněná velká města klidnými přírodními rezervacemi, v nichž si lidé mohou odpočinout a užít trochu klidu. Některé z nich mají statut národního parku – záruku nejvyšší možné ochrany přírodního bohatství. Pojďme se o nich něco dozvědět.

Yosemitský národní park

S více než třemi milióny příchozích za rok patří Yosemity k nejnavštěvovanějším místům v Kalifornii. Vyzvednutí pohoří Sierra Nevada zde zformovalo spoustu kaňonů a vodopádů vytvářejících působivé přírodní scenérie. A formování ještě neskončilo - hory rostou každoročně asi o jednu stopu. Mimochodem, zdejší hora El Capitan je největším žulovým blokem na světě.

Údolí smrti

Ovce tlustorohá patří ke zdejším živočichům, které bychom jinde na zeměkouli ve volné přírodě hledali jen marně.Vzácný je i kojot prérijní, jenž taktéž žije na území největšího národního parku Kalifornie. Může zabloudit i k Badwater Basin. Tomuto místu patří druhé místo na celé západní polokouli v pořadí nejníše položených míst. Je vmáčknuté 86 metrů pod úroveň hladiny moře.

Joshua Tree

Nejmladší z velkých kalifornských přírodních parků dostalo status národního parku v roce 1994. Do všeobecného povědomí lidí z různých koutů zeměkoule ale vešlo už o sedm let dříve, kdy irská kapela U2 vydala album „The Joshua Tree”, které uznávaný hudební časopis Rolling Stone označil za 26. nejlepší album všech dob.

Channel Islands

Nedaleko pobřeží měst Santa Barbara a Los Angeles najdeme v moři skupinku ostrovů zvanou Channel Islands. Ty díky horkému klimatu, bohatému mřskému životu v okolí a několika endemitním druhům poutá pozornost turistů. Bývá častým cílem výletníků, kteří jsou na dovolené v Los Angeles či na okolních plážích.

Chcete se o zajímavých místech Kalifornie dozvědět víc? Zkuste to na stránkách magazínu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám